Marknaden för helt trådlösa hörlurar kring 2000 kr-sträcket är ganska tuff. Hur står sig JBL:s nya True Wireless-snäckor Live Pro+ TWS i konkurrensen?
JBL har ju varit med ganska länge i ljudbranschen (ända sedan 1946 faktiskt) och många gånger gått i framkant när det kommit till både hörlurar och högtalare. På senare tid kanske framförallt i segmentet ”prisvärt”. Bra ljud för vettiga pengar helt enkelt.
Hörsnäckorna jag tagit en titt på här går med sina 1990 kr upp en liten bit ovanför de allra lägst prissatta varianterna med liknande specifikationer och funktioner. Så är de något att ha?
Vi börjar med utsidan
JBL Live Pro+ TWS gör utseendemässigt inte mycket väsen av sig. Något jag personligen tycker är en positiv egenskap hos hörlurar. Jag har testat den svarta varianten av hörlurarna som också finns i beige, rosa och vitt. Både det medföljande laddningsfodralet och själva snäckorna är producerade i kvalitativ plast och känns ordentliga och hållbara. Snäckorna klickar enkelt fast i laddningsfodralet med hjälp av magneter och ligger sedan stadigt på plats. Klassificeringsmässigt är hörlurarna IPX4-certifierade. Vilket innebär att de fixar vatten- och svettstänk. Men starkt ogillar att vara under vattnet.
Med i förpackningen följer, bortsett från själva hörsnäckorna och nämnda laddningsfodral, fem stycken silikonpluppar i olika storlekar samt en USB-A till USB-C-laddningskabel. Laddningsfodralet fixar trevligt nog även att laddas trådlöst via valfri Qi-laddare.

Den totala batteritiden uppgår till 28 timmar där öronsnäckorna själva klarar av 7 timmars speltid åt gången och fodralet ger upp till 21 timmars extra laddning. Används brusreduceringsfunktionen (ANC) tappar hörlurarna en timmas speltid. Vilket ändå känns väl godkänt. Att ladda upp snäckorna i fodralet tar ungefär 2 timmar.
Ser vi till passformen blev jag faktiskt mycket positivt överraskad första gången jag pluggade in de båda snäckorna i öronen. Hur de sitter är givetvis väldigt subjektivt. Men för min del har de i princip varit omöjliga att råka tappa. Oavsett jag springer med dem eller gör mitt yttersta för att med huvudskakningar försöka få dem att trilla ut. Kort sagt, de sitter riktigt bra och dessutom bekvämt. Även under längre perioder. En bra start!
Vad är trådlöst ljud för 2000 kr?
Hoppar vi direkt till hur de faktiskt låter skulle jag säga att de ”out of the box” låter okej. Men inte mer. Ljudet känns något platt och saknar den där extra ”punchen”. Här har JBL däremot lyckats riktigt bra med den tillhörande appen My JBL Headphones (som finns för både iOS och Android). Framförallt har de lyckats bra med equalizer-delen av appen.

De tre förinställda ljudlägena lämnar ganska mycket att önska. Men med möjligheten att själv ställa in exakt den ljudkurva man vill ha går det ändå att få ett riktigt trevligt ljud. Det tråkiga i sammanhanget är att jag kan tänka mig att många kanske inte riktigt känner sig manade att trava in i EQ-menyn och börja pilla runt. Hur simpelt och smidigt det än må vara.

Oavsett. Med ljudnivåerna justerade låter hörlurarna som sagt riktigt bra. Enligt JBL ska de producera ”JBL:s signaturljud”. Vilket så vitt jag känner JBL betyder lättlyssnat och med ganska ordentlig bas. Något som utan tvekan går att få till med hjälp av equalizern i appen. Har du inte extrema krav skulle jag säga att JBL Live Pro+ TWS bör passa de flesta då ljudet kort sagt är både trevligt och lättlyssnat, i positiv bemärkelse. Basen går dessutom att dra upp till nästan otrevliga nivåer.
Brusreducering och röststyrning
JBL Live Pro+ TWS stoltserar vidare med flertalet funktioner och extrafinesser. Bortsett från rent specifikationsmässiga sådana, såsom att de använder Bluetooth 5.0 (vilket är bra), är den troligen mest användbara funktionen brusreduceringen, som existerar i tre olika lägen. Everyday Mode, Travel Mode och Active Mode. Dessa har alla lika olika egenskaper där Everyday är standardvarianten medan Travel fokuserar på just resande och eliminering av flyg/tåg-ljud och liknande. Active är istället avsedd för träning.
Brusreduceringen fungerar utan större problem och gör framförallt ett riktigt bra jobb med att eliminera monotont störande omgivningsljud och ”bakgrunssurr”. Något som i stadsmiljö gör funktionen rent livsfarlig att använda. Vilket underligt nog får ses som ett bra betyg. Tar bort precis alla kringliggande ljud gör brusreduceringen däremot inte. Framförallt inte inomhus. Som hos de flesta andra hörlurar med brusreducering finns även ett svagt brusande ljud när funktionen slås på. Något som inte stör eller hörs nämnvärt. Men ändå finns där och går att uppfatta vid riktigt låga volymer.

I motsats till brusreduceringen finns också vad som kallas för Ambient Sound Control (omgivningskontroll). Denna inställning finns i två lägen där Ambient Aware släpper in mer miljöljud för att göra en uppmärksam på omgivningen. En funktion som fungerar extremt bra i stadsmiljö där den vanliga brusreduceringen som sagt bör undvikas.
TalkThru släpper istället igenom i princip allt omgivningsljud och sänker (samt begränsar) volymen till en viss nivå. Detta utifrån tanken att man både ska kunna lyssna på musik och föra en konversation samtidigt. Något som även det fungerar riktigt bra. I och med att de upptagande mikrofonerna arbetar för fullt i TalkThru-läget skapas dock ett konstant bakgrundsbrus. Något jag personligen inte stördes allt för mycket av, men som ändå inte går att bort se helt ifrån.
Daglig användning och appen
Efter att ha levt med JBL Live Pro+ TWS i någon vecka måste jag erkänna att jag faktiskt gillar dem rätt mycket. Ljudet är som sagt lättlyssnat och ganska trevligt efter en tur i appens equalizer. Jag har använt hörlurarna med en iPhone (11 Pro). Något som fungerat bra och inte framkallat någon egentlig huvudvärk. Det enda jag reagerat på är att snäckorna stundtals tar lite väl lång tid att hittas av appen. Nu pratar vi kanske 5-6 sekunder så det är absolut inga extrema väntetider. Men när man snabbt vill in och slå av eller på ett ljudläge eller en inställning kan det kännas lite osmidigt att behöva vänta.

Kontrollmässigt tycker jag JBL gjort vad som går med de ganska limiterade möjligheterna som finns. Varje hörsnäcka har en touch-yta till vilken tre olika funktioner kan associeras (ett tryck, dubbeltryck samt tryck och håll). Via appen går det snabbt och smidigt att förändra vilka funktioner respektive hörsnäcka ska ha. Dock inte helt fritt, utan med hjälp av fyra förinställda lägen där den ena hörluren exempelvis kontrollerar volymen medan den andra sköter play/paus. De andra lägena avser kontroll av de olika brusreducering- och omgivningslägena samt av röstassistentfunktionen.
Kontroller för att svara på och hantera samtal finns automatiskt på båda snäckorna och aktiveras så snart ett inkommande samtal dyker upp. Även detta visas tydligt i appen.
Samtal och röstassistent
Hur är snäckorna att prata i då? Riktigt bra faktiskt. Jag har heller inte fått några klagomål från personer på andra sidan linjen vid samtal utan ljudet har uppfattats som klart och tydligt.
Lite trist är det däremot att hörlurarna endast stödjer Google Assistent och Amazon Alexa för röststyrning. Här hade jag som iPhone-användare gärna sett att Siri fått vara med på ett hörn. Google Assistent fungerar annars som väntat och gör samma rätt och fel som vanligt.

Vidare är det lite begränsande att hörlurarna endast går att ansluta mot en enhet åt gången och helt behöver paras om vid varje anslutning till en annan enhet. Något man i princip aldrig åtar sig att göra då det kräver att hörlurarna återställs till fabriksinställningar för att hamna i synkroniseringsläge. Vilket i sin tur kräver en nål eller annat spetsigt föremål för att trycka ned en liten knapp på laddningsfodralet. Personligen hade jag gärna sett att det gått att växla mellan åtminstone två enheter. Framförallt idag när man spenderar ännu mer tid framför en skärm än normalt.
Små irritationsmoment
Bortsett från ovanstående finns det ytterligare några saker som gör att JBL Live Pro+ TWS tyvärr inte är de perfekta hörsnäckorna. För min del tog det för det första någon veckas användning innan jag började bli vän med touch-kontrollerna. Till en början hände de ofta att jag pausade eller bytte låt när jag exempelvis skulle sätta in eller ta ut en av snäckorna. Efter en tids användning har detta blivit mycket bättre, men touch-ytorna är fortfarande ganska lätta att komma åt av misstag.

Som allra största kritik har jag avslutningsvis väldigt svårt att motivera funktionen med strömsparläget. Där de båda snäckorna efter en tids inaktivitet stänger av sig. Funktionen i sig är ju superbra och går att ställa in så att snäckorna, i syfte att spara ström, automatiskt stänger av sig efter en viss tid. Problemet är att det enda sättet att väcka dem igen är att sätta tillbaka dem i laddningsetuiet.
Går du alltså hemifrån utan etuiet och pausar musiken tillräckligt lång stund för att hörlurarna ska stänga av sig kan du inte använda dem igen förrän du kommer hem till laddningsetuiet. Oavsett vilken batterinivå snäckorna faktiskt har. En rent ut sagt jättedum lösning jag inte alls förstår. Tur är då att funktionen trots allt går att stänga av. Något jag rekommenderar att göra. Bortsett från detta är JBL Live Pro+ TWS ändå ett par riktigt trevliga hörlurar som jag varmt vågar rekommendera både för träning och vardaglig musik- och poddlyssning.