Spegelvänd bilder, filmer och selfies på iPhone

Om du gillar att fota dig själv i en spegel med hjälp av "selfie-kameran"är detta guiden för dig.

Alla bilder som tas med den främre kameran på iPhone spegelvänds automatiskt jämfört med det du ser på skärmen. Men det går att sätta stopp för det beteendet. Så gör du!

När du använder den främre kameran på din iPhone syns du spegelvänt på skärmen. Något som gör det betydligt lättare att röra sig normalt framför kameran samtidigt som man ser sig själv. Så snart ett kort knäppts eller en film spelats in vänder dock iPhone som standard alltsammans åt rätt håll. För att det ska se mer naturligt ut när filmen sedan spelas upp.

Detta resulterar t.ex. i att text som är spegelvänd under tiden man spelar in eller tar en bild vänds och blir läsbar på den färdiga filmen eller bilden. Alltså en ganska smart grej!

Ibland vill man däremot, av olika anledningar, att ens filmer eller bilder inte vänds rätt utan förblir spegelvända. Kanske främst av på grund av att det färdiga materialet annars inte alls ser ut som vid tillfället man spelade in det. Tack och lov låter Apple en själv bestämma huruvida man vill att bilder och filmer ska vändas rätt i sin telefon eller inte.

Spegelvänd kameran på framsidan av iPhone

För att ändra inställningen för hur bilden vänds i frontkameran på iPhone gör du följande.

  1. Börja med att navigera till Inställningar följt av Kamera.
  2. En liten bit ned finns alternativet Spegelvänd kameran på framsidan. Aktivera detta alternativ för att låta bilder och filmer förbli spegelvända när de sparas.

Spegelvänd selfie - Front-kamera - iPhone
Om du ibland filmar i en spegel (med hjälp av den främre kameran) och exempelvis vill att text ska syns åt rätt håll på den färdiga filmen är detta en vettig inställning att göra.

Spegelvänd redan tagna bilder och filmer på iPhone

Men om man redan tagit en massa bilder och spelat in filmer som är åt fel håll? Går det att vända dem horisontellt i efterhand? Ja! För att spegelvända en bild eller film i efterhand gör du följande.

  1. Börja med att öppna bilden eller filmen i fråga och välj Ändra, högst upp till höger. Peka sedan på den lilla fyrkanten med två pilar längst ned till höger.

iPhone - Ändra - Spegelvänd redan tagen bild

  1. För att spegelvända bilden eller filmen pekar du på triangelsymbolen högst upp till vänster. Avsluta med att välja Klar, längst ned till höger.

Vänd en bild - Spegelvänt - iPhoneHar du några andra frågor eller funderingar gällande kamerorna på iPhone? Dela med dig av dina tankar i kommentarerna så försöker vi reda ut dem!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend