Vad har jag för telefonnummer?

12
134962
Titelbild - Vilket telefonnummer har jag
Våra artiklar innehåller annonslänkar [Varför?]

(Uppdaterad: 2017-09-03) Det må låta som en lustig frågeställning men idag är det långt ifrån alla som vet vilket telefonnummer de själva har. Är du en av dessa visar vi här hur du går tillväga för att få lite mer koll!

Processen att ta reda på sitt eget nummer skiljer sig åt beroende på vilken telefon och operatör du använder. Oftast går det att göra på några olika sätt. Vi går här igenom några av de vanligaste metoderna – från den enklaste till de lite mer invecklade. Så börja överst i listan och lyckas inte en metod – gå vidare till nästa.


Kort om telefonnummer och SIM-kort

Ett telefonnummer är aldrig låst till en viss telefon. Det är istället kopplat till ett så kallat SIM-kort (från engelskans Subscriber Identity Module) som finns monterat i din telefon. Detta kort går alltid att montera ut ur telefonen för att till exempel byta ut mot ett annat SIM-kort med ett annat nummer.

Metod 1: Använd ett kortnummer (för Tele2/Comviq)

Om du använder Comviq eller Tele2 som operatör kan du direkt se vilket nummer du använder genom att ringa *116# (stjärna 116 fyrkant). En förfrågan skickas då till din operatör och efter någon sekund visas ditt nummer på telefonens display.

Metod 2: Se numret i telefonens inställningar

Många nyare telefoner visar själva information om vilket nummer som finns på det SIM-kort som är monterat i telefonen. Ibland ligger denna information relativt djupt ned i telefonens inställningar och beroende på vilken telefonmodell du har ser stegen för att få tag på numret lite olika ut. Följ den guide som stämmer bäst överens med din egen telefon.

1. Apple iPhone (samtliga modeller)

1. Peka på Inställningar (1). Scrolla en bit ned i listan över inställningar och peka på Telefon (2).
Se eget telefonnummer - iPhone - Inställningar - Telefon

2. Högst upp finns sedan rubriken Mitt nummer, där du ser just ditt eget telefonnummer.

iPhone - Se telefonnummer - Inställningar - Telefon - Mitt nummer

2. Android-telefoner (t.ex. Samsung, Sony, Huawei, Motorola)

Nedanstående tillvägagångssätt kan skilja sig något beroende på vilken modell av Android-telefon du använder. Framförallt i form av namn på de olika alternativen. I grund och botten är dock stegen desamma för samtliga Android-modeller.

1. Många Android-telefoner låter dig se ditt eget nummer direkt i telefonens kontakter. Börja därför med att peka på Kontakter (1). Välj sedan Jag själv (2), högst upp i listan. Notera att alternativet ibland också kan kallas t.ex. Min enhet eller liknande.

Android - Se telefonnummer - Kontakter - Jag själv

2. Förhoppningsvis ser du nu ditt nummer. Skulle det vara så att inget nummer visas eller att ”Jag själv”-alternativet inte finns är det bara läsa vidare för att istället försöka ta reda på numret via telefonens inställningsmenyer.

Android - Mitt telefonnummer

3. Peka nu istället på Appar (1) och välj Inställningar (2).

Android - Se eget telefonnummer - Appar - Inställningar

4. Välj Om mobilen (1) följt av Status (2).

Se telefonnummer - Android - Om mobilen - Status

5. Avslutningsvis pekar du på Status för SIM-kort (1). Under rubriken Mitt telefonnummer (2) ser du sedan förhoppningsvis ditt telefonnummer.

Android - Status för SIM-kort - Mitt telefonnummer

3. Övriga modeller

Precis som på både iPhones (som använder iOS-operativsystemet) och Android-telefoner finns allt som oftast informationen om vilket nummer SIM-kortet är kopplat till i telefonens inställningsmeny. I regel hittas denna genom att börja med att navigera till Appar/Alla Program och där välja Inställningar.

Härifrån kan det se olika ut i olika modeller. Oftast handlar det om att hitta ett alternativ som innehåller information snarare än inställningar. Till exempel Om Enheten, Telefon, Om den här enheten eller liknande. Det är dock långt ifrån alla telefoner som faktiskt visar telefonnumret i inställningarna. Lyckas du inte hitta något nummer rekommenderar vi istället testa Metod 3.

Metod 3: Ring eller skicka ett SMS

Metoden förutsätter att det finns pengar på SIM-kortet i fråga eller att det är kopplat till ett abonnemang. Saknar du möjlighet att ringa upp ett samtal, gå istället vidare till Metod 4.

Börja med att, från den telefon du vill kontrollera numret på, ringa eller skicka ett SMS till en annan telefon i närheten som du känner till numret på (till exempel en förälders eller kompis telefon). Så snart ditt SMS eller ett par ringsignaler gått fram ser du ditt nummer i den andra telefonens display. Ser numret konstigt ut och börjar exempelvis med 0046? Gå till sista stycket i denna artikel för att få reda på varför.

Metod 4: Ta en titt på SIM-kortet

Som ett sista alternativ kan numret, om du har ett äldre SIM-kort, i vissa fall stå direkt på SIM-kortet. Följ din telefons manual för att se hur du får ut SIM-kortet ur telefonen. På de flesta Android-telefoner knäpper du helt sonika bort telefonens baksida, lyfter ur batteriet och där under (alternativt vid sidan av batteriet) bör du se ditt SIM-kort. Har du istället en iPhone eller annan telefon där baksidan ej går att ta bort behöver du antingen pilla upp en liten lucka på telefonens långsida. Alternativt sticka in till exempel ett böjt gem på sidan av telefonen för att SIM-kortet ska ”ploppa” ut ur telefonen.

SIM-kort - Baksida - iPhone - Android-telefon - Ta ur
Till vänster öppnar vi backluckan på en Samsung Galaxy S2. Till höger har vi tryckt ut SIM-kortssläden hos en iPhone 5 med hjälp av det medföljande SIM-kortsverktyget (det går dock precis lika bra att använda ett vanligt gem).

Är det så att det inte står något telefonnummer på kortet brukar det oftast åtminstone stå ett SIM-kortsnummer. Med hjälp av detta nummer kan de flesta operatörer se vilket telefonnummer kortet är kopplat till. Här rekommenderar vi att du helt enkelt ringer din operatör och hör efter. Telefonnummer till respektive operatör hittas enklast via deras respektive hemsidor.

Varför börjar mitt nummer med 0046 eller +46?

Många gånger visas telefonnummer med en så kallad landskod framför numret. Telefonnumret 070-12 34 567 kan till exempel visas som antingen 0046701234567 eller +46701234567. 0046 och +46 betyder i det här fallet att det är från ett svensk nummer du får ett SMS eller samtal.

Befinner du dig inom Sverige går det precis lika bra att ersätta 0046 eller +46 med en vanliga nolla (0). Är du däremot utanför landets gränser och vill ringa till Sverige kan det krävas att du byter ut den första nollan i numret du ska ringa mot antingen 0046 eller +46. Det kan även gå att ringa bara till exempel 0701234567, dock är det lite osäkert om du kommer fram – beroende på vart i världen du befinner dig.

Lyckades du få tag i ditt nummer med hjälp av guiden eller får du ändå inte fatt i det? Hojta till i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till!


Relaterat innehåll

12 kommentarer

  1. Hej! Jag undrar om det verkligen är så här det funkar, eller om det är ett aprilskämt.
   Man måste be operatören om hjälp, med andra ord?

   • Hej! Har du en smartphone (och i många fall även på äldre telefoner) kan du oftast se numret direkt i inställningarna. Att ringa operatören och dubbelkolla SIM-kortsnumret är nog ofta ett sista alternativ. Men man kan absolut tycka att det vore smidigt att bara skriva ut telefonnumret direkt på SIM-kortet. Jag gissar att problemet med detta är att SIM-korten förmodligen programmeras med nummer efter att de blivit producerade, vilket ställer till det om man redan vi produktionen trycker numret på kortet. Dock är detta bara en gissning.

    // Christoffer, enkelteknik.se

   • Hej! Om du spärrat SIM-kortet kan du antingen använda den så kallade PUK-koden för att låsa upp kortet. Denna kod finns i anslutning till kortet när du köpte det. Om du tappat bort PUK-koden eller inte vet vad den är, är så vitt jag vet den enda möjligheten att ringa din operatör och be om den.

    Du får förmodligen svara på några säkerhetsfrågor för att verifiera att det verkligen är du som äger SIM-kortet i fråga. T.ex. vilket nummer du ringde senast, när det senaste samtalet gjordes eller liknande. Lycka till och hoppas det löser sig!

    // Christoffer, enkelteknik.se

  2. Hej på er alla experter.
   Här kommer en litet problem från e gammal man 70 bast.
   Sitter här med en Nokia 2760 och får den inte till att fungera.
   Fann ett tidigare SIM-kort i min byrå men vet inte numret till detta kort.
   Dessa felmeddelande får jag upp när jag vill testa internet eller ringa vilket inte eller går, knappar in numret mobilen ringer upp efter någon sekund kommer detta upp ”Paketdataanslutningen” får du av tjänsteleverantören eller ”synk. Inställningar” får du av tjänsteleverantören. Inte fan visste jag att man måste gå en kurs för att klara av en mobil, kan det ha att göra med åldern, eller ska vi kanske inte kunna nå världen utanför våra dörrar.
   Sten G ”alias Sörby 172”

   • Hej! Om ett SIM-kort inte tankats/fyllts på med några pengar på över ett år avaktiveras det (så vitt jag vet) från leverantörens sida. Lite för att du (tyvärr) ska tvingas fylla på det minst en gång per år. Så det är möjligt att telefonen mår bättre om du testar med ett nytt SIM-kort. Mycket möjligt att du kanske skulle kunna få låna ett kort i någon telefon/teknik-affär om du hör efter. Det är nog mitt bästa tips! Hoppas det ordnar sig!

    // Christoffer, enkelteknik.se

   • Hej! Superbra tips! Ska lägga till detta i artikeln snarast. Dock fungerar det, vid ett litet test, endast med Comviq/Tele2. Hur som är det ju otroligt smidigt när det fungerar. Tack igen!

    // Christoffer, enkelteknik.se

   • Hej! Fungerar SIM-kortet som det ska i övrigt? Om det är ett kontantkort som inte fyllts på på över ett år kan det vara så att kortet inaktiverats. Det är möjligt att det går att aktivera igen om du hör med företagets support (t.ex. comviq.se om det är ett Comviq-kort).

    // Christoffer, enkelteknik.se

  3. Hej!
   Att siffrorna på själva SIM-kortet inte kan ha någon koppling till telefonnumret är vissa fall ganska självklart. Jag har haft samma mobilnummer i över tjugo år, och har bytt både operatör och SIM-kort flera gånger. Kuriosa: Jag har haft alla fyra storlekarna, inklusive det i kreditkortsformat.

   Jag kollade för skojs skull med ett fungerande Teliaabonnemang (månadsfaktura) i en Samsung Galaxy Note 8 med Android 8.0.0 och Samsung Experience 9.0. Menyn för simkortstatus finns. Där kan jag se nätverk, typ, signalstyrka och status för service, roaming och mobilnätet, men det finns inte ens en rad för telefonnummer där, och det gör det inte någon annanstans i menyerna heller. Bland kontakterna finns en ”Me” där jag själv kan lägga in viss medicinsk information ”In Case of Emergency” men telefonnumret står inte där heller.

   Jag kan mitt eget nummer, och det finns hos Eniro, men själva apparaten verkar inte benägen att delge någon den uppgiften, utan att ringa eller messa. Tack ändå för översikten. Jag lämnar den här kommentaren mest för att jag får känslan att guiden blivit förlegad och att man nuförtiden nog inte enkelt kan ta reda på numret till ett kort utan att kunna ringa eller messa.

   ”På de flesta Android-telefoner knäpper du helt sonika bort telefonens baksida…” Ja, på telefoner som var nya cirka 2014. På senare modeller har det blivit allt vanligare med simlucka och limmad baksida.

   • Hej Daniel, du har absolut rätt i att guiden har några år på nacken i sitt originalutförande. Får ta och uppdatera den när tillfälle ges! Tack för inputen!

    // Christoffer, enkelteknik.se

  Lämna ett svar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here