Hur tar jag en skärmbild med mobilen?

Uppdaterad: 2019-03-31 | Först publicerad: 2015-02-18

Att ta en skärmdump (eller skärmbild/print screen som det också kallas) av sin telefon är inte särskilt knepigt. Dock gäller det att veta vilka knappar man ska trycka på.

För dig som känner dig osäker på vad en skärmdump/skärmbild egentligen är beskrivs det bäst som en stillbild av exakt det som visas på en skärm. Vill du alltså till exempel visa någon vilken snygg startskärm du har på telefonen eller snabbt ta en kopia på något spännande som visas på skärmen kan en skärmdump vara ett bra verktyg att använda.

Funktionen finns numera inbyggd i samtliga smartphones (telefoner med touch-skärmar). Har du inte en smartphone går det tyvärr oftast inte att ta en skärmdump av det som visas på skärmen.

Beroende på vilken telefon du har ser tillvägagångssättet att ta en skärmdump lite olika ut. Följ den guide som stämmer bäst överens med det märke din telefon är av. Beroende av vilken exakt telefonmodell du har kan även placering av knappar samt själva tillvägagångssättet skilja sig något från nedanstående steg (knapparna på en iPhone X är exempelvis placerade annorlunda mot en iPhone 7).

Gå direkt till: iPhone, Samsung, Huawei, Sony eller Övriga märken

1. Ta en skärmbild på iPhone

Har du en iPhone X, XS, XR (eller Max-modellerna av dessa telefoner) har vi en separat guide för hur du går tillväga för att ta en skärmdump, du hittar guiden här. Har du en tidigare version av iPhone är det bara läsa vidare.

1. Börja med att navigera till det du vill ta en skärmbild av.

2. Tryck samtidigt in både strömknappen samt hemknappen och släpp dem sedan.

Print Screen - Skärmdump - Skärmbild - iPhone

3. För att indikera att en skärmbild tagits blinkar nu skärmen till med ett vitt sken.

4. Den sparade bilden hittar du sedan under Bilder-appen.

2. Ta en skärmbild på Samsung-telefoner

Precis som hos Apple-telefoner skiljer sig tillvägagångssättet för att ta en skärmbild något beroende av vilken Samsung-telefon du faktiskt använder. Nedanstående instruktioner fungerar på senare modeller av Samsung-mobiler. Har du en tidigare modell kan tillvägagångssättet skilja sig något.

1. För att ta en skärmdump med din Samsung-telefon börjar du med att navigera till det du vill ta en bild av.

2. Tryck därefter samtidigt in både strömknappen och volym-ned-knappen. Har du en äldre telefon är det ibland hemknappen och strömknappen som ska hållas intryckta samtidigt.

Print Screen - Skärmdump - Skärmbild - Samsung telefon

3. Skärmen kommer därefter blinka till för att indikera att en skärmbild tagits. På vissa Samsung-modeller dyker även ett meddelande om att en skärmbild tagits upp på skärmen.

4. Skärmbilden hittar du sedan i telefonens Galleri-app.

3. Ta en skärmbild på Huawei-telefoner

Tillvägagångssättet för att ta en skärmdump på en Huawei-telefon är i regel exakt desamma som på de flesta andra Android-telefoner.

1. Börja med att navigera till det du vill ta en skärmbild av.

2. Tryck därefter samtidigt in både strömknappen och volym-ned-knappen under cirka två sekunder.

Print Screen - Skärmdump - Skärmbild - Huawei telefon

3. Ett ljud samt en snabb ”blinkning” av skärmen indikerar därefter att en bild tagits av telefonens skärmyta.

4. Bilden hittar du sedan i albumet Skärmdumpar i telefoners Galleri.

4. Ta en skärmbild på Sony-mobiler

Precis som hos de flesta Android-mobiler är tillvägagångssättet för att ta en skärmdump av din Sony-telefon ganska enkelt, så länge man vet vilka knappar som ska användas. Beroende av vilken telefonmodell du har finns det även andra sätt att ta bilder av skärmens yta, dock fokuserar vi här på knappkombinationsvarianten, vilken gissningsvis är den mest använda varianten.

1. Börja med att navigera till det du vill ta en skärmbild av.

2. Tryck därefter ned både strömknappen och volym-ned-knappen samtidigt i någon sekund. Du kan även hålla endast strömknappen intryckt i ett par sekunder för att få upp en meny där du bland annat kan välja att ta en skärmbild.

Print Screen - Skärmdump - Skärmbild - Sony telefon

3. När en skärmdump tas reagerar skärmen genom att zoomas in och blinka till.

4. Den tagna bilden sparas sedan bland övriga bilder i telefonen.

5. Övriga märken (LG, Motorola, Nokia, HTC m.fl)

Om du har en telefon som inte stämmer in på något av alternativen ovan rekommenderar vi att testa följande alternativ för att ta en skärmbild.

1. Navigera till det du vill ta en skärmbild av.

2. Tryck samtidigt in både strömknappen samt volym-ned-knappen under cirka två sekunder. Händer det inget kan du istället testa att trycka ned både strömknappen och hemknappen i någon sekund.

3. Du bör därefter få en bekräftelse på att en skärmbild tagits. Antingen blinkar skärmen till eller så syns en text som indikerar att en skärmdump gjorts.

4. Själva bilden hittar du sedan bland de övriga bilderna som finns sparade på telefonen. Till exempel i Galleri– eller Foton-apparna.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

2 kommentarer

  1. 5. Nokia

    1. Navigera till det du vill ta en skärmbild av.

    2. 920 ändrat till Tryck samtidigt in både strömknappen samt volym-UPP-knappen i cirka en sekund.

    • Hej! Tack så jättemycket för infon! Har uppdaterat artikeln samt även lagt till att vissa Nokia-telefoner också använder strömknappen + hemknappen för att ta skärmbilder.

      // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Test: EPOS B20 – En vågad streaming-mikrofon

Behövs det verkligen fler alternativ i kategorin USB-mikrofoner för PC, Mac och PS4 för ungefär 2000 kr? Självklart! Hur står sig nygamla EPOS kandidat jämfört med konkurrensen?

Sortera ut och ta bort skärmavbilder på iPhone och iPad

Är du också jättebra på att ta skärmavbilder men superdålig på att radera dem? Så enkelt tar du bort samtliga skärmdumpar på iPhone och iPad.

Test: Samsung Galaxy A21s – Prisvärd eller bara billig?

Galaxy A21s är Samsungs just nu billigaste smartphone. Därför tänkte jag att det vore intressant att se vad man faktiskt får i smartphone-väg för ungefär 1700 kr.

Få din Android-telefon att sluta vända selfies åt ”rätt håll”

Som standard spegelvänder många (men inte alla) Android-telefoner bilder som tas med den främre kameran jämfört med det man själv ser på skärmen när bilden tas. Så ändrar du inställningen!

Spegelvänd bilder, filmer och selfies på iPhone

Alla bilder som tas med den främre kameran på iPhone spegelvänds automatiskt jämfört med det du ser på skärmen. Men det går att sätta stopp för det beteendet. Så gör du!

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend