Datorn fryser

Hem Datorer Datorn fryser

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #31570 Svara
  Birgitta Lindblom
  Gäst

  Hej Har fått kanonhjälp här av Christoffer tidigare, och chansar på att få hjälp ännu en gång.
  Min PC (Asus stationär, ca 5 år på nacken) har börjat frysa och då fungerar varken mus eller tangentbord. Enda sättet att avbryta är att trycka in on/off knappen på datorn. Därefter fungerar det igen, men rätt som det är så blir det samma visa igen. Jag har Norton anti-virus skydd, har kört diagnostik och allt verkar ok. Fick vid ett tillfälle upp ngt meddelande om Windows, minns ej exakt. Jag har Windows 10 home, och när jag försöker uppdatera till Windows 11 så säger den att det saknas utrymme på C. Frigjorde därför utrymme, flyttade allt på C till den andra hårddisken D, men det går ändå inte. Vad kan ha hänt? Jag är äldre och inte särskilt teknisk, men har grundläggande kunskap :-) Är mest orolig att tappa bort massa bilder och filer…Har dock kopierat över till en extern hårddisk, men ändå…
  Tack på förhand!
  Birgitta

  #31585 Svara
  Christoffer
  Keymaster

  Hej Birgitta! Vad roligt att du kommer tillbaka :-) Hoppas jag kan hjälpa till på något sätt i alla fall!

  Jag har varit med om exakt samma fenomen själv, också Windows 10. Dessvärre kan det bero på en hiskelig mängd olika saker. Allt från något program som (av någon anledning) tar för mycket internminne eller processorkraft i anspråk och gör att datorn kraschar och fryser, till att någon komponent i datorn faktiskt håller på att gå sönder. I mitt fall gav jag upp till slut upp med någon exakt felsökning då jag inte lyckades hitta något som faktiskt verkade fel. Istället installerade jag om Windows helt och hållet, vilket åtminstone löste problemet den gången.

  Jag skulle inte tro att det är något virus eller liknande som spökar, utan snarare att något program, drivrutin eller till och med Windows självt är boven i dramat. Vet du om det dykt upp något felmeddelande eller liknande (t.ex. en blå skärm med text på) när datorn frusit?

  Annars är det nog en ominstallation av Windows jag skulle rekommendera. Alternativt, som du försökt göra, installera en ny variant av Windows. Sen varför det inte går att uppgradera är jag osäker på. Vad får du för meddelande när du frigjort tillräckligt med minne på C: och försöker uppgradera?

  Förövrigt, helt rätt i att göra en kopia av alla viktiga filer och bilder på en extern hårddisk (gärna två, om du frågar mig!). Man kan _aldrig_ ha för mycket backup :-)

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
Svar till: Datorn fryser
Information om dig:Nya artiklar