Varför drar en telefon mer batteri när det är kallt?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Att vara utomhus i minusgrader kan ha en stor inverkan på din telefons batteritid. Här tänkte jag försöka reda ut varför det är så och vad man kan göra åt det.

Oavsett du har en iPhone, Android eller någon annan telefon använder i princip alla smartphones idag så kallade litiumjonbatterier (på engelska lithium ion, ibland förkortat li-ion). Dessa batterier förlitar sig, som alla andra batterier, på kemiska reaktioner för att lagra och släppa ifrån sig energi.

Att just litiumbatterier blivit standard hos allt från mobiltelefoner och surfplattor till elbilar kommer sig både av att de går att ladda upp relativt snabb samt att de kan lagra en ganska stora mängd energi i relation till sin storlek. På insidan handlar det dock fortfarande som sagt om en kemisk process för att förvara och alstra energi. Och som med de flesta andra kemiska processer är även den hos litiumbatterier känslig för just temperaturskillnader.

En (riktigt) kort teknisk bakgrund

Ett litiumjonbatteri fungerar kortfattat på så sätt att när det används flyttar sig litiumjoner från batteriets negativa pol/elektrod (katod) till den positiva (anod). Extremt förenklat produceras alltså energi när litiumjonerna rör på sig inuti batteriet. När batteriet laddas trycks istället litiumjonerna tillbaka till batteriets negativa pol/elektrod.

Så vad har det med minusgrader att göra?

Jo, under optimala temperaturförhållanden rör sig litiumjonerna i en lagom takt mellan batteriets båda poler. Dessa optimala temperaturer varierar mellan olika typer av enheter och batterier, men är ungefär i intervallet 16-22 grader (Celsius). För just iPhone specificerar Apple t.ex. att deras telefoner även ska klara spannet 0-35 grader utan större problem. Men att batterierna ändå trivs bäst i temperaturer en bra bit från ”nollan”.

Desto längre bort från batteriets optimala temperaturer en enhet befinner sig, desto svårare får litiumjonerna i batteriet att röra sig korrekt. I fallet med minusgrader rör sig litiumjonerna långsammare mellan batteriets elektroder, något som kan ha en mängd olika utfall både för den faktiska batteritiden men även för den batteriprocent som rapporteras till enheten i fråga.

Batteri - iPhone - Android - Dåligt - Kallt
När litiumbatterier utsätts för kyla rör sig litiumjonerna långsammare mellan batteriets båda elektroder.

Ett konkret exempel är t.ex. när ens telefon plötsligt dör vid kalla temperaturer. Något som då – troligen – kommer sig av att inte tillräckligt med litiumjoner lyckats ta sig fram till batteriets positiva elektrod. De stannar helt på vägen, på grund av kylan. När telefonen sedan kommer in i värmen och batteriet når en behagligare temperatur är det inte ovanligt att enheten startar upp igen och då med en batteriprocent långt ifrån noll. Helt enkelt eftersom litiumjonerna börjat röra på sig igen och för att det faktiskt fanns en hel del av dem kvar som ännu inte hade förflyttat sig från minus- till pluspolen.

Det är också av samma anledning en telefon många gånger rapporterar helt fel procentsiffror för batteriets laddning vid kalla temperaturer. Telefonen känner helt enkelt av att strömmen av litiumjoner inte rör sig så snabbt som den ska, något telefonen tolkar som att batteriets laddning minskat. Detta förklarar de stora hopp från kanske 80 procent, ned till 10 eller till och med 1 procents batteristyrka som rätt som det är inträffar i kalla miljöer.

Ovanstående svarar även lite på frågan varför en telefon ibland kan leva hur länge som helst på den sista procenten av batteriet. Något som då kommer sig av att batteriet faktiskt inte är slut, men att den kemiska processen i batteriet börjat gå så pass sakta att enheten tror att batteriet är på väg att ta slut.

Vad kan man göra för att undvika dålig batteritid vid kyla?

Det bästa och tråkigaste tipset är tyvärr att försöka undvika att utsätta mobilen, surfplattan eller datorn för kyla överlag. Detta är ju oftast dessvärre långt ifrån möjligt och ibland behöver man ju använda kanske framförallt sin telefon även i minusgrader.

I dessa faller gäller det att helt enkelt försöka minimera mängden kyla telefonen exponeras för, genom att t.ex. använda ett headset och röststyrning för att sköta samtal och svara på meddelanden. Elin HäggbergTeknifik listar ett par användarvänliga tips för just detta.

Ska jag tänka på något särskilt om mobilen dött av kyla?

Ja, att inte koppla in telefonen till en laddare innan den innan den blivit rumstempererad. Att börja ladda ett litiumjonbatteri som är kallt kan i värsta fall drastiskt minska dess kapacitet och om man har riktigt otur, till och med skada batteriet. Så låt telefonen vara inne i värmen ett tag innan du eventuellt laddar den. Många gånger räcker det med att låta den värmas upp ett tag varpå den troligen startar upp som vanligt, även utan laddare.

Ladda telefon - Kallt - Dött - Bra eller dåligt
Om din mobil dött av kyla är det inte rekommenderat att direkt sätta den i laddaren medan den fortfarande är kall. Låt den istället värmas upp först och testa att starta den utan laddaren.

Har du varit med om att din telefon helt givit upp på grund av kylan? Dela gärna med dig av dina erfarenheter, frågor eller funderingar i kommentarerna nedanför.

Källor i denna artikel
Battery University: How do Lithium Batteries Work?
Battery University: Discharging at High and Low Temperatures
Mic: Why your phone dies in really cold temperatures
Lifewire: Safely Using an iPhone in the Snow and Cold

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Börja en WordPress-lista med ett annat nummer än ett

Numrerade listor har alltid skapat lite extra huvudbry hos mig. Så tar du kontroll över vilket nummer som visas var när det kommer till listor i populära WordPress!

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Test: Moccamaster Automatic – Fortfarande bäst?

När det kommer till kaffebryggare står Technivorms Moccamaster-serie ut som en av de verkliga långkörarna. Är det fortfarande en sådan man "ska" ha år 2022?

Google-ingenjör menar att AI:n LaMDA utvecklat medvetande

Att stänga av medarbetare för att de går utanför sina arbetsramar är inte helt ovanligt. Men när ramarna involverar påståenden om att Googles AI kan ha skapat sig ett eget medvetande blir det lite extra spännande.

Test: MiniFinder Pico 4G – Spårar det mesta

Hur precis och smidig är egentligen en dedikerad GPS-tracker år 2022? Det tänkte jag ta reda på i detta test av Pico 4G från Växjö-baserade MiniFinder.

Så visar du ett rutnät i kameran på iPhone

Ser fotona du tar med din iPhone ut som att du är på väg att ramla samtidigt som du knäpper dem? Så rätar du upp tillvaron genom att visa ett rutnät på skärmen i kamera-appen!
Send this to a friend