måndag, 16 september, 2019
- Annons -
  • Hem
  • Dator
  • Fråga

Spara en YouTube-video som MP3-fil

Missa inte

Byt bakgrundsbild på Mac OS X

Ett snabbt sätt att ge din Mac en uppfräschning är utan tvekan att byta din gamla bakgrundsbild mot en...

Ta bort alla filer från Snabbåtkomst i Windows 10

Windows 10 samlar alla senast använda filer och mappar under funktionen Snabbåtkomst i Utforskaren. Så enkelt tömmer du historiken...

Testa om dina inloggningsuppgifter blivit stulna

Internet är långt ifrån säkert och stölder av användaruppgifter såsom lösenord och e-post-adresser är tyvärr väldigt vanliga. Så gör du för att se om dina uppgifter är på vift i cyber space!

Har du musik på YouTube du gärna skulle vilja lyssna på via t.ex. en MP3-spelare eller när du inte är online? Så enkelt sparar du musik från YouTube!

Det fullkomligt kryllar av musik på YouTube. Det kryllar även av tjänster som på enklast möjliga sätt låter dig spara ned valfri YouTube-video till en vanlig MP3-fil. Så du kan ta med dig musiken och lyssna på den även när du inte är online. Eller om du bara vill ha den tillgänglig bland dina övriga MP3-låtar.

Här kommer vi visa hur du använder en av de många gratis webbtjänsterna som finns för att på några sekunder spara ner en YouTube-video som MP3-låt till din dator.

Är det lagligt att konvertera YouTube till MP3?

Som vanligt när det gäller kopiering för privat bruk är den lagliga biten relativt snårig. Enligt YouTubes användarvillkor får du inte göra kopior eller spara ned materialet från sajten. De svenska lagar som existerar kring kopiering av material står dock emot detta. Lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk beskriver ganska tydligt att ”var och en får för privat bruk framställa ett eller några få exemplar av offentliggjorda verk”. Utifrån detta vill vi mena att det förmodligen (än så länge och i Sverige) är okej att spara ned en YouTube-video som MP3-fil.

Det finns dock en moralisk aspekt att ta hänsyn till i och med att YouTube och uppladdare på grund av detta tillvägagångssätt går minste om de reklamintäkter som i vanliga fall genereras då annonser visas innan en videouppspelning startar.

Något som i sammanhanget inte är lagligt är att spara ned kopior av material som inte ”lovligen gjorts tillgängligt för allmänheten”, enligt samma lagtext. Detta innebär i korthet att om den musik eller ljudet i den video du vill spara inte är upplagt med tillstånd av den som faktiskt äger rättigheterna till musiken/ljudet är du heller inte tillåten att göra en kopia av filen. Huruvida den musik som laddas upp på YouTube faktiskt är godkänd av den eller de som äger rättigheterna till musiken är tyvärr inte alltid helt klart. Vi pekar inga fingrar utan lämnar det upp till dig som användare att avgöra detta och går istället vidare till hur du skapar en MP3-fil av en YouTube-video.

Spara en YouTube-video som MP3-fil (gratis)

Det finns som sagt många tjänster som låter dig spara ned ljudet från ett YouTube-klipp. ListenToYouTube.com och YouTube-MP3.org för att nämna några. Vi kommer i denna guide dock använda oss av YouTubeInMP3.com. Detta då YouTubeInMP3 till skillnad från många av de övriga sajterna har relativt icke-påträngande reklam. Vi vill trots detta uppmana till viss försiktighet så du inte klickar på annonser av misstag.

1. Med det sagt börjar du med att öppna valfri webbläsare. Leta upp den YouTube-video du vill spara ned ljudet från. Markera adressen högst upp i adressfältet och kopiera den.

Spara YouTube-video som MP3-låt - Högerklicka - Kopiera

2. Gå nu till YouTubeInMP3.com och klistra in den kopierade länken i rutan. Klicka därefter på Download MP3.

YouTube till MP3 - Ladda ner MP3 - Download

3. Webbtjänsten genererar nu en MP3-version av den länkade videon. Är du nöjd med videon som den är klickar du på Download MP3 för att direkt ladda ner MP3-versionen av den (1). Tjänsten ger dig dock möjlighet att ändra start och slutpunkt på MP3-filen om du önskar. För att komma åt denna inställningar klickar du på Settings (2).

YouTube till MP3 - Ladda ner din låt - Inställningar -Längd

4. En enkel redigerare visar sig nu. Högst upp kan du bestämma vart i klippet MP3-filen ska börja skapas, samt när i klippet den ska sluta. Är du osäker på när själva låten faktiskt börjar kan du klicka på Display Video Editor för att direkt se videon framför dig. Utifrån den faktiska videon kan du sedan enkelt bestämma omfånget på den fil som skapas.

YouTubeInMP3 - Visa Videoredigerare - Ändra längd

5. Själva MP3-filen dyker upp precis som vilken annan filhämtning som helst. Spara filen på valfritt ställe på din dator. Svårare än så var det inte!

YouTube - Video sparad som MP3-fil - Ladda ner

Har du tips på andra bra tjänster eller webbläsartillägg som låter dig göra samma sak (eller ännu mer)? Tipsa gärna i kommentarerna!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Senaste

Fixa vanliga Bluetooth-problem i Windows 10

Har du ett par Bluetooth-hörlurar eller en mus och ett tangentbord som inte längre vill anslutas till din Windows 10-dator? Här tar vi en titt på några av lösningarna på dessa problem!

Apple lanserar iPhone 11, iPhone 11 Pro, Apple Watch 5 och en ny iPad

På gårdagens event (10/9) presenterade Apple i sedvanlig september-ordning ett gäng nya produkter, eller rättare sagt uppföljare till produkter.

iPhone är avaktiverad – Det kan du göra om du glömt koden

Har du lyckats slå in fel låskod för många gånger och låst din iPhone eller iPad? Här går vi igenom vad som är viktigt att tänka på och vilka lösningar som finns.

Se vilken version av Windows 10 du använder

Nyfiken på vilken version av Windows 10 du faktiskt har installerad på datorn? Inga problem! Här går vi igenom var och hur du hittar informationen!

Se vilken modell av iPhone du använder

Då Apple lanserat ett gäng olika iPhones är det inte alltid helt lätt att ha i minnet vilken av dem man faktiskt har i handen. Så ser du vilken iPhone du använder!

Frågor

Populärt

iPhone & iPad startar inte – Så får du igång dem

Har din telefon eller platta lagt av helt och visar bara en svart skärm? Så får du igång en till synes helt död iPhone eller iPad!

Ta en Print Screen / Skärmdump på macOS (OS X)

Att ta en Print Screen (skärmdump/skärmbild) på en iMac, MacBook eller annan Apple-dator är lite annorlunda gentemot i Windows. Så gör du! Nyligen bytt från...

Vad har jag för telefonnummer?

Osäker vilket telefonnummer du har? Så gör du för att se ditt eget nummer på både iPhone, Samsung, Sony och flera andra telefonmodeller.

Glömt lösenkoden till iPhone? Så fixar du det!

(Uppdaterad: 2017-09-03) Har du lyckats glömma bort koden till din IOS-enhet och har inte Touch ID påslaget? Så här gör du för att kunna...

Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Tester

Recension: IKEA och Sonos SYMFONISK Bokhylla-högtalare

Samarbetet mellan Sonos och IKEA har initialt resulterat i två olika högtalare. Här tar vi en titt på den nättare av de två. Som även är den billigaste Sonos-högtalaren - någonsin!

Recension: SYMFONISK lamphögtalare från Sonos och IKEA

I slutet av 2017 annonserade Sonos och IKEA att de skulle utveckla ett antal produkter tillsammans. Nästan tre år senare är resultatet i form av två högtalare slutligen här. Här tar vi en titt på den lite mer obskyra av de två!

Recension: Google Home Mini – Less is more?

Google Home Mini är Googles instegsvariant till världen av smarta högtalare och deras röststyrningstjänst Google Assistent. Så är det en Google Mini man ska ha nu för tiden?

Fler artiklar