Virus Mac?

Hem Datorer Virus Mac?

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #23801 Svara
  Joel Ögren
  Gäst

  Hej!
  Jag gjorde den omformateringsguiden som ni har på hemsidan. Väldigt trevlig och hjälpsam.

  Jag hade hoppats på att det virus/spionprogram (vet inte vad det är) som terroriserat min imac från 2010 skulle försvinna.
  Den tar sig i form av att det blir massa färg pixlar i rött/grönt över hela skärmen som flimrar. Ibland kan man fortsätta vara inne på datorn, men oftast så låser den sig och den startar om.
  Det tar mellan 5-10 försök att starta om datorn innan man kommer in.

  Formaterade om datorn nu, men pixlarna kom tillbaka igen.

  Är det dags för mig att köpa nu dator, eller finns det hopp?
  Det var ändå en dyr imac 2010 med SSD hårdisk mm. Så jag tycker det är synd att köpa en ny, om det går att åtgärda.

  #23803 Svara
  Christoffer
  Keymaster

  Hej! Vad kul att guiden kom till nytta :-) Men tråkigt att en formatering inte löste problemet.

  Jag skulle tro att det inte handlar om ett virus. Snarare låter det som att datorns grafikkort håller på att ge upp. Något som i regel börjar med att underliga artefakter/färgmönster visar sig på skärmen. Det kan även vara andra delar av datorn som börjar ge upp, t.ex. internminnet. Om du känner att du vill ge det ett försök skulle jag rekommendera att följa denna guide och se om det blir någon skillnad om du tar ut ett av de (troligen) två internminnena och bara kör med ett. Löser det inte problemet skulle jag testa att skifta dem och köra bara med det andra. För att utesluta att det inte är något av internminnena som orsakar problemen.

  Skulle det ändå vara grafikkortet som strular kan det givetvis vara värt att höra med närmaste auktoriserade Apple-återförsäljare vad det skulle kosta med felsökning och utbyte av grafikkortet. Min gissning är att det inte är helt gratis, men det skadar aldrig att höra sig för.

  Ledsen för ett tråkigt svar. Men från min egen erfarenhet har det i regel alltid varit grafikkortsrelaterade problem när saker som dessa börjar ske med datorn.

  #23805 Svara
  Joel Ögren
  Gäst

  Okej, det var ändå en tröst att det troligtvis inte är något virus eller annat som orsakar. Hårdvarufel känns som en bättre orsak att ”ge upp” på. Drygt 10 år i trogen tjänst, får väl ses som godkänt.

  Jättesnällt att ni tog er tid och svara!

  #23806 Svara
  Christoffer
  Keymaster

  Trist ändå att saker slutar fungera som de ska. Men det är ju ju tyvärr så ibland. På min tidigare iMac (tror det var en 2013 eller något sådant) gav skärmens fäste upp så den inte gick att justera uppåt och nedåt. Istället stod den och lutade framåt hela tiden :-/ Det blev temporärt en tillsågad kaplastav som fick agera nytt stöd åt skärmen för att få den i normalt läge :-D

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
Svar till: Virus Mac?
Information om dig:Nya artiklar