Varför är vissa SMS blå och andra gröna på iPhone?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Har du funderat på varför en del meddelanden blir gröna medan andra blir blå när du skickar ett SMS till någon från din iPhone. Så här ligger det till!

Om du äger en iPhone har du garanterat märkt att vissa meddelanden som skickas får en blå bakgrundsfärg medan andra får en grön bakgrund. Utan att dra ut på svaret handlar det kort och gott om att blå meddelanden är de som skickas via Apples tjänst kallad iMessage. De gröna meddelandena är istället meddelanden vilka skickas iväg som vanliga SMS.

Frågan är dock om det har någon egentlig betydelse och varför de båda varianterna ens delas upp när både iMessage och SMS ändå kommer fram till mottagaren?

Skillnaden mellan iMessage-meddelanden och SMS

Faktum är att det finns en hel del skillnader i hur de båda typerna av meddelandetjänster fungerar. Först och främst förlitar sig iMessage helt och hållet på din datauppkoppling för att skicka meddelanden. Datauppkoppling i det här avseendet kan vara både vanlig data som skickas via 3G/4G-nätet samt Wi-Fi. Det är även av denna anledning möjligheten finns att skicka och ta emot iMessage-meddelanden via t.ex. en MacBook eller en iPad som inte har något inbyggt SIM-kort.

iPhone - iPad - Meddelanden - SMS - Blå - Gröna
De blå meddelandena skickas via iMessage medan de gröna skickas som vanliga SMS.

Ett SMS skickas istället via din operatörs vanliga tjänst för meddelanden. Idag låter dock många operatörer dig skicka gratis SMS vilket gör att just denna fördel med iMessage inte alltid är den mest exklusiva. Om du däremot betalar per skickat SMS och vill hålla nere kostnaderna kan det vara en god idé att försöka använda iMessage istället för vanliga SMS. Med förbehåll för att du givetvis har koll på hur mycket data du förbrukar istället.

Är du däremot uppkopplad mot ett Wi-Fi-nätverk betyder det i princip att du via iMessage kan skicka hur många meddelanden som helst, utan att det kostar något extra.

Möjlighet att skicka större filer

Utöver att de båda teknikerna använder olika typer av dataöverföring finns även skillnader i vad som faktiskt kan skickas. Ett vanligt SMS kan som standard endast innehålla 160 tecken innan det automatiskt delas upp och blir två eller flera meddelanden. För iMessage finns det ingen uttalad gräns för hur många tecken ett meddelande kan innehålla. Det talas dock om att tjänsten har problem med meddelanden som är över 20.000 tecken långa.

När det gäller själva innehållet i meddelandena kan ett vanligt SMS (eller ett MMS, Multimedia Messaging Service, som det då kallas) innehålla upp till cirka 4 MB data. Detta skiljer sig dock lite mellan olika operatörer. Vissa erbjuder möjlighet till ännu lite större meddelandebilagor medan andra har en lägre gräns än 4 MB. Hos iMessage är denna gräns istället en bit över 100 MB. Något som gör det möjligt att skicka både videor, bilder och andra filer direkt till andra iMessage-användare.

iPhone - Se att någon skriver - Funktioner - SMS - Meddelanden
Använder både du och den du skriver med iMessage kan ni t.ex. se när den andra personen är i färd med att skriva ett nytt meddelande.

iMessage stödjer även en del andra funktioner vanliga SMS-tjänster saknar. Bland annat går det att se om ett meddelande tagits emot av den du skickade det till. Du kan även se om den du för tillfället skriver med håller på att skriva ett svar till dig. iMessage har också stöd för gruppdiskussioner där flera användare kan läggas till i samma meddelande-tråd samt stora möjligheter till utsmyckning av konversationerna med olika effekter och flertalet smileys och andra typer av emojis.

Hur använder jag iMessage?

Funktionen iMessage finns som sagt tillgänglig på iPhone, iPad samt hos samtliga Apple Mac-datorer. Gemensamt för att funktionen ska fungera är att enheten i fråga är uppkopplad mot Internet antingen via Wi-Fi/kabel eller via 3G/4G. Något krav på exempelvis ett SIM-kort eller annan form av abonnemang finns inte. Utan allt som krävs är en Internet-uppkoppling.

För att aktivera iMessage-funktionen på iPhone och iPad navigerar du till Inställningar och pekar på Meddelanden (1). Peka därefter på reglaget för iMessege för att starta funktionen (2). Det kan i vissa fall ta någon minut innan iMessage aktiverats och kommit igång.

iPhone - iPad - Aktivera iMessage

Använder du en Mac-dator hittar du istället funktionen genom att klicka på Söksymbolen (som standard uppe till höger i menyn) och söka efter Meddelanden.

iMessage - iMac - MacBook - Starta - Använd
Förutom iPhone och iPad kan iMessage-tjänsten även användas på Mac-datorer.

Har du andra funderingar kring iMessage och meddelanden? Eller får du inte iMessage att fungera som det ska? Dela med dig av dina tankar i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

16 kommentarer

 1. Är Messenger och Imessenger sammanlänkade? Säg om någon är blockad på fb/messenger får man fortfarande samtal som rings via Imessage?

  • Hej! Messenger är Facebooks tjänst för direktkommunikation medan iMessage är Apples tjänst för meddelanden och ljud/video-kommunikation. Så det är två helt skilda tjänster från två olika företag. Blockerar du någon på Facebook Messenger kan personen fortfarande nå dig via iMessage.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Byt simkort i telefonen, helt plötsligt blir alla sms gröna. Men om jag startar ett nytt meddelande till någon som jag inte har messat innan, blir det blått. Vad beror detta på

  • Hej! Spontant skulle jag gissa på att iMessage-tjänsten inte aktiverats korrekt och behöver startas om. Testa att gå till Inställningar > Meddelanden och stäng av iMessage (högst upp). Gå därefter till Inställningar > FaceTime och avaktivera även detta.

   Starta därefter om telefonen och aktivera sedan båda tjänsterna igen. Gör det någon skillnad?

 3. Hej! Jag har 2 iPhone, en på arbetet och en privat. Jag använder mig av samma apple-id på båda telefonerna. På min jobbetelefon så har jag stängt av funktionen iMessage och Facetime eftersom jag har upptäckt att då bråkar det med min privata telefon. Problemet som nu har uppkommit är att dom kontakter som jag tidigare har skickat iMessage till via min jobbetelefon, där vill telefonen inte skicka sms istället. Jag får istället upp ett felmeddelande att iMessage går inte att skickas, aktivera tjänsten. Hur går man runt detta? Jag vill ju fortfarande kunna skicka sms även till mina kontakter med en iPhone.

  • Hej! Du verkar inte vara ensam om detta problem. iMessage-tjänsten är av min erfarenhet ibland lite väl känslig och behöver då och då lite tid på sig att registrera att den är av eller på. Ett sätt att snabba på detta brukar vara att helt stänga av och starta om telefonen i fråga. Något som också verkar löst problemet för en del.

   Annars kan det vara så att vissa av konversationerna startats via t.ex. mottagarens e-post, något som gör att vanliga SMS inte vet vart de ska ta vägen. I de fallen kan du bli tvingad att starta en ny konversation från det faktiska telefonnumret istället.

   Ytterligare en lösning verkar vara att återställa telefonens nätverksinställningar via Inställningar > Allmänt > Nollställ > Nollställ nätverk (notera att detta även raderar Wi-Fi-inställningar).

 4. Hej om jag skickar imessage till någon som inte har den tjänsten på skickas då det automatiskt som ett grönt sms. Den jag skickar till har också iPhone

  • Hej! Ja, om personen använder iPhone men inte har iMessage-tjänsten påslagen ska meddelandet automatiskt skickas som ett vanligt SMS (grönt). Det kan hända att färgen på det skickade meddelandet ändras i efterhand (från blå till grön), om t.ex. iMessage-funktionen tidigare varit påslagen men nu är avstängd. Vilket gör att din telefon inte kan skicka meddelandet via iMessage, trots att den försöker. När den upptäcker att det inte gick skickar den automtiskt då ett SMS istället.

  • Hej! Den ändras automatiskt när din telefon känner av att den telefon du skickar ett meddelande till också använder iMessage. Annars förblir knappen grön så länge meddelandet skickas som ett vanligt SMS.

 5. Jag har iMsg aktiverat på både iPaden och iPhonen som är i samma wifinät. Igår skulle jag skicka ett meddelande via iPaden till ett nytt tfn nummer som jag inte vet om det går till en iPhone eller inte. Jag hittade inte på hur jag skulle ändra bakgrunden från blå till grön, så meddelandet flög iväg som ett blått iMsg. Vad hände om mottagaren INTE har en iPhone? Kom meddelandet fram öht?

  • Hej! Vilken superintressant fråga! Jag lyckas inte hitta något definitivt svar på detta, men vad jag kan läsa mig till ska iPaden (om den använder samma Apple-ID som din telefon) kunna känna av om numret är till en iPhone eller inte. Detta behöver också vara aktiverat under Inställningar > Meddelanden > Skicka och ta emot (e-post-adressen för ditt Apple-ID).

   Men vad som faktiskt händer om detta inte är fallet vågar jag inte riktigt svara på. Ska försöka leta lite mer information och återkommer! Annars skulle jag, om det är brådskande, rekommendera att höra med Apple direkt. Deras kundtjänst brukar svara både snabbt och vara rätt vettig att prata med. Du hittar kontaktuppgifterna här: https://support.apple.com/sv-se/HT201232

 6. När jag börjar skriva iMessenger till en person, ser jag att det ALLTID börjar i blått till vederbörande, dvs. talar om att vederbörande har iPhone. När jag skrivit färdigt och skickar, är det ALLTID först blå bubbla, men efter ca 5-7 sekunder ändras det ALLTID till grönt!! Varför denna förändring plötsligt. Om personen stängt iMessenger borde det väl vara grönt redan från början. Eller har vederbörande blockerat mig, så det hamnar i nån grön slaskpott?? Detta är nytt de senaste 6 mån.

  • Hej! Det låter underligt. Däremot är det du skriver ganska exakt vad som händer när ett meddelande inte kan skickas via iMessage (även om personen som får det har en iPhone). Då ändrar telefonen automatiskt till ett vanligt SMS för att meddelandet ska komma fram. Jag skulle börja med att testa att stänga av och starta om iMessage-tjänsten på telefonen genom att gå till ”Inställningar > Meddelanden” och där stänga av iMessage genom att peka på reglaget. Stäng därefter av telefonen helt och hållet och starta sedan upp den. Aktivera därefter iMessage igen.

   Detta tillvägagångssätt har löst underliga iMessage-problem för mig någon gång i alla fall. Hoppas det gör någon skillnad! Återkom gärna annars så får vi forska vidare!

   • Hej Christoffer! Tack för svar, men tyvärr INGEN skillnad! Skrev nu igen till personen. Börjar med blått streck så där, som det alltid gör, som visar att personen har iPhone. Skrev färdigt, skickade, blå bubbla…. wow, tänker man, nu funkar det kanske. MEN kommer aldrig upp ”levererat”, och efter ca 5-7 sekunder ändras bubblan till grön, och under står det ”skickat som sms”. Och det må ju vara, om detta sker NÅGON gång, som du skriver, men nu sker det PRECIS varenda gång. Fattar inte! Är inte så till någon annan, som jag skriver till.

    • Hej! Vad knepigt! Teknisk sett skulle det väl kunna vara så att personen i fråga har något galet med iMessage-tjänsten. Om personen däremot inte har några problem att skicka och ta emot iMessage från andra personer är det ju istället mycket möjligt att det är något galet på din sida. Har dock svårt att komma med några fler idéer. Annat än att den andra personen också startar om iMessage-tjänsten för att se om det gör någon skillnad.

     Om det fortfarande inte fungerar skulle jag nästan rekommendera att höra direkt med Apples support vad de rekommenderar att testa. Kontaktuppgifter finns här: https://support.apple.com/sv-se/HT201232 De få tillfällen jag behövt ringa dem har de varit extremt hjälpsamma faktiskt, så förhoppningsvis kan de hjälpa er att komma tillrätta med problemet :-)

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.