Test: Marshall Major III Bluetooth – Prisvärda eller överskattade?

Det beror nog mycket på vem man frågar.

Marshall har på senare år gjort sig ett ordentligt namn inom hörlurar- och högtalare i de lite vettigare prissegmenten. Hur är det då att använda en av deras långkörare, Major III Bluetooth?

Den trådlösa varianten av Marshall Major III är, trots en lansering i början av 2018, fortfarande en av de mest populära trådlösa hörlurarna på marknaden. Här om månaden var jag lite smått på jakt efter nya hörlurar för enklare användning framför datorn och via telefonen. Gärna av on-ear-typ. Sagt och gjort valde jag att slå till på nämnda modell. Ett beslut som för min del visade sig vara lite halvbra. Här är varför.

Design och byggkvalitet

Utseendemässigt har Marshall lyckats riktigt bra med Major III. Jag kommer från ett par Jabra Move som trots bristande batteritid och ljudkvalitet ändå hade en trevligt minimalistisk och enkel design. Major III sticker ut lite mer och tankarna far som vanligt när det gäller Marshall åt det rockigare hållet. Är du däremot okej med det är byggkvalité och materialval överlag goda. Hörlurarna känns, trots sin ringa storlek, ordentliga och robusta. Det är även smidigt att de går att vika ihop till en liten boll vid behov.

Marshall Major III Bluetooth - Vika ihop
Vill man gömma undan sina hörlurar går Major III enkelt att vika ihop till en boll.

För att kontrollera uppspelningen av musik finns en joystick-liknande knapp på den vänstra kåpan. Denna gör det möjligt att hoppa framåt och bakåt i låtlistor samt justera volymen. Joysticken går även att trycka ned för att svara på samtal samt starta och stoppa uppspelning av musik. Här har Marshall lyckats extremt bra och joystick-knappen är både robust, responsiv och logisk att använda. Ska jag klaga på något är det att tiden man behöver hålla knappen nedtryckt för att starta hörlurarna från avstängt läge är i längsta laget (4-5 sekunder). Men det får anses som en petitess i sammanhanget.

Marshall Major III Bluetooth - Joystick
Den lilla joysticken sköter samtliga kontrollbehov med bravur.

I paketet ackompanjeras hörlurarna av en laddningskabel (micro-USB till USB-A) samt en 3.5 mm-ljudkabel för de tillfällen då man inte vill eller kan köra trådlöst. Det går även att använda 3.5 mm-ingången på hörlurarna för att skicka musiken vidare till ett annat par hörlurar. En kul bonus!

Ljud och batteritid

Det största klagomålet när det kommer till ljudet hos Major III, ja kanske till och med Marshalls hörlurar överlag, är att det drar lite åt det skräniga hållet med en något överdimensionerad diskant. Här får jag hålla med och även fast basen är förvånansvärt djup skiner den lite rockigare (om man får säga så) ljudbilden igenom nästan oavsett vad man lyssnar på.

Detta till trots är ljudet långt ifrån dåligt. Snarare spelar det på en liknande nivå som andra hörlurar i prisklassen. Batteritiden som anges är generösa 30 timmar, ett mått som verkar stämma ganska väl. Något som dock bör påpekas är att hörlurarna har ett svagt hissande ljud i båda kåporna när man kör dem trådlöst. Detta hörs inte vid normal musiklyssning, men för poddar och annat där tysta partier ofta uppstår är bakgrundsbruset, även om det är lågt, ändå ganska tydligt. Detta uppstår som sagt endast när hörlurarna körs trådlöst. Att koppla in dem via sladd eliminerar bruset helt. Men då också tyvärr finessen med att ha trådlösa hörlurar.

Marshall Major III - Kontakter - USB - 3.5-mm
En kul bonusfunktion är att det, utöver att lyssna via 3.5-mm-ingången, även går att använda den för att koppla in ytterligare ett par hörlurar och dela ut den trådlösa musiken till personen bredvid.

Mikrofonen presterar okej för vad den är. Ljudet fungerar bra för samtal och är lagom tydligt utan att varken imponera eller göra en besviken. Däremot gillar mikrofonen inte vind, något som snarare är vanligt än ovanligt för denna typ av hörlurar/headset.

Men de sitter för tajt

Trots en god byggkvalitet, bra batteritid och ett överlag ändå helt okej ljud för priset är det dock en sak som gör att jag har svårt att rekommendera Major III. Åtminstone inte utan att först testa dem ordentligt. Den trevliga passformen med ett initialt bra tryck mot huvudet ger nämligen inte efter tillräckligt för att anpassa sig efter den faktiska huvudstorleken hos personen som använder hörlurarna. Något som för min del, åtminstone till en början, bidrog till huvudvärk efter någon timmes användning.

Marshall Major III - Bluetooth - Öron
Att jag ser något ledsam ut på bilden kan potentiellt ha att göra med att lurarna klämmer lite väl hårt mot öronen.

Ovanstående är givetvis extremt personligt och har så klart att göra med både storlek på huvud och känslighet kring och på öronen. Men för mig är hörlurarna out-of-the-box på tok för tajta. Jag skulle heller inte påstå att jag har ett gigantiskt huvud. Nu ger visserligen bygeln med sig något med tiden. Men efter snart två månaders daglig användning är hörlurarna fortfarande alldeles för tajta och skapar ett för hårt tryck mot huvudet för att sitta bekvämt.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Tycker du att de sitter skönt även efter några timmars användning är trots allt Marshall Major III Bluetooth ett par ganska prisvärda hörlurar sett till byggkvalitet och ljud. Personligen ser jag dock inte varför bygeln ska behöva vara så pass oförlåtande tajt. Något som i min mening drar ned betyget en hel del då det förtar mycket att upplevelsen med att använda hörlurarna. För rätt person, med rätt huvudstorlek, kan hörlurarna däremot och utan tvekan vara ett bra val.

Specifikationer:
Testad produkt: Marshall Major III Bluetooth
Pris (2021-02-03): 890 kr
+
  • Överlag helt okej ljud
  • Lagom djup bas
  • Trevlig byggkvalitet och materialval
  • För tajt bygel
  • Något hårt ljud
  • Svagt bakgrundssurr vid trådlös lyssning

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend