Ändra upplösning och hastighet på iPhone-filmer

2
8774
Ändra upplösning för video-inspelning på iPhone

Från och med iPhone 6 kan du själva justera kvalitén på de filmer du spelar in med telefonens kamera. Så ändrar du både upplösning och bildhastighet!

Tyvärr finns det ingen möjlighet att ändra inspelningskvalitén direkt inifrån kamera-appen på iPhone. Inställningen för både bildhastighet och upplösning finns istället gömd under valmöjligheterna för Bilder och kamera i inställningsmenyn.

Varför ska jag ändra upplösningen?

Att höja upplösningen på filmer du spelar in från t.ex. 720p i 30fps (1280 x 720 pixlar stor bild med 30 bilder per sekund) till 1080p i 60fps (1920 x 1080 pixlar stor bild med 60 bilder per sekund) ger både för- och nackdelar.

Detaljerna blir bättre eftersom fler pixlar används för själva bilden. Samtidigt ökar smidigheten i filmen eftersom antalet bilder som sparas per sekund fördubblas från 30 till 60 stycken. Nackdelen är att den inspelade filmen blir större och tar upp mer plats på telefonens minne. Av denna anledning kan det vara bra att testa sig fram till vad man behöver för upplösning och bildhastighet kontra hur mycket utrymme man vill låta inspelade filmer ta upp.

Har du en iPhone 6S eller nyare kan du även välja att spela in i upplösningen 4K/30fps (4096 x 2160 pixlars upplösning med en bilduppdatering på 30 bilder per sekund). Eftersom upplösningen är hög tar detta format dock upp en del lagringsutrymme. Har du däremot en skärm eller TV som klarar av att visa 4K-upplösning kan formatet kanske ändå vara gynnsamt. Tänk dock på att du inte får samma kvalitet hos iPhones 4K-filmer som hos en dedikerad (och mycket dyrare) filmkamera med samma upplösning.

Så ändrar du upplösningen på iPhone-filmer

1. Börja med att peka på Inställningar (1). Scrolla därefter nedåt och välj alternativet Bilder och kamera (2).

iPhone - Inställningar - Bilder och kamera - Ändra upplösning

2. Scrolla här ytterligare en bit nedåt. Under Kamera klickar du sedan på Spela in video för att komma åt inställningsmenyn för upplösning och bildhastighet för den inbyggda kameran. För att du lättare ska få en uppfattning kring hur mycket av ditt lagringsutrymme de olika bildformaten tar upp kan du direkt se hur mycket utrymme en minut inspelad film i de olika upplösningarna använder.

Klicka på det alternativ du vill använda för att ändra inspelningskvalitén. Videor du redan spelat in med en annan upplösning eller bildhastighet kommer inte ändras till ditt nya val. De kommer istället vara kvar i samma upplösning de spelades in i.

iPhone - Spela in video 1080p - Ändra upplösning

3. Du kan även ändra inspelningshastigheten (bilder per sekund) för slow-motion-funktionen (eller långsam video som det också kallas). Klicka då istället på alternativet Spela in långsamt under Kamera och välj därefter din önskade upplösning och bilduppdateringshastighet. Bilden nedan är från en iPhone 6 där det maximala antalet bilder per sekund är 240 stycken. Upplösningen är också låst till 720p (1280 x 720 pixlar).

iPhone - Spela in långsamt - Slow motion - Ändra hastighet

4. Har du en iPhone 6S finns även möjligheten att spela in slow-motion-video i upplösningen 1080p (1920 x 1080 pixlar). Dock begränsas bilduppdateringshastigheten i och med detta till 120 bilder per sekund. Vilket gör att den inspelade filmen inte riktigt får samma flyt som när bilduppdateringen sker med 240 bilder per sekund.

Funderar du på något? Hojta till i kommentarerna!

Relaterat innehåll

2 kommentarer

   • Hej! Så vitt jag kan läsa mig till går det dessvärre inte att ändra en film som spelats in med tidsförskjutning till en normal film direkt i iPhone. Det enda alternativet verkar vara att använda t.ex. iMovie och där ändra hastigheten på filmen för att få den att se någorlunda normal ut igen. Har dock inte testat detta, men det är vad jag kan hitta angående just tidsförskjutningsfilmer. Hoppas det hjälper något.

    // Christoffer, enkelteknik.se

  Lämna ett svar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here