Test: Sonos Sub Mini – Lite mindre, lite billigare

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Vad gör de olika tangenterna på ett Chromebook-tangentbord?

Precis noterat att symbolerna på datorns tangentbord ser annorlunda ut på din Chromebook-dator jämfört med din tidigare Windows- eller Mac-variant? Här går vi igenom vad de olika knapparna har för funktion.

Så gjorde Sonos äntligen slag i saken och lanserade en lite mindre och lite billigare subwoofer att ackompanjera sina lite mindre och lite billigare soundbars.

Är det någon Sonos-produkt som fått hänga med länge i samma skepnad är det utan tvekan klassiska Sub. Som fram tills nu också varit Sonos enda subwoofer att addera om man önskat få en djupare upplevelse från någon av företagets soundbars.

Kruxet med klassiska Sub är att den både är och alltid varit en ganska dyr historia. Visserligen passar den med sina strax över 8 000 kr prismässigt okej med Sonos dyrare soundbars såsom Arc och även gamla Playbar. Men att ställa den bredvid nya Ray (cirka 3 000 kr) eller mellanklassaren Beam (4 500 kr) blir odimensionerat både ljud- och prismässigt.

Här har nu Sonos alltså slutligen lanserat en subwoofer ämnad i första hand för just nämnda Beam och Ray. Så är nya Sonos Sub Mini något att ha och hur står den sig mot storebror?

En cylindrisk subwoofer

Formen är utan tvekan det första som slår en med Sub Mini. Till skillnad från sitt rektangulära syskon har designen hos Sub Mini landat i en cylinderformad historia. Ett utseende som initialt känns lite underligt. Framförallt när det kommer till placeringsmöjligheterna.

Gamla Sub har, sin vikt (16 kg) och storlek (40 cm x 39 cm x 15 cm) till trots, stått ganska snällt vid sidan av min soffa under ett antal år utan att – utseendemässigt – göra för mycket väsen av sig. Här får jag direkt erkänna att Sub Mini med sin rundhet känns lite mer svårplacerad. Visst är fotavtrycket mindre än tidigare, men riktigt lika diskret smälter den inte in. Vilket i och för sig kanske också är tanken.

I övrigt är designen däremot ohyggligt diskret. Det enda som talar om att det inte är en pall är den lilla knappen på en sidan (om man får säga så om något runt). Samt eventuellt de båda baselementen på insidan som syns om man tittar riktigt nära. Färgmässigt är det som vanligt svart eller vitt som gäller. Värt att notera här är att den svarta varianten – som jag testat – är en fingeravtrycksmagnet av magnitud.

Sonos Sub Mini - På golvet
En liten pall eller en subwoofer, det är frågan. Faktum är att den fungerar alldeles utmärkt som båda (även om jag inte rekommenderar att sitta på den).

Annars lyser Sonos goda byggkvalitet lika starkt som vanligt och även om Sub Mini ”bara” väger 6,75 kg står den patetiskt stadigt på marken och går i princip inte att rucka på i sidled över huvud taget. Något som kan tillskrivas gummifötterna på undersidan.

Kompabilitet och inkoppling

För inkoppling är det, precis som tidigare, antingen nätverkskabel eller trådlöst som gäller. I övrigt är uttaget för strömkabeln det mest spännande som går att hitta rent fysiskt på Sub Mini.

Sonos Sub Mini - Undersida - Inkoppling
Under Sonos Sub Mini är det ganska sparsmakat med inkopplingsmöjligheter. Men i det här fallet skulle jag säga att det inte behövs så mycket mer.

Att komma igång är som vanligt sådär löjligt Sonos-enkelt och tar inte mer än någon minut (+ några minuter till med en mjukvaruuppdatering som behövde laddas ned). Efter det instruerar appen (som finns till iOS och Android och krävs för installationen) smidigt vilka högtalare och soundbars det finns möjlighet att para ihop subwoofern med.

Exakt vilka högtalare som stöder Sub Mini finns listat direkt hos Sonos. Men kortfattat handlar det om de flesta av företagets stationära (som i inte bärbara) högtalare och givetvis samtliga soundbars. Värt att notera att det till skillnad från den dyrare, vanliga Sub inte går att använda två Sub Mini samtidigt för att förstärka basupplevelsen ytterligare.

Djupt trevlig upplevelse

Blir det någon skillnad med och utan Sub Mini då? Utan tvekan. Jag har testat Mini tillsammans med en Sonos Beam som redan utan inbladning av en subwoofer står sig helt okej. Framförallt för den som kanske inte behöver det absolut mest maxade ljudet, men ändå vill åt en trevlig lyssningsupplevelse.

Efter att ha lagt till Sub Mini märks det däremot direkt att ljudet jämnas ut avsevärt. Lite som att Beam tar en lättnads suck över att den inte längre behöver göra allt själv. Basnivåerna med standardinställningarna är i ärlighetens namn något tama. Däremot går det enkelt att ställa upp reglagen för de lägre ljudregistren via appen och därigenom låta Sub Mini få så mycket utrymme man själv känner är vettigt i kombination med rumsstorlek, grannar etc.

Sonos Sub Mini - Recension - Test - Bredvid Beam
Sonos Sub Mini trivs riktigt bra tillsammans med framförallt Beam där enheterna kompletterar varandra sådär mysigt som bara en soundbar och en subwoofer kan göra.

Tekniskt sett producerar Sub Mini ljud i nivåerna ned till 25 Hz. Något som åstadkoms med hjälp av två klass D-förstärkare i kombination med två inåtvända woofers på sex tum. Just monteringen mittemot varandra ska också ha en vibrationsdämpande effekt.

Ska jag beskriva ljudet från Sub Mini med ett ord är det; tajt. Vilket, om jag tolkar marknadsföringsmaterialet korrekt, också är lite av det håll Sonos önskat gå med Sub Mini. Oönskade vibrationer ska inte existera och ljudet ska vara precist och slagkraftigt. Vilket det faktiskt också är. I ärlighetens namn trodde jag inte Sub Mini skulle lyckas producera så pass avslappnat basljud den faktiskt gör. Framförallt som ljudet samtidigt hålls ganska strikt, utan att surra iväg eller skapa missljud i varken subwoofer eller närliggande möblemang.

Sonos Sub Mini - Insida - Woofer - Element
Mittemot detta baselement finns ett exakt likadant.

Jämfört med vanliga Sub

Sub Mini är i stort sett lite över hälften av tidigare Sub sett till både pris och storlek. För ljudet är det däremot lite annorlunda. Vanliga Sub är utan tvekan vinnaren när det kommer till ren kraft. Konstigt vore något annat. Kvalitetsmässigt är det däremot ljudmässigt inga jätteskillnader mellan de två på något sätt. Jag skulle nästan säga att ljudbilden från Sub Mini till och med är snäppet tydligare och just lite mer precis jämfört med vanliga Sub. Inte extremt på något sätt. Men något.

Sonos Sub vs Sonos Sub Mini - Test
Pris-, volym- och storleksmässigt är Sub Mini ungefär 65 procent av vanliga Sub. Kvalitetsmässigt når den däremot ännu lite högre.

Avslutningsvis är priset också något som bör adresseras. För 5 490 kr skulle jag ändå säga att man får en förvånansvärt kraftfull basenhet. Sen är Sub Mini ingen jättebillig subwoofer på något sätt. Men den är heller inte extremt dyr sett till ljudet den levererar.

Det man ska ha i bakhuvudet är ju givetvis också att det fortfarande blir en ganska stor extra investering att lägga till en separat basenhet oavsett man väljer att införskaffa en Sonos Ray (3 399 kr) eller en Sonos Beam (5 349 kr). Skillnad i ljudet blir det däremot med Sub Mini och dessutom en riktigt trevlig sådan.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Sitter du med en Sonos Beam (eller möjligen en Ray) och vill ha fylligare ljud samt möjlighet till ordentlig bas får du troligen ut mer av att lägga till en Sub Mini jämfört med att göra dig av med Beam-enheten och gå upp till en Arc utan Sub. Lyssningsupplevelsen med adderad Sub Mini får, både för musik och vid TV-tittande, överlag en ordentlig skjuts åt det positiva hållet och hela ljudbilden känns mer avslappnad.

Specifikationer:
Testad produkt: Sonos Sub Mini
Pris: 5 499 kr (2022-10-03)
+
  • Ett perfekt komplement till Beam
  • Varmt och precist ljud
  • Inga egentliga missljud eller oönskade vibrationer
  • Går att dra upp (ner?) ordentligt om man önskar
  • Löjligt enkel att installera med Sonos-appen
  • Snäppet högt prissatt
  • Kom igen nu Sonos med TruePlay till Android
  • Jag kan verkligen inte bestämma mig om jag gillar eller ogillar den runda designen

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Vad gör de olika tangenterna på ett Chromebook-tangentbord?

Precis noterat att symbolerna på datorns tangentbord ser annorlunda ut på din Chromebook-dator jämfört med din tidigare Windows- eller Mac-variant? Här går vi igenom vad de olika knapparna har för funktion.
Sitter du med en <i>Sonos Beam</i> (eller möjligen en <i>Ray</i>) och vill ha fylligare ljud samt möjlighet till ordentlig bas får du troligen ut mer av att lägga till en <i>Sub Mini</i> jämfört med att göra dig av med <i>Beam</i>-enheten och gå upp till en <i>Arc</i> utan <i>Sub</i>. Lyssningsupplevelsen med adderad <i>Sub Mini</i> får, både för musik och vid <i>TV</i>-tittande, överlag en ordentlig skjuts åt det positiva hållet och hela ljudbilden känns mer avslappnad. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Sonos Sub Mini</i><br/> Pris: <i>5 499 kr (2022-10-03)</i><br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Ett perfekt komplement till <i>Beam</i></li> <li>Varmt och precist ljud</li> <li>Inga egentliga missljud eller oönskade vibrationer</li> <li>Går att dra upp (ner?) ordentligt om man önskar</i></li> <li>Löjligt enkel att installera med <i>Sonos</i>-appen</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Snäppet högt prissatt</li> <li>Kom igen nu <i>Sonos</i> med <i>TruePlay</i> till <i>Android</i></li> <li>Jag kan verkligen inte bestämma mig om jag gillar eller ogillar den runda designen</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: Sonos Sub Mini - Lite mindre, lite billigare