Lösenordsskydda anteckningar på iPhone och iPad

Funktionen att skydda anteckningar med ett lösenord (eller Touch ID) har länge varit efterfrågad på iPhone. I och med iOS 11 finns äntligen möjligheten!

Fram tills nu har iPhone– och iPad-användare tvingats förlita sig på extra appar för att kunna gömma känslig textinformation och andra anteckningar i sina enheter. I och med den senaste uppdateringen av iOS (version 11) är detta dock ett minne blott då möjligheten att låsa känsliga anteckningar med lösenord äntligen adderats.

Är du inget vidare när det gäller att komma ihåg lösenord kan du givetvis även använda Touch ID för säkra dina hemliga anteckningar. Läs vidare för att se hur du gör!

Skydda anteckningar på iPhone/iPad med lösenord

Innan du börjar behöver du se till att din iPhone (eller iPad) är uppdaterad till den senaste iOS-versionen. För att göra detta navigerar du till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering. Följ därefter anvisningarna för att uppdatera enheten.

1. Öppna sedan Anteckningar-appen och navigera till en anteckning du vill låsa. Svep inåt från höger bredvid anteckningen för att få fram alternativmenyn. Peka här på låssymbolen.

iPhone - Lösenordsskydda anteckningar - Svep - Peka på lås

2. Du får nu ställa in ett lösenord för din anteckning. Notera att det inte går att ha olika lösenord för olika anteckningar. Utan det lösenord du ställer in nu kommer kunna låsa upp samtliga anteckningar du låser i fortsättningen. Du kan även ställa in om du vill kunna använda Touch ID för att låsa upp låsta anteckningar.

När du valt ett lösenord pekar du på Klar (1). En liten låssymbol följt av texten Olåst visas nu bredvid din valda anteckning. För att låsa anteckningen pekar du på Lås nu (2). Skulle du ha flera än en anteckning med lösenordsskydd låser du även automatiskt alla andra anteckningar när du pekar på Lås nu (2).

iPhone - Lås anteckningar med lösenord

3. Alla dina lösenordsskyddade anteckningar är nu låsta. För att komma åt innehållet i dem behöver du bara peka på en valfri, låst anteckning (1) varpå ett meddelande som berättar att anteckningen är låst visar sig. Peka här på Visa anteckning (2).

iPhone - Den här anteckningen är låst

4. För att låsa upp anteckningen pekar du på Ange lösenord och anger ditt valda lösenord. Ställde du även in så Touch ID skulle kunna användas för att låsa upp anteckningar kan du istället bara hålla fingret mot hemknappen för att låsa upp anteckningen i fråga.

För att åter låsa dina anteckningar pekar du på låssymbolen, högst upp till höger.

iPhone - iPad - Lås anteckning - Lås upp

Ta bort lösenordet för en anteckning på iPhone/iPad

1. Vill du ta bort lösenordsskyddet för en anteckning gör du precis som när du till en början gav den lösenordet. Svep in från höger bredvid den anteckning du vill ta bort lösenordsskyddet från. Peka sedan på låssymbolen med ett streck över för att ta bort låsningen. Du får givetvis bekräfta detta med din kod eller Touch ID.

iPhone - Ta bort lösenord - Anteckningar

2. Så enkelt var det att både låsa och låsa upp anteckningar på iPhone och iPad med iOS 11. Alla nya anteckningar du låser tilldelas som sagt automatiskt samma lösenord du ursprungligen angav. Det går givetvis att ändra lösenordet samt ta bort eller lägga till stöd för Touch ID i efterhand. Dock görs det faktiskt inte direkt i Anteckningar-appen. Läs vidare för att se hur du gör!

Byt lösenord för anteckningar på iPhone och iPad

Man kan tycka att det borde gå att ändra lösenordet för sina anteckningar direkt i Anteckningar-appen. Detta är dock inte fallet. Istället behöver du göra på följande sätt för att antingen helt radera eller ändra lösenordet för dina anteckningar.

1. Navigera till Inställningar och välj Anteckningar (1). En bit ned finns alternativet Lösenord. Peka på det för att få möjligheten att båda ändra lösenordet samt lägga till eller ta bort stöd för Touch ID för låsning av anteckningar.

iPhone - Anteckningar - Lösenord - Ändra - Stäng av

2. Klart! Knepigare än så var det inte att ändra eller helt radera lösenordet. Man kan som sagt tycka att det vore smidigare att kunna komma åt inställningen direkt från Anteckningar-appen. Det tyckte dock inte Apple.

Har du frågor, funderingar eller andra tankar kring låsningsfunktionen av anteckningar på iPhone eller iPad? Dela med dig i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

2 kommentarer

    • Hej! Det verkar dessvärre som att det, vad jag kan läsa mig till, inte finns något sätt att komma åt en låst anteckning på iPhone utan lösenordet. Det enda man verkar kunna göra är att byta lösenord för nästkommande anteckningar (via Inställningar > Anteckningar > Lösenord). Lösenordsändringen gäller som sagt bara nya anteckningar dock, så det hjälper tyvärr inte heller i detta fall :-/ Kanske någon annan har fler tips?

      // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend