- Annons -

Det senaste

Gratisversionen av Spotify fungerar nu på Sonos högtalare

Spotifys reklamfinansierade gratistjänst har tidigare inte gått att använda på Sonos-högtalare. Detta ändras nu när Sonos öppnar upp för Spotify Free på samtliga av sina högtalare.

Var finns egentligen skärmsläckaren i Windows 10?

Förr i tiden kunde man högerklicka på Skrivbordet och välja skärmsläckare. Det kan man inte längre. Skärmsläckaren finns däremot fortfarande kvar i Windows 10. Här hittar du den!

Vad betyder den röda pricken på Apple Watch?

Har du noterat en liten, röd prick högst uppe i mitten av skärmen på din Apple Watch och undrar vad den ska vara bra för? Det går vi igenom här - plus hur du blir av med den.

Ta en skärmbild (Print Screen) av din Apple Watch

Visste du att det - precis som med de flesta mobiltelefoner - går att ta en skärmdump även på Apple Watch? Här går vi igenom hur du gör!

Fixa problem med låg samtalsvolym på iPhone

Att volymen på iPhone under samtal är låg eller dålig kan bero på en mängd saker. Här listar vi de vanligaste orsakerna och lösningarna på dem!

Samtalsvolymen på iPhone kan påverkas både av yttre faktorer såsom smuts eller ett dåligt fungerande hörlursuttag. Felet kan också ligga i telefonens mjukvara och bero antingen på felaktiga inställningar eller att något helt enkelt blivit fel i telefonens programvara. Följ stegen nedan för att förhoppningsvis få upp samtalsvolymen i din iPhone igen.

Om inget ljud hörs över huvud taget

1. Kolla hörlursuttaget

Om du inte hör ett endaste dugg i samtalshögtalaren kan det vara så att telefonen tror att det sitter ett headset eller ett par hörlurar inpluggade i telefonen. Testa därför att sätta i ett par hörlurar eller ett headset i telefonens hörlursuttag och dra därefter ut dem igen. Lägg märke till om telefonen indikerar att ett headset sätts i eller inte. Det är inte helt ovanligt att funktionen för att känna av om något är anslutet till hörlursuttaget eller inte låser sig. På ovanstående sätt kan man ibland få funktionen att ”hoppa igång” igen.

2. Stäng av Bluetooth-funktionen

Det kan även vara så att telefonen tror att den är ansluten till ett Bluetooth-headset eller en högtalare, även om så inte är fallet. Testa därför helt enkelt att stänga av Bluetooth-funktionen genom att navigera till Inställningar följt av Bluetooth. Alternativt dra uppåt från botten av skärmen för att få fram inställningsmenyn, där du också kan stänga av funktionen.

iPhone - Stäng av Bluetooth-funktionen

Om samtalsvolymen är väldigt låg

1. Ta av displayskyddet (om telefonen är helt ny)

Det må låta löjligt, men en av de mest omskrivna anledningarna till låg samtalsvolym på iPhone beror faktiskt på att man låtit bli att ta bort det plastskydd som sitter på telefonen då den levereras. Plastskyddet täcker den övre högtalaren (som används för samtal) vilket gör att samtalen blir i princip ohörbara. Så, har du precis köpt telefonen och inte tagit av plastskyddet för displayen – gör det.

2. Höj volymen under samtal

Även detta må låta lite löjligt. Men det är inte alls omöjligt att samtalsvolymen helt enkelt sänkts under ett vanligt samtal genom att man omedvetet kommit åt volymknapparna på sidan av telefonen. Börja därför med att ringa upp ett samtal. Tryck sedan (medan samtalet är igång) på volym-upp-knappen på telefonens ena långsida så volymindikatorn går upp till max.

iPhone - Volym-upp-knapp - Högre samtalsvolym

3. Gör rent samtalshögtalaren

Om du haft telefonen en tid är det inte ovanligt att det samlas en hel del damm i det lilla gallret vid samtalshögtalaren. Använd ett litet spetsigt föremål, t.ex. en tandpetare och skrapa väldigt försiktigt på gallret till högtalaren för att få bort eventuella damm- och smutsrester som kan försämra volymen.

iPhone - Gör rent samtalshögtalaren - Gallret -Galler

4. Stäng av den inbyggda brusreduceringen

Det kan också vara så att något blivit fel med telefonens inbyggda funktion för att ta bort omgivningsbrus, något som kan resultera i att ljudet vid samtal blir lägre. Testa därför att navigera till Inställningar följt av Allmänt. Välj sedan Hjälpmedel. Stäng här av funktionen Bruseliminering under Hörsel-avsnittet. Det kan vara så att funktionen helt enkelt låst sig och bara behöver stängas av och startas igen för att samtalsljudet ska bli normalt. Testa dock att ha funktionen både avstängd och aktiverad för att se om det gör något skillnad.

iPhone - Allmänt- Hjälpmedel - Bruseliminering

5. Aktivera inställningen för hörapparater

En del användare har rapporterat att problem med låg samtalsvolym kan fixas genom att slå på inställningen för att göra telefonen mer kompatibel med hörapparater och liknande hörselhjälpmedel. Denna inställning ökar som standard volymen på samtal. Så även om det kanske inte löser det faktiska problemet bör inställningen åtminstone höja samtalsvolymen.

Du slår på inställningen för Hörapparastläge genom att navigera till Inställningar följt av Allmänt > Hjälpmedel och därefter Hörapparater. Klicka sedan på Hörapparatsläge för att aktivera funktionen.

iPhone - Allmänt - Hjälpmedel - Hörapparater - Använd

6. Testa om den vanliga högtalaren fungerar

Om problemet uppkommit nyligen finns det en möjlighet att det faktiskt kan bero på telefonens mottagning eller strul med din operatörs nät. Ett sätt att testa detta är att, under ett samtal, aktivera telefonens inbyggda högtalare för att skicka ljudet dit istället. Du gör detta genom att peka på den lilla högtalarikonen under ett pågående samtal. Hörs ljudet lika dåligt här är det inte samtalshögtalaren som är problemet. Felet kan istället t.ex. bero på dålig mottagning eller felaktigheter i din operatörs nät.

iPhone- Klicka Peka på högtalare under ett samtal

7. Återställ din iPhone – Om inget annat fungerar

Om inget av ovanstående tips fungerar finns det alltid en möjlighet att en återställning av telefonen löser problemet. Det kan vara så att något blivit fel i telefonens mjukvara som hindrar samtalshögtalaren från att fungera som den ska. En återställning raderar alla filer och återställer din telefon till det skick den var i när du först packade upp den.

Innan du genomför en återställning rekommenderar vi därför att du gör en backup och sparar alla dina viktiga bilder, filmer och annan information. Antingen genom att göra en backup i iTunes eller använda iCloud. Alternativt kan du även kopiera över allt du vill spara din en dator. Vill du läsa mer om hur du gör en backup av din telefon rekommenderar vi vår artikel för just detta. Du hittar den här.

När väl allt är sparat når du återställningsfunktionen genom att navigera till Inställningar > Allmänt > Nollställ. Välj där efter Radera allt innehåll och inställningar för att helt radera allt från telefonen och starta upp den som en ny telefon. Alternativt kan du välja att Nollställa alla inställningar, vilket endast raderar program- och app-inställningar, men sparar dina filer såsom bilder etc.

iPhone - Återställ alla inställningar - Nollställ - Radera

Inget fungerar – Vad ska jag göra?

Om inte ens en återställning löser problemen med låg samtalsvolym kan det vara så illa att samtalshögtalaren eller komponenter nära den faktiskt är trasiga och behöver repareras. Om du har garanti kvar på din telefon rekommenderar vi därför att du går tillbaka med den till där den köptes och ber att få skicka den på reparation. Var som alltid noga med att kontrollera vilka eventuella kostnader som kan uppkomma om det visar sig att telefonen av någon anledning inte faller under garantin, t.ex. om den blivit fuktskadad eller liknande. Oftast får man i dessa fall betala för att få tillbaka telefonen från verkstaden.

Befinner sig telefonen inte inom garantitiden är det förmodligen bäst att ta med enheten till en reparatör och höra om de tror sig kunna reparera felet och byta ut samtalshögtalaren. Samt givetvis vad det skulle kosta att göra det.

Ett annat alternativ är att fortsätta använda telefonen och försöka komma runt problemet genom att antingen använda ett headset eller högtalarfunktionen för samtal. Ingen av dessa lösningar är jättesmidiga, men förhoppningsvis fungerar de bättre än att inte höra vad den du pratar med säger.

Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter kring iPhone och samtalsvolym. Om ditt problem inte avhjälptes av tipsen ovan kan du så klart också skriva av dig i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till att lösa problemet!

Priser från PriceRunner
Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Relaterat innehåll

18 kommentarer

  • Hej! Dessvärre är problem som dessa (och andra saker som strular) vanligt förekommande även på Android-telefoner. Så jag skulle nog inte säga att problem uppstår endast på Apple-telefoner. Samsung, Sony, LG etc. är nog minst lika drabbade.

   Precis som med allt man köper gäller det dessvärre att ha lite tur så man inte får ett måndagsexemplar.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 1. jag har samma problem, så jag bytte till en ny iphone 6 men när jag installerade min Apple profil så blev volymen även låg på den :( (vilket gjorde mig rätt förvånad).
  Vet ni om det kan finnas någon app eller inställning man kan fixa för det här?

  • Hej, volymen var alltså okej på telefonen tills du loggade in med ditt Apple-ID? Aldrig hört talas om att inställningar för ljud eller liknande följer med Apple-ID:t dessvärre. Om du däremot menar att du synkade telefonen och installerade den från en säkerhetskopia kan det säkerligen vara någon inställning som spökar vidare genom återställningen från backupen.

   Har sökt vidare lite men de tips och tricks som rekommenderas är i princip de vi gått igenom i guiden. En sak du kan testa är ju givetvis att fabriksåterställa den nya telefonen och därefter inte återställa den till en tidigare backup. På detta sätt bör ju åtminstone ljudet fungera. Dock får du lägga in alla bilder och andra inställningar separat. Så det är ju inte den smidigaste lösningen tyvärr :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Min bruseliminerings-switch går inte ens att ändra, den är inte aktiverad men kan inte heller sättas igång?
  Har bytt från 5s till 7, och upplever samtalsvolymen superdålig. Har provat allt utom återställning.

  • Hej, bruselimineringen går inte att aktivera om du har hörapparatsläget aktiverat. Kanske det kan vara problemet? Får du det inte att fungera så skulle jag nog rekommendera en återställning. Testa i sådant fall att ställa in telefonen som en ”ny iPhone” (istället för att återställa den från en backup). Detta gör att inga gamla inställningar, som skulle kunna påverka ljudet först vidare.

   Kvarstår felet skulle jag gå tillbaka med telefonen till där du köpte den och be dem titta på den. Kanske har de några tips på vad som kan göras, utan att du måste krångla och skicka iväg telefonen för reparation etc.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Vi köpte två nya Iphone 7 och det är både svårt att höra vad motparten säger, och de klagar på att de inte hör vad vi säger. Om jag håller mobilen rakt framför munnen så hör de bättre, men då måste högtalaren vara på för att höra vad de säger !?`
  Vad gör man av detta ?

  • Hej! Det låter jättekonstigt :-/ Om inget av tipsen i texten gör någon skillnad skulle jag gå tillbaka till där ni köpt telefonerna och höra om de kan testa dem för att se om det trots allt är någon inställning som strular. Om ni har skal/skydd på telefonerna kan det vara värt att att knäppa bort dessa också, bara för att utesluta att något yttre kan påverka ljudvolymen.

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Hej! Jag säger nog som jag svarade i kommentaren ovanför, om telefonen är ny (eller åtminstone inom garantitiden) skulle jag gå tillbaka till där du köpte den och höra vad de tror. Om inget av stegen i texten hjälper annars har jag nog tyvärr inga fler tips i nuläget :-/ Hoppas det ordnar sig ändå!

    // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hade problem med min nya iphone då jag hörde så dåligt när jag pratade… Hittade lösningen här :))) Försökte med allt … trodde jag… Hade plasten kvar för att skydda…. Tusen tack

  • Hej! Det verkar faktiskt vara ett mer vanligt problem än man kan tro :-D En lätt sak att missa! Härligt att artikeln var till hjälp :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. har en iphone 6 och nyligen fått problem med dåligt ljud provade alla tips inget funkade tyvärr men tack i sllafall

  • Hej! Vad trist att inget av tipsen hjälpte :-/ Du skulle ju kunna gå iväg med telefonen till en reparatör och höra om de har möjlighet att ta en snabbtitt på den för att se om de kan säga vad som är fel. De flesta reparatörer ser garanterat fel som dessa ofta så det är ju möjligt att det går att lösa med en enklare reparation (t.ex. byte av högtalaren).

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Mina Air pods hörs det uruselt i jag har en 7:a min tjej som har en 6+ hon hör tvär bra i dom,kan man testa även dessa funktioner för att få ordning på ljudet.

  • Hej! Det låter spontant som att det är någon inställning på dina 7:a som spökar. Vet inte hur mycket du googlat runt efter lösningar, men jag skulle rekommendera att testa stegen i denna text. Framförallt se till att ingen volymbegränsning är inställd på telefonen (Inställningar > Musik > Volymgräns).

   Annars är ju smuts alltid en sådan sak som verkligen påverkar ljudvolymen, men i och med att de fungerar perfekt i en annan telefon bör som sagt felet ligga i någon inställning.

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Gratisversionen av Spotify fungerar nu på Sonos högtalare

Spotifys reklamfinansierade gratistjänst har tidigare inte gått att använda på Sonos-högtalare. Detta ändras nu när Sonos öppnar upp för Spotify Free på samtliga av sina högtalare.

Var finns egentligen skärmsläckaren i Windows 10?

Förr i tiden kunde man högerklicka på Skrivbordet och välja skärmsläckare. Det kan man inte längre. Skärmsläckaren finns däremot fortfarande kvar i Windows 10. Här hittar du den!

Vad betyder den röda pricken på Apple Watch?

Har du noterat en liten, röd prick högst uppe i mitten av skärmen på din Apple Watch och undrar vad den ska vara bra för? Det går vi igenom här - plus hur du blir av med den.

Ta en skärmbild (Print Screen) av din Apple Watch

Visste du att det - precis som med de flesta mobiltelefoner - går att ta en skärmdump även på Apple Watch? Här går vi igenom hur du gör!

Test: Apple Watch Series 5 – Fortfarande den bästa smartklockan?

Så trillade den nya Apple Watch ned. Är nyheterna tillräckliga för att uppgradera från fyran eller är det bättre att avvakta något år till? Här tar vi en titt på Apples senaste smartwatch.

Apple introducerar brusreducerande in ear-hörlurarna AirPods Pro

Apple hoppar nu, kanske inte helt förvånande, på trenden med brusreducering och passar samtidigt på att ställa om från hårdplast till silikon i öronen. Ett förmodligen uppskattat drag!

Tester

Test: Apple Watch Series 5 – Fortfarande den bästa smartklockan?

Så trillade den nya Apple Watch ned. Är nyheterna tillräckliga för att uppgradera från fyran eller är det bättre att avvakta något år till? Här tar vi en titt på Apples senaste smartwatch.

Test: IKEA Symfonisk Ljudkontroll – För både Sonos och Symfonisk

Symfonisk-högtalarna var de första produkterna att utmynna från Sonos och IKEAs samarbete. Nu har en liten fjärrkontroll dykt upp till nämnda högtalare. En fjärrkontroll som även fungerar med Sonos eget sortiment!

Populärt just nu

Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Vad har jag för telefonnummer?

Osäker vilket telefonnummer du har? Så gör du för att se ditt eget nummer på både iPhone, Samsung, Sony och flera andra telefonmodeller.

Så fixar du en Android-telefon som inte laddar

Tar din Android-telefon inte laddning eller laddar den bara då och då? Här går vi igenom de vanligaste orsakerna (och lösningarna) för problem med laddning!

Ta bort, lägg till eller ändra en SIM-pinkod på iPhone

Vill du ta bort SIM-PIN-koden på din iPhone eller möjligen lägga till en ny för lite extra säkerhet? Inga problem. Här går vi igenom hur du gör!

Fixa problem med låg samtalsvolym på iPhone

Att volymen på iPhone under samtal är låg eller dålig kan bero på en mängd saker. Här listar vi de vanligaste orsakerna och lösningarna...

Installera Windows 10 från ett USB-minne

Ska du installera Windows 10? Här går vi igenom hur du installerar en helt ren kopia av operativsystemet. Antingen från ett USB-minne eller en DVD-skiva.

Mer läsning

Hur öppnar jag min dator på ett säkert sätt?

Anledningarna att öppna upp en dator kan vara många. Du kanske vill byta hårddisk, installera mer internminne, göra rent datorn från damm eller bara...

Facebook släpper Messenger-app för barn

Facebook vill med appen Messenger Kids att barn mellan 6 och 12 år enkelt ska kunna skriva, videochatta och skicka emojis till sina kompisar.

Flytta appar till minneskortet på din Android-telefon eller surfplatta

Börjar din Android-enhet få slut på minne? Så flyttar du appar till ett Micro SD-kort för att få mer plats på telefonen eller surfplattan! En...

Stäng av Wi-Fi och Bluetooth helt och hållet på iPhone och iPad

Hur man går tillväga för att helt stänga av Bluetooth eller Wi-Fi på iPhone är sedan iOS 11 inte alldeles tydligt. Så stänger du av funktionerna permanent!