Test: Sonos Era 100 – Nästan allt jag önskade från One

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Roborock lanserar robotdammsugare med arm och gripklo

När nyheterna hos robotdammsugare så börjat koncentreras till upprepanden av ökad sugkraft och bättre mopprengöring vände Roborock precis uppochned på alltsammans med nya Saros Z70 - som kan plocka upp saker helt på egen hand.

Med Era 100 lovar Sonos bättre ljud än någonsin i en högtalare med ungefär samma mått som föregångaren One. Lyckas de infria förväntningarna?

Sonos Era 100 är den logiska efterföljaren till företagets minstinghögtalare One. En högtalare som länge varit mångas inkörsport till hela Sonos-ekosystemet. Personligen började min resa med Play 1, som i sin tur var föregångaren till One. En högtalare jag förövrigt fortfarande har kvar och använder.

Era 100 är tillsammans med sitt storasyskon Era 300 de två första Sonos-högtalarna med den nya Era-namngivningen. Något som inte bara är ett namn, utan enligt Sonos själva också ska symbolisera en form av nystart för deras högtalare. Både funktions- och ljudmässigt.

Sonos Era - Recension - Test- med Era 300
Sonos Era 100 tillsammans med sitt storasyskon Era 300.

Ett gäng ovanliga specifikationer, för att vara Sonos

Tittar vi bara snabbt på specifikationerna hos Era 100 går det redan här att utröna flertalet nyheter. T.ex. möjligheten till Bluetooth-koppling samt (äntligen!) TruePlay-justering via Android och inte bara via iPhone, som tidigare varit fallet. Ett av mina egna vill-ha-önskemål har även besannats i och med den lilla USB-C-porten på baksidan av högtalaren. Nämligen att man numera slipper gå upp till svindyra Sonos Five (7 499 kr) för att kunna koppla in t.ex. en vinylspelare via line-in.

Sonos Era 100 - Baksida - Recension - Test
USB-C-kontakten på baksidan kan inte bara användas för att ansluta en nätverksadapter. Den kan även användas för att ansluta valfritt tillbehör via line-in. Äntligen!

Nu möjliggörs visserligen detta endast av att man också behöver inhandla en USB-C till 3.5 mm-adapter från Sonos (269 kr). Så visst blir det ytterligare en liten merkostnad ovanpå det redan uppdaterade (som i dyrare) priset för Era 100 (3 390 kr mot 2 549 kr för One). Men personligen välkomnar jag ändå line-in-möjligheten. Det går vidare att köpa ytterligare adaptrar att använda USB-C-porten till, exempelvis en Ethernet-adapter för dig som vill köra trådat nätverk. Det går dock inte att driva högtalaren via USB-C, utan här är det vanlig väggkontakt som krävs. Lite småkul är dock att det faktiskt går att ladda mobilen via kontakten. Däremot ger den endast cirka 300 mAh, så det är inget jag skulle rekommendera då laddningen blir ohyggligt långsam.

Ett klassiskt men uppdaterat utseende

På utsidan är det annars inget snack om att Era 100 är efterföljaren till One och de båda högtalarna delar samma cylindriska utseende. Era 100 är dock något högre och har bortsett från nämnda USB-C-port också fått en del andra nymodigheter. Dels har volymkontrollen på ovansidan designats om helt och hållet och subjektivt känns samtliga knappar ännu mer responsiva jämfört med dem på One.

Sonos Era 100 - Topp - Knappar
Touch-knapparna fungerar faktiskt bättre än någonsin. Otippad förbättring, men kul.

Baksidan av högtalaren har även begåvats med en fysisk knapp för att stänga av den inbyggda mikrofonen för röststyrning helt och hållet. En stor skillnad här är att just röststyrningen numera är begränsad till Sonos egen tjänst, kallad Sonos Voice Control. Att använda Google Assistant, såsom tidigare varit fallet, går alltså inte. Det tråkiga i sammanhanget är inte att Sonos egen tjänst är dålig i grunden. För att lyssna och svara på kommandon gör den ganska bra. Snarare är den väldigt ny och saknar därigenom en del funktionalitet som kommer med andra smarta assistenter.

Det även ohyggligt trist att Spotify ännu inte är kompatibelt med Sonos Voice Control när det kommer till att söka musik. För stunden är det istället Sonos Radio, Apple Music, Amazon Music, Deezer och Pandora som går att använda med Sonos röststyrningsassistent. Givetvis går det att pausa, höja och sänka volym, hoppa till nästa låt etc. med vilken musiktjänst som helst. Men att röst-söka är alltså begränsat till ovanstående tjänster. Huruvida någon utökning kommer framöver finns det i nuläget ingen bekräftad information kring.

Installation och ljud

Ovanstående var väl egentligen de större nyheterna och förändringarna hos Era 100 jämfört med One. Installationen behöver ingen större presentation och har man använt en Sonos-högtalare har man använt alla. Installera Sonos-appen, plugga in strömkabeln till högtalaren och du är igång. Just kopplingsmässigt har jag inte stött på något problem över huvud taget och inte en enda gång har Era 100 tappat uppkopplingen eller varit svår att nå.

Sonos Era 100 - Koppla in - App
Installationen är precis lika enkel och smidigt som vanligt.

På insidan finns både en uppgraderad processor (och en ny variant Sonos kallar för neuroprocessor) samt två diskanthögtalare och ett baselement som ska vara 25 procent större än det som återfinns hos One. Något som alltsammans ska bidra till både snabbare och mer stabil drift samt skapa ett bättre avvägt och större ljud som dessutom spelas upp i stereo, jämfört med monodiskanten hos One.

Så har då Era 100 cirka 850 kr bättre ljud jämfört med Sonos One? Ja. Det skulle jag utan tvekan säga att den har. Ljudet är balanserat och varmt. Jämfört med den ensamma diskanten hos One ger stereobilden även en hel del extra när det kommer till omfång. Det ska också tilläggas att det går att spela riktigt högt om man önskar det. Utan att för den delen åka på allt för stora förvrängningar i ljudbilden. Lägger man till den övriga funktionaliteten skulle jag trots allt våga påstå att priset, även fast det är högt, ändå är försvarbart. Sen vore det ju alltid kul om det var lägre. Men ja. Det är vad det är.

Finns det något dåligt?

Att ens behöva sätta ovanstående rubrik säger ju ganska mycket. För i det stora hela finns det inte särskilt mycket som är galet med Sonos Era 100. Ljudet är utan tvekan vad man kan förvänta sig av storleken och mer därtill. Problemen med avsaknad av Bluetooth, möjligheten till line-in samt TruePlay-justering via Android har alla åtgärdats och fixats till.

Sonos Era VS Play 1
Sonos Era 100 jämfört med gamla klassikern Play 1.

Visst känns det dock lite som att gå ett steg bakåt när stödet för Google Assistent försvinner. Men så vitt som är känt har detta lika mycket med Google att göra som med Sonos. Enligt online-källor har Sonos även själva uttryckt en önskan om att tjänsten ska återkomma till högtalarna någon gång. Men här verkar bollen ligga mer hos Google. Personligen är det ingen större förlust då jag inte förlitar mig i någon större utsträckning på de digitala röstassistenterna oavsett. Men jag kan absolut tänka mig att det är en dealbreaker för många.

Bortsett från detta är det mesta faktiskt på topp hos Sonos Era 100. Visst är priset högt för en instegshögtalare (om man får kalla det så). Men bra ljud får man. Tillsammans med bra funktionalitet. I en bra förpackning.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Sonos Era 100 är utan tvekan den nya instegshögtalaren till företagets ekosystem. Det är även riktigt kul att se flertalet tidigare klago- och önskemål fixats till. Så länge du verkligen inte är i behov av att kunna använda Google Assistant eller röstsöka i Spotify direkt via högtalaren finns det inte mycket som talar emot Era 100 som i grund och botten är en alldeles lysande högtalare.

Specifikationer:
Testad produkt: Sonos Era 100
Pris: 3 390 kr (2023-03-29)
+
  • Tydligt, varmt och (om man vill) högt ljud
  • Uppkopplingen känns ovanligt stabil
  • Bluetooth för den som önskar
  • Äntligen möjlighet till line-in (via adapter)
  • TruePlay-justering via Android
  • Ingen Google Assistent
  • Kanske lite högt pris för att vara en instegshögtalare

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Roborock lanserar robotdammsugare med arm och gripklo

När nyheterna hos robotdammsugare så börjat koncentreras till upprepanden av ökad sugkraft och bättre mopprengöring vände Roborock precis uppochned på alltsammans med nya Saros Z70 - som kan plocka upp saker helt på egen hand.

Vad gör de olika tangenterna på ett Chromebook-tangentbord?

Precis noterat att symbolerna på datorns tangentbord ser annorlunda ut på din Chromebook-dator jämfört med din tidigare Windows- eller Mac-variant? Här går vi igenom vad de olika knapparna har för funktion.
<i>Sonos Era 100</i> är utan tvekan den nya instegshögtalaren till företagets ekosystem. Det är även riktigt kul att se flertalet tidigare klago- och önskemål fixats till. Så länge du verkligen inte är i behov av att kunna använda <i>Google Assistant</i> eller röstsöka i <i>Spotify</i> direkt via högtalaren finns det inte mycket som talar emot <i>Era 100</i> som i grund och botten är en alldeles lysande högtalare. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Sonos Era 100</i><br/> Pris: <i>3 390 kr (2023-03-29)</i><br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Tydligt, varmt och (om man vill) högt ljud</li> <li>Uppkopplingen känns ovanligt stabil</li> <li><i>Bluetooth</i> för den som önskar</li> <li>Äntligen möjlighet till line-in (via adapter)</li> <li><i>TruePlay</i>-justering via </i>Android</i></li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Ingen <i>Google Assistent</i></li> <li>Kanske lite högt pris för att vara en instegshögtalare</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: Sonos Era 100 - Nästan allt jag önskade från One