Hur skickar man musik via Bluetooth?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Hur kopplar man telefonen till en trådlös högtalare eller ett headset? Och vad är egentligen Bluetooth? Läs vidare så förklarar vi!

Bluetooth, eller det svenska namnet på tekniken (Blåtand), är en teknik som används för att skicka ljud, bild och data trådlöst mellan olika enheter. Tekniken används till exempel för att ansluta ett headset eller en högtalare till en mobiltelefon, men kan även användas för att ansluta exempelvis ett trådlöst Bluetooth-tangentbord till en vanlig dator med Bluetooth-mottagare.

Ett av de vanligaste användningsområdena för Bluetooth idag är att skicka ljud mellan olika enheter, framför allt mellan mobiltelefoner och högtalare eller headsets (handsfrees). I princip alla smartphones (telefoner med touchskärm) klarar av att skicka ljud via Bluetooth och även en hel del äldre telefoner har tekniken inbyggd.

Är du osäker om din telefon har möjlighet att skicka ljud via Bluetooth rekommenderar vi att du tar en titt i telefonens manual, eller om du inte orkar leta fram manualen – gör en Google-sökning på din telefons modellnamn plus bluetooth. (Och vet du inte vad du har för telefonmodell rekommenderar vi att du tar reda på det här).

Koppla en Bluetooth-högtalare till telefonen

Att koppla in ett tillbehör via Bluetooth är väldigt likartat oavsett om det är en högtalare, ett tangentbord eller ett headset. Här visar vi hur du gör för att koppla in en vanlig trådlös Bluetooth-högtalare till din mobiltelefon. Guiden kan med fördel även användas för andra Bluetooth-tillbehör.

1. Börja med att starta din högtalare. Är det första gången den startas brukar de flesta högtalare i regel automatiskt börja söka efter något att ansluta till. Att högtalaren är i sökläge brukar synas genom att en liten lampa blinkar någonstans på den. (Oftast blinkar de rött eller blått, men andra färger förkommer också).

2. Om din högtalare inte automatiskt börjar söka efter något att ansluta till behöver du be den göra detta. Allt som oftast är det inte svårare än att hålla inne en viss knapp på högtalaren (oftast har knappen en Bluetooth-symbol på eller bredvid sig). Försöker du ställa en handsfree eller ett headset i sökläge är ibland knapparna lite mindre tydliga. Det kan då vara en god idé att ta en titt i manualen för att se vilken knapp som ska tryckas ned.

Ansluta till Bluetooth-högtalare
Vi trycker ned knappen markerad med en Bluetooth-symbol för att ställa vår högtalare i sökläge. Den börjar då blinka med blått sken.

3. Så snart högtalaren är i sökläge är det dags att ansluta till den från din mobiltelefon. Beroende på om du har en iPhone eller Android-telefon skiljer sig tillvägagångssätten lite åt. De är dock snarlika.

Skicka musik och samtal från iPhone

Bluetooth - iPhone

1. Börja med att klicka på Inställningar.

2. Välj sedan Bluetooth.

3. Om Bluetooth inte redan är påslaget startar du det genom att peka på reglaget högst upp.

4. Telefonen börjar nu automatiskt söka efter anslutningsbara enheter. Så snart din enhet dyker upp i listan klickar du på den för att ansluta till den. På vissa enheter kan du behöva ange en kod för att ansluta. Denna kod hittar du i manualen, men oftast är den antingen 0000 eller 1234.

5. Nu är det bara starta din favorit musik-app (till exempel Spotify) och börja spela musik direkt från högtalaren.

Skicka musik och samtal från Android

Bluetooth - Android

1. Börja med att klicka på Program.

2. Välj därefter Inställningar.

3. På vissa telefoner finns Bluetooth under fliken Anslutbarhet. I vårt exempel finns inställningen direkt under Inställningar. Peka på reglaget för att starta Bluetooth om det inte redan är påslaget. Peka därefter på rubriken Bluetooth för att börja söka efter anslutningsbara enheter.

4. Oftast börjar sökningen automatiskt. Gör den inte det klickar du på Sök för att börja söka.

5. Så snart din högtalare (eller annan Bluetooth-enhet du försöker ansluta) visas i listan klickar du på den för att ansluta den till telefonen. På vissa enheter kan du behöva ange en kod för att ansluta. Denna kod hittar du i manualen, men oftast är den antingen 0000 eller 1234.

6. Nu är det bara starta din favorit musik-app (till exempel Spotify) och börja spela musik direkt från högtalaren.

Svårare än så var det inte. Bra jobbat!

Men varför kallas det Bluetooth?

Det relativt konstiga namnet Bluetooth myntades av en av teknikens utvecklare, Jim Kardach. Han jobbade på Intel och hade nyligen läst en historiebok om vikingakonungen Harald Blåtand. Harald Blåtand enade en gång i tiden Norge och Danmark och var känd som en stor talare med förmågan att få människor att prata med varandra. På grund av detta kände Jim Kardach och utvecklingsteamet för Bluetooth att Harald Blåtands efternamn passade bra som utvecklingsnamn på tekniken. Namnet höll sig sedan kvar och kom att bli det faktiska namnet.

Faktum är att symbolen för Bluetooth består av stiliserade och sammansatta runor av Harald Blåtands initialer H, B.

Bluetooth - Symbolen
H + B = Bluetooth

Källor: Wikipedia, TechHive, Bluetooth.com

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Börja en WordPress-lista med ett annat nummer än ett

Numrerade listor har alltid skapat lite extra huvudbry hos mig. Så tar du kontroll över vilket nummer som visas var när det kommer till listor i populära WordPress!

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Test: Moccamaster Automatic – Fortfarande bäst?

När det kommer till kaffebryggare står Technivorms Moccamaster-serie ut som en av de verkliga långkörarna. Är det fortfarande en sådan man "ska" ha år 2022?

Google-ingenjör menar att AI:n LaMDA utvecklat medvetande

Att stänga av medarbetare för att de går utanför sina arbetsramar är inte helt ovanligt. Men när ramarna involverar påståenden om att Googles AI kan ha skapat sig ett eget medvetande blir det lite extra spännande.

Test: MiniFinder Pico 4G – Spårar det mesta

Hur precis och smidig är egentligen en dedikerad GPS-tracker år 2022? Det tänkte jag ta reda på i detta test av Pico 4G från Växjö-baserade MiniFinder.

Så visar du ett rutnät i kameran på iPhone

Ser fotona du tar med din iPhone ut som att du är på väg att ramla samtidigt som du knäpper dem? Så rätar du upp tillvaron genom att visa ett rutnät på skärmen i kamera-appen!
Send this to a friend