Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Inget mer Kommando (⌘) + R.

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

För en gång skull har dock utvecklingen gått åt helt rätt håll och att komma åt macOS Recovery, för att exempelvis återställa datorn eller installera om macOS, är nu smidigare än någonsin. Det tidigare sättet; att stänga av datorn, starta den igen och direkt hålla in knapparna CMD och R fungerar inte längre. Istället är det följande tillvägagångssätt som gäller för att komma åt macOS Recovery, eller macOS Återställning (som det kallas på svenska) på de nya M1-datorerna.

Starta macOS Recovery på en Apple M1-dator

  1. Börja med att stänga av datorn via Apple-menyn > Stäng av.
  2. När datorn är helt avstängd trycker du ned startknappen som finns längst upp till höger på tangentbordet om du har en MacBook Air/Pro alternativt på baksidan av datorn om du har en Mac Mini eller iMac. Fortsätt att hålla knappen intryckt tills det står ”Loading startup options…” på skärmen. Släpp därefter knappen.
Mac M1 Apple - Starta i Recovery Mode - Återställning
Startknappen på en MacBook Air/Pro M1 finns högst upp till höger på tangentbordet. På Mac Mini och iMac hittar du istället knappen på baksidan av datorn.
  1. Två val visas nu på skärmen. Macintosh HD startar datorn som vanligt medan Options leder till macOS Recovery. Välj därför Options följt av Continue.

Svårare än så var det inte. I återställningsmenyerna hittar du bland annat funktioner för att återställda datorn från en Time Machine-backup, installera om macOS eller använda programmet Disk Utility för att radera och formatera hårddisken om du vill sälja din dator eller installera en helt ny kopia av macOS.

Stöter du på några frågor eller funderingar är du varmt välkommen att dela med dig av dem i kommentarerna här nedanför. 

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför står det att mottagaren ”har tystat notiser” (iPhone)?

Som från ingenstans har texten att mottagaren tystat notiser börjat dyka upp längst ned i iMessage-konversationer på iPhone. Men varför? Och hur blir man av med den?

Sonos soundbars fixar äntligen DTS-ljud

En funktion som varit efterfrågad av Sonos-användare i årtionden har äntligen lanserats. Stöd för DTS-ljud. Bättre sent än aldrig antar jag.

Så mäter du avstånd med Google Maps

Visste du att det går att mäta avståndet mellan två valfria punkter i Google Maps? Så använder du din PC, Mac, iPhone eller Android för att se hur lång en viss sträcka är.

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend