Vad har jag för telefonnummer?

Det senaste

Test: Apple AirPods 2 – Är de lika bra som populära?

Är det ett par AirPods som gäller om man är på jakt efter nya, helt trådlösa hörlurar av den mindre storleken? Eller är det mest äpplet som gör dem populära?

Lås touch-funktionen på iPhone och iPad

Visste du att det går att låsa både skärm och knappar på iPhone och iPad, så exempelvis en video fortsätter att spela oavsett om någon försöker stänga av den. Så använder du funktionen!

Test: TP-Link Deco M4 – Prisvärd Mesh-lösning

Sedan tekniken introducerades för några år sedan har det lanserats en uppsjö så kallade Mesh-routrar. Här tar vi en titt på en av TP-Links billigare varianter, Deco M4.

Test: Topcom KS-4249 Babyvakt – Håller den vad den lovar?

Är Topcoms kamera-babysitter KS-4249 vad som behövs för att råda bot på den där skräckblandade känslan av frihet när ditt barn äntligen somnat, men du ändå är lite orolig om hen är okej? Låt oss ta reda på det!
Uppdaterad: 2019-03-31 | Först publicerad: 2015-02-13

Det må låta som en lustig frågeställning men idag är det långt ifrån alla som vet vilket telefonnummer de själva har. Är du en av dessa visar vi här hur du går tillväga för att få lite mer koll!

Processen att ta reda på sitt eget nummer skiljer sig åt beroende på vilken telefon och operatör du använder. Oftast går det att göra på några olika sätt. Vi går här igenom några av de vanligaste metoderna – från den enklaste till de lite mer invecklade. Så börja överst i listan och lyckas inte en metod – gå vidare till nästa.

Kort information om telefonnummer och SIM-kort

Ett telefonnummer är aldrig låst till en viss telefon. Det är istället kopplat till ett så kallat SIM-kort (från engelskans Subscriber Identity Module) som finns monterat i din telefon. Detta kort går i princip alltid (med några få undantag) att montera ut ur telefonen för att till exempel byta ut mot ett annat SIM-kort med ett annat nummer.

Metod 1: Använd ett kortnummer (för Tele2/Comviq)

Om du använder Comviq eller Tele2 som operatör kan du direkt se vilket nummer du använder genom att ringa *116# (stjärna 116 fyrkant). En förfrågan skickas då till din operatör och efter någon sekund visas ditt nummer på telefonens display.

Metod 2: Se ditt eget nummer i iPhone

Använder du en iPhone går det enkelt att via telefonens inställningar direkt se vilket nummer som finns på SIM-kortet för tillfället. För en gång skull är tillvägagångssättet också ganska logiskt, för att vara Apple.

1. Peka först på Inställningar (1), scrolla en liten bit ned i listan och välj alternativet Telefon (2).
Se eget telefonnummer - iPhone - Inställningar - Telefon

2. Högst upp finns sedan rubriken Mitt nummer, där du ser just ditt eget telefonnummer.

iPhone - Se telefonnummer - Inställningar - Telefon - Mitt nummer

Metod 3: Se ditt eget nummer i en Android-telefon (Samsung, Sony, Huawei, Motorola m.fl.)

Även hos de allra flesta Android-mobiler går det hyfsat enkelt att få fatt i sitt egna numer. Nedanstående tillvägagångssätt kan dock skilja sig något beroende på vilken modell av Android-telefon du använder – framförallt i form av exakt benämning på de olika inställningsalternativen. I grund och botten är dock stegen desamma för samtliga Android-modeller.

1. Börja med att peka på Inställningar (1) och scrolla längst ned i botten. Välj här alternativet Om telefonen (2) (eller liknande).

Android - Se eget telefonnummer - Inställningar - Om telefonen

2. Peka på Status (1) och välj Status för SIM-kort (2).

Se eget nummer Android - Status för SIM-kort

3. Under rubriken Mitt telefonnummer (eller liknande text) bör du därefter se ditt telefonnummer.

Android - Se mitt eget telefonnummer - Status för SIM-kort

Metod 4: Ring eller skicka ett SMS

Metoden förutsätter att det finns pengar på SIM-kortet i fråga eller att det är kopplat till ett abonnemang.

Börja med att, från den telefon du vill kontrollera numret på, ringa eller skicka ett SMS till en annan telefon i närheten vilken du känner till numret på (till exempel en förälders eller kompis telefon). Så snart ditt SMS eller ett par ringsignaler gått fram bör du se ditt nummer i den andra telefonens display.

Varför börjar mitt nummer med 0046 eller +46?

Många gånger visas telefonnummer med en så kallad landskod framför numret. Telefonnumret 070-12 34 567 kan till exempel visas som antingen 0046701234567 eller +46701234567. 0046 och +46 betyder i det här fallet att det är från ett svensk nummer du får ett SMS eller samtal.

Befinner du dig inom Sverige går det precis lika bra att ersätta 0046 eller +46 med en vanliga nolla (0). Är du däremot utanför landets gränser och vill ringa till Sverige kan det krävas att du byter ut den första nollan i numret du ska ringa mot antingen 0046 eller +46. Det kan även gå att ringa bara till exempel 0701234567, dock är det lite osäkert om du kommer fram – beroende på vart i världen du befinner dig.

Lyckades du få tag i ditt nummer med hjälp av guiden eller får du ändå inte fatt i det? Hojta till i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

22 kommentarer

 1. Hej! Jag undrar om det verkligen är så här det funkar, eller om det är ett aprilskämt.
  Man måste be operatören om hjälp, med andra ord?

  • Hej! Har du en smartphone (och i många fall även på äldre telefoner) kan du oftast se numret direkt i inställningarna. Att ringa operatören och dubbelkolla SIM-kortsnumret är nog ofta ett sista alternativ. Men man kan absolut tycka att det vore smidigt att bara skriva ut telefonnumret direkt på SIM-kortet. Jag gissar att problemet med detta är att SIM-korten förmodligen programmeras med nummer efter att de blivit producerade, vilket ställer till det om man redan vi produktionen trycker numret på kortet. Dock är detta bara en gissning.

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Om du spärrat SIM-kortet kan du antingen använda den så kallade PUK-koden för att låsa upp kortet. Denna kod finns i anslutning till kortet när du köpte det. Om du tappat bort PUK-koden eller inte vet vad den är, är så vitt jag vet den enda möjligheten att ringa din operatör och be om den.

   Du får förmodligen svara på några säkerhetsfrågor för att verifiera att det verkligen är du som äger SIM-kortet i fråga. T.ex. vilket nummer du ringde senast, när det senaste samtalet gjordes eller liknande. Lycka till och hoppas det löser sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej på er alla experter.
  Här kommer en litet problem från e gammal man 70 bast.
  Sitter här med en Nokia 2760 och får den inte till att fungera.
  Fann ett tidigare SIM-kort i min byrå men vet inte numret till detta kort.
  Dessa felmeddelande får jag upp när jag vill testa internet eller ringa vilket inte eller går, knappar in numret mobilen ringer upp efter någon sekund kommer detta upp ”Paketdataanslutningen” får du av tjänsteleverantören eller ”synk. Inställningar” får du av tjänsteleverantören. Inte fan visste jag att man måste gå en kurs för att klara av en mobil, kan det ha att göra med åldern, eller ska vi kanske inte kunna nå världen utanför våra dörrar.
  Sten G ”alias Sörby 172”

  • Hej! Om ett SIM-kort inte tankats/fyllts på med några pengar på över ett år avaktiveras det (så vitt jag vet) från leverantörens sida. Lite för att du (tyvärr) ska tvingas fylla på det minst en gång per år. Så det är möjligt att telefonen mår bättre om du testar med ett nytt SIM-kort. Mycket möjligt att du kanske skulle kunna få låna ett kort i någon telefon/teknik-affär om du hör efter. Det är nog mitt bästa tips! Hoppas det ordnar sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Superbra tips! Ska lägga till detta i artikeln snarast. Dock fungerar det, vid ett litet test, endast med Comviq/Tele2. Hur som är det ju otroligt smidigt när det fungerar. Tack igen!

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Fungerar SIM-kortet som det ska i övrigt? Om det är ett kontantkort som inte fyllts på på över ett år kan det vara så att kortet inaktiverats. Det är möjligt att det går att aktivera igen om du hör med företagets support (t.ex. comviq.se om det är ett Comviq-kort).

   // Christoffer, enkelteknik.se

    • Hej! Vad underligt, har du testat att starta om telefonen och se om det gör någon skillnad? Vilken telefon använder du?

     // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej!
  Att siffrorna på själva SIM-kortet inte kan ha någon koppling till telefonnumret är vissa fall ganska självklart. Jag har haft samma mobilnummer i över tjugo år, och har bytt både operatör och SIM-kort flera gånger. Kuriosa: Jag har haft alla fyra storlekarna, inklusive det i kreditkortsformat.

  Jag kollade för skojs skull med ett fungerande Teliaabonnemang (månadsfaktura) i en Samsung Galaxy Note 8 med Android 8.0.0 och Samsung Experience 9.0. Menyn för simkortstatus finns. Där kan jag se nätverk, typ, signalstyrka och status för service, roaming och mobilnätet, men det finns inte ens en rad för telefonnummer där, och det gör det inte någon annanstans i menyerna heller. Bland kontakterna finns en ”Me” där jag själv kan lägga in viss medicinsk information ”In Case of Emergency” men telefonnumret står inte där heller.

  Jag kan mitt eget nummer, och det finns hos Eniro, men själva apparaten verkar inte benägen att delge någon den uppgiften, utan att ringa eller messa. Tack ändå för översikten. Jag lämnar den här kommentaren mest för att jag får känslan att guiden blivit förlegad och att man nuförtiden nog inte enkelt kan ta reda på numret till ett kort utan att kunna ringa eller messa.

  ”På de flesta Android-telefoner knäpper du helt sonika bort telefonens baksida…” Ja, på telefoner som var nya cirka 2014. På senare modeller har det blivit allt vanligare med simlucka och limmad baksida.

  • Hej Daniel, du har absolut rätt i att guiden har några år på nacken i sitt originalutförande. Får ta och uppdatera den när tillfälle ges! Tack för inputen!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Har hittat en låst iPhone x och skulle vilja kontakta personen för att ge tillbaka den. Operatör Tele2. Enklast vore ju om hen ringde sin telefon så jag kunde svara.

  • Hej! Om personen tappat bort telefonen lär hen förmodligen försöka ringa den förr eller senare. Om Siri är aktiverat på telefonen finns även en möjlighet att du kan ringa vissa nummer genom att använda röststyrningen (se tips 2 i denna text: imore.com/how-find-owner-lost-or-stolen-iphone).

   Annars är det i regel i princip omöjligt att ta sig in i en låst iPhone. Skulle ingen höra av sig skulle jag rekommendera att lämna telefonen till polisen. Förhoppningsvis kanske den kan komma till rätta på så vis.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej. Jag har tappat bort min mobil och har hemetelefon, som jag inte heller kan numret till. Finns det någonstans man kan ringa för att få sitt nummer uppläst?

  • Hej! Aj då :-/ Tyvärr känner jag inte till någon sådant tjänst alls. Utan det bästa är nog att försöka ringa någon bekant som har en mobiltelefon alt. en vanlig telefon med inbyggd nummerpresentatör för att se hemnumret på det sättet.

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! För att se ditt nummer på en iPad med SIM-kort går du till Inställningar > Allmänt > Om. Du kan även se det genom att gå till Inställningar > FaceTime och titta under rubriken ”Du kan nås för FaceTime-samtal på”.

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Hittar tyvärr inget kortnummer eller liknande man kan slå, åtminstone inte hos Lyca Sverige. På deras engelska sajt står det däremot att det ska gå att slå *132# (alternativt 97#) följt av ring för att se sitt eget nummer. Kanske kan vara värt att testa!

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Test: Apple AirPods 2 – Är de lika bra som populära?

Är det ett par AirPods som gäller om man är på jakt efter nya, helt trådlösa hörlurar av den mindre storleken? Eller är det mest äpplet som gör dem populära?

Lås touch-funktionen på iPhone och iPad

Visste du att det går att låsa både skärm och knappar på iPhone och iPad, så exempelvis en video fortsätter att spela oavsett om någon försöker stänga av den. Så använder du funktionen!

Test: TP-Link Deco M4 – Prisvärd Mesh-lösning

Sedan tekniken introducerades för några år sedan har det lanserats en uppsjö så kallade Mesh-routrar. Här tar vi en titt på en av TP-Links billigare varianter, Deco M4.

Test: Topcom KS-4249 Babyvakt – Håller den vad den lovar?

Är Topcoms kamera-babysitter KS-4249 vad som behövs för att råda bot på den där skräckblandade känslan av frihet när ditt barn äntligen somnat, men du ändå är lite orolig om hen är okej? Låt oss ta reda på det!

Varför kallas skräppost egentligen för spam?

De flesta är idag bekanta med begreppet spam som en beskrivning av oönskade mejl eller kommentarer på Internet. Men varför kallas det egentligen spam?

Ändra standardhögtalare för musik via Google Home

Trött på att varje gång du ber din Google Home spela musik också behöva berätta vilket rum musiken ska spelas upp i? Så ställer du in en standardhögtalare för uppspelning.

Relaterat innehåll

Send this to a friend