Test: Moccamaster Automatic – Fortfarande bäst?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

När det kommer till kaffebryggare står Technivorms Moccamaster-serie ut som en av de verkliga långkörarna. Är det fortfarande en sådan man ”ska” ha år 2022?

Jag skulle nog våga säga att det vid det här laget redan är väl fastställt att Moccamasters kaffebryggare på inget sätt är dåliga. Detta i stort sett oberoende vilken modell man väljer att lägga vantarna på. Maskinerna har fått otaliga utmärkelser år efter år och hålls av många som bland de bästa konsumentbryggarna för en ”vanlig kopp kaffe” som går att få tag i.

Ett försök till mindre förvirrande namngivning

En liten utmaning med Moccamasters kaffebryggare har däremot alltid varit faktumet att de finns i så många olika varianter med lika många små förändringar. Såsom med eller utan automatiskt droppstopp, med eller utan kalkindikator osv. Alla dessa varianter har sedan ett eget namn och modellnummer. Vilket gjort uppställningen lite rörig.

Här har Moccamaster börjat laborera om lite bland namnen och, åtminstone i Sverige, nu delat in sina maskiner i fyra huvudkategorier. Enkoppsbryggare, bryggare till kontor, kaffebryggare med manuellt droppstopp och kaffebryggare med automatiskt droppstopp. Något som gör urvalet lite smidigare.

Den variant jag personligen valt att lägga vantarna på, och som jag tar en närmare titt på i denna recension, är Moccamaster Automatic där Automatic helt enkelt betyder att den har ett automatiskt droppstopp. Sida vid sida finns även Automatic S som är exakt samma modell men med en inbyggd kalkindikator som lyser upp när maskinen behöver avkalkas.

Värt att notera att ovanstående namngivning endast gäller för EU-länder. Utanför EU namnges istället t.ex. motsvarande modell av den bryggare jag testat som KBGV Select. Där skillnaden är att tiden värmeplattan är aktiv efter bryggning är kortare på Automatic-modellen (40 minuter mot 100 minuter hos KBGV Select).

Ordentligt bygge

Moccamasters har prisats för sin byggkvalitet och även om designen givetvis förfinats genom åren speglar dagens utseende ungefär samma format som den första Moccamaster-bryggaren. Som förövrigt lanserades redan år 1969.

Moccamaster Automatic - Test - Framsida
Ja, vad ska man säga. Det är en Moccamaster. Gillar du designen gillar du den. Gör du det inte gör du det inte. Ändras lär designen däremot inte göra i första taget.

Personligen uppskattar jag designen, som blivit något av en kultgrej i sig själv. Maskinen tar heller inte så pass mycket utrymme i anspråk som den först ger sken av. Utan jag upplever den som ganska nätt och smidig. Även om bottenplattan givetvis är lite större jämfört med fotavtrycket från en del andra bryggare.

En del delar att hålla reda på

Bortsett från vattentanken, som trist nog är fastmonterad, går det mesta på maskinen att ta loss. Både för att enklare kunna rengöra bryggaren, men även för att det behövs för att använda den. Locken för vattentank och filterhållare är helt löstagbara och vilar endast uppepå respektive behållare. En design som personligen tog lite tid att vänja sig vid då jag kom från en Philips-variant där locken bara kunde vikas upp. Efter att ha använt maskinen i någon månad har dock vanan börjat smyga sig på och numera varken tänker jag på eller irriteras över att locken behöver placeras bredvid bryggaren under tiden kaffe och vatten förbereds.

Moccamaster Automatic - Test - Delar
Det mesta på Moccamasters kaffebryggare går att ta bort. Bortsett från vattentanken.

En positiv aspekt kring just de olika delarna är också att Moccamaster tillhandahåller reservdelar för det mesta, och det dessutom via samma butiker som säljer själva maskinerna. Något som gör det enkelt att ersätta exempelvis en kanna som åkt i golvet. Reservdelarna kostar heller inte patetiskt mycket.

Att göra en kopp kaffe

I övrigt är det inga egentliga konstigheter att använda bryggaren. Den ena knappen på framsidan startar bryggningen. Den andra bestämmer vilken temperatur värmeplattan under kannan ska hålla. En full kanna bör ha högre temperatur för att hålla smaken bättre. Medan en halv kanna eller mindre ska ha en lägre temperatur för att bibehålla smak.

Moccamaster Automatic klarar av att brygga 1,25 liter kaffe på ganska precis 6 minuter. Så inga konstigheter här heller. Bryggtemperaturen ska enligt Moccamaster själva hålla sig mellan 92-96 grader. Medan värmeplattan håller det färdiga kaffet mellan 80-84 grader. En alldeles lagom dricktemperatur enligt mig.

Moccamaster Automatic - Brygga kaffe
En välbeprövad brygglösning. Tydligen ska man enligt Moccamaster också blötlägga filtret innan bryggning för att undvika att det färgar smaken av kaffet för mycket. Det hade jag uppenbarligen missat här.

Vad ska man kritisera då?

Egentligen finns det inte särskilt mycket att klaga på med Moccamasters kaffebryggare. De gör det de ska. De brygger gott kaffe. Även för mig som många gånger inte alls är särskilt noggrann med exakt vilket kaffe jag köper lyckas Moccamastern på något sätt ändå få det att smaka bra.

Är det däremot något man kanske ska ha i bakhuvudet är det framförallt just att vattentanken är fastmonterad och inte går att ta loss för att fylla på med vatten direkt. Samt att det med de båda locken blir några extra moment som behöver genomföras vid varje bryggning. Det automatiska droppstoppet gör förövrigt ungefär vad det ska, men helt hundraprocent tätt håller det inte.

Om jag inte redan hade köpt just denna variant hade jag nog också tänkt ytterligare en vända om det kanske inte hade varit värt att investera i varianten som brygger direkt i en termoskanna. För med endast 40 minuters tid på timern för värmeplattan är det oftast i just en termos kaffet ändå placeras direkt efter bryggningen.

Varianterna av denna bryggare utanför EU har som sagt en värmeplatta som är aktiv i hela 100 minuter (KBGV Select). Detta kommer sig av ett direktiv från 2015 som säger att maxgränsen inom EU för denna typ av kaffebryggare att vara i standby är just 40 minuter. En tid som satts både av brandsäkerhetshänsyn samt miljö- och energiskäl.

Upp till 10 års garanti

Avslutningsvis är det även värt att nämna att Moccamaster som standard erbjuder 5 års garanti på alla sina kaffebryggare. För vissa modeller och i vissa länder (däribland Sverige) går det att få upp till hela 10 års garanti mot fabrikationsfel om man går in på deras hemsida och registrerar sin bryggare. En lite tråkig detalj är att man också måste godkänna att ta emot nyhetsbrev från Moccamaster för att få tillgång till garantin. En petitess visserligen, men som i sammanhanget mest känns onödig. Bortsett från det är garantitiden inget annat än fantastiskt bra.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Efter lite över en månads användning är jag inget annat än supernöjd med Moccamaster Automatic och kan definitivt rekommendera den (och troligen lika väl någon av Technivorms andra maskiner) till dig som är på jakt efter en lite bättre kaffebryggare. Prismässigt placerar sig Moccamaster i den högre kategorin för vanliga konsumentbryggare. Men jag skulle säga att maskinerna trots det är värda pengarna.

Specifikationer:
Testad produkt: Moccamaster Automatic ("KBGV Select" utanför EU)
Modellbeteckning: KBG 741.64/AO
Pris: 2422 kr (2022-06-15)
+
 • Brygger riktigt gott kaffe (även med ICA-kaffe)
 • Trevlig och ganska tidlös design
 • Bra tillgång och pris på reservdelar
 • 10 års garanti om man registrerar sin bryggare
 • En del delar att hålla reda på
 • Droppstoppet fungerar bra, men inte perfekt
 • Endast 10 års garanti om man väljer att också ta emot nyhetsbrev

4 kommentarer

 1. Jag är inne på min 4:e Mocka Master och jag är helnöjd. Men efter typ 5 år har värmeslingan gjort sitt som helt enkelt bränns av och då blir det kallt vatten Det är ju 2 värmeslingor i bryggaren en till bryggningen och en för att hålla kaffet varmt. Den till bryggningen suger upp varmt vatten från behållaren som genom pipen strilar ut över bryggkaffet i melittapåsen. Är den värmeslingan avbränd då blir det inget bryggkaffe i kannan utan bara vatten.

  • Nej, det lät inte som något vidare gott kaffe! Vet inte riktigt när de började med 10-års-garantin, men det känns ju spontant som ett fabrikationsfel som bör gå på garantin. Är det däremot ”bara” de tidigare 5-åren i garanti är det nog svårare att byta ut. Kanske de har uppgraderat dessa värmeslingor i nyare bryggare, varför de nu vågar ge ännu längre garanti på en del maskiner?

 2. Tio års garanti låter lång tid. Jag undrar om det stämmer. Man drömmer ju om att kaffet skall smaka som det luktar, men det gör det ju inte, men det finns inga andra sorter för bönorna tas från få kaffeplantsodlare. Mitt Gevaliakaffe med en skvätt röd mjölk får duga efter 40 års användning..

  • Ah, Gevalia är inte fy skam det heller :-) Angående garantin läser jag mest innan direkt från Moccamasters webbsida, där det står att registrerade produkter (som registreras senast 6 månader efter inköp) erhåller 10 års garanti mot åtminstone vissa fel. Lite mer info finns även här. Sen vet man ju givetvis aldrig hur det faktiskt fungerar med dessa garantiärenden i praktiken givetvis. Mycket möjligt att det finns ytterligare klausuler som behöver tas hänsyn till etc.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.
Efter lite över en månads användning är jag inget annat än supernöjd med <i>Moccamaster Automatic</i> och kan definitivt rekommendera den (och troligen lika väl någon av <i>Technivorms</i> andra maskiner) till dig som är på jakt efter en lite bättre kaffebryggare. Prismässigt placerar sig <i>Moccamaster</i> i den högre kategorin för vanliga konsumentbryggare. Men jag skulle säga att maskinerna trots det är värda pengarna. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Moccamaster Automatic ("KBGV Select" utanför EU)</i><br/> Modellbeteckning: <i>KBG 741.64/AO</i><br/> Pris: <i>2422 kr (2022-06-15)</i><br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Brygger riktigt gott kaffe (även med ICA-kaffe)</li> <li>Trevlig och ganska tidlös design</i></li> <li>Bra tillgång och pris på reservdelar</li> <li>10 års garanti om man registrerar sin bryggare</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>En del delar att hålla reda på</li> <li>Droppstoppet fungerar bra, men inte perfekt</li> <li>Endast 10 års garanti om man väljer att också ta emot nyhetsbrev</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: Moccamaster Automatic - Fortfarande bäst?