Använd iPhone utan en fungerande hemknapp

Om din iPhone eller iPads hemknapp gått sönder eller på annat sätt blivit trasig kan du fortfarande använda enheten genom att aktivera en låtsas-hemknapp!

Funktionen kallas för AssistiveTouch och låter dig placera en liten ikon var som helst på skärmen. Pekar du på denna ikon öppnas ett fönster med några eget utvalda genvägar, där bland annat just hemknappen är en av standardgenvägarna. Läs vidare för att se hur du gör för att fortsätta använda din iOS-enhet trots att hemknappen lagt av!

1. Börja med att gå till Inställningar och klicka på Hjälpmedel.

iPhone utan hemknapp - Trasig - Inställningar - Hjälpmedel

2. Peka sedan på Tryck och AssistiveTouch.

iPhone - Tryck - AssistiveTouch - Aktivera

3. Slå på AssistiveTouch genom att klicka på reglaget högst upp. En liten ikon uppenbarar sig nu längst ned på skärmen. Klickar du på denna ikon får du upp standardhjälpmedlen för AssistiveTouch-funktionen. För att själva bestämma vilka funktioner som ska finnas tillgängliga via den nya knappen pekar du på Anpassa överordnad meny. Här kan du sedan välja både hur många och vilka genvägar och hjälpmedel som ska finnas tillgängliga för AssistiveTouch.

iPhone - AssistiveTouch - Anpassa överordnad meny

4. Den nya ikonen för att få upp AssistiveTouch-menyn kan dras runt och placeras vart som helst på skärmen genom att helt enkelt peka på den och dra den dit du vill ha den för tillfället. Klickar du sedan på ikonen får du upp din helt egna meny med de länkar du valt. Hemknappen är med som standard, men du kan även välja bort den om du vill använda funktionen för andra ändamål.

iPhone - AssistiveTouch - Ruta - Trippelklicka

5. Skulle det vara så att hemknappen antingen börjar fungera eller om du vill använda AssistiveTouch för andra funktioner kan det vara bra att veta att funktionen lätt går att aktivera med ett så kallat trippelklick på just hemknappen. För att nå denna funktion navigerar du till Inställningar > Hjälpmedel och väljer Hjälpmedelsgenväg följt av AssistiveTouch. Klickar du nu tre gånger på hemknappen dyker den lilla menyn för AssistiveTouch direkt upp på skärmen.

iPhone - Hjälpmedel - Hjälpmedelsgenväg - Assistive Touch

Känns något oklart eller har du andra funderingar kring AssistiveTouch-funktionen? Skriv av dig i kommentarerna nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

16 kommentarer

 1. Hej, Nin hemknapp har pajat på min IPhone 7. Jag fick hjälp att ta fran assistivetouch. Det funkar fint men jag undrar hur jag stänger apparna.

  • Hej! Om du menar att avsluta appar en och en är det bara att peka en gång på Assistive Touch-symbolen. Dubbeltryck därefter på Hem-knappen i Assistive Touch-fältet som kommer upp på skärmen. Då ska du få upp möjligheten att avsluta appar. Precis som om man skulle tryckt på den vanliga Hem-knappen två gånger.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Jättebra tips, men eftersom min hemknapp är trasig kan jag inte låsa upp telefonen och kommer då alltså inte heller åt inställningarna… Hur gör jag?

  • Hej! Testa följande för att komma in telefonen om hemknappen är trasig.

   1. På låsskärmen (där det står Tryck på hemknappen för att låsa upp) sveper du åt höger.
   2. Högst upp ska du nu se ett sökfält. Börja skriva ”Inställningar” i sökfältet och tryck på Inställningar så snart alternativet syns.
   3. Välj Använd lösenkod och knappa in din kod. Härifrån kan du sedan följa guiden och aktivera Assistive Touch.

   Återkom gärna om det inte skulle fungera så får vi forska vidare!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej!
  Sonens hemknapp på hans 6:a gick sönder och då funkade detta utmärkt. Nu har han fått en ny 8:a och vi får inte bort knappen. Inställningarna är inte desamma :-( Vet du hur vi gör?

  Med vänlig hälsning, Erica

  • Hej! Du har helt rätt i att guiden behöver en uppdatering! Ska försöka fixa det omgående. Tills vidare finns numera inställningarna för Assistive Touch under Inställningar > Hjälpmedel > Tryck. För att aktivera så att funktionen kan slås av med ett trippeklick går ni sedan till Inställningar > Hjälpmedel > Hjälpmedelsgenväg och väljer AssistiveTouch.

   Uppdatering: Ibland går det undan, nu är alla bilder samt texten uppdaterad till den senaste iOS-versionen :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej!
  Jag har fastnat i återställningsläge utan hemknapp, enda alternativet under ”Hej!” är ju ”Tryck på hemknappen för att öppna” men jag når ju inte inställningarna härifrån. Hur gör jag?
  Jag har testat att koppla in lurar och klicka in svarsknappen på lurarna för att försöka komma åt Siri men detta har inte heller lyckats. Tacksam för svar!

  • Hej! Det verkar tyvärr inte vara helt lätt att komma runt detta (vad jag kan hitta). Det finns en del program som ska kunna hjälpa till att sätta telefonen i eller ur återställningsläge, men jag har tyvärr inte testat något av dessa. Det mest omskrivna verkar vara RecBoot som kan laddas ned här: http://jaxov.com/2010/05/recboot-iphone-recovery-mode/. Nedladdningssidan innehåller en del reklam så var noga med vad du klickar på, men kan kanske vara värt att testa åtminstone!

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Eftersom frågan är till denna artikel gissar jag att hemknappen på din telefon inte fungerar, annars hade ju ett trippelklick tagit bort Assistive Touch-ikonen. Annars verkar dessvärre det enda sättet vara att starta inspelningen och därefter navigera till inställningarna för Assistive Touch och stänga av funktionen. Sedan får man klippa/trimma bort början och slutet av videon. Inte den smidigaste lösningen, men det verkar vara enda sättet :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej finns det en lösning om min iPhone 7 Plus hemknapp inte fungerar och den är fabriksåterstäld?? Har alltså kommit till delen där det står ”tryck på hemknappen för att starta”. Men eftersom att hemknappen är trasig så går det inte. Finns det en lösning så skulle jag bli jättetacksam om jag fick svar! :) Eller kan jag byta hemknappen? Och kan man i så fall göra det själv eftersom att det är så dyrt att gå till ett ”proffs”

  • Hej! Det verkar som att detta ska kunna gå att lösa via iTunes och med hjälp av röststyrningsfunktionen i telefonen. I iFixits forum står t.ex. följande instruktioner:

   1. Connect your iPhone, to a computer with iTunes installed.
   2. In iTunes, select your device.
   3. From the Summary pane, click Configure Accessibility in the Options section at the bottom.
   4. Select the Voice Over and click OK.
   5. Double tap on the Press home to open text.

   Känns som det kan vara värt att testa till att börja med :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. TACK Christoffer!
  Jättebra info.
  Jag kastade min mobil i soffan o den råkade stöta emot appleremotern… sen kastade jag mig själv i soffan tog mobilen o hemknappen stendöd. Hittade din sida o nu kan jag använda mobilen😄

  • Hej! Tack för den fina feedbacken och superkul att texten kom till nytta :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend