Problem med att radera hårddisken på Macbook PRO

Hem Datorer Problem med att radera hårddisken på Macbook PRO

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #22566 Svara
  Camilla Bengtsson
  Gäst

  Hej!

  Jag har en Macbook PRO (ca 5 år gammal) som helt plötsligt inte startade (får upp blinkande mapp med ett frågetecken i). Har efter lite googlande förstått att ag behöver starta om datorn för att öppna Skivverktyget. När jag väljer ”APPLE SSD SM0128G Media” och klickar ”kontrollera skiva” får jag efter en stund upp:

  ”Problem som kan förhindra att datorn startar upptäcktes i partitionskartan. Fel: Kunde inte lägga skivan på skrivbordet”

  Klickar jag sedan på ”Reparera skivan” får jag efter en stund upp:
  ” Fel: Reparationen av partitionskartan misslyckades när strukturer för att passa hela skivstorleken justerades”

  Efter detta har jag försökt med att radera all data på skivan (väljer Mac OS Extended (journalförd)) men efter en stund får jag upp ”Radering av skiva misslyckades. Fel: Kan inte skriva till det sista blocke på enheten”

  Så min fråga är, hur gör jag för att få igång min dator igen? Jag har inget behov av den data som finns sparad, har redan allt jag behöver sparat på extern hårddisk. Så jag vill egentligen bara kunna börja använda min dator igen, helt återskapad.

  Tack på förhand!

  #22570 Svara
  Christoffer
  Keymaster

  Hej!

  Om det inte ens går att radera hårddisken via Skivverktyget kan (men det behöver inte) vara så illa att datorns hårddisk faktiskt börjat ge upp. Det låter rent spontant som att du gjort exakt rätt saker för att försöka få igång datorn igen.

  Jag hade exakt samma fel med en äldre Macbook för något år sedan och efter upprepade försök lyckades jag tillslut radera hårddisken (via Skivverktyget) och därefter installera om macOS. Dock blev det samma fel igen dagen efter, varpå hårddisken fick bytas.

  En sak att testa är att återställa datorns så kallade SMC enligt dessa instruktioner: https://support.apple.com/sv-se/HT201295

  Skulle inte SMC-nollställningen göra någon skillnad och du efter upprepade försök ändå inte lyckas radera hårddisken kan det som sagt vara så att den behöver bytas ut. Något som många gånger går att göra själv, lite beroende på exakt vilken Pro-modell du har. Jag har skrivit en guide för lite äldre Macbook Pro-datorer som du hittar här, men jag gissar att du har en lite nyare modell.

  #22575 Svara
  Camilla Bengtsson
  Gäst

  Tack! Tyvärr hjälpte inte återställning av SMC heller. Det är en MacBook Pro (Retina 13-tums, från början av 2015). Får väl ge det några fler försök annars blir det till att leta efter en ny.

  #22576 Svara
  Christoffer
  Keymaster

  Ah, vad trist :-/ Det går ju att byta hårddisken på en 2015 själv, relativt enkelt. Däremot är diskarna inte helt lätta att få tag i då de använder en annorlunda kontakt mot vanliga så kallade M.2 SSD:er. Det kan ju även vara värt att slänga in frågan till en Apple-certifierad återförsäljare om du har någon i närheten. För att se vad en felsökning och en reparation eventuellt skulle kunna kosta.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
Svar till: Problem med att radera hårddisken på Macbook PRO
Information om dig:Nya artiklar