Lyssna på YouTube med avstängd skärm på iPhone (utan Premium)

Det kanske inte är meningen. Men det går.

Musik är ju alltid trevligt. Vilket gör att det lätt blir otrevligt när det inte går att lyssna på den som man vill. Ibland finns det dock vägar runt de inbyggda begränsningarna.

Det finns ju massvis med trevlig musik att poppa via YouTube. Personligen föredrar jag just nu alla sköna Lo-Fi-samlingar som börjat ploppa upp. Perfekt bakgrundsmusik när man sitter och jobbar. Däremot sitter man ju inte alltid framför datorn. Många gånger är det istället telefonen som får agera musikuppspelare.

Vill man i det läget kunna lyssna på musik via YouTube krävs det i fallet med iPhone ett YouTube Premium-konto för att få möjlighet att stänga av skärmen utan att uppspelningen direkt stoppas. Intressant nog går det att ta sig runt denna begränsning, även utan ett Premium-konto. Här tänkte jag gå igenom hur du gör!

Lyssna på YouTube med skärmen avstängd på iPhone

Tricket för att få YouTube-videor att fortsätta spelas upp även när skärmen är avstängd består av två ingredienser. Dels att använda en webbläsare istället för YouTube-appen, dels att tvinga fram desktopversionen av YouTube. Det låter lite krångligt, men det är superenkelt.

  1. Börja med att starta Safari och navigera till YouTube. (Nedanstående fungerar troligen även med andra webbläsare, men då Safari är den vanligaste använder jag den här.)
  2. Peka på ᴀA-symbolen högst upp till vänster i adressfältet och välj Begär webbversion.
  3. Hela sidan laddar nu om för att visa versionen av YouTube som syns om du surfar in på sajten via en vanlig datorwebbläsare.

Begär webbversion av YouTube - iPhone - Musik avstängd skärm

  1. Sök därefter upp den video du vill lyssna på och starta den. Det är lite pilligare att använda sajten i desktopläge jämfört med det vanliga mobilläget. Var inte rädd att använda zoom-funktionen!
  2. Låser du nu skärmen slutar videon som vanligt att spela upp. Ett klick på skärmlåsknappen avslöjar däremot att den fortfarande ligger kvar som aktiv och kan startas igen genom att peka på Play-knappen.

iPhone - Spela YouTube-video - Avstängd skärmOvanstående metod är tyvärr långt ifrån perfekt. För att exempelvis hoppa förbi reklam behöver du fortfarande låsa upp telefonen, öppna Safari, minimera videon och klicka på Hoppa över annons. Men för stunderna man verkligen vill lyssna på något via YouTube och inte har lust att investera i Premium är det åtminstone smidigt att veta att det faktiskt går att åstadkomma.

Vad lyssnar du på på YouTube? Dela gärna med dig av dina tips på bra musik-kanaler eller annat kul. Jag börjar med att tipsa om Leo Moracchioli (också lättlyssnat, men… inte så Lo-Fi). Alternativt hojta till om något var oklart eller inte fungerade som beskrivet!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför står det att mottagaren ”har tystat notiser” (iPhone)?

Som från ingenstans har texten att mottagaren tystat notiser börjat dyka upp längst ned i iMessage-konversationer på iPhone. Men varför? Och hur blir man av med den?

Sonos soundbars fixar äntligen DTS-ljud

En funktion som varit efterfrågad av Sonos-användare i årtionden har äntligen lanserats. Stöd för DTS-ljud. Bättre sent än aldrig antar jag.

Så mäter du avstånd med Google Maps

Visste du att det går att mäta avståndet mellan två valfria punkter i Google Maps? Så använder du din PC, Mac, iPhone eller Android för att se hur lång en viss sträcka är.

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend