Lås skärmen på iPhone och iPad så den inte snurrar

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Trött på att telefonens skärm ändrar sig och snurrar runt beroende på hur du håller enheten? Så låser du skärmorienteringen på iPhone och iPad!

Att skärmen ändrar sig mellan vertikalt och horisontellt läge beroende på hur du håller din iPhone eller iPad är många gånger ganska bra då det gör det enkelt att visa bilder och annat i fullskärmsläge.

Ibland är funktionen att skärmen snurras runt beroende på hur du håller din enhet dock riktigt irriterande. Framförallt är detta påtagligt då man ligger ned eller har telefonen på ett bord. Tack och lov är det nästan löjligt enkelt att låsa skärmens orientering i vertikalt läge på både iPhone och iPad. Så gör du!

Lås skärmorienteringen på iPhone och iPad

1. Att låsa skärmens orientering på en iPhone eller iPad görs på ett par sekunder. Börja med att svepa uppåt från skärmens nedre kant för att få fram menyn med snabbgenvägar och inställningar. Till vänster i menyn finns en symbol i form av ett lås. Peka på denna.

Tillägg 20201-01-08: På iPhone- och iPad-modeller utan hemknapp samt i nyare iOS-varianter sveper du istället mot skärmens mitt från skärmens övre, högra hörn för att komma åt menyn.

Lås skärmen på iPhone - iPad - Snurrar inte

2. Högst upp på skärmen visas nu texten Stående riktningslås: På. Du kan därefter stänga menyn genom att dra den nedåt. Notera det lilla låset som uppenbarat sig bredvid batterisymbolen. Detta visar att skärmorienteringen är låst.

Stående riktningslås På - iPhone - Skärmen låst

3. Skärmens riktning är nu låst och gyrofunktionen (som gör att skärmen vänds när telefonen eller plattan snurras runt) är bortkopplad. Svårare var det inte! För att ta bort låsningen av skärmen öppnar du bara menyn och pekar på låssymbolen igen.

Har du frågor eller funderingar är det bara ställa dem i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

8 kommentarer

  • Hej! Riktigt bra fråga. Så vitt jag kan läsa mig till gick det förr att använda funktionen hjälpmedelsfunktionen tillsammans med AssistiveTouch för att rotera och låsa skärmen (såsom beskrivet t.ex. här).

   Detta verkar dock inte fungera med den senaste versionen av iOS vad jag kan se. Så mig veterligen finns det (tyvärr) inget sätt att låsa skärmen i horisontellt läge längre. Om någon annan läsare har tips angående detta välkomnas dem verkligen då det känns som att detta ändå är något många skulle vilja kunna åstadkomma!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 1. hej,
  Det går inte att rotera på mina bilder eller videon. Om jag ser på en video kan jag inte rotera så att jag får större bild.
  Jag har testat allt men det fungerar inte.

  • Hej! Vad underligt. Medveten om att det kanske låter löjligt, men har du testat att starta om telefonen? Bara för att försäkra dig om att det inte är någon mjukvarubugg som behöver rättas till. Finns det någon möjlighet annars att du kanske av misstag aktiverad funktionen ”Guidad åtkomst”? Något som kan göra att skärmen låser sig i ett visst läge.

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! På nyare varianter av iOS swipar du inåt mot skärmens mitt från det övre, högra hörnen av skärmen för att få fram menyn. Ska ta och uppdatera detta i texten :-)

 2. När jag får fram menyn finns där ingen symbol för låset… vilket gör att jag inte kan låsa upp skärmriktningen… hur gör jag då?

  • Hej! Är det möjligen en nyare iPad du använder? Då är det troligen så att du behöver ändra funktionen för den så kallade sidoknappen genom att gå till Inställningar > Allmänt > Sidoknappens funktion. Lite mer läsning finns här: https://support.apple.com/sv-se/HT210940

   Knappen kan antingen fungera som en mute-knapp för volymen, alternativt som en snabbknapp för att låsa just skärmorienteringen. Ska försöka ta och uppdatera guiden med denna information så snart jag hinner!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!