Test: Philips 275S1AE – En vettig skärm till ett vettigt pris

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Vad gör de olika tangenterna på ett Chromebook-tangentbord?

Precis noterat att symbolerna på datorns tangentbord ser annorlunda ut på din Chromebook-dator jämfört med din tidigare Windows- eller Mac-variant? Här går vi igenom vad de olika knapparna har för funktion.

Skärmdjungeln är minst sagt stor och som vanlig datoranvändare är det nästan omöjligt att veta vilken skärm som är bättre än den andra. Kan kanske 27-tummaren 275S1AE från Philips vara ett bra alternativ?

Jag säger det direkt. Ja. Philips skärm med det småkrångliga namnet 275S1AE är troligen en av de bättre skärmar du kan köpa i det lite billigare segmentet just nu. Specifikationsmässigt är det en 27-tums skärm med WQHD-upplösning, alltså 2560 x 1440. Vilket är snäppet över den annars vanliga Full-HD-upplösningen på 1920 x 1080 pixlar. Just WQHD-upplösningen är enligt mig en av de mer trevliga när det kommer till framförallt arbete då den tillsammans med 27-tums skärmyta ger ganska lagom utrymme för att visa två normala dokument bredvid varandra.

Paneltypen är av IPS-typ. Något som, åtminstone på pappret, betyder bra betraktningsvinklar och bra färgåtergivning. Skönt är här att det denna gång också stämmer bra överens med verkligheten. För det var länge sedan jag knappt behövde pilla i några inställningsmenyer överhuvudtaget. Utan bara kunde packa upp och direkt börja använda en skärm. Men så var det faktiskt med Philips 275S1AE. En ganska bra start med andra ord.

Utseende, inkoppling och justeringsmöjligheter

Skärmen har ett ganska nedtonat utseende utan egentliga utsvängningar. Materialet är mestadels plast bortsett från delarna som fyller en teknisk funktion eller behöva hålla upp skärmens vikt. Kanter och baksida har fått ett fejkat ”borstat aluminium”-utseende som trots allt ser ganska bra ut. Jag har egentligen inget specifikt att klaga på gällande utseendet. Är det däremot en ”gaming-bling-bling”-skärm du är ute efter kommer du utan tvekan bli väldigt besviken.

Philips 275S1AE - Baksida - Test
Så långt ifrån RBG man kan komma. Love it.

Skärmen går att justera på de flesta sätt. Både uppåt och nedåt på höjden samt framåt och bakåt genom att luta den. Den roterar även 90 grader till vertikalt läge om man önskar ha den så. Avslutningsvis roterar även bottenplattan som skärmen står på. Här är det dock så pass lustigt att det inte är den runda, utskurna delen i skärmens fot som roterar, utan istället en liten platta under själva stativet. Detta både ser lite underligt ut samt fungerar sådär om man har skärmen stående mot en vägg. Vilket gör att den inte kan snurra åt sidorna alls då den fyrkantiga bottenplattan direkt slår i väggen. Men det får anses vara ett mindre problem.

Philips 275S1AE - Fäste - Stativ - Test - Recension
Stativet gör sitt jobb utan större problem. Vill du hellre montera skärmen på ett annat stativ är det bara knäppa loss den och använda det inbyggda VESA-fästet för ändamålet.

För inkoppling vill jag påstå att man får en bra uppsättning kontakter för priset. Skärmen har både en HDMI-, en DisplayPort– och en DVI-ingång. Något som gör det möjligt att samtidigt koppla in en dator och exempelvis en spelkonsol till skärmen. Ett hörlursuttag har också letat sig in på baksidan av monitorn.

Philips 275S1AE - Kontakter - DVI - HDMI - DisplayPort
En fullgod uppsättning inkopplingsmöjligheter.

Användning och inställningar

Efter att den initiala förvåningen kring att både färger, kontrast och ljusstyrka redan vid uppackning var förhållandevis bra gav jag mig ändå in i skärmens menyer för att försöka förbättra bilden ytterligare. Med några små justeringar i det faktiskt ganska lättnavigerade menysystemet lyckades jag tillslut få färgerna att se något mer ut ”som jag vill ha dem”. Men några stora skillnader jämfört med standardinställningarna var det aldrig tal om.

Philips 275s1ae/00 - Recension - Windows
Philips 275S1AE är något så ovanligt som en riktigt bra, alldeles vanlig skärm.

Vanligtvis sitter jag och arbetar vid en Dell U3415W. En skärm jag verkligen kommit att uppskatta. Både för skärmytan, men också för färgåtergivningen. Här var steget till Philips 275S1AE förvånansvärt litet. Allt flyter på i nästan exakt samma nyanser och med samma avsaknad av både så kallad ghosting och andra jobbiga artefakter och förvrängningar som annars är vanligt på många skärmar. Framförallt ghosting (eftersläpningar) när man flyttar runt fönster eller scrollar är något jag personligen kan irritera mig till oändlighet på. Hos 275S1AE upplever jag som sagt nästan inget alls av detta. Utan allt känns både naturligt att titta på samtidigt som ögonen inte behöver överanstränga sig.

Philips - 275S1AE - Meny - Inställningar
Menysystem och framåt/bakåt/uppåt/nedåt-knapparna är faktiskt hyfsat lättanvända.

Något jag däremot saknar från min Dell-skärm är en inbyggd USB-hubb. Vilket verkligen hade tagit Philips 275S1AE upp till en närmast perfekt nivå sett till priset. Men man kan inte alltid få allt. Skärmen har vidare ett par inbyggda högtalare. Dessa är, precis som de flesta skärmars högtalare, i princip skräp. Däremot uppskattar jag att de finns där för de gånger man t.ex. behöver visa någon en video eller ett filmklipp.

Men för spel då?

Philips 275S1AE är på pappret ingen spelskärm och saknar inbyggda funktioner såsom Nvidia G-Sync och AMD Freesync, vilka hjälper till att motverka hack i bilden vid spelande. Inte heller märker jag särskilt stor skillnad i flyt när jag justerar skärmens uppdateringshastighet från vanliga 60 Hz till 75 Hz, vilket den klarar av utan problem.

Tur är då att skärmen redan vid 60 Hz faktiskt beter sig helt okej även i spel. Precis som vid vanligt arbete märker jag inte av några extrema eftersläpningar eller andra otrevligheter. Skärmens responstid (hur lång tid det tar för en pixel att byta färg från grått till vitt och sedan tillbaka till grått) är ganska medelmåttiga 4 ms (millisekunder). Så visst märks det att den inte har spel som främsta användningsområde.

Philips 275S1AE - Kanter - Design
Jag spelar fortfarande Skyrim ibland ja.

Jag vill trots det ändå påstå att den gör sig helt okej för lite lugnare spel, såsom t.ex. Skyrim, GTA, Fallout och kanske till och med lite Fortnite på en lägre nivå. Är spel ett stort fokus finns det utan tvekan bättre skärmar att titta på. Men för dig som vill åt en allt-i-allo-skärm som just fixar lite av varje är Philips 275S1AE inte alls något dumt alternativ.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Med vettiga specifikationer till ett vettigt pris har jag svårt att inte rekommendera Philips 275S1AE för dig som vill åt en lite billigare men ändå riktigt bra skärm. Den presterar helt okej för både kontorsarbete, filmtittande och klarar även av en del spelande utan att må dåligt. Färgerna out-of-the-box är förvånansvärt bra och skärmen är skönt befriad från onödiga extrafunktioner som många gånger ändå bara gör bilden sämre. Det enda jag egentligen har att anmärka på är avsaknaden av en inbyggd USB-hubb samt att justeringen för att rotera skärmen från vänster till höger är lite underlig. Bortsett från detta är det däremot bara tummar upp.

Specifikationer:
Testad produkt: Philips 275S1AE/00
Pris: 3299 kr (2022-02-23)
+
  • Riktigt bra bild out-of-the-box
  • Ingen nämnvärd ghosting eller andra extrema eftersläpningar
  • Inkopplingsmöjligheterna är helt okej för priset
  • Enkel, trevlig och funktionell design
  • Inbyggda högtalare (ja, de är riktigt dåliga, men jag uppskattar att de finns)
  • Smådum mekanism för att rotera skärmens fot
  • Ingen inbyggd USB-hubb

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Vad gör de olika tangenterna på ett Chromebook-tangentbord?

Precis noterat att symbolerna på datorns tangentbord ser annorlunda ut på din Chromebook-dator jämfört med din tidigare Windows- eller Mac-variant? Här går vi igenom vad de olika knapparna har för funktion.
Med vettiga specifikationer till ett vettigt pris har jag svårt att inte rekommendera <i>Philips 275S1AE</i> för dig som vill åt en lite billigare men ändå riktigt bra skärm. Den presterar helt okej för både kontorsarbete, filmtittande och klarar även av en del spelande utan att må dåligt. Färgerna out-of-the-box är förvånansvärt bra och skärmen är skönt befriad från onödiga extrafunktioner som många gånger ändå bara gör bilden sämre. Det enda jag egentligen har att anmärka på är avsaknaden av en inbyggd <i>USB</i>-hubb samt att justeringen för att rotera skärmen från vänster till höger är lite underlig. Bortsett från detta är det däremot bara tummar upp. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Philips 275S1AE/00</i><br/> Pris: <i>3299 kr (2022-02-23)</i><br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Riktigt bra bild out-of-the-box</li> <li>Ingen nämnvärd ghosting eller andra extrema eftersläpningar</li> <li>Inkopplingsmöjligheterna är helt okej för priset</li> <li>Enkel, trevlig och funktionell design</li> <li>Inbyggda högtalare (ja, de är riktigt dåliga, men jag uppskattar att de finns)</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Smådum mekanism för att rotera skärmens fot</li> <li>Ingen inbyggd <i>USB</i>-hubb</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: Philips 275S1AE - En vettig skärm till ett vettigt pris