Fixa problem med låg samtalsvolym på iPhone

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Att volymen på iPhone under samtal är låg eller dålig kan bero på en mängd saker. Här listar vi de vanligaste orsakerna och lösningarna på dem!

Samtalsvolymen på iPhone kan påverkas både av yttre faktorer såsom smuts eller ett dåligt fungerande hörlursuttag. Felet kan också ligga i telefonens mjukvara och bero antingen på felaktiga inställningar eller att något helt enkelt blivit fel i telefonens programvara. Följ stegen nedan för att förhoppningsvis få upp samtalsvolymen i din iPhone igen.

Om inget ljud hörs över huvud taget

1. Kolla hörlursuttaget

Om du inte hör ett endaste dugg i samtalshögtalaren kan det vara så att telefonen tror att det sitter ett headset eller ett par hörlurar inpluggade i telefonen. Testa därför att sätta i ett par hörlurar eller ett headset i telefonens hörlursuttag och dra därefter ut dem igen. Lägg märke till om telefonen indikerar att ett headset sätts i eller inte. Det är inte helt ovanligt att funktionen för att känna av om något är anslutet till hörlursuttaget eller inte låser sig. På ovanstående sätt kan man ibland få funktionen att ”hoppa igång” igen.

2. Stäng av Bluetooth-funktionen

Det kan även vara så att telefonen tror att den är ansluten till ett Bluetooth-headset eller en högtalare, även om så inte är fallet. Testa därför helt enkelt att stänga av Bluetooth-funktionen genom att navigera till Inställningar följt av Bluetooth. Alternativt dra uppåt från botten av skärmen för att få fram inställningsmenyn, där du också kan stänga av funktionen.

iPhone - Stäng av Bluetooth-funktionen

Om samtalsvolymen är väldigt låg

1. Ta av displayskyddet (om telefonen är helt ny)

Det må låta löjligt, men en av de mest omskrivna anledningarna till låg samtalsvolym på iPhone beror faktiskt på att man låtit bli att ta bort det plastskydd som sitter på telefonen då den levereras. Plastskyddet täcker den övre högtalaren (som används för samtal) vilket gör att samtalen blir i princip ohörbara. Så, har du precis köpt telefonen och inte tagit av plastskyddet för displayen – gör det.

2. Höj volymen under samtal

Även detta må låta lite löjligt. Men det är inte alls omöjligt att samtalsvolymen helt enkelt sänkts under ett vanligt samtal genom att man omedvetet kommit åt volymknapparna på sidan av telefonen. Börja därför med att ringa upp ett samtal. Tryck sedan (medan samtalet är igång) på volym-upp-knappen på telefonens ena långsida så volymindikatorn går upp till max.

iPhone - Volym-upp-knapp - Högre samtalsvolym

3. Gör rent samtalshögtalaren

Om du haft telefonen en tid är det inte ovanligt att det samlas en hel del damm i det lilla gallret vid samtalshögtalaren. Använd ett litet spetsigt föremål, t.ex. en tandpetare och skrapa väldigt försiktigt på gallret till högtalaren för att få bort eventuella damm- och smutsrester som kan försämra volymen.

iPhone - Gör rent samtalshögtalaren - Gallret -Galler

4. Stäng av den inbyggda brusreduceringen

Det kan också vara så att något blivit fel med telefonens inbyggda funktion för att ta bort omgivningsbrus, något som kan resultera i att ljudet vid samtal blir lägre. Testa därför att navigera till Inställningar följt av Allmänt. Välj sedan Hjälpmedel. Stäng här av funktionen Bruseliminering under Hörsel-avsnittet. Det kan vara så att funktionen helt enkelt låst sig och bara behöver stängas av och startas igen för att samtalsljudet ska bli normalt. Testa dock att ha funktionen både avstängd och aktiverad för att se om det gör något skillnad.

iPhone - Allmänt- Hjälpmedel - Bruseliminering

5. Aktivera inställningen för hörapparater

En del användare har rapporterat att problem med låg samtalsvolym kan fixas genom att slå på inställningen för att göra telefonen mer kompatibel med hörapparater och liknande hörselhjälpmedel. Denna inställning ökar som standard volymen på samtal. Så även om det kanske inte löser det faktiska problemet bör inställningen åtminstone höja samtalsvolymen.

Du slår på inställningen för Hörapparastläge genom att navigera till Inställningar följt av Allmänt > Hjälpmedel och därefter Hörapparater. Klicka sedan på Hörapparatsläge för att aktivera funktionen.

iPhone - Allmänt - Hjälpmedel - Hörapparater - Använd

6. Testa om den vanliga högtalaren fungerar

Om problemet uppkommit nyligen finns det en möjlighet att det faktiskt kan bero på telefonens mottagning eller strul med din operatörs nät. Ett sätt att testa detta är att, under ett samtal, aktivera telefonens inbyggda högtalare för att skicka ljudet dit istället. Du gör detta genom att peka på den lilla högtalarikonen under ett pågående samtal. Hörs ljudet lika dåligt här är det inte samtalshögtalaren som är problemet. Felet kan istället t.ex. bero på dålig mottagning eller felaktigheter i din operatörs nät.

iPhone- Klicka Peka på högtalare under ett samtal

7. Återställ din iPhone – Om inget annat fungerar

Om inget av ovanstående tips fungerar finns det alltid en möjlighet att en återställning av telefonen löser problemet. Det kan vara så att något blivit fel i telefonens mjukvara som hindrar samtalshögtalaren från att fungera som den ska. En återställning raderar alla filer och återställer din telefon till det skick den var i när du först packade upp den.

Innan du genomför en återställning rekommenderar vi därför att du gör en backup och sparar alla dina viktiga bilder, filmer och annan information. Antingen genom att göra en backup i iTunes eller använda iCloud. Alternativt kan du även kopiera över allt du vill spara din en dator. Vill du läsa mer om hur du gör en backup av din telefon rekommenderar vi vår artikel för just detta. Du hittar den här.

När väl allt är sparat når du återställningsfunktionen genom att navigera till Inställningar > Allmänt > Nollställ. Välj där efter Radera allt innehåll och inställningar för att helt radera allt från telefonen och starta upp den som en ny telefon. Alternativt kan du välja att Nollställa alla inställningar, vilket endast raderar program- och app-inställningar, men sparar dina filer såsom bilder etc.

iPhone - Återställ alla inställningar - Nollställ - Radera

Inget fungerar – Vad ska jag göra?

Om inte ens en återställning löser problemen med låg samtalsvolym kan det vara så illa att samtalshögtalaren eller komponenter nära den faktiskt är trasiga och behöver repareras. Om du har garanti kvar på din telefon rekommenderar vi därför att du går tillbaka med den till där den köptes och ber att få skicka den på reparation. Var som alltid noga med att kontrollera vilka eventuella kostnader som kan uppkomma om det visar sig att telefonen av någon anledning inte faller under garantin, t.ex. om den blivit fuktskadad eller liknande. Oftast får man i dessa fall betala för att få tillbaka telefonen från verkstaden.

Befinner sig telefonen inte inom garantitiden är det förmodligen bäst att ta med enheten till en reparatör och höra om de tror sig kunna reparera felet och byta ut samtalshögtalaren. Samt givetvis vad det skulle kosta att göra det.

Ett annat alternativ är att fortsätta använda telefonen och försöka komma runt problemet genom att antingen använda ett headset eller högtalarfunktionen för samtal. Ingen av dessa lösningar är jättesmidiga, men förhoppningsvis fungerar de bättre än att inte höra vad den du pratar med säger.

Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter kring iPhone och samtalsvolym. Om ditt problem inte avhjälptes av tipsen ovan kan du så klart också skriva av dig i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till att lösa problemet!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

30 kommentarer

  • Hej! Dessvärre är problem som dessa (och andra saker som strular) vanligt förekommande även på Android-telefoner. Så jag skulle nog inte säga att problem uppstår endast på Apple-telefoner. Samsung, Sony, LG etc. är nog minst lika drabbade.

   Precis som med allt man köper gäller det dessvärre att ha lite tur så man inte får ett måndagsexemplar.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 1. jag har samma problem, så jag bytte till en ny iphone 6 men när jag installerade min Apple profil så blev volymen även låg på den :( (vilket gjorde mig rätt förvånad).
  Vet ni om det kan finnas någon app eller inställning man kan fixa för det här?

  • Hej, volymen var alltså okej på telefonen tills du loggade in med ditt Apple-ID? Aldrig hört talas om att inställningar för ljud eller liknande följer med Apple-ID:t dessvärre. Om du däremot menar att du synkade telefonen och installerade den från en säkerhetskopia kan det säkerligen vara någon inställning som spökar vidare genom återställningen från backupen.

   Har sökt vidare lite men de tips och tricks som rekommenderas är i princip de vi gått igenom i guiden. En sak du kan testa är ju givetvis att fabriksåterställa den nya telefonen och därefter inte återställa den till en tidigare backup. På detta sätt bör ju åtminstone ljudet fungera. Dock får du lägga in alla bilder och andra inställningar separat. Så det är ju inte den smidigaste lösningen tyvärr :-/

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Min bruseliminerings-switch går inte ens att ändra, den är inte aktiverad men kan inte heller sättas igång?
  Har bytt från 5s till 7, och upplever samtalsvolymen superdålig. Har provat allt utom återställning.

  • Hej, bruselimineringen går inte att aktivera om du har hörapparatsläget aktiverat. Kanske det kan vara problemet? Får du det inte att fungera så skulle jag nog rekommendera en återställning. Testa i sådant fall att ställa in telefonen som en ”ny iPhone” (istället för att återställa den från en backup). Detta gör att inga gamla inställningar, som skulle kunna påverka ljudet först vidare.

   Kvarstår felet skulle jag gå tillbaka med telefonen till där du köpte den och be dem titta på den. Kanske har de några tips på vad som kan göras, utan att du måste krångla och skicka iväg telefonen för reparation etc.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Vi köpte två nya Iphone 7 och det är både svårt att höra vad motparten säger, och de klagar på att de inte hör vad vi säger. Om jag håller mobilen rakt framför munnen så hör de bättre, men då måste högtalaren vara på för att höra vad de säger !?`
  Vad gör man av detta ?

  • Hej! Det låter jättekonstigt :-/ Om inget av tipsen i texten gör någon skillnad skulle jag gå tillbaka till där ni köpt telefonerna och höra om de kan testa dem för att se om det trots allt är någon inställning som strular. Om ni har skal/skydd på telefonerna kan det vara värt att att knäppa bort dessa också, bara för att utesluta att något yttre kan påverka ljudvolymen.

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Hej! Jag säger nog som jag svarade i kommentaren ovanför, om telefonen är ny (eller åtminstone inom garantitiden) skulle jag gå tillbaka till där du köpte den och höra vad de tror. Om inget av stegen i texten hjälper annars har jag nog tyvärr inga fler tips i nuläget :-/ Hoppas det ordnar sig ändå!

    // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hade problem med min nya iphone då jag hörde så dåligt när jag pratade… Hittade lösningen här :))) Försökte med allt … trodde jag… Hade plasten kvar för att skydda…. Tusen tack

  • Hej! Det verkar faktiskt vara ett mer vanligt problem än man kan tro :-D En lätt sak att missa! Härligt att artikeln var till hjälp :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. har en iphone 6 och nyligen fått problem med dåligt ljud provade alla tips inget funkade tyvärr men tack i sllafall

  • Hej! Vad trist att inget av tipsen hjälpte :-/ Du skulle ju kunna gå iväg med telefonen till en reparatör och höra om de har möjlighet att ta en snabbtitt på den för att se om de kan säga vad som är fel. De flesta reparatörer ser garanterat fel som dessa ofta så det är ju möjligt att det går att lösa med en enklare reparation (t.ex. byte av högtalaren).

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Mina Air pods hörs det uruselt i jag har en 7:a min tjej som har en 6+ hon hör tvär bra i dom,kan man testa även dessa funktioner för att få ordning på ljudet.

  • Hej! Det låter spontant som att det är någon inställning på dina 7:a som spökar. Vet inte hur mycket du googlat runt efter lösningar, men jag skulle rekommendera att testa stegen i denna text. Framförallt se till att ingen volymbegränsning är inställd på telefonen (Inställningar > Musik > Volymgräns).

   Annars är ju smuts alltid en sådan sak som verkligen påverkar ljudvolymen, men i och med att de fungerar perfekt i en annan telefon bör som sagt felet ligga i någon inställning.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 7. Hej. Har köpt en iPhone se 2020. Motparten hör knappt vad jag säger. Jag talar högt. Provat o hålla den rakt för munnen. Hör inte ändå, eller väldigt dåligt.

  • Hej! Det låter underligt. Gissar att du testat alla steg i texten redan. Jag skulle nog rekommendera att göra något test själv där du ringer en väns telefon eller liknande och verkligen dubbelkollar att ljudet är riktigt lågt. Om det faktiskt är så tycker jag du ska höra med där du köpte telefonen vilka garantibestämmelser som gäller. Troligen (och tråkigt nog) kommer du behöva skicka iväg telefonen för service/utbyte, men det låter ju onekligen som att något tyvärr är galet med mikrofonen.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 8. Hejsan!
  Har fått detta liknande problem, och varken mikrofonen eller högtalaren funkar nu efter uppdateringen till 14,1 och senaste 14,2 tog inte bort problemet heller. Brusreduceringsfunktionen finns inte längre som tillval. Hade redan följt alla dina steg och pratat med Apple support som inte vill ta nåt ansvar när garantin gått ut. Har Googlat och det verkar ju vara ett känt problem med IPhone 7 som även Apple erkänt. Så frågan är om problemet skulle dykt upp förr eller senare ändå??

  • Hej! Det är nog dags att den här artikeln får sig en uppdatering. Brusredueringsinställningen finns kvar men den hittas under Inställningar > Hjälpmedel > Ljud/bild. Värt att testa om det blir någon skillnad att slå av den. Däremot är det ju extremt underligt att det började strula vid mjukvaruuppdateringen, samt att det både är mikrofon och högtalare som lagt av. Det låter nästan som ett hårdvarufel.

   iPhone 7 ska ju fortfarande fungera utan problem, och framförallt med de senaste uppdateringarna. Jag skulle nog ändå rekommendera att slänga in frågan till någon erfaren mobilreparatör för att höra om de kan ge någon input, alternativt skruva isär telefonen och ta en titt om något ser skadat ut på insidan och eventuellt behöver bytas eller så.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 9. Har haft dåligt ljud i alla från 3gs till nu med 8,alltiid måste volym var på högsta o ändå svagt,tex min nokia o doro hörs bra med 2-3 sträck,hörs även bättre säger folk som inte vet att att simkortet sitter i doron,ringer senare med kortet i iphon o genast hörs jag dåligt o hör dåligt,hör själv lite bättre med högtal men ljud på högsta ändå

  • Hej! Sjukt irriterande ändå. Har själv använt iPhone i ganska många år och aldrig drabbats av detta. Så antingen har du haft extremt otur med dina iPhones, alternativt så har iPhones kanske lite lägre samtalsvolym än andra telefoner. Något som i sådant fall säkert märks mer eller mindre hos olika personer :-/ Önskar jag hade något vettigt att tillägga vad som kan orsaka detta, dessutom över flera telefongenerationer, men kan tyvärr inte riktigt komma på något mer än ovanstående.

 10. Min iPhone 7 Plus har f6ngerat kanonbra fram till att iOS 12-14 kom, då började problemen att vid samtal så hör folk mig jättedåligt, och min volym på högsta är superlåg vid samtal och vid musik. När jag testar mikrofonen med att tala in ett ljudmeddelande i iPhone appen för ljudmeddelande då pratar jag in i mikrofonen och då spelas allt in jättebra och allting hörs superbra så mikrofonen är inte trasig, högtalaren verkar inte heller trasig med jag är rätt säker på att det är en bugg i iOS 12-14, men Aoole s**** i vad man säger och vill att man skickar in mobil för ”lagning” samt att JAG får betala för deras fel!! Om jag kopplar ett headset med sladd till mobilen så hör folk mig superbra men med bluetooth Apple airpods då hör ingen knappt vad jag säger!!

  Jag är så less på att Apple dissar oss kunder och får oss betala för deras misstag hela tiden!! Appels iPhone 7 plus är den bästa mobil jag ägt men sen Apple skickade på mig iOS 12 så är den helt obrukbar för samtal om man inte köper en sladd headset så Apple har tagit ett S T O R T steg bakåt med sina uppdateringar som buggar och sen skiter fullständigt i att hjälpa sina trogna användare!!

  Jag har fram till att iPhone 7 Plus kom ALLTID haft Android mobiler av massa olika märken och jag har ALDRIG haft några problem alls som i te gått att fixa OCH om jag haft nåt bugg problem så har jag ALDRIG behövt betala en spänn för att få buggarna fixade ALLT har butik/tillverkare gladeligen bjudit på , det är skillnad på Android och svinigt dyra Apple !!

  Ett litet exempel: jag köpte de senaste Apple iPads samma dag de kom ut, de fungerade bra tills garantin gick ut, dvs dagen efter garantin gick ut, gick då till auktoriserad Apple butik och bad om lite Goodwill då garantin gått ut för 1 dag, 1 DAG ALLTSÅ, sedan men Apple svarade iskallt NEJ !!?? svinigt va ? Då gick jag till en butik som säljer och servar Apple produkter dom var så trevliga, dom kollade med Apple om de kunde fixa mina lurar på garantin, det blev STORT NEJ igen men då sa de att dom som butik visar mig Goodwill och fixade mitt problem helt gratis ??!! Helt underbar återförsäljare alltså, de sa att dom ALDRIG behandlar sina kunder som Apple gör !!

  Snacka om att Apple är snåla va? Helt sjukt. Snart byter jag bort Apple s**** helt, för jag väntar på en kanonbra Android som släpps och kommer aldrig mer att ens snegla på någon mobil från Apple eller svinigt dyra Apple produkter, jag fattar inte att folk ens köper Apple mobiler efter hur de behandlar sina kunder, för jag har sett massor av missnöjda Apple kunder lite här å där!!

  • Hej Peter. Förstår din frustration. Superirriterande när saker bara slutar fungera såsom de har gjort. Personligen har jag dock haft precis samma erfarenhet av många andra tillverkare när det kommer till just garanti. Är man en eller någon dag över slutdatumet, är det i regel för sent. Så där tror jag inte Apple är ensamma. Sen får man givetvis tycka vad man vill om det.

   Men som du skriver är ju den bästa påtryckningen man har som konsument att helt enkelt sluta köpa saker från de producenter och märken man inte uppskattar. Något jag också gjort flertalet gånger av olika anledningar. Hoppas du hittar en bra Android-telefon framöver och blir nöjd där istället helt enkelt :-)

 11. Jag har problem med iPhone 7+, När jag pratar i telefon med någon så hör de knappt vad jag säger, det ”bluddrar” sägs det och ljudet är lågt. Men när jag spelar in något på den undre mikrofonen ,och som jag pratat i telefon med,Så låter allting jättebra !? Hur kommer det sig !?

  Är det samma mikrofon som används i båda fallen!? Så mikrofonen kan ju isf inte vara trasig eller? Vad kan jag göra för att få den att fungera även vid telefonsamtal ?! Tacksam för all hjälp, jag har prövat det mesta utan framgång!

  • Hej! Så vitt jag känner till är det samma mikrofon som används både för samtal och röstinspelningar, så man tycker ju att det ska vara samma ljud oavsett funktion. Jag är tyvärr väldigt osäker vad som skulle kunna vara galet.

   Det enda jag kan hitta är att folk verkar ha kunnat få liknande problem när de haft vissa skärmskydd på telefonen. Som jag gissar har täckt över samtalshögtalaren och den kringliggande sensorn på något sätt. Min gissning är att detta resulterat i att telefonerna då applicerat någon form av ”filter” på ljudet eftersom det inte kommer ut ur telefonen korrekt. Vilket i sin tur då kanske skulle kunna påverka själva samtalsljudet också.

   Det är tyvärr bara en vild gissning. Annars är det nog att höra med närmsta (välrenommerade) mobilreparatör om de skulle ha möjlighet att ta en titt på telefonen för att se om de kan upptäcka något galet, alternativt om det lyckats ta sig in smuts/damm på något ställe av mikrofonen som gör att den kan börja bete sig konstigt vid just samtal.

 12. Hej, tips på vad man kan göra när ljudet från FaceTime är för lågt? Zoom, Teams mfl så hör jag bra i men just i FaceTime så är ljudet lågt… Kan det vara någon inställning?

  Mvh Sara

  • Hej! Vad underligt! Är det på alla FaceTime-samtal detta uppstår eller bara med någon specifik person? I det fallet kan det ju eventuellt vara så att personen har något problem med mikrofonen på sin Apple-enhet, alt. att det är smuts eller liknande som blockerar ljudet något.

   Annars ska det mig veterligen inte finnas någon specifik volyminställning för just FaceTime. Åtminstone inte som kan begränsa ljudet till en viss volym. Utan det ska räcka med att trycka på volymknapparna på sidan av telefonen för att öka volymen till max-styrka.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.