Varför är vissa SMS blå och andra gröna på iPhone?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Har du funderat på varför en del meddelanden blir gröna medan andra blir blå när du skickar ett SMS till någon från din iPhone. Så här ligger det till!

Om du äger en iPhone har du garanterat märkt att vissa meddelanden som skickas får en blå bakgrundsfärg medan andra får en grön bakgrund. Utan att dra ut på svaret handlar det kort och gott om att blå meddelanden är de som skickas via Apples tjänst kallad iMessage. De gröna meddelandena är istället meddelanden vilka skickas iväg som vanliga SMS.

Frågan är dock om det har någon egentlig betydelse och varför de båda varianterna ens delas upp när både iMessage och SMS ändå kommer fram till mottagaren?

Skillnaden mellan iMessage-meddelanden och SMS

Faktum är att det finns en hel del skillnader i hur de båda typerna av meddelandetjänster fungerar. Först och främst förlitar sig iMessage helt och hållet på din datauppkoppling för att skicka meddelanden. Datauppkoppling i det här avseendet kan vara både vanlig data som skickas via 3G/4G-nätet samt Wi-Fi. Det är även av denna anledning möjligheten finns att skicka och ta emot iMessage-meddelanden via t.ex. en MacBook eller en iPad som inte har något inbyggt SIM-kort.

iPhone - iPad - Meddelanden - SMS - Blå - Gröna
De blå meddelandena skickas via iMessage medan de gröna skickas som vanliga SMS.

Ett SMS skickas istället via din operatörs vanliga tjänst för meddelanden. Idag låter dock många operatörer dig skicka gratis SMS vilket gör att just denna fördel med iMessage inte alltid är den mest exklusiva. Om du däremot betalar per skickat SMS och vill hålla nere kostnaderna kan det vara en god idé att försöka använda iMessage istället för vanliga SMS. Med förbehåll för att du givetvis har koll på hur mycket data du förbrukar istället.

Är du däremot uppkopplad mot ett Wi-Fi-nätverk betyder det i princip att du via iMessage kan skicka hur många meddelanden som helst, utan att det kostar något extra.

Möjlighet att skicka större filer

Utöver att de båda teknikerna använder olika typer av dataöverföring finns även skillnader i vad som faktiskt kan skickas. Ett vanligt SMS kan som standard endast innehålla 160 tecken innan det automatiskt delas upp och blir två eller flera meddelanden. För iMessage finns det ingen uttalad gräns för hur många tecken ett meddelande kan innehålla. Det talas dock om att tjänsten har problem med meddelanden som är över 20.000 tecken långa.

När det gäller själva innehållet i meddelandena kan ett vanligt SMS (eller ett MMS, Multimedia Messaging Service, som det då kallas) innehålla upp till cirka 4 MB data. Detta skiljer sig dock lite mellan olika operatörer. Vissa erbjuder möjlighet till ännu lite större meddelandebilagor medan andra har en lägre gräns än 4 MB. Hos iMessage är denna gräns istället en bit över 100 MB. Något som gör det möjligt att skicka både videor, bilder och andra filer direkt till andra iMessage-användare.

iPhone - Se att någon skriver - Funktioner - SMS - Meddelanden
Använder både du och den du skriver med iMessage kan ni t.ex. se när den andra personen är i färd med att skriva ett nytt meddelande.

iMessage stödjer även en del andra funktioner vanliga SMS-tjänster saknar. Bland annat går det att se om ett meddelande tagits emot av den du skickade det till. Du kan även se om den du för tillfället skriver med håller på att skriva ett svar till dig. iMessage har också stöd för gruppdiskussioner där flera användare kan läggas till i samma meddelande-tråd samt stora möjligheter till utsmyckning av konversationerna med olika effekter och flertalet smileys och andra typer av emojis.

Hur använder jag iMessage?

Funktionen iMessage finns som sagt tillgänglig på iPhone, iPad samt hos samtliga Apple Mac-datorer. Gemensamt för att funktionen ska fungera är att enheten i fråga är uppkopplad mot Internet antingen via Wi-Fi/kabel eller via 3G/4G. Något krav på exempelvis ett SIM-kort eller annan form av abonnemang finns inte. Utan allt som krävs är en Internet-uppkoppling.

För att aktivera iMessage-funktionen på iPhone och iPad navigerar du till Inställningar och pekar på Meddelanden (1). Peka därefter på reglaget för iMessege för att starta funktionen (2). Det kan i vissa fall ta någon minut innan iMessage aktiverats och kommit igång.

iPhone - iPad - Aktivera iMessage

Använder du en Mac-dator hittar du istället funktionen genom att klicka på Söksymbolen (som standard uppe till höger i menyn) och söka efter Meddelanden.

iMessage - iMac - MacBook - Starta - Använd
Förutom iPhone och iPad kan iMessage-tjänsten även användas på Mac-datorer.

Har du andra funderingar kring iMessage och meddelanden? Eller får du inte iMessage att fungera som det ska? Dela med dig av dina tankar i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

12 kommentarer

 1. Är Messenger och Imessenger sammanlänkade? Säg om någon är blockad på fb/messenger får man fortfarande samtal som rings via Imessage?

  • Hej! Messenger är Facebooks tjänst för direktkommunikation medan iMessage är Apples tjänst för meddelanden och ljud/video-kommunikation. Så det är två helt skilda tjänster från två olika företag. Blockerar du någon på Facebook Messenger kan personen fortfarande nå dig via iMessage.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Byt simkort i telefonen, helt plötsligt blir alla sms gröna. Men om jag startar ett nytt meddelande till någon som jag inte har messat innan, blir det blått. Vad beror detta på

  • Hej! Spontant skulle jag gissa på att iMessage-tjänsten inte aktiverats korrekt och behöver startas om. Testa att gå till Inställningar > Meddelanden och stäng av iMessage (högst upp). Gå därefter till Inställningar > FaceTime och avaktivera även detta.

   Starta därefter om telefonen och aktivera sedan båda tjänsterna igen. Gör det någon skillnad?

 3. Hej! Jag har 2 iPhone, en på arbetet och en privat. Jag använder mig av samma apple-id på båda telefonerna. På min jobbetelefon så har jag stängt av funktionen iMessage och Facetime eftersom jag har upptäckt att då bråkar det med min privata telefon. Problemet som nu har uppkommit är att dom kontakter som jag tidigare har skickat iMessage till via min jobbetelefon, där vill telefonen inte skicka sms istället. Jag får istället upp ett felmeddelande att iMessage går inte att skickas, aktivera tjänsten. Hur går man runt detta? Jag vill ju fortfarande kunna skicka sms även till mina kontakter med en iPhone.

  • Hej! Du verkar inte vara ensam om detta problem. iMessage-tjänsten är av min erfarenhet ibland lite väl känslig och behöver då och då lite tid på sig att registrera att den är av eller på. Ett sätt att snabba på detta brukar vara att helt stänga av och starta om telefonen i fråga. Något som också verkar löst problemet för en del.

   Annars kan det vara så att vissa av konversationerna startats via t.ex. mottagarens e-post, något som gör att vanliga SMS inte vet vart de ska ta vägen. I de fallen kan du bli tvingad att starta en ny konversation från det faktiska telefonnumret istället.

   Ytterligare en lösning verkar vara att återställa telefonens nätverksinställningar via Inställningar > Allmänt > Nollställ > Nollställ nätverk (notera att detta även raderar Wi-Fi-inställningar).

 4. Hej om jag skickar imessage till någon som inte har den tjänsten på skickas då det automatiskt som ett grönt sms. Den jag skickar till har också iPhone

  • Hej! Ja, om personen använder iPhone men inte har iMessage-tjänsten påslagen ska meddelandet automatiskt skickas som ett vanligt SMS (grönt). Det kan hända att färgen på det skickade meddelandet ändras i efterhand (från blå till grön), om t.ex. iMessage-funktionen tidigare varit påslagen men nu är avstängd. Vilket gör att din telefon inte kan skicka meddelandet via iMessage, trots att den försöker. När den upptäcker att det inte gick skickar den automtiskt då ett SMS istället.

  • Hej! Den ändras automatiskt när din telefon känner av att den telefon du skickar ett meddelande till också använder iMessage. Annars förblir knappen grön så länge meddelandet skickas som ett vanligt SMS.

 5. Jag har iMsg aktiverat på både iPaden och iPhonen som är i samma wifinät. Igår skulle jag skicka ett meddelande via iPaden till ett nytt tfn nummer som jag inte vet om det går till en iPhone eller inte. Jag hittade inte på hur jag skulle ändra bakgrunden från blå till grön, så meddelandet flög iväg som ett blått iMsg. Vad hände om mottagaren INTE har en iPhone? Kom meddelandet fram öht?

  • Hej! Vilken superintressant fråga! Jag lyckas inte hitta något definitivt svar på detta, men vad jag kan läsa mig till ska iPaden (om den använder samma Apple-ID som din telefon) kunna känna av om numret är till en iPhone eller inte. Detta behöver också vara aktiverat under Inställningar > Meddelanden > Skicka och ta emot (e-post-adressen för ditt Apple-ID).

   Men vad som faktiskt händer om detta inte är fallet vågar jag inte riktigt svara på. Ska försöka leta lite mer information och återkommer! Annars skulle jag, om det är brådskande, rekommendera att höra med Apple direkt. Deras kundtjänst brukar svara både snabbt och vara rätt vettig att prata med. Du hittar kontaktuppgifterna här: https://support.apple.com/sv-se/HT201232

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Börja en WordPress-lista med ett annat nummer än ett

Numrerade listor har alltid skapat lite extra huvudbry hos mig. Så tar du kontroll över vilket nummer som visas var när det kommer till listor i populära WordPress!

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Test: Moccamaster Automatic – Fortfarande bäst?

När det kommer till kaffebryggare står Technivorms Moccamaster-serie ut som en av de verkliga långkörarna. Är det fortfarande en sådan man "ska" ha år 2022?

Google-ingenjör menar att AI:n LaMDA utvecklat medvetande

Att stänga av medarbetare för att de går utanför sina arbetsramar är inte helt ovanligt. Men när ramarna involverar påståenden om att Googles AI kan ha skapat sig ett eget medvetande blir det lite extra spännande.

Test: MiniFinder Pico 4G – Spårar det mesta

Hur precis och smidig är egentligen en dedikerad GPS-tracker år 2022? Det tänkte jag ta reda på i detta test av Pico 4G från Växjö-baserade MiniFinder.

Så visar du ett rutnät i kameran på iPhone

Ser fotona du tar med din iPhone ut som att du är på väg att ramla samtidigt som du knäpper dem? Så rätar du upp tillvaron genom att visa ett rutnät på skärmen i kamera-appen!
Send this to a friend