Test: Marshall Major III Bluetooth – Prisvärda eller överskattade?

Det beror nog mycket på vem man frågar.

Det senaste

Marshall har på senare år gjort sig ett ordentligt namn inom hörlurar- och högtalare i de lite vettigare prissegmenten. Hur är det då att använda en av deras långkörare, Major III Bluetooth?

Den trådlösa varianten av Marshall Major III är, trots en lansering i början av 2018, fortfarande en av de mest populära trådlösa hörlurarna på marknaden. Här om månaden var jag lite smått på jakt efter nya hörlurar för enklare användning framför datorn och via telefonen. Gärna av on-ear-typ. Sagt och gjort valde jag att slå till på nämnda modell. Ett beslut som för min del visade sig vara lite halvbra. Här är varför.

Design och byggkvalitet

Utseendemässigt har Marshall lyckats riktigt bra med Major III. Jag kommer från ett par Jabra Move som trots bristande batteritid och ljudkvalitet ändå hade en trevligt minimalistisk och enkel design. Major III sticker ut lite mer och tankarna far som vanligt när det gäller Marshall åt det rockigare hållet. Är du däremot okej med det är byggkvalité och materialval överlag goda. Hörlurarna känns, trots sin ringa storlek, ordentliga och robusta. Det är även smidigt att de går att vika ihop till en liten boll vid behov.

Marshall Major III Bluetooth - Vika ihop
Vill man gömma undan sina hörlurar går Major III enkelt att vika ihop till en boll.

För att kontrollera uppspelningen av musik finns en joystick-liknande knapp på den vänstra kåpan. Denna gör det möjligt att hoppa framåt och bakåt i låtlistor samt justera volymen. Joysticken går även att trycka ned för att svara på samtal samt starta och stoppa uppspelning av musik. Här har Marshall lyckats extremt bra och joystick-knappen är både robust, responsiv och logisk att använda. Ska jag klaga på något är det att tiden man behöver hålla knappen nedtryckt för att starta hörlurarna från avstängt läge är i längsta laget (4-5 sekunder). Men det får anses som en petitess i sammanhanget.

Marshall Major III Bluetooth - Joystick
Den lilla joysticken sköter samtliga kontrollbehov med bravur.

I paketet ackompanjeras hörlurarna av en laddningskabel (micro-USB till USB-A) samt en 3.5 mm-ljudkabel för de tillfällen då man inte vill eller kan köra trådlöst. Det går även att använda 3.5 mm-ingången på hörlurarna för att skicka musiken vidare till ett annat par hörlurar. En kul bonus!

Ljud och batteritid

Det största klagomålet när det kommer till ljudet hos Major III, ja kanske till och med Marshalls hörlurar överlag, är att det drar lite åt det skräniga hållet med en något överdimensionerad diskant. Här får jag hålla med och även fast basen är förvånansvärt djup skiner den lite rockigare (om man får säga så) ljudbilden igenom nästan oavsett vad man lyssnar på.

Detta till trots är ljudet långt ifrån dåligt. Snarare spelar det på en liknande nivå som andra hörlurar i prisklassen. Batteritiden som anges är generösa 30 timmar, ett mått som verkar stämma ganska väl. Något som dock bör påpekas är att hörlurarna har ett svagt hissande ljud i båda kåporna när man kör dem trådlöst. Detta hörs inte vid normal musiklyssning, men för poddar och annat där tysta partier ofta uppstår är bakgrundsbruset, även om det är lågt, ändå ganska tydligt. Detta uppstår som sagt endast när hörlurarna körs trådlöst. Att koppla in dem via sladd eliminerar bruset helt. Men då också tyvärr finessen med att ha trådlösa hörlurar.

Marshall Major III - Kontakter - USB - 3.5-mm
En kul bonusfunktion är att det, utöver att lyssna via 3.5-mm-ingången, även går att använda den för att koppla in ytterligare ett par hörlurar och dela ut den trådlösa musiken till personen bredvid.

Mikrofonen presterar okej för vad den är. Ljudet fungerar bra för samtal och är lagom tydligt utan att varken imponera eller göra en besviken. Däremot gillar mikrofonen inte vind, något som snarare är vanligt än ovanligt för denna typ av hörlurar/headset.

Men de sitter för tajt

Trots en god byggkvalitet, bra batteritid och ett överlag ändå helt okej ljud för priset är det dock en sak som gör att jag har svårt att rekommendera Major III. Åtminstone inte utan att först testa dem ordentligt. Den trevliga passformen med ett initialt bra tryck mot huvudet ger nämligen inte efter tillräckligt för att anpassa sig efter den faktiska huvudstorleken hos personen som använder hörlurarna. Något som för min del, åtminstone till en början, bidrog till huvudvärk efter någon timmes användning.

Marshall Major III - Bluetooth - Öron
Att jag ser något ledsam ut på bilden kan potentiellt ha att göra med att lurarna klämmer lite väl hårt mot öronen.

Ovanstående är givetvis extremt personligt och har så klart att göra med både storlek på huvud och känslighet kring och på öronen. Men för mig är hörlurarna out-of-the-box på tok för tajta. Jag skulle heller inte påstå att jag har ett gigantiskt huvud. Nu ger visserligen bygeln med sig något med tiden. Men efter snart två månaders daglig användning är hörlurarna fortfarande alldeles för tajta och skapar ett för hårt tryck mot huvudet för att sitta bekvämt.

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Summering

Tycker du att de sitter skönt även efter några timmars användning är trots allt Marshall Major III Bluetooth ett par ganska prisvärda hörlurar sett till byggkvalitet och ljud. Personligen ser jag dock inte varför bygeln ska behöva vara så pass oförlåtande tajt. Något som i min mening drar ned betyget en hel del då det förtar mycket att upplevelsen med att använda hörlurarna. För rätt person, med rätt huvudstorlek, kan hörlurarna däremot och utan tvekan vara ett bra val.

Specifikationer:
Testad produkt: Marshall Major III Bluetooth
Pris (2021-02-03): 890 kr
+
  • Överlag helt okej ljud
  • Lagom djup bas
  • Trevlig byggkvalitet och materialval
  • För tajt bygel
  • Något hårt ljud
  • Svagt bakgrundssurr vid trådlös lyssning

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Ta en skärmbild (print screen) på iPhone 12 (+ Pro och mini)

Nytt år, ny iPhone (som visserligen släpptes 2020) och ett nytt sätt att ta skärmbilder, eller? Nej, precis som iPhone 12 i övrigt är allt faktiskt väldigt sig likt även här.

Test: Nokia 6300 4G & Nokia 8000 4G – Är mindre mer?

Klassiskt Nokia-utseende, knappsats, bra batteritid och stöd för både Google Maps, Facebook och andra moderna appar? Det låter ändå ganska bra.

Varför drar en telefon mer batteri när det är kallt?

Att vara utomhus i minusgrader kan ha en stor inverkan på din telefons batteritid. Här tänkte jag försöka reda ut varför det är så och vad man kan göra åt det.

Test: Marshall Major III Bluetooth – Prisvärda eller överskattade?

Marshall har på senare år gjort sig ett ordentligt namn inom hörlurar- och högtalare i de lite vettigare prissegmenten. Hur är det då att använda en av deras långkörare, Major III Bluetooth?

Test: Brother HL-L2350DW – En enkel, monokrom och pålitlig laserskrivare

Om man är ute efter en trådlös laserskrivare med vettiga driftskostnader och utskrifter i svartvitt, kan då Brothers HL-L2350DW vara ett alternativ?

Se gamla och missade notiser på iPhone

Råkade du låsa upp telefonen och missade att hinna läsa vad som stod i den senaste notifikationen? Ingen fara, så ser du samtliga olästa notifikationer igen!

Relaterat innehåll

Send this to a friend