Överföra bilder direkt från mobilen till extern hårddisk

Hem Mobilt & Surfplattor Överföra bilder direkt från mobilen till extern hårddisk

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #31395 Svara
  Annie
  Gäst

  Hej! Jag har sedan några år tillbaka använt en extern hårddisk med mycket stort lagringsutrymme för att säkerhetskopiera min dator. Jag har dock inga bilder på min bärbara dator, utan alla är på min mobiltelefon, som har större lagringsutrymme (tro det eller ej! ny mobil, gammal dator).

  Jag har en iPhone, och jag säkerhetskopierar den via iCloud, men bilderna får inte plats gratisvarianten av iCloud. Eftersom jag har en bra extern hårddisk skulle jag gärna överföra lite bilder dit ifall mobiltelefonen skulle försvinna. Därför undrar jag hur jag skulle kunna göra det, om det finns någon sladd och app eller liknande där det fungerar?

  Den externa hårddisken har en micro-b port och tillhörande sladd till usb 3. Om jag hittar en sladd som kopplar micro-b och iPhone X uttaget, är det bara att koppla in och överföra via t.ex. Filer appen som tillhör telefonen? Eller behövs någon tjänst för att lösa det? Mycket tacksam för all hjälp!

  • Detta ämne redigerades för 2 år, 3 månader sedan av Christoffer.
  #31397 Svara
  Christoffer
  Keymaster

  Hej! Vilken bra fråga! Det korta svaret är att ja, det går att göra på detta sätt. Dessvärre finns det ett par ”men” till det dock. Det största är troligen att hårddisken behöver vara formaterad antingen i FAT, FAT32, exFAT eller APFS-formatet. Om du använder hårddisken på en Windows-dator är hårddisken (troligen) inte formaterad i någon av dessa format. Använder du däremot en Mac-dator finns möjligheten att den är formaterad i APFS (så vida datorn hårddisken formaterades via är relativt ny). Här finns lite mer läsning om just detta: https://support.apple.com/sv-se/guide/iphone/iph95baac91f/ios

  For att se i vilket format hårddisken är formaterad kan du (i Windows) högerklicka på den under Den här datorn/Dator och välja Egenskaper. Vid ”Filsystem” ser du sedan vilket format hårddisken har. På en Mac-dator öppnar du programmet Skivverktyg och klickar på hårddisken i listan till vänster. Längst ned ser du sedan formatet. Formatera INTE om hårddisken till ett nytt format. Då försvinner ALLT som finns på den.

  Om hårddisken är formaterad som APFS (eller något av de andra formaten) ska det fungera med exempelvis en sådan här adapter för att ansluta den till telefonen: https://www.kjell.com/se/produkter/mobilt/iphone-tillbehor/iphone-adaptrar/adapter-lightning-till-usb-p96429

  Ytterligare ett ”men” här är att hårddisken måste ha egen strömförsörjning (dvs. från en väggkontakt) då Lightning-uttaget på iPhone inte orkar driva den själv.

  Annars skulle min rekommendation nog vara att koppla in telefonen till datorn och därefter kopiera över bilderna – via datorn – till hårddisken. Det är troligen det minst knepiga sättet :-)

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
Svar till: Överföra bilder direkt från mobilen till extern hårddisk
Information om dig:Nya artiklar