Använd iPhone utan en fungerande hemknapp

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Om din iPhone eller iPads hemknapp gått sönder eller på annat sätt blivit trasig kan du fortfarande använda enheten genom att aktivera en låtsas-hemknapp!

Funktionen kallas för AssistiveTouch och låter dig placera en liten ikon var som helst på skärmen. Pekar du på denna ikon öppnas ett fönster med några eget utvalda genvägar, där bland annat just hemknappen är en av standardgenvägarna. Läs vidare för att se hur du gör för att fortsätta använda din iOS-enhet trots att hemknappen lagt av!

1. Börja med att gå till Inställningar och klicka på Hjälpmedel.

iPhone utan hemknapp - Trasig - Inställningar - Hjälpmedel

2. Peka sedan på Tryck och AssistiveTouch.

iPhone - Tryck - AssistiveTouch - Aktivera

3. Slå på AssistiveTouch genom att klicka på reglaget högst upp. En liten ikon uppenbarar sig nu längst ned på skärmen. Klickar du på denna ikon får du upp standardhjälpmedlen för AssistiveTouch-funktionen. För att själva bestämma vilka funktioner som ska finnas tillgängliga via den nya knappen pekar du på Anpassa överordnad meny. Här kan du sedan välja både hur många och vilka genvägar och hjälpmedel som ska finnas tillgängliga för AssistiveTouch.

iPhone - AssistiveTouch - Anpassa överordnad meny

4. Den nya ikonen för att få upp AssistiveTouch-menyn kan dras runt och placeras vart som helst på skärmen genom att helt enkelt peka på den och dra den dit du vill ha den för tillfället. Klickar du sedan på ikonen får du upp din helt egna meny med de länkar du valt. Hemknappen är med som standard, men du kan även välja bort den om du vill använda funktionen för andra ändamål.

iPhone - AssistiveTouch - Ruta - Trippelklicka

5. Skulle det vara så att hemknappen antingen börjar fungera eller om du vill använda AssistiveTouch för andra funktioner kan det vara bra att veta att funktionen lätt går att aktivera med ett så kallat trippelklick på just hemknappen. För att nå denna funktion navigerar du till Inställningar > Hjälpmedel och väljer Hjälpmedelsgenväg följt av AssistiveTouch. Klickar du nu tre gånger på hemknappen dyker den lilla menyn för AssistiveTouch direkt upp på skärmen.

iPhone - Hjälpmedel - Hjälpmedelsgenväg - Assistive Touch

Känns något oklart eller har du andra funderingar kring AssistiveTouch-funktionen? Skriv av dig i kommentarerna nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

20 kommentarer

 1. Hej, Nin hemknapp har pajat på min IPhone 7. Jag fick hjälp att ta fran assistivetouch. Det funkar fint men jag undrar hur jag stänger apparna.

  • Hej! Om du menar att avsluta appar en och en är det bara att peka en gång på Assistive Touch-symbolen. Dubbeltryck därefter på Hem-knappen i Assistive Touch-fältet som kommer upp på skärmen. Då ska du få upp möjligheten att avsluta appar. Precis som om man skulle tryckt på den vanliga Hem-knappen två gånger.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Jättebra tips, men eftersom min hemknapp är trasig kan jag inte låsa upp telefonen och kommer då alltså inte heller åt inställningarna… Hur gör jag?

  • Hej! Testa följande för att komma in telefonen om hemknappen är trasig.

   1. På låsskärmen (där det står Tryck på hemknappen för att låsa upp) sveper du åt höger.
   2. Högst upp ska du nu se ett sökfält. Börja skriva ”Inställningar” i sökfältet och tryck på Inställningar så snart alternativet syns.
   3. Välj Använd lösenkod och knappa in din kod. Härifrån kan du sedan följa guiden och aktivera Assistive Touch.

   Återkom gärna om det inte skulle fungera så får vi forska vidare!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej!
  Sonens hemknapp på hans 6:a gick sönder och då funkade detta utmärkt. Nu har han fått en ny 8:a och vi får inte bort knappen. Inställningarna är inte desamma :-( Vet du hur vi gör?

  Med vänlig hälsning, Erica

  • Hej! Du har helt rätt i att guiden behöver en uppdatering! Ska försöka fixa det omgående. Tills vidare finns numera inställningarna för Assistive Touch under Inställningar > Hjälpmedel > Tryck. För att aktivera så att funktionen kan slås av med ett trippeklick går ni sedan till Inställningar > Hjälpmedel > Hjälpmedelsgenväg och väljer AssistiveTouch.

   Uppdatering: Ibland går det undan, nu är alla bilder samt texten uppdaterad till den senaste iOS-versionen :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej!
  Jag har fastnat i återställningsläge utan hemknapp, enda alternativet under ”Hej!” är ju ”Tryck på hemknappen för att öppna” men jag når ju inte inställningarna härifrån. Hur gör jag?
  Jag har testat att koppla in lurar och klicka in svarsknappen på lurarna för att försöka komma åt Siri men detta har inte heller lyckats. Tacksam för svar!

  • Hej! Det verkar tyvärr inte vara helt lätt att komma runt detta (vad jag kan hitta). Det finns en del program som ska kunna hjälpa till att sätta telefonen i eller ur återställningsläge, men jag har tyvärr inte testat något av dessa. Det mest omskrivna verkar vara RecBoot som kan laddas ned här: http://jaxov.com/2010/05/recboot-iphone-recovery-mode/. Nedladdningssidan innehåller en del reklam så var noga med vad du klickar på, men kan kanske vara värt att testa åtminstone!

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Eftersom frågan är till denna artikel gissar jag att hemknappen på din telefon inte fungerar, annars hade ju ett trippelklick tagit bort Assistive Touch-ikonen. Annars verkar dessvärre det enda sättet vara att starta inspelningen och därefter navigera till inställningarna för Assistive Touch och stänga av funktionen. Sedan får man klippa/trimma bort början och slutet av videon. Inte den smidigaste lösningen, men det verkar vara enda sättet :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej finns det en lösning om min iPhone 7 Plus hemknapp inte fungerar och den är fabriksåterstäld?? Har alltså kommit till delen där det står ”tryck på hemknappen för att starta”. Men eftersom att hemknappen är trasig så går det inte. Finns det en lösning så skulle jag bli jättetacksam om jag fick svar! :) Eller kan jag byta hemknappen? Och kan man i så fall göra det själv eftersom att det är så dyrt att gå till ett ”proffs”

  • Hej! Det verkar som att detta ska kunna gå att lösa via iTunes och med hjälp av röststyrningsfunktionen i telefonen. I iFixits forum står t.ex. följande instruktioner:

   1. Connect your iPhone, to a computer with iTunes installed.
   2. In iTunes, select your device.
   3. From the Summary pane, click Configure Accessibility in the Options section at the bottom.
   4. Select the Voice Over and click OK.
   5. Double tap on the Press home to open text.

   Känns som det kan vara värt att testa till att börja med :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. TACK Christoffer!
  Jättebra info.
  Jag kastade min mobil i soffan o den råkade stöta emot appleremotern… sen kastade jag mig själv i soffan tog mobilen o hemknappen stendöd. Hittade din sida o nu kan jag använda mobilen😄

  • Hej! Tack för den fina feedbacken och superkul att texten kom till nytta :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 7. Min hemknapp la av när jag bytte batteri, nu kan jag använde luren igen. Frågan är om varför det hände? Kopplar man bort skärmen i en viss ordning? Går det att själv felsöka?

  • Hej! Just kabeln som går mellan telefonen och hemknappen är en riktigt känslig historia som tyvärr väldigt lätt går sönder, även vid batteribyte om man lyckas sträcka den på fel sätt. Så det är ju möjligt att den gått av eller liknande. Om du bytte batteriet själv finns ju alltid möjligheten att (försiktigt) öppna telefonen igen och säkerställa att kabeln inte rykts ut ur fästet eller liknande. Sen ser det lite olika ut hur hemknappen är monterad på olika iPhone-modeller också, så en guide är alltid bra att ha till hands i detta fall :-) (Om du däremot fick batteriet utbytt i någon affär är min rekommendation att gå tillbaka och be dem fixa den, vilket dem givetvis ska göra).

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Börja en WordPress-lista med ett annat nummer än ett

Numrerade listor har alltid skapat lite extra huvudbry hos mig. Så tar du kontroll över vilket nummer som visas var när det kommer till listor i populära WordPress!

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Test: Moccamaster Automatic – Fortfarande bäst?

När det kommer till kaffebryggare står Technivorms Moccamaster-serie ut som en av de verkliga långkörarna. Är det fortfarande en sådan man "ska" ha år 2022?

Google-ingenjör menar att AI:n LaMDA utvecklat medvetande

Att stänga av medarbetare för att de går utanför sina arbetsramar är inte helt ovanligt. Men när ramarna involverar påståenden om att Googles AI kan ha skapat sig ett eget medvetande blir det lite extra spännande.

Test: MiniFinder Pico 4G – Spårar det mesta

Hur precis och smidig är egentligen en dedikerad GPS-tracker år 2022? Det tänkte jag ta reda på i detta test av Pico 4G från Växjö-baserade MiniFinder.

Så visar du ett rutnät i kameran på iPhone

Ser fotona du tar med din iPhone ut som att du är på väg att ramla samtidigt som du knäpper dem? Så rätar du upp tillvaron genom att visa ett rutnät på skärmen i kamera-appen!
Send this to a friend