Så tar du bort appar på iPhone & iPad

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Tröttnat på din favorit-app men känner dig osäker på hur du städar upp i telefonen? Här visar vi hur du gör för att radera oönskade appar!

(Uppdaterad 2018-06-17) Trots att det egentligen är riktigt enkelt att ta bort appar på iPhone och iPad är det långt ifrån självklart hur man faktiskt ska gå tillväga. Eftersom det saknas en meny-knapp på Apples mobila enheter nås funktionen istället genom att peka på skärmen på ett speciellt sätt. Här visar vi hur du gör!

Radera appar på iPhone och iPad

1. Börja med att peka på vilken app som helst och håll kvar fingret tills alla ikoner börjar skaka fram och tillbaka. En del appar går inte att ta bort. Till exempel App Store och Inställningar. De appar du däremot kan ta bort har nu fått ett litet kryss i sitt övre vänstra hörn.

Ta bort appar - iPhone - iPad - Skaka - Peka - Håll

2. Peka på krysset vid ikonen för den eller de appar du vill ta bort. Välj sedan Radera för att avinstallera appen och ta bort alla dess inställningar.

Ta bort app - iPhone - iPad - Radera

3. För att få ikonerna att sluta skaka och kryssen att försvinna avslutar du med att trycka på hemknappen.

Stäng av - Ta bort appar - Skakar - iPhone - iPad

Det var faktiskt inte svårare än så. Har du andra funderingar kring appar och hur man raderar dem svarar vi gärna på frågor i kommentarerna här nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

14 kommentarer

 1. Jo jag fattar hur man tar bort en app vanligt men om man har raderat den så finns det en ruta där de står köpt inne på uppgradera hur raderar man en app där i från?? Tacksam för ett svar

  • Hej! Så vitt jag lyckas läsa mig till går det inte längre att helt radera vilka appar man tidigare laddat ned, direkt från själva telefonen. Om du däremot kopplar din iPhone/iPad till en dator med iTunes installerat ska det tydligen fungera att under köphistoriken dölja de köpta/nedladdade apparna. När man gör detta och har iCloud aktiverat i telefonen/plattan synkas denna inställning till telefonen och app-historiken försvinner även därifrån. Jag har dock inte testat detta än, så vågar inte lova att det fungerar, men det kan vara värt ett försök i alla fall!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Jag har en app som skulle uppdateras, men uppdateringen är inte ännu avslutad (efter flera månader), uppenbarligen något knas med appen.

  Appen fungerar inte längre. Jag har försökt att radera appen som vanligt (trycka på krysset) och jag får upp meddelande om jag vill radera appen, jag trycker på radera. Men inget händer. Vad göra?

  Jag har kontrollerat begränsningar => radera.

  • Hej! Problem med att saker inte går att ta bort på iPhone brukar i regel vara relaterade till att något blivit knas i kopplingen med ens Apple ID, alternativ iTunes. Testa att temporärt logga ut från ditt Apple-ID genom att gå till Inställningar > iTunes Store och App Store > Ditt Apple ID > Logga ut.

   Fungerar det fortfarande inte att uppdatera eller radera appen skulle jag testa att koppla telefonen till en dator (med USB-kabeln), starta iTunes och se om det är någon data som (dumt nog) måste göras backup på eller liknande. Låt iTunes göra klart vad det vill göra (det har ju en lite egen vilja). Testa därefter att radera appen. Hoppas det ordnar sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. När ja håller ner fingret på app ikonen får ja frågan om att dela den. Inga vibrationer inga X i något hörn.
  På min Iphone 5s funkar det utmärkt men inte på min 6s.
  Har ni några funderingar kring detta vorre ja väldigt tacksam.:)

  • Hej! Problemet har att göra med Force Touch-funktionen i iPhone 6S, något som inte finns på 5S-modellen. För att få fram kryssen och att ikonerna börjar ”skaka” behöver du bara lägga fingret försiktigt på valfri ikon och hålla det där i ungefär en sekund. Trycker du för hårt eller för länge får du istället upp valet att dela appen :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Jag har lyckats trycka bort x som ska finnas på de appar jag kan ta bort.Hur får jag tillbaka dom?
  Har en iphone 5c

  • Hej! Hänger tyvärr inte riktigt med på vad du menar. Om du håller fingret intryckt mot en app (så de börjar skaka på sig) och det inte syns något x betyder det att appen inte går att ta bort. Det är möjligt att Apple över tid ändrar vilka appar som går eller inte går att ta bort också. Kan det vara något sådant du upplever?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Jag får inte upp x när jag ska ta bort appar, Tex wordfeud appar som jag vet jag ska kunna ta bort.
  Apparna vibrerar men nåt x kommer inte upp. Hur gör jag?

  • Hej! Vad underligt, dock verkar du inte vara ensam med detta problem. Så vitt jag kan läsa mig till kan de bero på en mängd olika saker (tyvärr). Det första jag skulle testa är att se om det går att ta bort appen från Inställningar istället. Navigera till Inställningar > Allmänt > iPhone-lagringsutrymme. Scrolla nedåt och peka på den eller de appar du vill radera och se om det går att välja Radera app längst ned under respektive app.

   Om du inte redan testat det är nästa steg att starta om telefonen helt och hållet. Gör det heller ingen skillnad kan du testa att navigera till Inställningar > Skärmtid > Begränsa innehåll/integritet. Är reglaget högst upp grönt (på) fortsätter du till Köp i iTunes och App Store > Radera appar > Tillåt.

   Fungerar något av dessa tips?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Hej:). Jag har en ipad och en iphone med tvillingkort. Kan jag ta bort en app på plattan men låda samma app vara kvar på telefonen?

  • Hej Maria! Jag antar att du använder samma Apple-ID på de båda enheterna? I övrigt har SIM-korten och tvillingabonnemanget endast att göra med själva abonnemanget och ska inte påverka appar eller liknande alls.

   Jag tror inte det ska vara några problem att ta bort en app från iPad:en medan den fortfarande finns kvar på iPhonen. Det bästa sättet är nog helt enkelt att testa.

   Skulle det inte fungera skulle jag testa att navigera till Inställningar > Apple ID (högst upp, ditt namn) > iTunes och App Store. Kryssa här ur Appar och se om det gör någon skillnad.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 7. Hej! Jag har alltid brist på lagringsutrymme på min iPhone. När jag håller ner en app (som jag tänkt radera) för att få apparna att börja vibrera så blir just den appen utan kryss 😱 Detta har hänt två ggr nu! Jag vill radera apparna Wallet och hälsa o det borde ju inte vara ngt problem men kryssen är ju borta!! Hur får jag tillbaka kryssen?

  • Hej! Just apparna Wallet och Hälsa är två av de få standard-appar som inte går att ta bort. Något som givetvis är superdumt om man inte använder dem. Dessvärre har Apple gjort det – så vitt jag vet – omöjligt att radera dem i nuläget :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.