Återställ (återskapa) en Apple TV till fabriksinställningarna

10
5591
Återställ Apple TV till fabriksinställningar

Har din Apple TV börjat strula på något sätt? En återställning av enheten löser ofta många problem! Så återställer du samtliga versioner av Apple TV!

Apple TV är uppbyggd på ungefär samma sätt som en dator eller en mobiltelefon, något som gör att de kan få liknande fel och bekymmer som dessa enheter. När det gäller elektronisk apparatur i allmänhet löser en omstart ofta många problem.

Försvinner inte problemet efter en omstart är i regel nästa steg att göra en så kallad fabriksåterställning. Det vill säga att återställa enheten till de mjukvaruinställningar den hade när du köpte den. På så sätt kan eventuella fel i mjukvaran som orsakats av felaktiga inställningar försvinna eller rättas till. En återställning av din Apple TV är även en bra sak att göra om du ska sälja enheten. Så ingen annan kommer åt några uppgifter du sparat i den!

Denna guide kan användas för att återställa samtliga versioner av Apple TV. I skrivande stund är Apple TV 4 (generation 4) den senaste varianten. Är du osäker vilken Apple TV du har kan du ta reda på det här.

Återställ via menyerna eller iTunes

Att återställa (eller återskapa som Apple kallar det) Apple TV kan göras på två olika sätt. Antingen kan du använda de inbyggda menyerna i enheten för att säga åt din Apple TV att fabriksåterställa sig. Du kan också använda en dator (PC eller Mac) och återställa din Apple TV via gratisprogrammet iTunes. Att återställa via iTunes är en bra lösning om din Apple TV t.ex. helt slutat svara och du inte kan använda eller styra den över huvud taget.

1. Återställ Apple TV från menysystemet

Om du fortfarande kan använda och styra din Apple TV som vanligt kan du använda det inbyggda menysystemet för att återställa enheten. Kan du däremot inte styra enheten alls, eller om den låst sig, behöver du använda iTunes för att återställa den. Gå då vidare till nästa rubrik – annars läs vidare!

1. Starta först din Apple TV. Navigera sedan till:

Apple TV (generation 4): Inställningar > System > Nollställ

Apple TV (övriga): Inställningar > Allmänt > Nollställ

2. Du presenteras nu med två alternativ, Nollställ alla inställningar och Återställ. Väljer du Nollställ alla inställningar återställs din Apple TV till exakt de inställningar och den mjukvaruversion den hade när den lämnade fabriken. Alternativet Återställ gör precis samma sak men med skillnaden att de senaste uppdateringarna för enheten också installeras.

* Beroende på mjukvaruversion på din Apple TV kan alternativen också heta Nollställ och Nollställ och uppdatera.

Apple TV - Nollställ alla inställningar - Återställ

3. Välj det alternativ som passar dig bäst. Själva återställningen tar ofta bara några minuter att genomföra.

4. Skulle det vara så att återställningen av någon anledning misslyckas rekommenderar vi testa att återställa enheten med hjälp av iTunes istället. Fortsätt då läsa under nästa steg!

2. Återställ Apple TV med hjälp av iTunes

För att återställa din Apple TV med hjälp av iTunes behöver du en dator (PC eller Mac) med programmet iTunes installerat. Datorn behöver även vara ansluten till Internet. Använder du en Mac-dator är iTunes installerat från början. Använder du en PC med Windows hämtar du istället programmet helt gratis här, genom att klicka på Hämta nu.

1. Så snart programmet är installerat startar du det. Om programmet vill ladda ner några uppdateringar rekommenderar vi att du låter programmet göra detta.

2. Koppla nu in din Apple TV till en ledig USB-port på din dator. För att göra detta behöver du en USB-datakabel. Apple TV (generation 4) använder USB-C (till vänster på bilden) medan de tidigare varianterna av Apple TV använder den äldre Micro USB-standarden (till höger). Båda dessa kablar kan köpas hos vilken vanlig elektronikaffär som helst.

USB till USB C - USB till Micro USB - kabel
Till vänster en USB-C till USB-kabel som används av Apple TV generation 4. Till höger en Micro USB till USB som används av Apple TV generation 1, 2 och 3.

3. Innan iTunes kan hitta din Apple TV behöver du också koppla in strömkabeln i ett närliggande vägguttag. Har du dock en Apple TV generation 2 behöver strömsladden inte var inkopplad (varför vet bara Apple).

4. Din Apple TV bör nu automatiskt dyka upp i iTunes. Så snart du ser nedanstående skärm framför dig klickar du på Återskapa Apple TV.

Återställ - Återskapa - Använd en Apple TV

5. Bekräfta därefter att du verkligen vill återskapa din Apple TV genom att klicka på Återskapa och uppdatera. Precis som det låter kommer din Apple TV under återskapningsprocessen också uppdateras med den senaste mjukvaran.

Apple TV - Återskapa och återställ

6. Själva återställningen tar oftast bara några minuter att slutföra. Det kan i vissa fall ta längre tid beroende av hastigheten på din Internetuppkoppling. När du ser nedanstående meddelande är återställningen färdig. Avsluta processen genom att klicka på OK.

Apple TV har nu återställts till fabriksinställningarna

7. Innan du kopplar bort din Apple TV från datorn rekommenderar vi att du klickar på Mata ut Apple TV för att sedan säkert kunna koppla bort kablarna.

Mata ut Apple TV - Fabriksåterställning

8. Anslut nu din Apple TV till TV:n som vanligt. Förhoppningsvis är de tidigare problemen borta.

Det fungerar inte – Min Apple TV hittas inte av iTunes

Flertalet besökare har rapporterat att iTunes inte lyckas hitta deras Apple TV 4 när de kopplar in den till datorn med en USB-C-kabel. Tillslut hittade vi en lösning på detta problem! Så om din Apple TV inte hittas av iTunes rekommenderar vi att du testar följande, något underliga, tillvägagångssätt för att förhoppningsvis bli av med problemet.

1. Börja med att koppla in din Apple TV till datorn med en USB-C-kabel.

2. Använd därefter den medföljande fjärrkontrollen och håll ned Meny + Play-knapparna tills Apple TV:n börjar blinka.

3. Släpp nu båda knapparna och tryck istället ned Meny + Display (TV)-knapparna.

4. Förhoppningsvis hittas din Apple TV nu av iTunes!

Stöter du på några frågor i återställningsprocessen är det bara att dela med dig av dem i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till!

Relaterat innehåll

10 kommentarer

  1. Hej!
   Tack för en bra sida, har en fråga.
   När jag har följt instruktionerna för återställning av apple tv gen 3 i itunes och ska koppla in den i tv:n igen får jag upp en bild på tv:n som visar att jag skall koppla in apple tv till itunes igen, när jag upprepar processen får jag bara tillbaka samma bild, nu kommer jag inte åt ATV men varken ATV fjärrkontrollen eller remote app. Tacksam för tips.

   MVH Jonas

   • Hej! Det låter jätteskumt. Det enda jag kan komma på är att återställningen möjligen inte färdigställs helt av någon anledning. Klickar du på Mata ut Apple TV innan du kopplar bort den från datorn?

    Jag hittar ingen riktigt bra information om andra som haft samma problem heller. Det enda jag hittar är denna forumtråd där någon skriver att om man lämnar Apple TV:n inkopplad för länge kan återställningen på något sätt startas om, varpå iTunes-ikonen återigen kan börja visas. Osäker dock om det faktiskt kan bli på detta sätt. Återkommer om jag hittar något mer!

    // Christoffer, enkelteknik.se

  2. Hej
   Jag lyckas inte få upp min Apple TV i Itunes när jag ska återställa den. Finns det något sätt att hitta den på?
   Har kopplat in den med USB-C kabel.
   Köpte en ny som skulle vara både för Laddning och Sync då jag fick tips om att vissa kablar bara var för laddning.
   Testat både på en Stationär dator och en äldre Macbook.

   • Hej! Du verkar inte vara den enda som har strul med att Apple TV inte hittas i iTunes. Första lösningen verkar vara att köpa en korrekt kabel, vilket du redan gjort! Därefter tycks en del löst det genom att koppla in och ur Apple TV:n flertalet gånger varpå den tillslut dykt upp i iTunes.

    En annan lösning verkar vara att använda den medföljande fjärrkontrollen och (medan Apple TV:n är kopplad till datorn) först hålla ned Meny + Play-knapparna tills Apple TV:n börjar blinka. Släpp därefter båda knapparna och tryck ned Meny + Display (TV)-knapparna. Det låter som en lite konstig lösning, men tydligen verkar det som en del fått det att fungera genom att göra på detta sätt. Värt att testa i alla fall! :-)

    // Christoffer, enkelteknik.se

  3. Jag får tacka för din Guide. Jag läste dina tips här i kommentarer.
   Hade samma problem som skrev tidigare. Men när ja läste dina tips Christoffer så funkade det.
   Så lägg gärna till de tipset på din guide ovan. Det enda stället jag kunna läst till mig på internet.
   Tack så mycket!
   /Per

   • Hej! Ska absolut ta och lägga till tipset i kommentarerna i själva guiden. Stort tack för den fina feedbacken :-)

    // Christoffer, enkelteknik.se

  4. Hej

   Min appen tv stannar i läge att den blinkar med en knapp sekunds mellanrum, tyvärr fungerar det inte att hitta den i iTunes trots försök enligt ovan.

   • Hej! Önskar jag hade några fler bra tips än de jag redan tagit upp i texten. De flesta tips jag kan hitta handlar om att försöka återställa enheten, men kommer den inte upp i iTunes är det svårare :-/ Har du möjligen testat att koppla den till en annan dator med iTunes installerat, bara för att utesluta att något blir knas med själva kopplingen?

    // Christoffer, enkelteknik.se

  Lämna ett svar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here