Test: Denon Home Sound Bar 550 – Är den värd sitt pris?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Soundbars finns som bekant i en uppsjö storlekar och varianter. I det lite dyrare segmentet äntrar Denon Home Sound Bar 550 marknaden. Är det dags att nyttja öppet-köp på Sonos Arc?

Japanska Denon är välkända för sina ljudprodukter. Personligen har jag haft god erfarenhet av framförallt deras förstärkare och receivers några år bakåt i tiden. Denon säljs i Sverige uteslutande av HiFi-klubben. Vilket också är anledningen varför Denons produkter inte finns hos exempelvis Elgiganten eller andra elektronikkedjor.

Vad är då Denon Home Sound Bar 550 för en typ av produkt? Kortfattat är det en soundbar i de övre prisklasserna, närmare bestämt nästan 7000-kronors-klassen (6998 kr). Något som gör att den placerar sig ganska mittemellan exempelvis Sonos populära soundbars Beam (4800 kr) och Arc (7990 kr). I ungefär samma prisklass finns även flertalet populära och välljudande modeller från både Samsung, Sony och JBL för att nämna några. Ganska hård konkurrens med andra ord.

Utseende och installation

Till vardags använder jag (fortfarande) Sonos gamla ljudlimpa Playbar. En numera ganska omsprungen soundbar som saknar både moderna ingångskällor och stöd för nyare ljudtekniker. Ljudmässigt presterar den däremot fortfarande riktigt bra. Jämfört med den väldigt bastanta Playbar försvinner i det närmsta Home Sound Bar 550 under TV:n. Något jag personligen ser som mycket positivt. Teknik ska fungera, men behöver för den delen inte ta upp onödigt med plats.

Denon Sound Bar 550 - Under TV - Test - Recension
Denon Home Sound Bar 550 mår storleksmässigt riktigt bra under min 47″ LG-TV.

I övrigt tycker jag Denon lyckats relativt väl med designen på Home Sound Bar 550. Tygmeshen som sträcker sig runtom sidorna är till och med extremt trevlig att titta på. Så varför ovansidan lämnats i princip helt naken finner jag lite underligt. Plastfinishen på toppen ger nästan intrycket att att det ska monteras någon form av ytterligare lager ovanpå. Men så är alltså inte fallet. Jag lyckas heller inte riktigt förstå varför displayen på toppen ska vara så bred när det nästintill enda som någonsin visas på den är tre touch-knappar för volym upp och ned samt play/pause. Men, men. Designen får överlag ändå väl godkänt.

Denon Sound Bar 550 - Display - Skärm
Displayen uppepå Home Sound Bar 550 används i princip endast för att visa touch-knappar för play/pause samt volym. Så varför den behöver vara så stor kan man fråga sig.

Vidare till installationen är denna föredömligt enkel och görs via Denons HEOS-app. För dig som inte känner till HEOS är det ett samlingsnamn på alla Denon-högtalare och produkter som tillåter uppspelning av musik och andra ljudkällor i flera olika rum. Home Sound Bar 550 faller alltså in i denna kategori och går således att para ihop med andra HEOS-högtalare. Det går även att trådlöst ansluta två riktiga bakhögtalare och en subwoofer för att få en mer ordentlig surround-upplevelse om man så önskar. Jag har dock endast testat soundbaren för sig själv.

Denon Soundbar 550 - HEOS-app - Installation
Installationen via HEOS-appen är föredömligt enkel och smidig.

Inställningsmässigt är däremot HEOS-appen inget mirakel. Det går att skifta ingångskällor, växla ljudlägen och justera bas och diskant. Men extremt mycket mer än så är det inte. Det är visserligen möjligt att ställa in snabbvalslägen (Quick Select) för t.ex. en viss ingångskälla och ett visst ljudläge för att snabbt kunna skifta mellan olika funktioner. Men det blir i det närmaste meningslöst när det inte går att namnge de olika snabbvalen.

Utseendemässigt är det heller ingen underdrift att säga att appen skulle må väldigt bra av en uppfräschning. Däremot fungerar de inställningsalternativ som finns bra och responsen är överlag rapp och direkt, vilket givetvis är positivt.

Denon Sound Bar 550 - Fjärrkontroll - Remote
Denon Home Sound Bar 550 går att kontrollera både via HEOS-appen alternativt med hjälp av den medföljande fjärrkontrollen. Volymen kontrolleras däremot med fördel direkt med TV-kontrollen.

Med i förpackningen följer en fjärrkontroll som har ungefär samma funktionalitet som appen. Dumt nog saknas dock en del inställningar. T.ex. går det inte att välja USB-ingången direkt via fjärrkontrollen. Det går vidare att justera basnivån direkt på fjärren, men inte diskantnivån. Lite underligt. För vanliga volymjusteringar fixar däremot Home Sound Bar 550 att använda den vanliga TV-fjärrkontrollen, oavsett om anslutning till TV:n görs via HDMI ARC eller optisk (mer om detta strax).

Funktionalitet

Jämfört med tidigare nämna Sonos-soundbars sticker Denon ut och erbjuder i Home Sound Bar 550 nästan allt jag personligen hade önskat nya Sonos Arc hade gjort. Bortsett från de två vanliga ingångarna (optisk samt HDMI eARC) finns ytterligare en HDMI-kontakt, en USB- samt en AUX-ingång. Givetvis finns även en nätverksport om man inte vill köra soundbaren via Wi-Fi.

Inkoppling sker i första hand via HDMI eARC-ingången. Just eARC är även ett krav för att kunna köra material via TV:n i Dolby Atmos-formatet. Givetvis fungerar det att koppla in Home Sound Bar 550 till vanliga HDMI ARC-ingångar, men då försvinner stödet för just Dolby Atmos-signaler som skickas via TV:n.

Denon Sound Bar 550 - Ingångar
Jämfört med Sonos Arc står sig Sound Bar 550 riktigt bra om man ser till inkopplingsmöjligheter.

Bortsett från Dolby Atmos fixar Home Sound Bar 550 i princip samtliga av de vanligast förekommande ljudformaten för film och TV. DTS:X, Dolby Digital/Plus och DTS tillsammans med mer klassiska ljudcodecs såsom MP3, WMA, FLAC, FLAC HD med flera.

Sett till tjänster finns stöd för Spotify Connect, Tidal, Sound Cloud samt några till. Möjligheten finns även att skicka musik via Bluetooth och AirPlay 2. En ganska fullproppad soundbar sett till både ljudstöd och funktioner alltså!

Det enda jag egentligen saknar är en inbyggd Chromecast, något som börjar bli allt mer vanligt förekommande hos soundbars. Sedan hade det givetvis inte gjort något med fler HDMI-ingångar. Men två är åtminstone bättre än en.

Användning och ljud

Tar vi en sväng åt andra hållet och ser till vad som faktiskt kommer ut ur Home Sound Bar 550 (istället för in) har jag blandade känslor kring ljudet. Trots en del trixande med bas och diskant lyckas jag aldrig riktigt få den där klarheten i ljudet. Överlag känns det nämligen lite instängt. Framförallt dialog känns väldigt dov och svår att få skarp. Detta avhjälps tack och lov en hel del med hjälp av dialogförstärkningsläget (som finns i tre nivåer). Men det blir mer ett krav att köra med detta snarare än att använda det som en extra bonus.

Denon Sound Bar 550 - TV - Test - Recension
Ljudet från Denon Sound Bar 550 är i grund och botten ganska trevligt. Däremot är det lite väl instängt. Framförallt vid dialoger. Jag upplever heller inte samma krispighet i ljudet som återfinns hos exempelvis Sonos konkurrerande soundbars.

Bortsett från ovanstående är ljudet egentligen ganska bra. Både detaljrikt och varmt. Basen är därtill förvånansvärt effektiv, det lilla formatet till trots. Går vi förbi stereoupplevelsen är det beundransvärt hur pass mycket surround det faktiskt går att skapa med en så pass liten högtalare. Jämfört med min nuvarande Playbar upplever jag till och med en positiv skillnad till just hur omslutande ljudet faktiskt känns.

Denon Home Sound Bar 550 - Insida
På insidan finns fyra högtalarelement för mellanregister och bas, två diskanthögtalare samt tre passiva element för att ytterligare förstärka basupplevelsen. Gissningsvis är avsaknaden av en renodlad centerhögtalare till viss del ansvarig för det något instängda ljudet vid dialoger.

Nu har inte Denon Home Sound Bar 550 några uppåtriktade högtalarelement, vilka i regel används för att skapa mer rymdkänsla med hjälp av Dolby Atmos. Här hör jag heller ingen större skillnad på material med Atmos-ljud kontra övriga surroundljudsformat. Samtliga låter helt okej, men jag skulle inte säga att just Atmos står ut extremt mycket i detta fall. Något som möjligen kommer sig just av högtalarlayouten på insidan.

För full transparens: Produkten i denna text lånades ut av Denon. Efter avslutat test skickades produkten åter. Alla åsikter i texten är mina egna och texten är på inget sätt sponsrad eller betald av Denon eller någon relaterad part.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Jag är lite kluven när det gäller Denon Home Sound Bar 550. Det lilla formatet och designen är, bortsett från ovansidan, väldigt tilltalande. Däremot brister ljudet framförallt när det kommer till dialog, något som härstammar mycket från den lite instängda ljudbilden. HEOS-appen känns därtill mer tidig Android-version snarare än ledande multiroom-lösning år 2021. Om priset varit några tusenlappar lägre hade Denon Home Sound Bar 550 varit kostnadsmässigt intressant för det den levererar. Men i nuläget lever inte helheten riktigt upp till priset.

Specifikationer:
Testad produkt: Denon Home Sound Bar 550
Pris (2021-06-28): 6 998 kr
+
  • Riktigt smidig och förhållandevis trevlig att titta på.
  • Bra formatstöd inkl. Dolby Atmos.
  • Bra inkopplingsmöjligheter (AirPlay 2, Bluetooth etc.) samt HEOS-stöd.
  • Omslutande surround-känsla för storleken.
  • Något för dov och instängd ljudbild.
  • Priset är lite högt för vad man får.
  • Fjärrkontrollen lämnar en del att önska.
  • HEOS-appen behöver en (framförallt designmässig) uppdatering.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Börja en WordPress-lista med ett annat nummer än ett

Numrerade listor har alltid skapat lite extra huvudbry hos mig. Så tar du kontroll över vilket nummer som visas var när det kommer till listor i populära WordPress!

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Test: Moccamaster Automatic – Fortfarande bäst?

När det kommer till kaffebryggare står Technivorms Moccamaster-serie ut som en av de verkliga långkörarna. Är det fortfarande en sådan man "ska" ha år 2022?

Google-ingenjör menar att AI:n LaMDA utvecklat medvetande

Att stänga av medarbetare för att de går utanför sina arbetsramar är inte helt ovanligt. Men när ramarna involverar påståenden om att Googles AI kan ha skapat sig ett eget medvetande blir det lite extra spännande.

Test: MiniFinder Pico 4G – Spårar det mesta

Hur precis och smidig är egentligen en dedikerad GPS-tracker år 2022? Det tänkte jag ta reda på i detta test av Pico 4G från Växjö-baserade MiniFinder.

Så visar du ett rutnät i kameran på iPhone

Ser fotona du tar med din iPhone ut som att du är på väg att ramla samtidigt som du knäpper dem? Så rätar du upp tillvaron genom att visa ett rutnät på skärmen i kamera-appen!
Test: Denon Home Sound Bar 550 - Är den värd sitt pris?Jag är lite kluven när det gäller <i>Denon Home Sound Bar 550</i>. Det lilla formatet och designen är, bortsett från ovansidan, väldigt tilltalande. Däremot brister ljudet framförallt när det kommer till dialog, något som härstammar mycket från den lite instängda ljudbilden. <i>HEOS</i>-appen känns därtill mer tidig <i>Android</i>-version snarare än ledande multiroom-lösning år 2021. Om priset varit några tusenlappar lägre hade <i>Denon Home Sound Bar 550</i> varit kostnadsmässigt intressant för det den levererar. Men i nuläget lever inte helheten riktigt upp till priset. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Denon Home Sound Bar 550</i><br/> Pris (2021-06-28): <i>6 998 kr</i> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Riktigt smidig och förhållandevis trevlig att titta på.</li> <li>Bra formatstöd inkl. Dolby Atmos.</li> <li>Bra inkopplingsmöjligheter (AirPlay 2, Bluetooth etc.) samt HEOS-stöd.</li> <li>Omslutande surround-känsla för storleken.</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Något för dov och instängd ljudbild.</li> <li>Priset är lite högt för vad man får.</li> <li>Fjärrkontrollen lämnar en del att önska.</li> <li>HEOS-appen behöver en (framförallt designmässig) uppdatering.</li> </ul> </td> </tr> </table>
Send this to a friend