Svar till: Vad innebär CGNAT?

Hem Nätverk & Trådlöst Vad innebär CGNAT? Svar till: Vad innebär CGNAT?

#17233
Christoffer
Keymaster

Hej! Detta var faktiskt ett helt nytt begrepp för mig, men så vitt jag kan läsa mig till verkar det som du har helt rätt i det du skriver. CGNAT är en teknik för att låta flera användare ansluta mot Internet med hjälp av samma IPv4-adress. Varför tekniken används är (så vitt jag förstår) för att IPv4-adresserna börjar ta slut och att inte alla operatörer ännu vill växla till IPv6. Vilket i sin tur beror på att det helt enkelt är en ganska stor kostnad.

Så CGNAT verkar vara ett sätt att lösa detta temporärt. Dock kan jag tänka mig att det ju uppstår en hel del problem med det tillvägagångssättet. Så länge alla användare bara surfar normalt bör det fungera helt okej. Men hur det i praktiken fungerar när något faktiskt behöver riktas mot en specifik användare när flera finns bakom samma IP-adress är jag dock osäker på. Kanske kan vara en fråga att ta upp direkt med din operatör?

Jag antar att de har tekniker för att dirigera trafiken korrekt via CGNAT så att några problem inte uppstår. Däremot verkar tekniken fått en del kritik, t.ex. här.

Nya artiklar