Lösenordsskydda anteckningar på iPhone och iPad

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Funktionen att skydda anteckningar med ett lösenord (eller Touch ID) har länge varit efterfrågad på iPhone. I och med iOS 11 finns äntligen möjligheten!

Fram tills nu har iPhone– och iPad-användare tvingats förlita sig på extra appar för att kunna gömma känslig textinformation och andra anteckningar i sina enheter. I och med den senaste uppdateringen av iOS (version 11) är detta dock ett minne blott då möjligheten att låsa känsliga anteckningar med lösenord äntligen adderats.

Är du inget vidare när det gäller att komma ihåg lösenord kan du givetvis även använda Touch ID för säkra dina hemliga anteckningar. Läs vidare för att se hur du gör!

Skydda anteckningar på iPhone/iPad med lösenord

Innan du börjar behöver du se till att din iPhone (eller iPad) är uppdaterad till den senaste iOS-versionen. För att göra detta navigerar du till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering. Följ därefter anvisningarna för att uppdatera enheten.

1. Öppna sedan Anteckningar-appen och navigera till en anteckning du vill låsa. Svep inåt från höger bredvid anteckningen för att få fram alternativmenyn. Peka här på låssymbolen.

iPhone - Lösenordsskydda anteckningar - Svep - Peka på lås

2. Du får nu ställa in ett lösenord för din anteckning. Notera att det inte går att ha olika lösenord för olika anteckningar. Utan det lösenord du ställer in nu kommer kunna låsa upp samtliga anteckningar du låser i fortsättningen. Du kan även ställa in om du vill kunna använda Touch ID för att låsa upp låsta anteckningar.

När du valt ett lösenord pekar du på Klar (1). En liten låssymbol följt av texten Olåst visas nu bredvid din valda anteckning. För att låsa anteckningen pekar du på Lås nu (2). Skulle du ha flera än en anteckning med lösenordsskydd låser du även automatiskt alla andra anteckningar när du pekar på Lås nu (2).

iPhone - Lås anteckningar med lösenord

3. Alla dina lösenordsskyddade anteckningar är nu låsta. För att komma åt innehållet i dem behöver du bara peka på en valfri, låst anteckning (1) varpå ett meddelande som berättar att anteckningen är låst visar sig. Peka här på Visa anteckning (2).

iPhone - Den här anteckningen är låst

4. För att låsa upp anteckningen pekar du på Ange lösenord och anger ditt valda lösenord. Ställde du även in så Touch ID skulle kunna användas för att låsa upp anteckningar kan du istället bara hålla fingret mot hemknappen för att låsa upp anteckningen i fråga.

För att åter låsa dina anteckningar pekar du på låssymbolen, högst upp till höger.

iPhone - iPad - Lås anteckning - Lås upp

Ta bort lösenordet för en anteckning på iPhone/iPad

1. Vill du ta bort lösenordsskyddet för en anteckning gör du precis som när du till en början gav den lösenordet. Svep in från höger bredvid den anteckning du vill ta bort lösenordsskyddet från. Peka sedan på låssymbolen med ett streck över för att ta bort låsningen. Du får givetvis bekräfta detta med din kod eller Touch ID.

iPhone - Ta bort lösenord - Anteckningar

2. Så enkelt var det att både låsa och låsa upp anteckningar på iPhone och iPad med iOS 11. Alla nya anteckningar du låser tilldelas som sagt automatiskt samma lösenord du ursprungligen angav. Det går givetvis att ändra lösenordet samt ta bort eller lägga till stöd för Touch ID i efterhand. Dock görs det faktiskt inte direkt i Anteckningar-appen. Läs vidare för att se hur du gör!

Byt lösenord för anteckningar på iPhone och iPad

Man kan tycka att det borde gå att ändra lösenordet för sina anteckningar direkt i Anteckningar-appen. Detta är dock inte fallet. Istället behöver du göra på följande sätt för att antingen helt radera eller ändra lösenordet för dina anteckningar.

1. Navigera till Inställningar och välj Anteckningar (1). En bit ned finns alternativet Lösenord. Peka på det för att få möjligheten att båda ändra lösenordet samt lägga till eller ta bort stöd för Touch ID för låsning av anteckningar.

iPhone - Anteckningar - Lösenord - Ändra - Stäng av

2. Klart! Knepigare än så var det inte att ändra eller helt radera lösenordet. Man kan som sagt tycka att det vore smidigare att kunna komma åt inställningen direkt från Anteckningar-appen. Det tyckte dock inte Apple.

Har du frågor, funderingar eller andra tankar kring låsningsfunktionen av anteckningar på iPhone eller iPad? Dela med dig i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

2 kommentarer

    • Hej! Det verkar dessvärre som att det, vad jag kan läsa mig till, inte finns något sätt att komma åt en låst anteckning på iPhone utan lösenordet. Det enda man verkar kunna göra är att byta lösenord för nästkommande anteckningar (via Inställningar > Anteckningar > Lösenord). Lösenordsändringen gäller som sagt bara nya anteckningar dock, så det hjälper tyvärr inte heller i detta fall :-/ Kanske någon annan har fler tips?

      // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!