Visa filändelser i Windows 10

Från början är filändelserna som berättar vilken typ av fil du faktiskt har framför dig gömda i Windows 10. Så enkelt visar du hela namnet på dina filer!

Att se filers ändelse är många gånger nödvändigt för att på ett snabbt sätt veta vilka filer du faktiskt har att göra med. Som standard göms dock filändelser i Windows 10.

Vi gissar att detta dels görs för att minska risken att ovana användare av misstag byter namn på en hel fil och tar bort filändelsen. Något som gör att Windows inte förstår vilket program det ska öppna filen med. Dels ser det förmodligen lite mer prydligt ut att inte hela tiden se en punkt följt av tre eller fyra bokstäver efter varje fil (.jpeg, .txt, .png för att nämna några vanliga filändelser).

Om du dock vill visa filändelserna görs det snabbt och smidigt med bara ett par klick!

Windows 10 - Filändelser - Dokumenttyp - Dolda - Visas ej
Filer som de ser ut när Windows 10 först startas. Inga filnamnstillägg är synliga.

Windows 10 - Filändelser - Dokumenttyp - Visade
Med filnamnstilläggen synliga är det lättare att se vilken typ av fil det handlar om.

Visa filnamnstillägg i Windows 10

1. Börja med att öppna valfri mapp. Klicka på antingen Visa (till vänster) eller den lilla pilen (till höger) för att öppna inställningsalternativen för mappar.

Windows 10 - Visa filändelser

2. Under menyn Visa klickar du sedan för rutan framför Filnamnstillägg för att direkt växla till att visa filändelserna för datorns filer.

Windows 10 - Visa filnamnstillägg

3. Filändelserna blir synliga direkt och du behöver inte spara inställningen på något sätt. Filändelserna fortsätter sedan att vara synliga tills du kryssar ur rutan för Filnamnstillägg.

Windows 10 - Filnamnstillägg - Filändelser - Synliga - Visa

Inga konstigheter! Stöter du dock på några problem är det bara fråga i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend