Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Inget mer Kommando (⌘) + R.

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

För en gång skull har dock utvecklingen gått åt helt rätt håll och att komma åt macOS Recovery, för att exempelvis återställa datorn eller installera om macOS, är nu smidigare än någonsin. Det tidigare sättet; att stänga av datorn, starta den igen och direkt hålla in knapparna CMD och R fungerar inte längre. Istället är det följande tillvägagångssätt som gäller för att komma åt macOS Recovery, eller macOS Återställning (som det kallas på svenska) på de nya M1-datorerna.

Starta macOS Recovery på en Apple M1-dator

  1. Börja med att stänga av datorn via Apple-menyn > Stäng av.
  2. När datorn är helt avstängd trycker du ned startknappen som finns längst upp till höger på tangentbordet om du har en MacBook Air/Pro alternativt på baksidan av datorn om du har en Mac Mini eller iMac. Fortsätt att hålla knappen intryckt tills det står ”Loading startup options…” på skärmen. Släpp därefter knappen.

Mac M1 Apple - Starta i Recovery Mode - Återställning
Startknappen på en MacBook Air/Pro M1 finns högst upp till höger på tangentbordet. På Mac Mini och iMac hittar du istället knappen på baksidan av datorn.

  1. Två val visas nu på skärmen. Macintosh HD startar datorn som vanligt medan Options leder till macOS Recovery. Välj därför Options följt av Continue.

Svårare än så var det inte. I återställningsmenyerna hittar du bland annat funktioner för att återställda datorn från en Time Machine-backup, installera om macOS eller använda programmet Disk Utility för att radera och formatera hårddisken om du vill sälja din dator eller installera en helt ny kopia av macOS.

Stöter du på några frågor eller funderingar är du varmt välkommen att dela med dig av dem i kommentarerna här nedanför. 

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend