Test: Brother HL-L2350DW – En enkel, monokrom och pålitlig laserskrivare

Eller, den är åtminstone pålitlig när man stängt av de opålitliga funktionerna.

Om man är ute efter en trådlös laserskrivare med vettiga driftskostnader och utskrifter i svartvitt, kan då Brothers HL-L2350DW vara ett alternativ?

Skrivare är (tillsammans med routrar) en av de mer knepiga produktkategorierna när det gäller elektronik – framförallt om man ser till användarupplevelsen de lämnar hos konsumenter. Nu verkar trots allt flertalet av recensionerna hos både prisjämförelsesajter och återförsäljare i Sverige vara överens om att just Brother HL-L2350DW är en ganska bra skrivare. Tar man dock en titt utomlands, hos t.ex. Amazon och andra butiker, är det en salig blandning betyg där skrivaren ena stunden får omdömet ”Bästa skrivaren någonsin” medan andra ger den en stjärna med kommentaren ”Fungerar inte alls”.

Brother HL2350DW - Framsida - Test - Recension - Laserskrivare
Brother HL2350DW är en klassiskt skrivargrå historia som piffats till med ett svart lock. En ändå rätt okej design om du frågar mig.

Inte helt lätt alltså. Oavsett. Jag behövde en ny skrivare till kontoret och eftersom det i princip uteslutande är svartvita utskrifter över Wi-Fi som produceras föll valet tillslut på just Brother HL-L2350DW. Hur står den sig mot recensionerna och finns det någon sanning i de problem en del användare tar upp eller är det den ”bästa skrivaren någonsin”? Det ska jag försöka reda ut här!

En ganska stor, liten skrivare

Utseendemässigt är det inte mycket att tala om när det gäller HL-L2350DW. Designen är enkel, färgvalet är mestadels klassiskt datorgrått och hela pjäsen känns med en matchvikt på strax över sju kilo väldigt robust. Framförallt jämfört med många andra laserskrivare i samma prissegment (ja, jag tittar på dig, HP). Ska jag anmärka på något är det att de rörliga delarna (pappersfack, pappershållare etc.) är lite åt det rangligare hållet. Men ändå fullt inom acceptabla nivåer.

Brother HL2350DW - Öppen lucka
Att fälla ut inmatningslucka och papperstopp gör inte mycket ytterligare för storleken.

Sett till anslutningar är det även här ganska lite att nämna. Bortsett från Wi-Fi-uppkopplingen är det utöver anslutning för ström endast en vanlig USB-B-kontakt som återfinns på baksidan. Pappersfacket klarar av att gömma undan 250 sidor åt gången och skrivaren har stöd för både enkel- och dubbelsidiga utskrifter (duplex).

Installationen (som fått mest klagomål)

Det i särklass vanligaste klagomålet i konsumentrecensioner av Brother HL-L2350DW är att installationen över Wi-Fi är svår att förstå och genomföra. Här får jag ändå ge lite medhåll då till och med jag (ja, jag tycker jag borde kunna installera en skrivare utan hjälp) var tvungen att slänga ett öga på manualen för att inse att skrivaren faktiskt hade en hel radda inställningar förpackade i olika menyer och undermenyer. Här fanns också uppstartsguiden för Wi-Fi lite lömskt instoppad under Nätverk > WLAN > Inställningsguide.

Något som visserligen låter logiskt, men på något sätt kändes det ännu mer logiskt att trycka ned knappen benämnd just Wi-Fi i hopp om att någon form av installation skulle komma igång. Wi-Fi-knappen startade dock och istället en automtisk anslutningsprocess mot det lagrade Wi-Fi-nätverket (vilket ju inte hade lagrats ännu). Ett snedsteg som tillslut krävde en klassisk rycka-kabeln-omstart för att ordna upp.

Brother HL2350DW - General Setup - Inställningar
Efter 30-plus-år med gediget teknikintresse tänkte jag att det inte skulle vara några som helst problem att installera en skrivare. Fel, fel, fel.

Så ja, installationen kunde varit mer logisk. Men med hjälp av manualen gick allt ändå rätt smidigt och så snart skrivaren var uppe på nätverket blev den snabbt omtyckt av allt från datorer till telefoner. Däremot förstår jag ändå inte riktigt varför manualer till just skrivare nödvändigtvis ska vara så enerverat röriga. Trots att Brothers varianter är ganska okej finns det en hel del att förbättra även här. Något som både skulle gynna användarvänligheten och i och med det troligen också minska kostnaderna för kundtjänstsamtal gällande installationshjälp etc. Men vad vet jag?

Brother HL-L2350DW - Baksida
Tack och lov är Brother HL-L2350DW, USB-kontakten på baksidan till trots, helt möjlig att installera utan att koppla in några andra sladdar än strömkabeln.

Duplex, Wi-Fi, AirPrint och Google Cloud Print

Nåja. Funktionsmässigt erbjuder skrivaren stöd för de flesta tekniker och enheter man kan tänkas behöva. Efter att ha använt skrivaren i cirka fyra-fem månader (ibland tar det tid att få ihop en text) har den fungerat helt klanderfritt, bortsett från en sak. Eller en funktion snarare. Nämligen skrivarens så kallade Deep Sleep-läge.

Detta kickar som standard in efter att HL-L2350DW inte pratat med någon annan enhet på en viss tid och har som syfte att spara energi. Problemet, åtminstone i mitt fall, var att skrivaren vägrade vakna från Deep Sleep-läget. Något som resulterade i att skrivaren inte hittades när det väl var dags att skriva ut och då framkallade en promenad för att fysiskt starta upp den igen genom att trycka på någon av knapparna under displayen.

Enligt Brothers egna instruktioner ska skrivaren vakna ur Deep Sleep och heller aldrig helt stänga av sig automatiskt så länge den är uppkopplad mot ett nätverk. Något som alltså inte verkar stämma. Tack och lov går det att stänga av Deep Sleep-inställningen genom att göra nedanstående. Det roliga i sammanhanget är att dessa instruktioner inte tillhandahålls av Brother, utan florerar runt på YouTube och andra forum. Så jag är uppenbarligen inte ensam om detta problem. Jag kunde heller inte hålla mig och gjorde självklart en egen video för dig som lider av samma bekymmer.

Stäng av Deep Sleep-funktionen hos Brother HL2350DW

  1. Navigera till General Setup > Ecology > Sleep Time.
  2. Tryck ner Back– och Minus-knapparna samtidigt för att komma åt den ”hemliga” Deep Sleep-menyn.
  3. Tryck här OK följt av någon av de båda piltangenterna för att sätta funktionen till Off.
  4. Avsluta med att trycka OK och gå bakåt till huvudmenyn.

Faktiskt användning under längre tid

Bortsett från strulet med Deep Sleep och funktionens energisparinställningar har jag dock i princip endast gott att säga om Brother HL-L2350DW. Från att ha gått igenom en radda skrivarmärken under åren och upplevt allt från pappersstopp till trådlösa skrivare som krävt en USB-kabel för att installeras på nätverket känns detta – äntligen – som en frisk fläkt sett till den faktiskt användningen.

Efter att stängt av Deep Sleep-läget har skrivaren som tidigare nämnt inte visat upp ett enda problem. Den har bara fungerat. Vilket är precis vad en skrivare ska göra. Utskrifterna blir till råga på allt också riktigt bra för att komma från en monokrom laserskrivare i det lägre prisspannet. Hastigheten för utskrifter är specificerad till 30 sidor per minut, något som verkar stämma ganska väl. Skrivaren är dock inte tyst, utan låter en del medan den arbetar. Men jämfört med andra skrivare känns den inte på något sätt extremt högljudd.

Brother HL-2350DW - Toner - Trumma
Den medföljande tonerkassetten klarar av cirka 700 utskrifter.

Ytterligare en trevlig detalj är att Brother skickar med en tonerkassett som fixar cirka 700 utskrifter. En ganska generös start, som de även är väldigt transparanta med (jämfört med många andra tillverkar som gärna vill få en att tro att skrivaren levereras med fulla patroner).

Att köpa nya toner kostar strax under 900 kr för 3000 sidors-varianten. Vilket ger en utskriftskostnad på ungefär 30 öre per sida. Räknar man in att trumman orkar igen cirka 12 000 utskrifter och kostar runt 800 kr att ersätta landar den faktiska kostnaden över tid på ungefär 36 öre per utskriven sida. En helt okej summa i sammanhanget.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Bortsett från problemen med Deep Sleep-funktionen och en lite ologisk installationsprocess har jag inte mycket att anmärka på hos Brother HL-L2350DW. Den fixar i princip allt den säger sig göra och gör det både med ett gott resultat, tillförlitlighet och för ett vettigt pris - både för skrivaren i sig och per utskriven sida.

Specifikationer:
Testad produkt: Brother HL-L2350DW
Pris (2020-12-16): 1166 kr
+
  • Vettig byggkvalitet
  • Snabba utskrifter som till råga på allt blir riktigt bra
  • Rimlig kostnad per utskriven sida
  • Trasig Deep Sleep-funktion
  • Ologisk installationsprocess och ett något svårnavigerat menysystem

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend