Formatera extern hårddisk som exFAT på Mac

Hem Datorer Formatera extern hårddisk som exFAT på Mac

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #10389 Svara
  Fråga via e-post
  Gäst

  Hej! Jag var inne på er hemsida då jag behöver formatera min externa hårddisk eftersom jag nu har köpt en MAC dator. Tidigare hade jag en PC.

  Saken är den, när jag följer era instruktioner om formatera hårddisk så hittar jag inte exFAT i listan på filsystem. ExFAT finns inte med. Vad gör jag då?

  #10390 Svara
  Christoffer
  Keymaster

  Hej! Det ska i regel inte vara några problem att formatera en hårddisk som exFAT via en Mac-dator såsom vi går igenom i här (https://www.enkelteknik.se/formatera-en-extern-harddisk-for-att-fungera-pa-mac).

  Ett av de vanligaste problemen verkar vara att man inte väljer hela hårddisken, utan endast den del av den som är formaterad. Om du tittar på bilden under punkt 3 i guiden. Markerar du hela hårddisken (såsom på bilden) eller endast den formaterade volymen (på bilden benämnd ”Kingston”)?

  #10406 Svara
  Anna
  Gäst

  Okej.
  Jag kan inte hitta exFat i listan på filsystem på min PC data.
  Kan det bero på att jag gjort fel när jag formaterade hårddisken på min Mac innan?

  Förlåt för frågor, är ej kunnig inom detta.. :/

  #10407 Svara
  Christoffer
  Keymaster

  Vad knepigt att alternativt inte ens dyker upp på PC:n. Det är möjligt att något blivit fel när disken först formaterades, vilket gör att den inte vill formateras som exFAT. Testa dock först att formatera den som t.ex. NTFS via Windows vanliga formateringsverktyg (Högerklicka och välj Formatera). Se därefter om hårddisken går att formatera igen, men denna gång som exFAT.

  Fungerar inte det är nog mitt bästa tips att använda Windows inbyggda program kallat ”Diskpart” för att helt radera hårddisken och därefter formatera den i exFAT. Diskpart är ett program som körs direkt i Windows såkallade kommandoprompt och kan därför kännas lite ovant.

  Nu har vi tyvärr ingen guide för detta (dock lär det komma framöver), men jag hittade denna genomgång för hur man helt raderar och därefter formaterar en hårddisk i exfat-formatet med hjälp av just ”Diskpart”. Guiden är på engelska, men relativt välskriven. Du hittar den här: https://www.groovypost.com/howto/format-local-disks-usb-storage-sd-cards-diskpart-windows-10/

  Diskpart är ett relativt kraftfullt program så var extremt noga med att du formaterar rätt hårddisk om du ger dig på att använda programmet :-) Ett hett tips är att ta ut alla andra USB-minnen och externa hårddiskar etc. ur datorn innan du börjar så inget formateras av misstag.

  Hoppas det ordnar sig!

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
Svar till: Formatera extern hårddisk som exFAT på Mac
Information om dig:Nya artiklar