Hemmakontor tips

Hem Ljud & Bild Hemmakontor tips

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #24222 Svara
  William
  Gäst

  Hej,

  Jag fick i förra veckan hem mitt nya skrivbord som behövdes nu när man sitter hemma och jobbar. Dock har jag fått lite problem i samband med att jag försöker optimera skrivbordet så man kan göra mer än att bara jobba där. Jag har följande saker att arbeta med:

  -Två PC-skärmar
  -En jobbdator
  -En privat dator (MacBook)
  -Ett PS4

  På dagarna jobbar jag och vill använda båda skärmarna när jag arbetar. På fritiden vill jag ha PS4 på ena skärmen och datorn uppkopplad till den andra.

  Såklart kan jag hålla på o hoppla om HDMI-kablar varje gång, men jag vill optimera så allt sker så enkelt som möjligt. Jag tänker på en HDMI-Switch men är för okunnig för att veta om det skulle fungera med två skärmar.

  När jag köpte skrivbordet så köpte jag även en switch (https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/datortillbehor/usb-hub/andersson-type-c-hub-3-1/1010987.14397/) dock kan jag har gjort det lite för hastigt då den endast har en HDMI-ingång (tänkte att jag skulle få nytta av andra USB-portar osv).

  Vad är ert tips? Hur ska jag på lättast sätt koppla allt så jag kan använda de två skärmarna till mina tre ändamål?

  Hoppas ni förstår min halvdana förklaring. Alla tips är till hjälp. Tack på förhand!

  /William

  #24230 Svara
  Christoffer
  Keymaster

  Hej! Spännande fråga! HDMI-hubbar/switchar är utan tvekan en ordentlig djungel. Framförallt när det gäller vilka som fixar si och så många skärmar in och si och så många skärmar ut, och genom vilka olika kontaktstandarder.

  Nu skriver du inte vilka skärmar du använder, men jag får intrycket att de är relativt nya och genom det troligen har kanske åtminstone två HDMI-ingångar per skärm (alternativ till och med USB-C).

  Enklast möjliga variant hade ju varit, att i fallet att ovanstående stämmer, ha PS4:an och den privata datorn ständigt inkopplade direkt via varsin HDMI-kabel till respektive skärm. Medan jobbdatorn istället ansluter mot en USB-dockningsstation som delar ut kontakten till två skärmar, t.ex. denna. Förutsatt att datorn har en USB-C-kontakt med stöd för ThunderBolt 3.

  Finns utan tvekan billigare dockningsstationer också, men var i fallet att du skulle välja att köra på detta upplägg, noga med att de båda bildutgångarna fixar att köra skärmarna som just separata skärmar och inte bara spegla dem (något den du länkade verkar ha problem med, om man läser recensionerna).

  Sen finns det ju mängder med sätt att lösa detta på och ovanstående kanske inte alls känns som en bra lösning för just dig. Men åtminstone något att börja fundera utifrån :-)

  #24234 Svara
  William
  Gäst

  Hej igen,

  Tack för ett snabbt och tydligt svar!

  Som du märkte så är jag inte så kunnig och missade en del (viktig) information. Om du orkar så får du gärna svara med lite nya förutsättningar.

  Den ena skärmen är av nyare variant och har följande ingångar:
  -1 HDMI
  -1 Displayport
  -1 DVI

  Problemet uppstår vid den andra skärmen som är av en äldre modell (samsung). Den har endast en ingång och det är via DVI. Gissar att det försvårar situationen lite?

  Jobbdatorn är av en nyare variant och har både HDMI och USB-C.

  Annars gillar jag din idé. Den lät skapligt simpelt och det var något sånt jag sökte. Hur mycket försvårar den äldre skärmen situationen och vad har du för tips?

  Tack igen!

  /William

  #24239 Svara
  Christoffer
  Keymaster

  Ingen fara :-D Inte alltid man får med all info. Men ja, DVI sätter ju lite käppar i hjulen. Så länge det inte handlar om några extrema upplösningar det handlar om går ju däremot DVI att göra om till HDMI med endast en enda kabel.

  Så en lösning, om man fortsätter på samma tema hade ju varit två kablar av denna typen (HDMI till DVI). En från PS4 (HDMI) till DVI-skärmen och en från dockningsstationen jag länkade (HDMI) (eller liknande) till samma DVI-skärm. För att kunna leda in båda kontakterna i skärmen kör du sedan med en enkel DVI-switch (2 till en), t.ex. denna.

  Tror även det finns ännu enklare DVI-switchar som i princip består av två kontakter som går ihop till en. Troligen fungerar en sådan lika bra :-)

  Sen finns det ju även monstervarianter till dockningsstationer där du kan koppla in både jobbdator, privat och PS4 för att sedan köra ut enheterna till två skärmar. Dock är dessa varianter oftast riktigt dyra och behöver även lite konfigurering för att fungera optimalt (så att rätt saker går till rätt skärmar etc.).

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
Svar till: Hemmakontor tips
Information om dig:Nya artiklar