Ta kort så snabbt som möjligt med en låst iPhone

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Ibland dyker extremt intressanta saker upp en väldigt kort stund. Bra är då att det finns några olika sätt att ta kort riktigt snabbt med din iPhone!

Jag vet inte hur många gånger jag missat alldeles ypperliga fotomöjligheter bara för att det tagit lite för lång tid att komma åt kameran på min iPhone. Här tänkte jag därför gå igenom de, enligt mig, snabbaste sätten att öppna kameran på en låst iPhone.

Med låst avser jag att du helt enkelt inte behöver slå in någon kod eller använda någon annan form av ID (Touch/Face) för att logga in i telefonen. Utan det är bara börja fota med en gång!

Notera att några av tillvägagångssätten skiljer sig lite åt beroende på om du har en iPhone med eller utan hemknapp.

1. Öppna kameran med vänster-swipe

Att dra åt vänster är inte bara ett sätt att ytligt säga ”nej tack” på Tinder. Det är även det snabbaste sättet att nå kameran på en låst iPhone.

 1. Börja med att aktivera skärmen så den lyser upp. Antingen genom att knacka på den, trycka på låsknappen eller på hemknappen.
 2. Dra därefter fingret från telefonens högra sida åt vänster för att direkt ”dra fram” kameran och börja fota.

Ta kort - Foton - Snabbt med iPhone - Svep Vänster

2. Använd kameraikonen för att öppna kameran

Näst snabbaste sättet att få fatt i kameran är troligen att använda kameraikonen som finns direkt på låsskärmen.

 1. Börja med att aktivera skärmen så den lyser upp. Detta görs antingen genom att peka på skärmen, trycka på låsknappen eller på hemknappen om du har en äldre iPhone-modell.
 2. Peka därefter på den lilla kamerasymbolen, längst ned till höger på låsskärmen. Håll fingret intryckt i cirka en halv sekund, tills dess att en grå cirkel syns runtom kameraikonen. Släpp sedan fingret för att starta kameran.

iPhone - Ta kort snabbt - Kamera-ikonen - Låst telefon

3. Öppna kameran från Kontrollcenter

Det går avslutningsvis också att nå kameran riktigt snabbt från Kontrollcenter.

 1. Har du en nyare iPhone (iPhone X och senare) når du Kontrollcenter genom att dra fingret nedåt från skärmens övre, högre hörn. Har du en äldre iPhone-modell drar du istället fingret uppåt från botten av skärmen.
 2. Med Kontrollcenter öppet är det sedan bara att peka på kameraikonen för att öppna kameran.

iPhone - Öppna kameran - Kontrollcenter

Har du några andra tips för att fota snabbt med iPhone eller någon annan telefon? Eller krånglar något av ovanstående tillvägagångssätt? Dela med dig i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

2 kommentarer

 1. Men det inte snabbast att med låst mobil, (har en iPhone 7 Plus), med t.ex. vantar på klicka på hemknappen, för att väcka mobilen, säga ”hey Siri ta ett kort” och då tas ju ett kort riktigt snabbt ? Fast MIN Siri mobil vägrar fota vad jag än säger till den för jag tror min Siri är besatt av något riktigt ont !?

  Ibland tänds Siri loggan upp och då går min ”hey Google” högtalare igång och är på ett tag som om dom ”pratar” med varandra …. utan ord !? dom kanske snackar **** om mig 😳

  • Helt rätt i att det kan vara snabbare att köra med Siri med t.ex. en 7 Plus! Siri fotar så vitt jag vet inte alls, utan hon öppnar bara Kamera-appen. Volym-knapparna fungerar däremot att knäppa själva korten med :-)

   Haha, ja, ibland undrar man faktiskt vad tekniken har för sig!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!