Hur skickar man musik via Bluetooth?

Hur kopplar man telefonen till en trådlös högtalare eller ett headset? Och vad är egentligen Bluetooth? Läs vidare så förklarar vi!

Bluetooth, eller det svenska namnet på tekniken (Blåtand), är en teknik som används för att skicka ljud, bild och data trådlöst mellan olika enheter. Tekniken används till exempel för att ansluta ett headset eller en högtalare till en mobiltelefon, men kan även användas för att ansluta exempelvis ett trådlöst Bluetooth-tangentbord till en vanlig dator med Bluetooth-mottagare.

Ett av de vanligaste användningsområdena för Bluetooth idag är att skicka ljud mellan olika enheter, framför allt mellan mobiltelefoner och högtalare eller headsets (handsfrees). I princip alla smartphones (telefoner med touchskärm) klarar av att skicka ljud via Bluetooth och även en hel del äldre telefoner har tekniken inbyggd.

Är du osäker om din telefon har möjlighet att skicka ljud via Bluetooth rekommenderar vi att du tar en titt i telefonens manual, eller om du inte orkar leta fram manualen – gör en Google-sökning på din telefons modellnamn plus bluetooth. (Och vet du inte vad du har för telefonmodell rekommenderar vi att du tar reda på det här).

Koppla en Bluetooth-högtalare till telefonen

Att koppla in ett tillbehör via Bluetooth är väldigt likartat oavsett om det är en högtalare, ett tangentbord eller ett headset. Här visar vi hur du gör för att koppla in en vanlig trådlös Bluetooth-högtalare till din mobiltelefon. Guiden kan med fördel även användas för andra Bluetooth-tillbehör.

1. Börja med att starta din högtalare. Är det första gången den startas brukar de flesta högtalare i regel automatiskt börja söka efter något att ansluta till. Att högtalaren är i sökläge brukar synas genom att en liten lampa blinkar någonstans på den. (Oftast blinkar de rött eller blått, men andra färger förkommer också).

2. Om din högtalare inte automatiskt börjar söka efter något att ansluta till behöver du be den göra detta. Allt som oftast är det inte svårare än att hålla inne en viss knapp på högtalaren (oftast har knappen en Bluetooth-symbol på eller bredvid sig). Försöker du ställa en handsfree eller ett headset i sökläge är ibland knapparna lite mindre tydliga. Det kan då vara en god idé att ta en titt i manualen för att se vilken knapp som ska tryckas ned.

Ansluta till Bluetooth-högtalare
Vi trycker ned knappen markerad med en Bluetooth-symbol för att ställa vår högtalare i sökläge. Den börjar då blinka med blått sken.

3. Så snart högtalaren är i sökläge är det dags att ansluta till den från din mobiltelefon. Beroende på om du har en iPhone eller Android-telefon skiljer sig tillvägagångssätten lite åt. De är dock snarlika.

Skicka musik och samtal från iPhone

Bluetooth - iPhone

1. Börja med att klicka på Inställningar.

2. Välj sedan Bluetooth.

3. Om Bluetooth inte redan är påslaget startar du det genom att peka på reglaget högst upp.

4. Telefonen börjar nu automatiskt söka efter anslutningsbara enheter. Så snart din enhet dyker upp i listan klickar du på den för att ansluta till den. På vissa enheter kan du behöva ange en kod för att ansluta. Denna kod hittar du i manualen, men oftast är den antingen 0000 eller 1234.

5. Nu är det bara starta din favorit musik-app (till exempel Spotify) och börja spela musik direkt från högtalaren.

Skicka musik och samtal från Android

Bluetooth - Android

1. Börja med att klicka på Program.

2. Välj därefter Inställningar.

3. På vissa telefoner finns Bluetooth under fliken Anslutbarhet. I vårt exempel finns inställningen direkt under Inställningar. Peka på reglaget för att starta Bluetooth om det inte redan är påslaget. Peka därefter på rubriken Bluetooth för att börja söka efter anslutningsbara enheter.

4. Oftast börjar sökningen automatiskt. Gör den inte det klickar du på Sök för att börja söka.

5. Så snart din högtalare (eller annan Bluetooth-enhet du försöker ansluta) visas i listan klickar du på den för att ansluta den till telefonen. På vissa enheter kan du behöva ange en kod för att ansluta. Denna kod hittar du i manualen, men oftast är den antingen 0000 eller 1234.

6. Nu är det bara starta din favorit musik-app (till exempel Spotify) och börja spela musik direkt från högtalaren.

Svårare än så var det inte. Bra jobbat!

Men varför kallas det Bluetooth?

Det relativt konstiga namnet Bluetooth myntades av en av teknikens utvecklare, Jim Kardach. Han jobbade på Intel och hade nyligen läst en historiebok om vikingakonungen Harald Blåtand. Harald Blåtand enade en gång i tiden Norge och Danmark och var känd som en stor talare med förmågan att få människor att prata med varandra. På grund av detta kände Jim Kardach och utvecklingsteamet för Bluetooth att Harald Blåtands efternamn passade bra som utvecklingsnamn på tekniken. Namnet höll sig sedan kvar och kom att bli det faktiska namnet.

Faktum är att symbolen för Bluetooth består av stiliserade och sammansatta runor av Harald Blåtands initialer H, B.

Bluetooth - Symbolen
H + B = Bluetooth

Källor: Wikipedia, TechHive, Bluetooth.com

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend