Stäng av Live Photo på iPhone

Funktionen Live Photo gör att dina stillbilder känns lite mer levande men äter samtidigt upp telefonens utrymme lite snabbare. Så stänger du av funktionen!

Live Photo introducerades med iPhone 6S/6S Plus och är numera aktiverat som standard på nyare iPhones. Kortfattat är funktionen ett sätt att göra foton lite mer levande. Detta görs genom att en tre sekunder lång videofilm sparas samtidigt som du tar en bild. Håller du sedan fingret mot skärmen när du tittar på bilden spelas filmen upp och ger ditt foto lite mer sammanhang och liv.

Funktionen fungerar i regel bra och är ibland rätt trevlig. Den har dock ett par nackdelar. Den mest påtagliga är att Live-foton tar upp ungefär den dubbla storleken gentemot en vanlig bild. Något som gör att minnet på din telefon äts upp mycket snabbare. En annan nackdel är att Live Photo-bilder tagna i mörka miljöer kan upplevas kornigare än normalt då exponeringstiden förlängs i och med att en film behöver produceras samtidigt som bilden tas.

Att stänga av Live Photo-funktionen är tack och lov ingen större konst och görs på någon sekund. Dock är det en bra sak att känna till hur man gör. Framförallt om du är mån om att spara på lagringsutrymmet på din telefon!

Stäng av Live foton på iPhone

1. Börja med att starta Kamera-appen. Högst upp mitten syns en solliknande symbol. Lyser denna gult är Live Photo aktiverat. För att stänga av Live Photo pekar du bara en gång på symbolen varpå texten Live av visas.

iPhone - Stäng av Live foton - Photo - Knapp

2. Symbolen ändrar nu färg till vitt och får ett streck över sig för att indikera att Live Photo inte längre är aktivt. Klart!

Om Live Photo inte går att stänga av

Skulle det vara så att Live Photo startas igen varje gång du startar Kamera-appen (trots att du stängt av funktionen som ovan) kan du behöva ändra en inställning för hur Kamera-appen sparar sina inställningar.

1. Navigera först till Inställningar (1) och välj Kamera (2).

Stäng av Live Foto - iPhone - Inställningar - Kamera

2. Peka på Förvalsinställningar (1). Längst ned finns inställningen Live Photo (2). Se till att den är aktiverad (grön). Vad inställningen gör är helt enkelt att den låter Kamera-appen komma ihåg att du stängt av Live Photo-funktionen. Ställer du istället reglaget till Av kommer Live Photo alltid vara aktiverat så snart du startar Kamera-appen, även om du stängt av funktionen tidigare.

iPhone - Stäng av Live Photo Foto - Förvalsinställningar

Har du frågor eller funderingar kring Live Photo och liknande funktioner? Dela gärna med dig i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

7 kommentarer

 1. Onödigt krångligt att stänga av Live-Photo. Så otroligt dumt. Det mer självklara skulle ju vara att man istället har en möjlighet till att
  ”Stänga av” Live Photo Det mer logiska skulle ju vara att man med ett (1) enkelt drag eller klick kan stänga av LP. Så som man gör med andra funktioner i iPhone.

  Hur har man tänkt här? Är det en plump intelligenstest som vi användare utsätts för. Var befann sig applikationsexpertisen??

  Tillägg: Jag vore tacksam för en återkoppling av mitt ärende, utifrån mitt ärende.
  Med mycket vänlig hälsning
  Anna-Erika Löfqvist

  • Hej Anna-Erika! Jag håller helt med dig. Det känns väldigt onödigt att bli påtvingad funktionen, eller åtminstone att bli påtvingad att den automatiskt startar igen även om man stänger av den i Kamera-appen. Hur Apple tänkt vet nog dessvärre bara de själva. Men de gillar ju (precis som många andra storföretag) att halvtvinga användare att använda vissa funktioner.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej!
  Har live Photo avstängt under förvalsinställningar
  men varje gång jag startar kameran så är live igång
  Trycker av det där uppe på symbolen i kamra-appen men nästa gång är det aktiverat igen när kameran startas, man undrar ju hur det kommer sig!!
  /Johan

  • Hej Johan! Det låter superkonstigt. Jag har personligen varit med om att inställningen för Live Photo under Förvalsinställningar återgår till att vara aktiverad efter en uppdatering av telefon till ny iOS-mjukvara, men aldrig varit med om att det sker varje gång kameran startas.

   Var det möjligen i samband med en uppdatering detta började eller om något annat installerades eller liknande på telefonen som skulle kunna orsaka det? Om du inte redan testat att starta om telefonen skulle jag dock absolut testa det först. Det kan lösa många underliga problem :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej! Jag kan inte svara på när det kom för har haft det problemet ett bra tag men ska prova starta om får vi se.
  Tack, /Johan

  • Hej igen! Vad härligt att det ordnade sig. Håller tummarna att det fortsätter fungera korrekt nu också! Tack för att du delade med dig av lösningen :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför står det att mottagaren ”har tystat notiser” (iPhone)?

Som från ingenstans har texten att mottagaren tystat notiser börjat dyka upp längst ned i iMessage-konversationer på iPhone. Men varför? Och hur blir man av med den?

Sonos soundbars fixar äntligen DTS-ljud

En funktion som varit efterfrågad av Sonos-användare i årtionden har äntligen lanserats. Stöd för DTS-ljud. Bättre sent än aldrig antar jag.

Så mäter du avstånd med Google Maps

Visste du att det går att mäta avståndet mellan två valfria punkter i Google Maps? Så använder du din PC, Mac, iPhone eller Android för att se hur lång en viss sträcka är.

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend