Lås skärmen på iPhone och iPad så den inte snurrar

Trött på att telefonens skärm ändrar sig och snurrar runt beroende på hur du håller enheten? Så låser du skärmorienteringen på iPhone och iPad!

Att skärmen ändrar sig mellan vertikalt och horisontellt läge beroende på hur du håller din iPhone eller iPad är många gånger ganska bra då det gör det enkelt att visa bilder och annat i fullskärmsläge.

Ibland är funktionen att skärmen snurras runt beroende på hur du håller din enhet dock riktigt irriterande. Framförallt är detta påtagligt då man ligger ned eller har telefonen på ett bord. Tack och lov är det nästan löjligt enkelt att låsa skärmens orientering i vertikalt läge på både iPhone och iPad. Så gör du!

Lås skärmorienteringen på iPhone och iPad

1. Att låsa skärmens orientering på en iPhone eller iPad görs på ett par sekunder. Börja med att svepa uppåt från skärmens nedre kant för att få fram menyn med snabbgenvägar och inställningar. Till vänster i menyn finns en symbol i form av ett lås. Peka på denna.

Tillägg 20201-01-08: På iPhone- och iPad-modeller utan hemknapp samt i nyare iOS-varianter sveper du istället mot skärmens mitt från skärmens övre, högra hörn för att komma åt menyn.

Lås skärmen på iPhone - iPad - Snurrar inte

2. Högst upp på skärmen visas nu texten Stående riktningslås: På. Du kan därefter stänga menyn genom att dra den nedåt. Notera det lilla låset som uppenbarat sig bredvid batterisymbolen. Detta visar att skärmorienteringen är låst.

Stående riktningslås På - iPhone - Skärmen låst

3. Skärmens riktning är nu låst och gyrofunktionen (som gör att skärmen vänds när telefonen eller plattan snurras runt) är bortkopplad. Svårare var det inte! För att ta bort låsningen av skärmen öppnar du bara menyn och pekar på låssymbolen igen.

Har du frågor eller funderingar är det bara ställa dem i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

8 kommentarer

  • Hej! Riktigt bra fråga. Så vitt jag kan läsa mig till gick det förr att använda funktionen hjälpmedelsfunktionen tillsammans med AssistiveTouch för att rotera och låsa skärmen (såsom beskrivet t.ex. här).

   Detta verkar dock inte fungera med den senaste versionen av iOS vad jag kan se. Så mig veterligen finns det (tyvärr) inget sätt att låsa skärmen i horisontellt läge längre. Om någon annan läsare har tips angående detta välkomnas dem verkligen då det känns som att detta ändå är något många skulle vilja kunna åstadkomma!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 1. hej,
  Det går inte att rotera på mina bilder eller videon. Om jag ser på en video kan jag inte rotera så att jag får större bild.
  Jag har testat allt men det fungerar inte.

  • Hej! Vad underligt. Medveten om att det kanske låter löjligt, men har du testat att starta om telefonen? Bara för att försäkra dig om att det inte är någon mjukvarubugg som behöver rättas till. Finns det någon möjlighet annars att du kanske av misstag aktiverad funktionen ”Guidad åtkomst”? Något som kan göra att skärmen låser sig i ett visst läge.

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! På nyare varianter av iOS swipar du inåt mot skärmens mitt från det övre, högra hörnen av skärmen för att få fram menyn. Ska ta och uppdatera detta i texten :-)

 2. När jag får fram menyn finns där ingen symbol för låset… vilket gör att jag inte kan låsa upp skärmriktningen… hur gör jag då?

  • Hej! Är det möjligen en nyare iPad du använder? Då är det troligen så att du behöver ändra funktionen för den så kallade sidoknappen genom att gå till Inställningar > Allmänt > Sidoknappens funktion. Lite mer läsning finns här: https://support.apple.com/sv-se/HT210940

   Knappen kan antingen fungera som en mute-knapp för volymen, alternativt som en snabbknapp för att låsa just skärmorienteringen. Ska försöka ta och uppdatera guiden med denna information så snart jag hinner!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend