Formatera en hårddisk för att fungera för mac

Hem Datorer Formatera en hårddisk för att fungera för mac

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #22075 Svara
  Elin
  Gäst

  Hejsan!
  Har med hjälp av er sida formaterat om min hårddisk för att den ska fungera till min mac dator. Jag har fått låna en väns dator, då hon han windows, för på så sätt kunna lägga över allt från hårddisken till hennes dator och gjorde även formateringen via hennes dator eftersom ni rekommenderade att göra detta. Så lång fungerade allt utan problem!
  Men när jag sen skulle koppla in hårddisken i min dator, så gick jag via sökfunktionen uppe i högra hörnet precis som ni har förklarat för att hitta den. Men min hårddisk kan inte hittas…. Vad gör jag för fel?

  Skulle vara super tacksam för svar och hoppas att ni kan hjälpa mig.
  Hälsningar Elin.

  #22081 Svara
  Christoffer
  Keymaster

  Hej! Är tanken att disken endast ska användas till Mac-datorer eller vill du kunna flytta den mellan Windows och Mac? Om den endast ska användas på Mac-datorer skulle jag absolut rekommendera att formatera den direkt i macOS (t.ex. enligt denna guide).

  Annars är det som sagt exFAT-formatet som gäller och då låter det ju som att du gjort rätt. Ibland kan det ta lite tid för Mac-datorn att hitta disken första gången den kopplas in. Något som har att göra med att den behöver repareras av macOS. Så det första att testa skulle vara att låta den sitta inkopplad i åtminstone 20 minuter för att se om det dyker upp. Det låter jättekonstigt, men tydligen är detta inte helt ovanligt. Därefter ska den dyka upp direkt när den kopplas in.

  Gör det någon skillnad?

  #22170 Svara
  Elin
  Gäst

  Eftersom jag var tvungen att lägga över grejer från disken till windows först, vill jag kunna lägga tillbaka allt när jag har gjort formateringen. Därför behövde jag göra så att den fungerar för båda, även fast jag efter det här bara tänker använder den i mac.

  Har låtit den sitta i en längre stund nu men hittar den fortfarande inte… Antar att det är något fel på disken? Jag vet inte vad det skulle kunna vara annars?

  Elin

  #22173 Svara
  Christoffer
  Keymaster

  Jag skulle inte tro att disken är trasig på något sätt. Snarare är det macOS som ibland är väldigt känsligt för just exFAT. En lösning verkar kunna vara att göra en reparation av hårddisken i på Mac-datorn. För att göra detta gör du följande (OBS: innan du gör detta rekommenderar jag dock att du har en kopia av allt på hårddisken sparat, utifall något skulle gå galet):

  1.
  Börja med att öppna Terminalen genom att söka efter Terminal (förstoringsglaset högst upp till höger på skärmen som standard).

  2. Skriv därefter diskutil list och tryck Enter.

  3. Datorn listar nu alla inkopplade hårddiskar. Leta upp den hårddisk du försöker formatera (den bör heta t.ex. disk2, disk3 eller liknande). (Var extremt noga med att du väljer rätt hårddisk!).

  4. Skriv nu sudo fsck_exfat -d diskNUMMER (ersätt NUMMER med numret på din hårddisk) och tryck Enter.

  5. När du får frågan ”Main boot region needs to be updated. Yes/No?” skriver du Yes och trycker Enter.

  Som sagt, om du inte har filerna från hårddisken kvar på din väns dator skulle jag rekommendera att kopiera över dem dit igen innan du testar detta.

  Håller tummarna att det fungerar!

  #22179 Svara
  Elin
  Gäst

  Hittar fortfarande inte disken… Så märkligt, eller? Hårddisken lyser också när jag kopplar in den i datorn, så konstigt att datorn inte ens känner av att något är inkopplat?

  #22260 Svara
  Christoffer
  Keymaster

  Men vad skumt! Vad hände när du gick igenom reparationsprocessen, blev den färdig ordentligt eller gick den inte att utföra alls?

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
Svar till: Formatera en hårddisk för att fungera för mac
Information om dig:Nya artiklar