Lås skärmen på iPhone och iPad så den inte snurrar

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Trött på att telefonens skärm ändrar sig och snurrar runt beroende på hur du håller enheten? Så låser du skärmorienteringen på iPhone och iPad!

Att skärmen ändrar sig mellan vertikalt och horisontellt läge beroende på hur du håller din iPhone eller iPad är många gånger ganska bra då det gör det enkelt att visa bilder och annat i fullskärmsläge.

Ibland är funktionen att skärmen snurras runt beroende på hur du håller din enhet dock riktigt irriterande. Framförallt är detta påtagligt då man ligger ned eller har telefonen på ett bord. Tack och lov är det nästan löjligt enkelt att låsa skärmens orientering i vertikalt läge på både iPhone och iPad. Så gör du!

Lås skärmorienteringen på iPhone och iPad

1. Att låsa skärmens orientering på en iPhone eller iPad görs på ett par sekunder. Börja med att svepa uppåt från skärmens nedre kant för att få fram menyn med snabbgenvägar och inställningar. Till vänster i menyn finns en symbol i form av ett lås. Peka på denna.

Tillägg 20201-01-08: På iPhone- och iPad-modeller utan hemknapp samt i nyare iOS-varianter sveper du istället mot skärmens mitt från skärmens övre, högra hörn för att komma åt menyn.

Lås skärmen på iPhone - iPad - Snurrar inte

2. Högst upp på skärmen visas nu texten Stående riktningslås: På. Du kan därefter stänga menyn genom att dra den nedåt. Notera det lilla låset som uppenbarat sig bredvid batterisymbolen. Detta visar att skärmorienteringen är låst.

Stående riktningslås På - iPhone - Skärmen låst

3. Skärmens riktning är nu låst och gyrofunktionen (som gör att skärmen vänds när telefonen eller plattan snurras runt) är bortkopplad. Svårare var det inte! För att ta bort låsningen av skärmen öppnar du bara menyn och pekar på låssymbolen igen.

Har du frågor eller funderingar är det bara ställa dem i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

8 kommentarer

  • Hej! Riktigt bra fråga. Så vitt jag kan läsa mig till gick det förr att använda funktionen hjälpmedelsfunktionen tillsammans med AssistiveTouch för att rotera och låsa skärmen (såsom beskrivet t.ex. här).

   Detta verkar dock inte fungera med den senaste versionen av iOS vad jag kan se. Så mig veterligen finns det (tyvärr) inget sätt att låsa skärmen i horisontellt läge längre. Om någon annan läsare har tips angående detta välkomnas dem verkligen då det känns som att detta ändå är något många skulle vilja kunna åstadkomma!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 1. hej,
  Det går inte att rotera på mina bilder eller videon. Om jag ser på en video kan jag inte rotera så att jag får större bild.
  Jag har testat allt men det fungerar inte.

  • Hej! Vad underligt. Medveten om att det kanske låter löjligt, men har du testat att starta om telefonen? Bara för att försäkra dig om att det inte är någon mjukvarubugg som behöver rättas till. Finns det någon möjlighet annars att du kanske av misstag aktiverad funktionen ”Guidad åtkomst”? Något som kan göra att skärmen låser sig i ett visst läge.

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! På nyare varianter av iOS swipar du inåt mot skärmens mitt från det övre, högra hörnen av skärmen för att få fram menyn. Ska ta och uppdatera detta i texten :-)

 2. När jag får fram menyn finns där ingen symbol för låset… vilket gör att jag inte kan låsa upp skärmriktningen… hur gör jag då?

  • Hej! Är det möjligen en nyare iPad du använder? Då är det troligen så att du behöver ändra funktionen för den så kallade sidoknappen genom att gå till Inställningar > Allmänt > Sidoknappens funktion. Lite mer läsning finns här: https://support.apple.com/sv-se/HT210940

   Knappen kan antingen fungera som en mute-knapp för volymen, alternativt som en snabbknapp för att låsa just skärmorienteringen. Ska försöka ta och uppdatera guiden med denna information så snart jag hinner!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Börja en WordPress-lista med ett annat nummer än ett

Numrerade listor har alltid skapat lite extra huvudbry hos mig. Så tar du kontroll över vilket nummer som visas var när det kommer till listor i populära WordPress!

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Test: Moccamaster Automatic – Fortfarande bäst?

När det kommer till kaffebryggare står Technivorms Moccamaster-serie ut som en av de verkliga långkörarna. Är det fortfarande en sådan man "ska" ha år 2022?

Google-ingenjör menar att AI:n LaMDA utvecklat medvetande

Att stänga av medarbetare för att de går utanför sina arbetsramar är inte helt ovanligt. Men när ramarna involverar påståenden om att Googles AI kan ha skapat sig ett eget medvetande blir det lite extra spännande.

Test: MiniFinder Pico 4G – Spårar det mesta

Hur precis och smidig är egentligen en dedikerad GPS-tracker år 2022? Det tänkte jag ta reda på i detta test av Pico 4G från Växjö-baserade MiniFinder.

Så visar du ett rutnät i kameran på iPhone

Ser fotona du tar med din iPhone ut som att du är på väg att ramla samtidigt som du knäpper dem? Så rätar du upp tillvaron genom att visa ett rutnät på skärmen i kamera-appen!
Send this to a friend