Galaxy A21s är Samsungs just nu billigaste smartphone. Därför tänkte jag att det vore intressant att se vad man faktiskt får i smartphone-väg för ungefär 1700 kr.
Anledningen till att jag valt att författa ihop ett kortare test kring just denna telefon, som trots allt lanserades för strax över ett år sedan, är att jag behövde en enklare Android-telefon att använda för diverse guider och andra texter. Ett val som efter lite efterforskning föll på just A21s.
Trots att den kostar långt under Samsungs flaggskeppstelefoner är A21s en av de mest sålda Samsung-telefonerna för tillfället. Något som utan tvekan kommer sig mycket av prislappen. Men troligen också det faktum att man, åtminstone på pappret, får ganska mycket för pengarna. Så är då Samsung Galaxy A21s något att ha?
En nedbantad toppmodell, på gott och ont
Galaxy A21s är kortfattat en långsammare och teknisk sämre variant av Samsungs snabbare och dyrare telefoner. Processorn är lite slöare, kamerorna är inte lika vassa och skärmen är långt ifrån lika bra. Men gör det verkligen så mycket då? Framförallt när skillnaden i pris mellan A21s och exempelvis S21+ (vilket är en av de dyrare Samsung-telefonerna) är ungefär 10 000 kronor?
Svaret ligger givetvis i vad man faktiskt är ute efter. Vill du ha en superskarp skärm, bästa möjliga kameror och ett totalt flyt i alla menysystem kommer du med hundra procents säkerhet bli jättebesviken på A21s. Spelar ovanstående däremot mindre roll och du vill kunna använda Bank-ID, ta några kort här och där (med ändå okej kvalitét), spela lite spel, använda Facebook/Instagram/Snapchat och ringa samtal kan A21s mycket väl vara ett riktigt bra val av telefon.
Designmässigt imponerar trots allt A21s då den som sagt påminner om Samsung dyrare telefoner. Materialval är bra och även om allt är plast är det ändå vettig plast. Byggkvalitén är också den godkänd och jämfört med billigare telefoner för några år sedan är det nästan dag och natt. Ska jag anmärka på något är det att skarven mellan det bakre stycket (som inte går att ta bort) och själva telefonen är något skarp (som i att det känns som man ska skära sig på den). Framförallt när man håller telefonen horisontellt. Den glansiga finishen, framförallt på baksidan, älskar även fingeravtryck.
Telefonen finns i tre olika färger. Svart, vitt och blått. Varav jag testat den svarta varianten, som intressant nog också blänker i en tydligt blå nyans.
Stor skärm och vettigt batteri
Det första som slår mig med A21s är att man faktiskt får en hel del skärmyta för pengarna. Närmare bestämt väl tilltagna 6,5 tum (Galaxy S21+ har i jämförelse en 6,7 tum stor skärm). Upplösningen, alltså hur skarpt allt faktiskt blir på skärmen, lämnar dock en del att önska. Med 1600 x 720 pixlar utspridda på en som sagt ganska stor yta blir resultatet en smula luddigt (i motsats till skarpt). Det är inte på något sätt en extremt låg upplösning. Men tillräckligt för att ändå kunna se en skillnad jämfört med exempelvis den tusen kronor dyrare Galaxy A41.
Batteriet i A21s är, precis som skärmen, väl tilltaget med sina 5000 mAh. Något som översätter till en faktisk taltid på nästan 40 timmar samt en aktiv användning (t.ex. videouppspelning) strax under 20 timmarssträcket. Ett riktigt bra resultat! Som en trevlig bonus stöder telefonen även snabbladdning (15W) och levereras med en väggladdare som fixar just detta.
Drivs gör telefonen av en 8-kärning processor (Exynos 850) där samtliga kärnor arbetar i 2 GHz-hastighet. Internminnet är i standardutförandet 3 GB stort. Telefonen finns även i varianter med både 4- och 6 GB internminne. Dock är de relativt ovanliga, åtminstone i Sverige där det verkar vara modellen med 3 GB internminne som säljs på de flesta ställen.
Jag skulle säga att kombinationen av processor, internminne och skärmstorlek trots allt är en okej sådan. Telefonen har förhållandevis glatt startat allt jag testat att köra, men det märks att processorn får arbeta ganska hårt för att orka med. Något som resulterar i en del hackighet och ”lagg” både i menyer, vid vanligt webbsurfande och i spel. På det stora hela är användarupplevelsen av telefonen ändå godkänd. Ja, det hackar till lite här och där. Men för priset är det svårt att klaga allt för mycket när i princip allt ändå fungerar utan några egentliga problem.
Okej kamera, men inte i dåligt ljus
Galaxy A21s har inte bara en eller två kameror. Den har faktiskt hela fem stycken. Fyra av dessa finns på baksidan och består av en huvudkamera med 48 MP (megapixel) upplösning, en 8 MP ultravidvinkelkamera, en 2 MP makrokamera samt en 2 MP-kamera avsedd för djupavkänning (hjälper exempelvis till med att ”blurra” bakgrunden i foton om man önskar det).
Överlag är fotoupplevelsen okej för priset. Bilder och filmer blir skarpa och har förhållandevis bra kontrast. Åtminstone så länge ljuset är tillräckligt. För mörkare situationer och då framförallt inomhus blir bilderna sådär. Men som sagt, man kan inte förvänta sig för mycket med tanke på prisklassen, där kamerorna ändå får anses prestera bra.
Den femte kameran (selfie-kameran) har en upplösning på 13 MP och fungerar för enklare selfies, men absolut inte mer. Jämfört med den bakre huvudkameran får bilder och filmer tagna med den främre kameran ett mycket mer urvattnat och grått utseende. Sedan tycker jag personligen verkligen inte om placeringen av den främre kameran som fått bosätta sig direkt under skärmen högst upp i ena hörnet av telefonen. Den känns på något sätt hela tiden i vägen. Att det även skapas ett svagt missfärgat fält på några millimeter runt själva linsen bidrar heller inte till någon vidare positiv upplevelse.
Man vänjer sig visserligen lite vid placeringen efter ett tags användning. Men en lösning likt den kritiserade ”flärpen” från iPhone-lägret skulle förmodligen varit en bättre variant här. Något den främre kameran dock gör bra är ansiktsigenkänningen som (om man vill) används för att låsa upp telefonen. Denna fungerar bra och reagerar förvånansvärt snabbt för prisklassen.
Glöm inte minnet
Bortsett från en något svag processor är den största nackdelen med telefonen utan tvekan det, med dagens app- och bild/film-storlekar, närmast patetiskt lilla lagringsminnet på 32 GB. Nu har A21s visserligen stöd för micro SD-kort på upp till 512 GB, men det blir också en extra kostnad i sammanhanget.
Telefonen finns som sagt i två ytterligare varianter där både internminne och lagringsminne är uppgraderade. 4 GB internminne och 64 GB lagring för cirka 2300 kr samt 6 GB internminne och 128 GB lagring för strax över 3000 kr. Ingen av dessa modeller verkar dock vara officiellt tillgängliga i Sverige.
Bortsett från alla mindre brister skulle jag trots allt säg att Samsung Galaxy A21s är en okej budgetmobil för dig som inte behöver det allra senaste, men ändå vill ha en användbar telefon. Något man verkligen inte kan säga om alla telefoner. Det är vidare trevligt att telefonen har stöd för den senaste Android-versionen (i skrivande stund version 11). Något som gör den relativt framtidssäker trots att den har ett år på nacken.
Skulle du vilja gå upp något i pris är min nästa rekommendation inom Samsung-lägret Galaxy A52 som är bättre på alla punkter jämfört med A21s. Men då kostar den också nästan tvåtusen kronor till.
För full transparens: Telefonen som testas i denna text köptes av mig själv i syfte att användas för andra guider och texter på sajten. Alla åsikter i texten är mina egna och texten är på inget sätt sponsrad eller betald av Samsung eller någon relaterad part.
Dåligt, mycket dåligt batteri. Utan att jag använt telefonen till surf alls så är batteriet efter 4 timmar nere på 80%, utan någon som helst aktivitet eller bakgrundsprocess.
Värdelöst
Segt! Det låter nästan som att något är galet. Nu har jag inte kvar telefonen själv, men vet att den kunde ligga ordentligt länge när den inte användes, utan att batteriet helt tog slut. Så 20% förbrukning på bara fyra timmar utan någon som helst bakgrundsanvändning känns lite orimligt. Om det är en nyinköpt telefon skulle jag åtminstone höra med inköpsstället om det är att anses som normalt.