Test: Samsung Galaxy A21s – Prisvärd eller bara billig?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Galaxy A21s är Samsungs just nu billigaste smartphone. Därför tänkte jag att det vore intressant att se vad man faktiskt får i smartphone-väg för ungefär 1700 kr.

Anledningen till att jag valt att författa ihop ett kortare test kring just denna telefon, som trots allt lanserades för strax över ett år sedan, är att jag behövde en enklare Android-telefon att använda för diverse guider och andra texter. Ett val som efter lite efterforskning föll på just A21s.

Trots att den kostar långt under Samsungs flaggskeppstelefoner är A21s en av de mest sålda Samsung-telefonerna för tillfället. Något som utan tvekan kommer sig mycket av prislappen. Men troligen också det faktum att man, åtminstone på pappret, får ganska mycket för pengarna. Så är då Samsung Galaxy A21s något att ha?

En nedbantad toppmodell, på gott och ont

Galaxy A21s är kortfattat en långsammare och teknisk sämre variant av Samsungs snabbare och dyrare telefoner. Processorn är lite slöare, kamerorna är inte lika vassa och skärmen är långt ifrån lika bra. Men gör det verkligen så mycket då? Framförallt när skillnaden i pris mellan A21s och exempelvis S21+ (vilket är en av de dyrare Samsung-telefonerna) är ungefär 10 000 kronor?

Svaret ligger givetvis i vad man faktiskt är ute efter. Vill du ha en superskarp skärm, bästa möjliga kameror och ett totalt flyt i alla menysystem kommer du med hundra procents säkerhet bli jättebesviken på A21s. Spelar ovanstående däremot mindre roll och du vill kunna använda Bank-ID, ta några kort här och där (med ändå okej kvalitét), spela lite spel, använda Facebook/Instagram/Snapchat och ringa samtal kan A21s mycket väl vara ett riktigt bra val av telefon.

Samsung Galaxy A21s - Recension - Test
Utseendemässigt har Galaxy A21s begåvats med samma designlinje som Samsungs dyrare telefoner. Något som gör att den inte känns så billig som den, jämförelsevis, är.

Designmässigt imponerar trots allt A21s då den som sagt påminner om Samsung dyrare telefoner. Materialval är bra och även om allt är plast är det ändå vettig plast. Byggkvalitén är också den godkänd och jämfört med billigare telefoner för några år sedan är det nästan dag och natt. Ska jag anmärka på något är det att skarven mellan det bakre stycket (som inte går att ta bort) och själva telefonen är något skarp (som i att det känns som man ska skära sig på den). Framförallt när man håller telefonen horisontellt. Den glansiga finishen, framförallt på baksidan, älskar även fingeravtryck.

Telefonen finns i tre olika färger. Svart, vitt och blått. Varav jag testat den svarta varianten, som intressant nog också blänker i en tydligt blå nyans.

Stor skärm och vettigt batteri

Det första som slår mig med A21s är att man faktiskt får en hel del skärmyta för pengarna. Närmare bestämt väl tilltagna 6,5 tum (Galaxy S21+ har i jämförelse en 6,7 tum stor skärm). Upplösningen, alltså hur skarpt allt faktiskt blir på skärmen, lämnar dock en del att önska. Med 1600 x 720 pixlar utspridda på en som sagt ganska stor yta blir resultatet en smula luddigt (i motsats till skarpt). Det är inte på något sätt en extremt låg upplösning. Men tillräckligt för att ändå kunna se en skillnad jämfört med exempelvis den tusen kronor dyrare Galaxy A41.

Galaxy A21s - Ganska stor och avlång telefon
 Då A21s är en förhållandevis stor telefon får man, rent fysiskt, ganska mycket mobil för pengarna.

Batteriet i A21s är, precis som skärmen, väl tilltaget med sina 5000 mAh. Något som översätter till en faktisk taltid på nästan 40 timmar samt en aktiv användning (t.ex. videouppspelning) strax under 20 timmarssträcket. Ett riktigt bra resultat! Som en trevlig bonus stöder telefonen även snabbladdning (15W) och levereras med en väggladdare som fixar just detta.

Drivs gör telefonen av en 8-kärning processor (Exynos 850) där samtliga kärnor arbetar i 2 GHz-hastighet. Internminnet är i standardutförandet 3 GB stort. Telefonen finns även i varianter med både 4- och 6 GB internminne. Dock är de relativt ovanliga, åtminstone i Sverige där det verkar vara modellen med 3 GB internminne som säljs på de flesta ställen.

Samsung Galaxy a21s - Appar - Översikt
Har du använt en Samsung-telefon tidigare kommer du direkt känna igen dig i upplägget.

Jag skulle säga att kombinationen av processor, internminne och skärmstorlek trots allt är en okej sådan. Telefonen har förhållandevis glatt startat allt jag testat att köra, men det märks att processorn får arbeta ganska hårt för att orka med. Något som resulterar i en del hackighet och ”lagg” både i menyer, vid vanligt webbsurfande och i spel. På det stora hela är användarupplevelsen av telefonen ändå godkänd. Ja, det hackar till lite här och där. Men för priset är det svårt att klaga allt för mycket när i princip allt ändå fungerar utan några egentliga problem.

Okej kamera, men inte i dåligt ljus

Galaxy A21s har inte bara en eller två kameror. Den har faktiskt hela fem stycken. Fyra av dessa finns på baksidan och består av en huvudkamera med 48 MP (megapixel) upplösning, en 8 MP ultravidvinkelkamera, en 2 MP makrokamera samt en 2 MP-kamera avsedd för djupavkänning (hjälper exempelvis till med att ”blurra” bakgrunden i foton om man önskar det).

Samsung Galaxy A21s - Kameror - Baksida
De fyra kamerorna på baksidan av A21s arbetar faktiskt ganska bra tillsammans. Den lilla rutan i mitten av telefonen är en fingeravtrycksläsare, som kan användas för att låsa upp telefonen.

Överlag är fotoupplevelsen okej för priset. Bilder och filmer blir skarpa och har förhållandevis bra kontrast. Åtminstone så länge ljuset är tillräckligt. För mörkare situationer och då framförallt inomhus blir bilderna sådär. Men som sagt, man kan inte förvänta sig för mycket med tanke på prisklassen, där kamerorna ändå får anses prestera bra.

Galaxy A21s - Bild - Exempel - Makro
Bilderna från Galaxy A21s kamera är helt okej och blir faktiskt både skarpa och kontrastrika så länge ljuset är bra. Inomhus får bilderna däremot snabbt en mer grådaskig ton.

Den femte kameran (selfie-kameran) har en upplösning på 13 MP och fungerar för enklare selfies, men absolut inte mer. Jämfört med den bakre huvudkameran får bilder och filmer tagna med den främre kameran ett mycket mer urvattnat och grått utseende. Sedan tycker jag personligen verkligen inte om placeringen av den främre kameran som fått bosätta sig direkt under skärmen högst upp i ena hörnet av telefonen. Den känns på något sätt hela tiden i vägen. Att det även skapas ett svagt missfärgat fält på några millimeter runt själva linsen bidrar heller inte till någon vidare positiv upplevelse.

Samsung Galaxy A21s - Selfie-kamera - Skugga
Det är lite knepigt att få med det på bild. Men kameralinsen bakom skärmen skapar en liten missfärgning i allt som visas precis runtomkring den. Mot vit bakgrund syns detta ungefär som en liten (något irriterande) skugga.

Man vänjer sig visserligen lite vid placeringen efter ett tags användning. Men en lösning likt den kritiserade ”flärpen” från iPhone-lägret skulle förmodligen varit en bättre variant här. Något den främre kameran dock gör bra är ansiktsigenkänningen som (om man vill) används för att låsa upp telefonen. Denna fungerar bra och reagerar förvånansvärt snabbt för prisklassen.

Glöm inte minnet

Bortsett från en något svag processor är den största nackdelen med telefonen utan tvekan det, med dagens app- och bild/film-storlekar, närmast patetiskt lilla lagringsminnet på 32 GB. Nu har A21s visserligen stöd för micro SD-kort på upp till 512 GB, men det blir också en extra kostnad i sammanhanget.

Telefonen finns som sagt i två ytterligare varianter där både internminne och lagringsminne är uppgraderade. 4 GB internminne och 64 GB lagring för cirka 2300 kr samt 6 GB internminne och 128 GB lagring för strax över 3000 kr. Ingen av dessa modeller verkar dock vara officiellt tillgängliga i Sverige.

Bortsett från alla mindre brister skulle jag trots allt säg att Samsung Galaxy A21s är en okej budgetmobil för dig som inte behöver det allra senaste, men ändå vill ha en användbar telefon. Något man verkligen inte kan säga om alla telefoner. Det är vidare trevligt att telefonen har stöd för den senaste Android-versionen (i skrivande stund version 11). Något som gör den relativt framtidssäker trots att den har ett år på nacken.

Skulle du vilja gå upp något i pris är min nästa rekommendation inom Samsung-lägret Galaxy A52 som är bättre på alla punkter jämfört med A21s. Men då kostar den också nästan tvåtusen kronor till.

För full transparens: Telefonen som testas i denna text köptes av mig själv i syfte att användas för andra guider och texter på sajten. Alla åsikter i texten är mina egna och texten är på inget sätt sponsrad eller betald av Samsung eller någon relaterad part.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Det märks (och bör nog märkas) att Galaxy A21s är en på alla sätt nedbantad telefon. Trots det presterar den ändå godkänt för priset. Ha dock med dig att du inte kommer få absolut flyt i menyer och annat, utan att fokus snarare ligger på så många funktioner som möjligt för en så liten prislapp som möjligt. Utifrån detta fixar telefonen som sagt det mesta, men inte lika snabbt och snyggt som sina dyrare syskon.

Specifikationer:
Testad produkt: Samsung Galaxy A21s (SM-A217F/DS 32GB)
Pris (2021-06-07): 1 590 kr
+
 • Mycket funktionalitet för en låg prislapp
 • Android 11 (senaste versionen 2021-06-06)
 • Bra batteritid
 • Snabbladdare i paketet
 • Snäppet för klen processor som skapar lite lagg och hack
 • Placeringen och kvalitén på den främre kameran är inget vidare
 • Skärmens upplösning är förhållandevis låg

2 kommentarer

 1. Dåligt, mycket dåligt batteri. Utan att jag använt telefonen till surf alls så är batteriet efter 4 timmar nere på 80%, utan någon som helst aktivitet eller bakgrundsprocess.
  Värdelöst

  • Segt! Det låter nästan som att något är galet. Nu har jag inte kvar telefonen själv, men vet att den kunde ligga ordentligt länge när den inte användes, utan att batteriet helt tog slut. Så 20% förbrukning på bara fyra timmar utan någon som helst bakgrundsanvändning känns lite orimligt. Om det är en nyinköpt telefon skulle jag åtminstone höra med inköpsstället om det är att anses som normalt.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.
Det märks (och bör nog märkas) att <i>Galaxy A21s</i> är en på alla sätt nedbantad telefon. Trots det presterar den ändå godkänt för priset. Ha dock med dig att du inte kommer få absolut flyt i menyer och annat, utan att fokus snarare ligger på så många funktioner som möjligt för en så liten prislapp som möjligt. Utifrån detta fixar telefonen som sagt det mesta, men inte lika snabbt och snyggt som sina dyrare syskon. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Samsung Galaxy A21s (SM-A217F/DS 32GB)</i><br/> Pris (2021-06-07): <i>1 590 kr</i> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Mycket funktionalitet för en låg prislapp</li> <li>Android 11 (senaste versionen 2021-06-06)</li> <li>Bra batteritid</li> <li>Snabbladdare i paketet</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Snäppet för klen processor som skapar lite lagg och hack</li> <li>Placeringen och kvalitén på den främre kameran är inget vidare</li> <li>Skärmens upplösning är förhållandevis låg</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: Samsung Galaxy A21s - Prisvärd eller bara billig?