Ta kort så snabbt som möjligt med en låst iPhone

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Ibland dyker extremt intressanta saker upp en väldigt kort stund. Bra är då att det finns några olika sätt att ta kort riktigt snabbt med din iPhone!

Jag vet inte hur många gånger jag missat alldeles ypperliga fotomöjligheter bara för att det tagit lite för lång tid att komma åt kameran på min iPhone. Här tänkte jag därför gå igenom de, enligt mig, snabbaste sätten att öppna kameran på en låst iPhone.

Med låst avser jag att du helt enkelt inte behöver slå in någon kod eller använda någon annan form av ID (Touch/Face) för att logga in i telefonen. Utan det är bara börja fota med en gång!

Notera att några av tillvägagångssätten skiljer sig lite åt beroende på om du har en iPhone med eller utan hemknapp.

1. Öppna kameran med vänster-swipe

Att dra åt vänster är inte bara ett sätt att ytligt säga ”nej tack” på Tinder. Det är även det snabbaste sättet att nå kameran på en låst iPhone.

 1. Börja med att aktivera skärmen så den lyser upp. Antingen genom att knacka på den, trycka på låsknappen eller på hemknappen.
 2. Dra därefter fingret från telefonens högra sida åt vänster för att direkt ”dra fram” kameran och börja fota.

Ta kort - Foton - Snabbt med iPhone - Svep Vänster

2. Använd kameraikonen för att öppna kameran

Näst snabbaste sättet att få fatt i kameran är troligen att använda kameraikonen som finns direkt på låsskärmen.

 1. Börja med att aktivera skärmen så den lyser upp. Detta görs antingen genom att peka på skärmen, trycka på låsknappen eller på hemknappen om du har en äldre iPhone-modell.
 2. Peka därefter på den lilla kamerasymbolen, längst ned till höger på låsskärmen. Håll fingret intryckt i cirka en halv sekund, tills dess att en grå cirkel syns runtom kameraikonen. Släpp sedan fingret för att starta kameran.

iPhone - Ta kort snabbt - Kamera-ikonen - Låst telefon

3. Öppna kameran från Kontrollcenter

Det går avslutningsvis också att nå kameran riktigt snabbt från Kontrollcenter.

 1. Har du en nyare iPhone (iPhone X och senare) når du Kontrollcenter genom att dra fingret nedåt från skärmens övre, högre hörn. Har du en äldre iPhone-modell drar du istället fingret uppåt från botten av skärmen.
 2. Med Kontrollcenter öppet är det sedan bara att peka på kameraikonen för att öppna kameran.

iPhone - Öppna kameran - Kontrollcenter

Har du några andra tips för att fota snabbt med iPhone eller någon annan telefon? Eller krånglar något av ovanstående tillvägagångssätt? Dela med dig i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

2 kommentarer

 1. Men det inte snabbast att med låst mobil, (har en iPhone 7 Plus), med t.ex. vantar på klicka på hemknappen, för att väcka mobilen, säga ”hey Siri ta ett kort” och då tas ju ett kort riktigt snabbt ? Fast MIN Siri mobil vägrar fota vad jag än säger till den för jag tror min Siri är besatt av något riktigt ont !?

  Ibland tänds Siri loggan upp och då går min ”hey Google” högtalare igång och är på ett tag som om dom ”pratar” med varandra …. utan ord !? dom kanske snackar **** om mig 😳

  • Helt rätt i att det kan vara snabbare att köra med Siri med t.ex. en 7 Plus! Siri fotar så vitt jag vet inte alls, utan hon öppnar bara Kamera-appen. Volym-knapparna fungerar däremot att knäppa själva korten med :-)

   Haha, ja, ibland undrar man faktiskt vad tekniken har för sig!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ställ en fråga »

Det senaste

Du kanske också gillar

Ta en PDF-skärmbild av en hel webbsida på iPhone

Visste du att det, i ett enda svep, går att ta en skärmbild i PDF-format av en hel webbsida på iPhone? Så går du till väga!

Så tar du kort med iPhone utan att ta av dig vantarna

Vantar är ju i regel ganska trevliga när det är kallt ute, så länge man får ha dem på sig. Vilket man vanligtvis inte får när man ska ta kort med sin iPhone. Men det mesta går att komma runt!

Varför står det att mottagaren ”har tystat notiser” (iPhone)?

Som från ingenstans har texten att mottagaren tystat notiser börjat dyka upp längst ned i iMessage-konversationer på iPhone. Men varför? Och hur blir man av med den?

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.
Send this to a friend