Visa filändelser i Windows 10

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Från början är filändelserna som berättar vilken typ av fil du faktiskt har framför dig gömda i Windows 10. Så enkelt visar du hela namnet på dina filer!

Att se filers ändelse är många gånger nödvändigt för att på ett snabbt sätt veta vilka filer du faktiskt har att göra med. Som standard göms dock filändelser i Windows 10.

Vi gissar att detta dels görs för att minska risken att ovana användare av misstag byter namn på en hel fil och tar bort filändelsen. Något som gör att Windows inte förstår vilket program det ska öppna filen med. Dels ser det förmodligen lite mer prydligt ut att inte hela tiden se en punkt följt av tre eller fyra bokstäver efter varje fil (.jpeg, .txt, .png för att nämna några vanliga filändelser).

Om du dock vill visa filändelserna görs det snabbt och smidigt med bara ett par klick!

Windows 10 - Filändelser - Dokumenttyp - Dolda - Visas ej
Filer som de ser ut när Windows 10 först startas. Inga filnamnstillägg är synliga.
Windows 10 - Filändelser - Dokumenttyp - Visade
Med filnamnstilläggen synliga är det lättare att se vilken typ av fil det handlar om.

Visa filnamnstillägg i Windows 10

1. Börja med att öppna valfri mapp. Klicka på antingen Visa (till vänster) eller den lilla pilen (till höger) för att öppna inställningsalternativen för mappar.

Windows 10 - Visa filändelser

2. Under menyn Visa klickar du sedan för rutan framför Filnamnstillägg för att direkt växla till att visa filändelserna för datorns filer.

Windows 10 - Visa filnamnstillägg

3. Filändelserna blir synliga direkt och du behöver inte spara inställningen på något sätt. Filändelserna fortsätter sedan att vara synliga tills du kryssar ur rutan för Filnamnstillägg.

Windows 10 - Filnamnstillägg - Filändelser - Synliga - Visa

Inga konstigheter! Stöter du dock på några problem är det bara fråga i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

2 kommentarer

  1. Hej!

    DET FINNS FILER MED VISSA FILÄNDELSSER SOM MAN KAN TA BORT FRÅN DATORN. bL. *.BAK, *.LOG, M.M. VILKA FLER FINNS DET ATT AVLÄGSNA. Tacksam för svar!?

    • Hej! Just .bak och .log är ju backup- respektive logg-filer som används för kopior av olika saker i vissa program samt loggar över vad som hänt ”under huven” i ett program (eller operativsystem). I många fall går dessa filer att ta bort, dock används de av många olika program. Så beroende på vilket program som skapat dem kan de vara bra att spara.

      Jag har tyvärr ingen ”lista” eller liknande på vilka filformat som är okej att radera. Däremot finns det (i Windows) åtminstone en inbyggd funktion för att automatiskt radera filer som inte längre behövs, såsom tillfälliga filer program och processer behöver för att fungera som sedan kan tas bort när programmet avslutas. Inställningen för detta hittar du under Start-menyn > Inställningar > System > Lagring > Storage Sense. Kanske det kan vara något att kolla närmare på?

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.