Spara en YouTube-video som MP3-fil

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Har du musik på YouTube du gärna skulle vilja lyssna på via t.ex. en MP3-spelare eller när du inte är online? Så enkelt sparar du musik från YouTube!

Det fullkomligt kryllar av musik på YouTube. Det kryllar även av tjänster som på enklast möjliga sätt låter dig spara ned valfri YouTube-video till en vanlig MP3-fil. Så du kan ta med dig musiken och lyssna på den även när du inte är online. Eller om du bara vill ha den tillgänglig bland dina övriga MP3-låtar.

Här kommer vi visa hur du använder en av de många gratis webbtjänsterna som finns för att på några sekunder spara ner en YouTube-video som MP3-låt till din dator.

Är det lagligt att konvertera YouTube till MP3?

Som vanligt när det gäller kopiering för privat bruk är den lagliga biten relativt snårig. Enligt YouTubes användarvillkor får du inte göra kopior eller spara ned materialet från sajten. De svenska lagar som existerar kring kopiering av material står dock emot detta. Lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk beskriver ganska tydligt att ”var och en får för privat bruk framställa ett eller några få exemplar av offentliggjorda verk”. Utifrån detta vill vi mena att det förmodligen (än så länge och i Sverige) är okej att spara ned en YouTube-video som MP3-fil.

Det finns dock en moralisk aspekt att ta hänsyn till i och med att YouTube och uppladdare på grund av detta tillvägagångssätt går minste om de reklamintäkter som i vanliga fall genereras då annonser visas innan en videouppspelning startar.

Något som i sammanhanget inte är lagligt är att spara ned kopior av material som inte ”lovligen gjorts tillgängligt för allmänheten”, enligt samma lagtext. Detta innebär i korthet att om den musik eller ljudet i den video du vill spara inte är upplagt med tillstånd av den som faktiskt äger rättigheterna till musiken/ljudet är du heller inte tillåten att göra en kopia av filen. Huruvida den musik som laddas upp på YouTube faktiskt är godkänd av den eller de som äger rättigheterna till musiken är tyvärr inte alltid helt klart. Vi pekar inga fingrar utan lämnar det upp till dig som användare att avgöra detta och går istället vidare till hur du skapar en MP3-fil av en YouTube-video.

Spara en YouTube-video som MP3-fil (gratis)

Det finns som sagt många tjänster som låter dig spara ned ljudet från ett YouTube-klipp. ListenToYouTube.com och YouTube-MP3.org för att nämna några. Vi kommer i denna guide dock använda oss av YouTubeInMP3.com. Detta då YouTubeInMP3 till skillnad från många av de övriga sajterna har relativt icke-påträngande reklam. Vi vill trots detta uppmana till viss försiktighet så du inte klickar på annonser av misstag.

1. Med det sagt börjar du med att öppna valfri webbläsare. Leta upp den YouTube-video du vill spara ned ljudet från. Markera adressen högst upp i adressfältet och kopiera den.

Spara YouTube-video som MP3-låt - Högerklicka - Kopiera

2. Gå nu till YouTubeInMP3.com och klistra in den kopierade länken i rutan. Klicka därefter på Download MP3.

YouTube till MP3 - Ladda ner MP3 - Download

3. Webbtjänsten genererar nu en MP3-version av den länkade videon. Är du nöjd med videon som den är klickar du på Download MP3 för att direkt ladda ner MP3-versionen av den (1). Tjänsten ger dig dock möjlighet att ändra start och slutpunkt på MP3-filen om du önskar. För att komma åt denna inställningar klickar du på Settings (2).

YouTube till MP3 - Ladda ner din låt - Inställningar -Längd

4. En enkel redigerare visar sig nu. Högst upp kan du bestämma vart i klippet MP3-filen ska börja skapas, samt när i klippet den ska sluta. Är du osäker på när själva låten faktiskt börjar kan du klicka på Display Video Editor för att direkt se videon framför dig. Utifrån den faktiska videon kan du sedan enkelt bestämma omfånget på den fil som skapas.

YouTubeInMP3 - Visa Videoredigerare - Ändra längd

5. Själva MP3-filen dyker upp precis som vilken annan filhämtning som helst. Spara filen på valfritt ställe på din dator. Svårare än så var det inte!

YouTube - Video sparad som MP3-fil - Ladda ner

Har du tips på andra bra tjänster eller webbläsartillägg som låter dig göra samma sak (eller ännu mer)? Tipsa gärna i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Varför är min Mac-dator så långsam?

Nyare Mac-datorer är i regel förbaskat snabba på det mesta. Men det finns framförallt en sak som gör att även den vassaste MacBook-datorn kan sega ihop totalt. Tack och lov är lösningen oftast extremt enkelt.

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?