Test: MiniFinder Pico 4G – Spårar det mesta

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Hur precis och smidig är egentligen en dedikerad GPS-tracker år 2022? Det tänkte jag ta reda på i detta test av Pico 4G från Växjö-baserade MiniFinder.

De spårningstjänster som numera finns inbyggda i både iOS– och Android-telefoner är många gånger förvånansvärt exakta. Men de kräver också att man faktiskt har en telefon placerad någonstans på den eller det man vill spåra. Här kommer MiniFinder in som ett lite smidigare alternativ. Företaget producerar en mängd olika produkter med fokus på just precis positionering och det i så små förpackningar som möjligt.

Här har jag fått möjlighet att testa en av deras senaste varianter, kallad Pico 4G. Vilket kort och gott är en liten GPS-positioneringspuck som fästs på det man vill spåra. Inbyggt finns sedan en mängd larm- och spårningsfunktioner. Vilka vi ska gå närmare in på snart.

Utsidan och första intryck

På utsidan påminner MiniFinder Pico 4G i mångt och mycket om en bilnyckel. Storleken är 60 x 41 x 16 (mm) och vikten hanterbara 35 g. Konstruktionen känns robust och ordentlig. Lite som en produkt som faktiskt är tänkt att användas.

Laddning av det inbyggda batteriet sker via en magnetkontakt, som tyvärr är specifik för just denna produkt. Själva laddningen fungerar bra och tar cirka två timmar. Men som med många andra magnetkontaktslösningar krävs det att sladden ligger någorlunda orörd under laddningen för att kabeln inte ska lossna. Personligen hade jag gärna sett en USB-C-kontakt för laddningen. En positiv aspekt är däremot att det tillsammans med laddningskabeln också inkluderas en vanlig nätadapter i förpackningen.

Minifinder Pico 4G - Laddare
Att ladda Pico 4G tar inte särskilt lång tid. Men magnetkontakten är, som många andra liknande lösningar, inte alltid så pålitlig. Även om MiniFinders variant ändå är en av de bättre jag testat.

Med i lådan följer även en snabbstartsguide som dock inte är en guide alls, utan en länk till en guide som finns online. Här hade en kortfattad manual varit bra att ha.

Att komma igång

Det första jag gjorde innan jag kom igång med användningen var att klia mig lite i huvudet kring att det på sida två i (den digitala) manualen står att laddningslampan ska lysa med ett fast, rött sken när enheten laddas. Medan det på sida tre står att samma lampa ska blinka långsamt när enheten laddas. Lampan ska tydligen blinka långsamt. Men det var en lite förvirrande start. Manualen och instruktionerna i den är trots allt okej men skulle behöva förenklas och förtydligas lite här och var.

Minifinder Pico 4G - Manual
Den medföljande manualen lämnar en del att önska. En faktiskt snabbstartsguide hade ändå varit trevligt att få med.

Efter det gick saker dock smidigare och så snart jag hade laddat ned MiniFinder Go-appen, som finns för både iPhone– och Android-telefoner, flöt det mesta på av sig själv. Hela konceptet med MiniFinder är att det är en prenumerationstjänst (också kallad MiniFinder Go) där man betalar en månadsavgift för att göra det möjligt för det inbyggda SIM-kortet i spårningsenheten (i mitt fall Pico 4G) att hålla kontakten med GPS-satelliterna samt telefonnätet.

Månadskostnaden är avhängd vilken bindningstid man väljer. Billigast kommer man undan med 24 månaders bindningstid då priset hamnar på 89 kr/månad. Det går även att välja en kortare bindningstid (eller ingen alls). Men då till en lite högre månadskostnad.

Vad kan Pico 4G då göra?

Pico 4G är egentligen en mängd olika produkter i en och samma lilla enhet. Det är dels en GPS-spårningsenheten där man, via MiniFinder Go-appen, kan se var enheten befinner sig för stunden, samt var den varit den senaste tiden. Det går också att live-spåra enheten för att se exakt hur den rör sig.

Dels är Pico 4G även en larmenhet som kan registrera både hastighet och fall för att sedan ringa upp två förinställda nummer om larmet utlöses, antingen automatiskt eller via att man trycker på ”panik-knappen”. Med hjälp av en inbyggd högtalare och mikrofon gör Pico 4G sedan det möjligt att föra ett samtal direkt från enheten med det uppringda numret.

Minifinder Pico 4G - Storlek
Pico-enheten är lagom liten för att få plats nästan var som helst.

Ytterligare funktioner gör det möjligt att sätta upp ett så kallat geo-fence, ungefär som ett digitalt staket. När Pico-enheten passerar gränsen för det inhängande området kan den antingen larma eller ringa upp ett förinställt nummer enligt ovan. Det går även att få e-post-meddelanden vid larm samt också notiser direkt i telefonen.

Kort sagt är hela systemet minst sagt mångsidigt och kan utan tvekan användas till en mängd olika saker. Allt från att hålla koll på bagage till att agera en extra trygghet vid exempelvis fall för en behövande person. Värt att nämna här är att batteritiden är cirka 72 timmar vid normal användning. En bra batteritid för det lilla formatet utan tvekan, men som ändå kräver att enheten laddas förhållandevis ofta. Med strömsparläget aktiverat blir batteritiden imponerande 480 timmar. Men här uppdateras inga positioner utan enheten vaknar då endast när man aktiverar den via appen.

Så hur fungerar allt?

Det mesta gällande den faktiska spårningen och larmfunktioner för exempelvis fall fungerade under mina test riktigt bra. Precisionen är okej och det tar inte många sekunder att lokalisera Pico-enheten så snart man startat appen. Däremot tar spårningen ibland ut svängarna lite och rapporterar in positioner som inte riktigt stämmer överens med vart enheten befinner sig. Vi talar inte om några extrema distanser, men ett tiotals meter fel loggades ändå in ett par gånger under en normal promenad.

Så snart live-spårningen aktiveras blir dock positionen genast mycket mer exakt och trots att den automatiska registreringen av positioner (som är max var 30:e sekund) ibland som sagt är lite spretig går det ändå utan större problem att via appen följa vilken väg Pico-enheten färdats.

Minifinder Go - Appen
MiniFinder Go-appen finns för både iOS och Android och fungerar bra. Däremot hade jag gärna sett lite mer förklaringar kring vad de olika alternativen faktiskt gör och hur de fungerar.

Att föra samtal med Pico 4G fungerar okej. Ljudkvalitén är inte fantastisk. Men absolut fullgod för att det ska höras vad som sägs för båda parter i ett samtal. Högtalarvolymen kan även justeras direkt på Pico-enheten. Vilket är ett plus.

Appen, som används för att ställa in och kontrollera hela upplevelsen, fungerar bra men känns stundtals lite rörig. Man vänjer sig efter en tids användning, men till en början krävs det att man slänger både ett och två ögon på manualen för att förstå vad de olika funktionerna faktiskt gör. Jag hade gärna också sett lite tydligare instruktioner i just manualen (eller varför inte direkt i appen) kring vad de olika knapparna på Pico-enheten faktiskt gör. I mitt fall blev det istället en del testande för att se vad som faktiskt hände när jag tryckte på en av de tre knapparna på enheten.

Pico 4G - Minifinder - Knappar - Sida - Panik - SOS
De lite förvirrande symbolerna på knapparna gav först intrycket att de i själva verket var totalt fem knappar på Pico-enheten. I verkligheten är det endast tre och de två sidoknapparna växlar funktion till volym upp/ner så snart ett samtal startar.

Jag hade vidare gärna sett att röstmeddelandena som spelas upp av enheten t.ex. när ett larm utlösts eller när batteriet behöver laddas (kan stängas av om man vill) fanns på svenska. I nuläget är det endast en engelsk röst (med australiensisk accent) som beskriver vad som händer när man tryckt på en knapp på enheten.

Efter två veckors användning

Efter att ha haft Pico 4G med mig i vardagen under cirka två veckors tid tycker jag ändå att den grundläggande funktionaliteten fungerar riktigt bra. Att koppla upp sig mot enheten och se positionen går snabbt och har i princip aldrig strulat. Positioneringen tar sig givetvis en liten törn när man befinner sig inomhus. Vilket kan resultera i att enheten på kartan ”flyter iväg” lite i närområdet kring den faktiska platsen. Detta sker dock stundtals med de flesta GPS:er jag testat och i stort tycker jag lokaliseringsfunktionen hos Pico 4G placerar sig på ungefär samma nivå som hos en nyare mobiltelefon. Vilket är positivt.

Pico 4G är verkligen en allt-i-allo-enhet. Däremot är MiniFinder lite småbra på att konkurrera med sig själva. Är det specifikt ett larm för fall, säkerhet eller att ha koll på barnen du är ute efter finns t.ex. MiniFinder Nano som är ett renodlat armband där man också får en pulsmätare på köpet. Vill man spåra sitt husdjur finns även det som en specifik produkt från just MiniFinder, kallad MiniFinder Atto. Vill man hålla koll på sitt bagage hade åtminstone jag önskat en ännu bättre batteritid samt att det gick att ”pinga” enheten direkt från appen och inte endast från webbgränssnittet, som är fallet i nuläget. Till råga på allt finns även vanliga Pico (utan 4G) som fixar ungefär samma saker som Pico 4G, men för en mycket billigare prislapp (från mellan, just nu, 995 kr – 1799 kr mot 2949 kr).

Vad som däremot talar för just Pico 4G-varianten är att den har ännu bättre täckning samt mer noggrann positionering jämfört övriga MiniFinder-produkter. Ytterligare en positiv aspekt hos Pico 4G är att det är den enda av företagets enheter som klarar av att både föra ett samtal samtidigt som den fortsätter att uppdatera sin position.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Om du specifikt har behov av lite mer exakt positionering samt möjligheten att både aktivt spåra enheten samtidigt som du för ett samtal med den finns det absolut fördelar med Pico 4G gentemot det lite billigare syskonet utan 4G (bara Pico). Systemet som sådant gör vad det ska och positionering, larmfunktioner och spårning fungerar överlag bra. Prenumerationskostnaden är också densamma oavsett vilken av MiniFinders produkter du införskaffar, så det är mest en fråga om vilka funktioner du faktiskt efterfrågar när det kommer till vilken av företagets produkter som passar bäst.

Specifikationer:
Testad produkt: MiniFinder Pico 4G
Pris: 2949 kr (2022-05-29)
+
  • Larm- och fallfunktionerna fungerar riktigt bra
  • Precis live-spårning
  • Behändig storlek
  • Något dyr jämfört med lillebror Pico (utan 4G)
  • App- och manual kan kännas lite röriga och svårnavigerade
  • Specifik laddningskontakt

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Varför är min Mac-dator så långsam?

Nyare Mac-datorer är i regel förbaskat snabba på det mesta. Men det finns framförallt en sak som gör att även den vassaste MacBook-datorn kan sega ihop totalt. Tack och lov är lösningen oftast extremt enkelt.
Om du specifikt har behov av lite mer exakt positionering samt möjligheten att både aktivt spåra enheten samtidigt som du för ett samtal med den finns det absolut fördelar med <i>Pico 4G</i> gentemot det lite billigare syskonet utan <i>4G</i> (bara <i>Pico</i>). Systemet som sådant gör vad det ska och positionering, larmfunktioner och spårning fungerar överlag bra. Prenumerationskostnaden är också densamma oavsett vilken av <i>MiniFinders</i> produkter du införskaffar, så det är mest en fråga om vilka funktioner du faktiskt efterfrågar när det kommer till vilken av företagets produkter som passar bäst. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>MiniFinder Pico 4G</i><br/> Pris: <i>2949 kr (2022-05-29)</i><br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Larm- och fallfunktionerna fungerar riktigt bra</li> <li>Precis live-spårning</i></li> <li>Behändig storlek</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Något dyr jämfört med lillebror Pico (utan 4G)</li> <li>App- och manual kan kännas lite röriga och svårnavigerade</li> <li>Specifik laddningskontakt</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: MiniFinder Pico 4G - Spårar det mesta