Fixa en Wii U GamePad som inte synkar

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Har din Wii U GamePad lagt av och tappat kopplingen till Wii U-enheten? Förmodligen har den bara tappat synkroniseringen. Så kopplar du ihop dem igen!

Eftersom Wii U:s GamePad-kontroll kostar nästan lika mycket som att köpa ett helt nytt Wii U är det såklart ingen höjdare när den slutar fungera. Med nedanstående steg lyckades vi få vår kontroll att åter koppla sig till Wii U-enheten. Förhoppningsvis kan även ditt problem avhjälpas med samma metoder!

1. Startar Wii U GamePad-kontrollen?

Om din Wii U GamePad fungerar men visar ett meddelande om att den inte kan hitta Wii U-konsolen går du direkt vidare till Steg 2. Om kontrollen däremot inte alls startar utan bara visar en svart skärm ligger problemet (förmodligen) inte i mjukvaran. Något har med största sannolikhet istället hänt med GamePad-kontrollen (t.ex. den har blivit tappat i golvet eller liknande). Innan du räknar med det värsta rekommenderar vi dock absolut att först koppla in laddaren och låta den sitta i inkopplad någon timma för att se om kontrollen kommer igång. Är batteriet helt uttömt kan det ta ett litet tag innan kontrollen reagerar.

Det kan även vara så att batteriet faktiskt givit upp och gått sönder. Fel som dessa går många gånger på garantin. Så befinner sig konsolen inom garantitiden rekommenderar vi att du tar med den till där du köpte den och ber dem felsöka den. Är konsolen utanför garantitiden kan batterier till Wii U GamePad köpas hos många återförsäljare som säljer andra tillbehör till konsolen. Ett nytt batteri kostar mellan 150-500kr beroende på återförsäljare och om du vill ha ett originalbatteri eller inte.

2. Synka Wii U GamePad på nytt

1. Förhoppningsvis är det bara så att Wii U GamePad-kontrollen tappat kopplingen till Wii U-enheten. I detta fall behöver du få de båda enheterna att åter koppla ihop sig. Börja med att starta Wii U-konsolen. Tryck därefter på den röda, lilla SYNC-knappen på framsidan av konsolen.

Wii U - Sync-knapp på framsidan av konsolen
Tryck på den röda, lilla knappen på konsolens framsida för att påbörja synkroniseringsprocessen.

2. Instruktioner dyker nu upp på TV-skärmen som berättar att du kan trycka på synk-knappen på respektive kontroll – om du vill koppla en eller flera vanliga Wii-kontroller till Wii U-konsolen. Vill du ansluta en Wii U GamePad (som du ju vill) trycker du istället på SYNC-knappen på konsolens framsida en gång till. Repetera alltså föregående punkt.

Press the sync button on the controller you wish to pair - GamePad - Wii U - Koppla

3. Instruktionerna på TV:n uppmanar nu att trycka ned SYNC-knappen på själva Wii U GamePad-kontrollen. Notera även de fyra symbolerna på skärmen.

Press the sync button on the Wii U GamePad - Synka Wii U GamePad

4. SYNC-knappenWii U GamePad-kontrollen finns längst ned på baksidan. Du behöver använda ett spetsigt föremål (t.ex. en penna) för att trycka på knappen. Se till att kontrollen är startad innan du trycker på SYNC-knappen.

Wii U GamePad - Sync-knapp - Tryck för att synka

5. En text visar sig nu på Wii U GamePad-kontrollen som ber dig knappa in exakt samma symboler som visas på TV-skärmen. Jämför de båda skärmarna och tryck på respektive symbol för att skriva in dem i fältet på handkontrollen.

Wii U - Touch the symbols in the order they are displayed - Symboler skärmen
Synkronisera Wii U GamePad mot Wii U-konsolen genom att trycka in samma symboler som visas på TV:n.

6. Wii U GamePad försöker nu synkronisera sig mot Wii U-konsolen med meddelandet Connecting to the Wii U console.

Connecting to the Wii U - console - Kopplar sig till Wii U

7. Går allt som det ska kopplar de båda enheterna ihop sig igen och du kan fortsätta använda Wii U GamePad-kontrollen precis som tidigare. Skulle det vara så att du fortfarande får meddelandet om att kontrollen inte kan koppla sig till Wii U-enheten läser du vidare för att se hur du gör en återställning av Wii U-konsolen och handkontrollen.

3. Återställ (reset) Wii U GamePad

Att helt bryta kopplingen mellan Wii U-enheten och GamePad och på så sätt återställa kopplingsprocessen till noll kan i vissa fall lösa synkroniseringsproblem mellan enheterna.

1. För att göra själva Wii U-enheten strömlös drar du helt enkelt ut den gula strömkontakten från baksidan på din konsol. Låt sedan konsolen stå utan ström i cirka 30 minuter.

Wii U - Strömadapter utdrage - Reset
Gör konsolen strömlös genom att helt enkelt dra ut strömkontakten ur Wii U:n.

2. För att göra Wii U GamePad helt strömlös behöver du koppla ur det inbyggda batteriet. Det må låta krångligt, men det är inte värre än att skruva upp två skruvar på baksidan av kontrollen och koppla bort sladden från batteriet.

3. Skruvarna sitter monterade längst ned på batteriluckan på baksidan av GamePad-kontrollen. Använd en vanlig stjärnmejsel för att skruva bort dem. Ta därefter bort luckan och koppla bort kabeln från batteriet genom att dra den nedåt och utåt.

Wii U GamePad - Öppna och koppla ur batteriet
Batteriluckan öppnas enkelt genom att skruva upp två små skruvar på kontrollens baksida.

4. Låt nu batteriet vara urkopplad i cirka 30 minuter.

5. Koppla sedan tillbaka batteriet och anslut strömsladden till Wii U-enheten. Gå därefter till Steg 2 och repetera synkroniseringsprocessen för att koppla ihop de båda enheterna.

Förhoppningsvis kopplar nu kontrollen sig till Wii U-enheten utan problem. Skulle det vara så att kontrollen fortfarande inte hittas av konsolen beror förmodligen problemet på att något inte står rätt till med hårdvaran i antingen Wii U-enheten eller kontrollen.

Fråga gärna i kommentarerna om du undrar något. Så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

15 kommentarer

 1. Hejsan min wii u gamepad fungerar korrekt. Men när jag ska koppla in en till vanlig kontroll. Så blir den också player 1. Vad beror det på? För den ska ju bli player 2. Eftersom gamepaden är nummer 1.

  • Hej!
   Fungerar spelet ändå som det ska, alltså att den vanliga kontrollen visar sig som nummer ett, men faktiskt kontrollerar spelare två? Eller kan både Wii U Gamepaden och den vanliga kontrollen styra samma ”gubbe”? Så vitt jag vet ligger Gamepaden i princip som spelare noll och är alltså den som får kontroll över den första ”gubben” i valfritt spel.

   När du kopplar in flera vanliga Wii-kontroller lyser de sedan upp i sedvanlig ordning med att den första kontrollen får nummer 1 (men kontrollerar den andra spelaren i spelet) osv. Så om det är så det är, är allt faktiskt som det ska. Även om jag kan hålla med om att det är lite underligt programmerat.

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Tack för att du svarar och hjälper till. Jag provade bara ett spel. Då styrde vi samma gubbe. Kanske får prova igen. Eller vet du vad det är för fel?

    Mvh Jonas

    • Möjligt att det finns något spel där båda kontrollerna kontrollerar samma gubbe, eftersom man ska få alternativet att välja vilken av kontrollerna man vill använda. Kanske värt att testa ett annat spel också som du säger, bara för att se hur det fungerar där. Har inte hört/läst om några liknande fel alls och verkar inte kunna läsa mig till många andra som haft liknande bekymmer :-/ Det enda jag kan hitta är i vissa VC-spel (Virtual Console) där man kan ställa in i spelets inställningar vilken kontroll som kontrollerar vilken spelare. Kan det kanske vara något sådant som gäller för spelet du testar?

     // Christoffer, enkelteknik.se

     • Jag testade Mario tennis 64. Så jag ska som sagt testa ett annat spel och se om det fungerar bättre. Låter ju hemligt att du inte läst att det ska finnas nåt sånt fel. Börjar undra om det är fel på mjukvaran i wii u:et. Det har varit problem med annat innan. Men jag radera allt på minnet och då fungera det bättre. Men nu har jag fått det här problemet istället. Tack för hjälpen. Får prova ngt annat spel. Annars får jag väl ge upp helt enkelt.

     • Det fungerande med wii u spel. Men inte äldre spel. Som jag laddat ner via Nintendo e-shop. Konstigt att det inte funkar dock. Kanske funkar med en till vanlig dosa. Istället för gamepaden. Jag får prova mig fram. Tack för hjälpen ändå.

     • Verkar som att vissa äldre spel faktiskt inte riktigt hänger med i vilken kontroll man använder, och att man ibland behöver ställa in så att rätt kontroll används. Se. t.ex. detta foruminlägg (på engelska). Så kolla om du kan komma åt några inställningar (där man hanterar sparningar etc.) för att möjligen tilldela respektive kontroll till korrekt spelare. Önskar jag kunde bidra med mer info, men hittar som sagt inte så mycket på ämnet tyvärr :-/ Lycka till hur som helst!

      // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Mitt hdmi är paj och jag ser inte skärmen vad finns det för lösningar om man vill synca sin Wii u

  • Hej! Wii U har ju ytterligare en video-utgång bortsett från HDMI (den benämnd Video Out på t.ex. denna bilden). Denna utgång klarar att skicka bilden till t.ex. scart eller komposit med hjälp av en Wii eller Wii U AV-kabel (t.ex. denna eller någon av dessa).

   Kan det vara en lösning för att kunna se skärmen möjligen?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Jag har problem att synka fler än en dosa helt plötsligt. Nr 1 går bra, resten bara blinkar för att sedan slockna. Synkar jag om 2an och 3an. Hittar spelet dom men handen på skrämen blir lite ljusare/genomskinlig jämfört med nr1 och dom går inte använda i nåt spel. Några tips ? Har testat att hålla inne synk knapparna, trycka synk knapparna fem gånger konsoll-dosa-konsoll-dosa.

  • Hej! När du får de andra kontrollerna att synka fungerar det att använda någon av de andra knapparna på kontrollen (upp, ned, A, B osv.)? I många spel är de övriga pekarna genomskinliga då det endast är kontroll 1 (spelare 1) som ska kunna göra menyval etc. Har du testat fler spel (som du vet att alla ska kunna göra menyval i?).

   I och med att kontrollerna ändå synkar till konsolen och visar pekare på skärmen (även om de är genomskinliga) känns det som felet kanske kan ha med någon inställning att göra. Nu kommer jag inte på något direkt, men testa att kolla igenom inställningarna för Wiimote-kontrollerna genom att trycka på Hem-knappen. Ledsen att jag inte kan bistå med ett bättre svar. Lyckas inte hitta något konkret om detta när jag söker runt lite på nätet heller :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej köpte nyligen en Wii U via FB annons av en kille. Men ändå sen ja köpte den så tappar själva wii u kontrollen med skärmen på kontakten med spelkonsollen tror ja. Är ja längre bort än en halv meter då tappar kontrollen anslutning o skärmen blir svart. men bilden på tv:n ser man fortfarande själva spelet.. snälla hjälp mig med vad ja ska göra. ja testat o ansluta på nytt o återställt kontrollen utan resultat. mvh jenny

  • Hej! Det verkar kunna bero på en hel del olika saker. Vissa har löst det genom att flytta på WiiU-enheten så att den inte står för nära annan elektronik, vilket tydligen kan störa kontrollen. Andra har behövt byta Bluetooth-enheten i handkontrollen då den blivit skadad/dålig. Detta verkar gå att göra själv, men är lite pilligt samt att man behöver köpa själva Bluetooth-sändaren. Lite mer information finns här. Dock är det ju lite av en chansning eftersom det är svårt att säga exakt vad som kan vara fel :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej! Har köpt ett begagnat Wii u nyligen. Spelar ett spel med dottern, Nintendo Land, där ZR knappen till gamepaden ska ha funktionen Jump men den har samma funktion som ZL, att man visslar tillbaka sin medspelare. Kan man ändra knapparnas funktioner på gamepaden eller vad kan felet vara. Får inte tag i förra ägaren och dottern vill kunna hoppa med gubben annars kommer hon inte vidare…..puh. Snälla, vad gör jag…………
  Tack på förhand// Kalle Olofsson

  • Hej! Om jag inte misstar mig innehåller Nintendo Land en mängd olika småspel. Vilket av dessa är det ni spelar? I många av dessa har jag för mig att man faktiskt inte kan hoppa, även om det verkar som om man ska kunna det. Och att man behöver ta sig vidare på andra sätt.

   Det är dock absolut möjligt att det kan gå att ändra knapparna i någon av spelets menyer, men att hoppknappen skulle vara avaktiverad (oavsett inställning för kontrollen) känns väldigt underligt.

   Men som sagt, återkom gärna med vilket av spelen det är så ska jag försöka kolla mer! :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Varför är min Mac-dator så långsam?

Nyare Mac-datorer är i regel förbaskat snabba på det mesta. Men det finns framförallt en sak som gör att även den vassaste MacBook-datorn kan sega ihop totalt. Tack och lov är lösningen oftast extremt enkelt.

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?