Svar till: Varför kan man inte ladda batterier hur mycket som helst?

Hem Övrigt Varför kan man inte ladda batterier hur mycket som helst? Svar till: Varför kan man inte ladda batterier hur mycket som helst?

#28411
Christoffer
Keymaster

Hej! Kul fråga ändå tycker jag! Extremt förenklat handlar det om teknisk utveckling och därigenom fysisk storlek. Precis som den första hårddisken tog upp ett helt rum var även de första batterierna gigantiska. Och kunde dessutom inte hålla mycket energi alls. Samma sak gäller för TV-apparater, mobiltelefoner och i princip allt möjligt tekniskt (och otekniskt med för den delen).

Rent tekniskt är det möjligt att överladda ett batteri genom att försöka trycka in mer energi i det än vad som egentligen kan lagras. När detta görs börjar framförallt temperaturen i batteriet öka (dock sker lite olika saker beroende på vilken typ av batteri det handlar om).

För litium-jon-batterier (som är den vanligaste typen i all dagens elektronik) har de endast en viss mängd litium-joner avsedda att hålla den energi som tas in till batteriet. Genom att försöka ge dem mer än detta blir de övriga komponenterna instabila. Något som i sin tur kan resultera i att batteriet både börjar svälla upp samt fattar eld. Kort sagt, det finns – med dagens teknik för hur energi lagras – inte möjlighet att trycka in mer än en viss mängd i ett batteri innan det blir fysiskt fullt :-)

Som en liten notis laddas inte ett batteri hela tiden även om det sitter inpluggat till en laddare i 10 timmar. Så snart det nått 100% börjar det istället underhållsladdas för att ligga så nära 100% som möjligt, men aldrig gå över detta. Utan detta skydd skulle batteriet istället börja bli överladdat så snart det nådde 100% och därefter kunna fatta eld eller explodera i värsta fall.

Nya artiklar