Använd ISO, IMG, BIN och DMG-filer på Windows & Mac

Har du fått tag i en ISO-, BIN/CUE-, MDF- eller någon annan typ av skivavbildningsfil men har ingen aning hur du använder den? Ingen fara. Så gör du!

En skivavbildningsfil är kortfattat en CD-, DVD– eller BluRay-skiva hoppackad till en enda fil. Skivavbildningsfiler är vanliga att stöta på när det gäller (ibland olagligt) nedladdade program och spel. Men filtyperna förkommer även frekvent i helt lagliga sammanhang såsom köp av program (Windows 10 går exempelvis att ladda ner som en ISO-fil direkt från Microsoft). För Mac-datorer och macOS-operativsystemet är det också mycket vanligt att allehanda program packas ihop i en skivavbildningsfil med ändelsen .DMG.

Skivavbildningsfilerna fyller alla samma syfte. Dock finns det som du säkert redan märkt många olika varianter av dessa filer. Bortsett från ovan nämnda ISO, IMG, BIN/CUE och DMG finns även formaten NRG, MDS/MDF, SUB samt CCD.

För att Windows och macOS ska kunna läsa dessa filer kallas det att filen behöver monteras (från engelskans mount). Att montera en skivavbildningsfil innebär att den läses av operativsystemet som om den faktiskt var en fysisk skiva som satts in i datorn. macOS och Windows 10 fixar på egen hand att montera och läsa en hel del av skivavbildningsformaten. För en del av formaten krävs dock extra programvara (som tack och lov är gratis!).

1. Så öppnar du ISO, IMG, BIN/CUE och andra skivavbildningsformat på Windows

1. Windows 10 fixar utan problem att själv montera ISO– och IMG-filer. Antingen kan du dubbelklicka på filen du vill öppna, varpå Windows 10 automatiskt monterar och öppnar den. Alternativt kan du välja att markera filen (1) och klicka på Hantera högst upp i menyn (2). Välj därefter Montera (3) för att läsa in filen.

ISO - IMG - NRG - CUE - BIN - Windows 10 - Montera - Använd

2. Oftast startar skivavbildningsfiler automatiskt så snart de monteras. Skulle din fil inte starta automatiskt behöver du gå till Den här datorn och dubbelklicka på skivavbildningsfilen, som nu bör synas som om den vore en vanlig CD/DVD-skiva, för att starta den. Beroende på hur Windows är inställt att läsa skivor kan du i värsta fall behöva högerklicka på skivan och välja Öppna för att navigera in på den. Dubbelklicka därefter på filen setup.exe eller autorun.exe för att starta uppspelningen av skivan eller installationen av programvaran.

Windows 10 - Läsa ISO IMG CUE BIN - Skiv-filer

3. Skulle din skivavbildningsfil vara av ett format Windows själv inte kan montera behöver du använda ett tredjepartsprogram för att läsa filen. Det finns en hel del program som fixar detta, t.ex. Daemon Tools Lite. Vår personliga favorit är dock WinCDEmu.

4. För att ladda ner WinCDEmu (som är gratis) öppnar du valfri webbläsare och går till wincdemu.sysprogs.org. Klicka på Download (till höger) följt av Download igen. Installera därefter programmet genom att klicka på Install följt av OK så snart installationen slutförts.

5. Leta nu upp din skivavbildningsfil. I exemplet nedan använder vi en fil av typen BIN/CUE. BIN/CUE är en skivavbildningsvariant som består av två filer. BIN-filen innehåller själva datan, medan CUE-filen berättar hur BIN-filen ska läsas. Genom att dubbelklicka på CUE-filen öppnas automatiskt WinCDEmu. Därefter är det inte knepigare än att klicka OK för att montera filen på samma sätt som Windows i föregående steg själv gjorde med ISO-filen.

Windows 10 - Öppna BIN CUE NRG-filer - WinCDEmu

6. Du hittar därefter din monterade skiva under Den här datorn där du kan se innehållet såsom vi gick igenom i föregående steg.

Windows 10 - Läsa ISO IMG CUE BIN - Skiv-filer

7. När du använt klart skivavbildningsfilen monterar du bort den från låtsas-CD/DVD-läsaren Windows eller WinCDEmu lagt till genom att högerklicka på skivan under Den här datorn. Välj sedan Mata ut.

Mata ut monterad skiva - WinCDEmu - Windows 10

2. Så öppnar du DMG, ISO och andra skivavbildningsformat på Mac

1. Precis som Windows 10 klarar macOS själv av att montera och läsa en hel del skivavbildningsformat. Tillvägagångssättet är också exakt detsamma som i Windows. För att montera en fil dubbelklickar du helt enkelt på den (1). macOS monterar då filen så den hamnar bland datorns övriga anslutna enheter (2).

Mac - Använd - Läs - En ISO-fil - Dubbelklicka

2. I regel öppnas den monterade skivan direkt så du på en gång får tillgång till innehållet på en gång.

Mac ISO-fil - Öppnad - Monterad

3. Skulle du stöta på en fil som inte kan öppnas genom ett dubbelklick kan du testa att öppna den genom att använda det inbyggda programmet Skivverktyg. Skivverktyg startas enklast genom att klicka på Sök-symbolen (förstoringsglaset) högst upp till höger på skärmen. Skriv därefter Skivverktyg och tryck Enter.

4. Så snart Skivverktyg startat (och du ser att det står Skivverktyg högst upp till vänster på skärmen) klickar du på Arkiv följt av Öppna skivavbild. Leta därefter upp din skivavbildsfil och se om den går att öppna via programmet.

Skivverktyg - Öppna skivavbild - macos - ISO

5. Skulle inte heller Skivverktyg fixa filen kommer du tyvärr behöva hämta ett (gratis) program för att kunna öppna den. Det finns diverse olika program för att läsa olika typer av skivavbildningsfiler på Mac. Dock är det många gånger smidigare att, med hjälp av programmet AnyToISO, konvertera (göra om) din fil till en ISO-fil. Denna kan sedan utan problem kan öppnas direkt av macOS.

6. AnyToISO hämtas direkt från programmets hemsida. Klicka på Free Download följt av Download for macOS. Spara filen på valfritt ställe på datorn. Starta filen genom att dubbelklicka på den.

7. När programmet startat väljer du först fliken File Extract/Convert to ISO (1) följt av Open image…(2). Leta därefter på din skivavbildningsfil och starta konverteringen av den genom att klicka på Convert! (3).

Mac - Konvertera BIN CUE NRG - AnyToISO

8. Själva konverteringen tar oftast inte särskilt många minuter (om ens det). När filen gjorts om till en ISO-fil kan du antingen montera den som vi gick igenom i början, alternativt bara klicka på ”here” i Click here to mount the ISO i Finder för att direkt montera filen.

AnyToISO - Mac - Konvertera till ISO - Montera

9. När du är klar med din skivavbildningsfil monterar du bort den genom att antingen högerklicka på den monterade filen och välja Mata ut. Du kan även klicka på den lilla eject-symbolen bredvid den monterade filen för att direkt mata ut (låtsas-) skivan ur datorn.

Mata ut - Avmontera - ISO till skivavbildningsfil - mac - macOS

Får du det inte att fungera? Dela med dig av problemen i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend