Lagra bilder på extern hårddisk

Hem Ljud & Bild Lagra bilder på extern hårddisk

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #32616 Svara
  Sanna Edlund
  Gäst

  Hej,

  Jag vill samla alla mina bilder till en hårddisk. Har tidag bilder på en mac dator samt en extern hårdisk pc kompatibel (över 10 år gammal som jag vill byta ut). Dessutom vill jag föra över bilder från ytterligare en extern hårdisk (seagate) som är mackonverterad.

  Vet ej i vilken ände jag ska börja. Läser om externa hårdiskar och försöker hitta en som automatiskt är kompatibel med både pc och mac men det verkar vara så att alla hårddiska ska konverteras till respektive system. Vad händer då om jag har laddat över filer och sen konverterar, försvinner väl alla filer.

  Vill gärna ha tips på hur jag kan samla alla bilder på ett enkelt sätt.

  #32630 Svara
  Christoffer
  Keymaster

  Hej! Du har dessvärre rätt i att det (så vitt jag vet åtminstone) är svårt att hitta hårddiskar formaterade i ett format som kan läsas och skrivas till från både Windows och macOS. Personligen har jag några hårddiskar formaterade som exFAT, vilket är just ett format båda operativsystemen stödjer.

  Jag har en guide för hur du formaterar en hårddisk som exFAT, den har några år på nacken, men tillvägagångssättet i Windows är fortfarande detsamma. Du hittar den här: https://www.enkelteknik.se/formatera-extern-harddisk-usb-exfat-anvanda-mac-osx-windows-pc. I övrigt går det även att använda t.ex. NTFS-formatet (som är ett Windows-format från början) och köpa samt installera t.ex. NTFS for Mac på din Mac-dator för att få den att kunna läsa en NFTS-formatera hårddisk. Programmet kostar cirka 200 kr och finns att ladda ned/köpa här: https://www.paragon-software.com/home/ntfs-mac/

  Du har dock helt rätt i att _allt_ som finns på hårddisken försvinner när den formateras/konverteras. Så personligen skulle jag nog göra följande:

  1. Köpa en ny hårddisk och formatera den som exFAT.
  2. Testa så att den fungerar som den ska i både Windows och Mac-miljö.
  3. Kopiera över alla filer till den hårddisken.

  Sen vill jag verkligen rekommendera att inte ha alla bilder på bara en hårddisk, utan _minst_ två hårddiskar (som backup). Om alla foton finns på samma hårddisk och den går sönder (för de kan utan tvekan gå sönder!) försvinner allt.

  Spara om inte annat den äldre disken och börja med att använda den som backup och lägg in samtliga bilder även på den för att ha en backup utifall den du använder skulle gå sönder. Man kan aldrig ha för många backuper :-)

  • Det här svaret redigerades för 2 år sedan av Christoffer.
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
Svar till: Lagra bilder på extern hårddisk
Information om dig:Nya artiklar