Formatera Windows (reserverade partitioner)

Hem Datorer Formatera Windows (reserverade partitioner)

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #11649 Svara
  Jim
  Gäst

  Hej! Å tack för förra svaret. Är det svårt att formatera om datorn? Jag har nu gått in på datorhantering sedan på lagring sedan på diskhantering. Verkar vara tre diskar att formatera.
  C, D och reserverad av systemet. Om jag klickar på formatering Sköter datorn rästen sedan eller guidar mig vidare?

  C verkar inte gå att formatera för den har en svag skrift, skall man formatera dom två andra först, eller skall jag markera partitionen som aktiv för att komma åt att formatera c?
  om jag formaterar försvinner inställningar till internet och modemet då?

  Behöver jag ha produkt nyckeln till formateringen?
  behövde den inte till om in stallationen av windows från min avbildade sticka.

  Nykeln är för windows 7 men den gäller även väl för windows 10 eller? Med vänlig hälsning Jim

  #11713 Svara
  Christoffer
  Keymaster

  Hej! Du kan dessvärre inte formatera datorn från Diskhanterings-funktionen. Utan om du vill radera allt och installera en helt ny kopia av Windows rekommenderar jag att du följer denna guide. Personligen skulle jag radera alla partitioner hårddisken är uppdelad i (C, D osv.).

  Om du köpte datorn färdig och med Windows installerat direkt från en butik kan det däremot (också) vara så att datorn har en inbyggd återställningsfunktion (där en kopia av Windows finns lagrad på t.ex. ”D”). Denna brukar kunna kommas åt igenom att trycka t.ex. F2, F1, F11 eller Delete under uppstart av datorn.

  Du behöver förmodligen inte ha nyckeln om Windows varit installerad på datorn tidigare (vilket ju verkar vara fallet). Skulle du dock vilja få tagg i nyckeln (om du inte har den uppskriven) kan du följa denna text för att fixa det.

  Oavsett hur du väljer att göra, läs igenom den länkade texten noga så du vet exakt vad du ger dig in på innan du börjar :-)

  #11723 Svara
  Jim
  Gäst

  Hej! tex jag har disk c och D om jag gör en ny disk som jag kallar E Kan jag ladda ner windows programet på E medans jag har kvar den gamla på C och ta bort c sedan om jag har utrymme till det. Antar att jag måste krympa disk D För att få plats Till disk E så mycket utrymme som behövs för windows programmet tänker jag fel? Med vänlig hälsning Jim.

  #11725 Svara
  Christoffer
  Keymaster

  Hej, teoretiskt sett kanske det skulle fungera. Om du däremot väljer att följa guiden jag länkade kommer Windows att laddas ned och sparas på ett USB-minne. Du använder sedan detta för att installera Windows.

  Under installationsprocessen får du sedan möjlighet att radera och slå ihop diskar eller partitioner. C och D kan vara både olika fysiska hårddiskar, alternativt olika delar av samma hårddisk (då kallade partitioner). Eftersom det funnits virus på datorn skulle jag rekommendera att radera samtliga diskar, men det är givetvis valfritt. Installtionsprogrammet ger så vitt jag vet alltid hårddisken med själva installationen på namnet C.

  Innan du gör något alls skulle jag dock först göra en kopia på alla viktiga filer du eventuellt vill spara då en formatering raderar all information från alla hårddiskar.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
Svar till: Formatera Windows (reserverade partitioner)
Information om dig:Nya artiklar