Om din iPhone eller iPads hemknapp gått sönder eller på annat sätt blivit trasig kan du fortfarande använda enheten genom att aktivera en låtsas-hemknapp!

Funktionen kallas för AssistiveTouch och låter dig placera en liten ikon var som helst på skärmen. Pekar du på denna ikon öppnas ett fönster med några eget utvalda genvägar, där bland annat just hemknappen är en av standardgenvägarna. Läs vidare för att se hur du gör för att fortsätta använda din IOS-enhet trots att hemknappen lagt av!


1. Börja med att gå till Inställningar och klicka på Allmänt.

iPhone, iPad - Hemknappen fungerar inte - Allmänt

2. Peka sedan på Hjälpmedel och AssistiveTouch.

iPhone, iPad - Hemknappen fungerar inte - Hjälpmedel - AssistiveTouch

3. Slå på AssistiveTouch genom att klicka på reglaget högst upp. En liten ikon uppenbarar sig nu längst ned på skärmen. Klickar du på denna ikon får du upp standardhjälpmedlen för AssistiveTouch-funktionen. För att själva bestämma vilka funktioner som ska finnas tillgängliga via den nya knappen pekar du på Anpassa överordnad meny... Här kan du sedan välja både hur många och vilka genvägar och hjälpmedel som ska finnas tillgängliga för AssistiveTouch.

iPhone, iPad - Hemknappen fungerar inte - AssistiveTouch - Anpassa

4. Den nya ikonen för att få upp AssistiveTouch-menyn kan dras runt och placeras vart som helst på skärmen genom att helt enkelt peka på den och dra den dit du vill ha den för tillfället. Klickar du sedan på ikonen får du upp din helt egna meny med de länkar du valt. Hemknappen är med som standard, men du kan även välja bort den om du vill använda funktionen för andra ändamål.

iPhone, iPad - Hemknappen fungerar inte - Extra knapp

Känns något oklart eller har du andra funderingar kring AssistiveTouch-funktionen? Skriv av dig i kommentarerna nedanför!

Relaterat innehåll

2 kommentarer

  1. Hej, Nin hemknapp har pajat på min IPhone 7. Jag fick hjälp att ta fran assistivetouch. Det funkar fint men jag undrar hur jag stänger apparna.

   • Hej! Om du menar att avsluta appar en och en är det bara att peka en gång på Assistive Touch-symbolen. Dubbeltryck därefter på Hem-knappen i Assistive Touch-fältet som kommer upp på skärmen. Då ska du få upp möjligheten att avsluta appar. Precis som om man skulle tryckt på den vanliga Hem-knappen två gånger.

    // Christoffer, enkelteknik.se

  Lämna ett svar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here