Test: Apple AirPods 2 – Är de lika bra som populära?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Roborock lanserar robotdammsugare med arm och gripklo

När nyheterna hos robotdammsugare så börjat koncentreras till upprepanden av ökad sugkraft och bättre mopprengöring vände Roborock precis uppochned på alltsammans med nya Saros Z70 - som kan plocka upp saker helt på egen hand.

Är det ett par AirPods som gäller om man är på jakt efter nya, helt trådlösa hörlurar av den mindre storleken? Eller är det mest äpplet som gör dem populära?

Trots att designen hånades ganska rejält när Apple för snart fyra år sedan lanserade den första versionen av AirPods är det numera ganska svårt att ta en promenad utan att se åtminstone ett par personer med vita pinnar stickandes ut ur öronen. Så hur kommer det sig att AirPods blivit en sådan succé? Är de verkligen något att ha?

Jag kommer här ta en närmare titt på andra generationens AirPods, ofta kallade AirPods 2. Utseendemässigt är de identiska med första generationens AirPods men skiljer sig åt i avseende av uppgraderat ljud, aningens bättre taltid, röstaktiverad Siri samt snabbare omkoppling från en enhet till en annan.

Design och passform

Efter att försökt mig på att använda Apples klassiska EarPods (de med sladd) har jag efter en oerhörd mängd urtrillande hörsnäckor fått inse att just mina öron – åtminstone tidigare – inte varit Apple-godkända. Av denna anledning var det med viss skepticism jag först plockade upp de små AirPods-lurarna ur sin klassiskt vita kartong. Spännande nog visade sig det dock att Airpods, designen till trots, sitter bra mycket bättre fast i mina öron än EarPods. En ganska god start med andra ord.

Utåt sett speglar hörlurarna samma fina byggkvalitet Apple levererar i nästintill samtliga produkter de lanserar. Trots att de är av plast och väger nästan ingenting känns de båda snäckorna kvalitativa. Det medföljande laddningsetuiet är även det välproducerat och tillsammans med magneterna i respektive hörlur som gör att de snäpper på plats i etuiet känns hela produkten väldigt robust. Trots sin ringa storlek.

Apple Airpods 2 - Recension - Test - Detalj
Köper du andra generationens AirPods för den nya designen lär du bli besviken. De ser nämligen exakt ut som den första generationen. På gott och ont.

Redan här ska det trots allt noteras att AirPods, precis som EarPods, garanterat inte är för alla. Något som kort och gott kommer sig av att alla öron är olika. AirPods har inga mjuka delar som kan forma och anpassa sig på något sätt. Så sitter inte den hårdplastgjutna designen åtminstone någorlunda ordentligt i dina öron kommer förmodligen inte upplevelsen av hörlurarna vara särskilt positiv.

Tekniska specifikationer

Tittar man på de tekniska detaljerna är AirPods 2 som sagt ganska lika den första generationen, dock med ett par undantag. Först och främst är batteritiden specificerad till 3 timmar för tal istället för de 2 timmar de första AirPods-lurarna orkade med. För musik är batteritiden densamma för de båda modellerna (5 timmar). Tillsammans med laddningsetuiet uppgår den totala batteritiden till 24 timmar, vilket får anses ganska bra. Det är även riktigt smidigt att det endast tar 15 minuter för snäckorna i laddningsetuiet för att få cirka 3 timmars extra lyssningstid.

Annars är den stora uppgraderingen (som man kan dividera kring hur pass stor den faktiskt är) Apples nya H1-chip. Detta möjliggör både ovanstående batteritidsförbättringar samt bättrar på hastigheten för ihopkoppling och växling mellan olika enheter och AirPods-hörlurarna, adderar stöd för röstaktiverad Siri och bidrar generellt till en snabbare och mer robust koppling mellan AirPods och den enhet de är kopplade till.

Det handlar dock inte om några extrema förbättringar. Framförallt inte då redan första generations AirPods var relativt snabba på att koppla ihop sig med andra enheter. Men ökad stabilitet är trots allt alltid välkommet. Något som däremot är lite tråkigt att se är att inte heller version 2 av AirPods varken är vatten- eller svettåliga.

Trådlöst laddetui eller inte

AirPods generation 2 finns i två olika varianter. En med ett vanligt laddningsetui som laddas med lightning-kabel samt en med ett trådlöst laddningsetui. I detta fall har jag testat varianten med det trådlösa laddningsetuiet och annat än att det fungerar som förväntat finns det egentligen inte så mycket att säga om det.

Apple Airpods 2 - Laddetui - Test
Det trådlösa laddningsetuiet är trevligt, men inte på något sätt nödvändigt för upplevelsen om du verkligen inte helt vill leva det trådlösa livet.

Priset ökar med cirka 500 kronor för den trådlösa varianten och sitter du med en trådlös laddare, kanske framförallt en som har möjlighet att ladda flera enheter samtidigt, kan det absolut vara trevligt att lägga de extra pengarna för en lite smidigare laddupplevelse. I övrigt är de båda laddningsetui-varianterna identiska.

Användning, ljud och samtal

Att komma igång med AirPods 2 är inte svårare än att öppna laddeuiet i närheten av din iPhone. Så länge telefonen kör iOS 12.2 eller senare känns lurarna igen automatiskt och kopplar efter ett tryck på baksidan av laddetuiet snällt ihop sig med telefonen. Har du en tidigare iOS-version behöver du navigera till Bluetooth-inställningarna och koppla lurarna därigenom.

Vid den första ihopkopplingen ges även möjlighet att ställa in Hey Siri som via röstkommandon används för att kontrollera många av funktionerna hörlurarna har. Detta är som sagt en av de största skillnaderna gentemot första generations AirPods där det krävdes ett dubbeltryck på ena hörsnäckan för att aktivera Siri. Nu går det alltså att ha henne ständigt närvarande. Något som faktiskt är ganska smidigt när man vant sig, oavsett det handlar om att byta artist i Spotify eller spara en anteckning i kalendern. Dock är röststyrning i hörlurar inte alltid ett helt problemfritt moment, mer om det snart.

AirPods - Koppla till telefonen - Håll ned knappen
Att koppla ihop AirPods med en iPhone är både snabbt och smidigt.

Samtliga AirPods går även att använda med Android-enheter, dock förloras vissa funktioner samt att ihopkopplingen inte är riktigt lika smidig. Batteritiden får sig också en törn då H1-chippet är utvecklat primärt för att fungera med iOS. En del test av kombinationen AirPods och Android rapporterar vidare att kopplingen de båda enheterna emellan är långt ifrån lika stabil som mellan uteslutande Apple-enheter. Något som kan vara bra att ha i bakhuvudet om du letar efter ett par nya hörlurar till din Android-telefon.

Ljudmässigt är AirPods 2, precis som första generationen, helt okej. Personligen anser jag dem vara bra mycket bättre jämfört med sladdsyskonen EarPods. Både i avseende ljudstyrka, klarhet och framförallt bas.

Hur pass bra ljudet upplevs beror dock mycket på hur snäckorna faktiskt sitter i öronen. Då det av designen inte finns någon som helst tätning för att stänga inne och förstärka ljud krävs det en nästintill perfekt passform för att ge bästa möjliga ljudbild. Ljudet har även en tendens att känns snäppet skarpt, framförallt vid högre volymer. Något som stundtals skapar en lite platt och kall lyssningsupplevelse. Att det helt saknas någon form av isolering resulterar också att i snäckorna släpper ut en del ljud.

Trots ovanstående är ljudet i avseende musiklyssning ändå, och för ett par hörsnäckor i hårdplast, fullt godkänt. Men vill du åt bästa möjliga ljud ska du inte köpa ett par AirPods.

Apple Airpods 2 - Laddacase - Etui
Ljudet i avseende musiklyssning är varken fantastiskt eller dåligt, snarare helt okej. Vad som istället talar för hörlurarna är framförallt portabiliteten och smidigheten i användningen.

För samtal står sig däremot ljudet bra. Båda hörsnäckorna har blivit tilldelade varsin mikrofon så det spelar ingen roll vilken av dem som används vid samtal. Även om ljudkvalitén för samtal över Bluetooth ännu är en bra bit ifrån vad som går att få via kabel levererar den andra generationens AirPods trots allt överlag klart och tydligt samtalsljud. Det ska dock tilläggas att mikrofonerna inte överdrivet förtjusta i vind och blåst.

Annars är lurarna precis lika smidiga att använda som den första generationen var och det mesta av användandet är faktiskt ganska bekymmersfritt. Öppna etuiet, plugga in snäckorna, lyssna, svara, prata. Touch-ytan de båda snäckorna begåvats med fungerar också bra för byte av låt och för att svara på samtal. Även (den valfria) funktionen att musik automatiskt pausas när en hörlur tas ut ur ena örat fungerar klanderfritt. Faktum är att jag flertalet gånger glömt bort att jag haft snäckorna i öronen, framförallt när bara en av dem suttit i. Något som får anses som positivt.

Irritationsmoment och begränsningar

Det är svårt att bortse från att AirPods överlag är en riktigt kvalitativ produkt, som så mycket som traskar ut ur Apples produktioner. Det är tyvärr även svårt att bortse från att AirPods lider av exakt samma problem många andra av Apples produkter dras med. Nämligen att de funktioner Apple bestämt ska finnas givetvis fungerar bra. Medan de saker man gärna skulle vilja ändra eller ställa om ges noll utrymme till finjustering.

Det absolut konstigaste och som i min mening drar ned helhetsupplevelsen av hörlurarna ordentligt är att det inte finns någon möjlighet att kontrollera volymen direkt på hörsnäckorna.

Istället är man bunden att ändra volymen antingen via telefonen (eller Apple Watch) alternativt genom att be Siri höja eller sänka. Just detta (att styra volymen via Siri) känns ibland rent ut sagt förfärligt. Speciellt vid de tillfällen då man har relativt hög volym och då självfallet halvskriker rakt ut att den lilla datorrösten i örat ska sänka volymen. Än värre är ju här att Siri, trevlig som hon är, inte alltid riktigt uppfattar alla kommandon korrekt. Vilket framkallar ytterligare ett ”Hey Siri, sänk volymen” för personer runt om att lyssna på.

Att inte kunna välja att exempelvis ett dubbelklick på den vänstra hörluren justerar volymen nedåt och dito på den högra justerar volymen uppåt känns otroligt begränsande. Framförallt när man som användare ändå tillåts förändra just funktionaliteten för dubbelklicket, men då bara till några få alternativ. Att det också helt saknas funktionalitet för enkel eller trippelklick, något som skulle öka anpassningsmöjligheterna avsevärt, känns som en riktigt trist (och onödig) begränsning.

iPhone - AirPods gen 2 - Recension - Inställningar

Det är även lite underligt att en hörsnäcka direkt tappar alla kontrollegenskaper så snart den tas ut ur örat. Detta oavsett om man stängt av den automatiska öronavkänningen. Åtminstone för mig som ibland uppskattar att endast ha en snäcka i ena örat betyder detta att man helt tappar de kontrollfunktioner som är inställda på den andra snäckan så länge den inte sitter i örat.

Avslutningsvis kan jag också tycka att Apples sparsmak när det gäller manualer, något som vanligtvis är en ganska friskt fläkt, i det här fallet skapar en del onödiga frågetecken. För den pålästa är det säkerligen inga problem att lista ut att alla inställningar för hörlurarna görs via Inställningar > Bluetooth > AirPods (för iPhone). Eller att kvarvarande batteritid visas i en popup på skärmen genom att öppna laddningsetuiet bredvid telefonen. Men för den vardagliga användaren hade det varit trevligt med någon form av kortfattad kom-i-gång-manual med de vanligaste inställningsalternativen direkt i kartongen.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Beroende på vad du söker kan AirPods förmodligen vara antingen de perfekta hörlurarna eller raka motsatsen. Portabiliteten, smidigheten och användarvänligheten är fantastisk. Personligen till den grad att jag är villig att göra avkall på att ljudkvalitén inte är på topp. Är det enkel användning till iPhone du är ute efter och inte har extrema krav på ljud och inställningsmöjligheter kan jag varmt rekommendera ett par AirPods. Vill du åt bästa möjliga ljud och möjlighet till justeringar av detta finns det bättre hörsnäckor att titta åt.

Specifikationer:
Testad produkt: Apple AirPods 2nd generation (med trådlöst laddningsetui)
Pris (2020-08-22): 1889 kr
+
  • Apples byggkvalitet
  • Fullgod batteritid och bra snabbuppladdning av hörsnäckorna
  • Klart och tydligt ljud vid samtal
  • Helt okej ljud när snäckorna sitter som de ska
  • Förbaskat smidiga att använda
-
  • Sämre ljud om snäckorna inte sitter som de ska
  • Går inte att justera volymen direkt på hörsnäckorna
  • Tråkiga Apple-begränsningar

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Roborock lanserar robotdammsugare med arm och gripklo

När nyheterna hos robotdammsugare så börjat koncentreras till upprepanden av ökad sugkraft och bättre mopprengöring vände Roborock precis uppochned på alltsammans med nya Saros Z70 - som kan plocka upp saker helt på egen hand.

Vad gör de olika tangenterna på ett Chromebook-tangentbord?

Precis noterat att symbolerna på datorns tangentbord ser annorlunda ut på din Chromebook-dator jämfört med din tidigare Windows- eller Mac-variant? Här går vi igenom vad de olika knapparna har för funktion.
Beroende på vad du söker kan <i>AirPods</i> förmodligen vara antingen de perfekta hörlurarna eller raka motsatsen. Portabiliteten, smidigheten och användarvänligheten är fantastisk. Personligen till den grad att jag är villig att göra avkall på att ljudkvalitén inte är på topp. Är det enkel användning till <i>iPhone</i> du är ute efter och inte har extrema krav på ljud och inställningsmöjligheter kan jag varmt rekommendera ett par <i>AirPods</i>. Vill du åt bästa möjliga ljud och möjlighet till justeringar av detta finns det bättre hörsnäckor att titta åt. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Apple AirPods 2nd generation (med trådlöst laddningsetui)</i><br/> Pris (2020-08-22): <i>1889 kr</i> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Apples byggkvalitet</li> <li>Fullgod batteritid och bra snabbuppladdning av hörsnäckorna</li> <li>Klart och tydligt ljud vid samtal</li> <li>Helt okej ljud när snäckorna sitter som de ska</li> <li>Förbaskat smidiga att använda</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>-</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Sämre ljud om snäckorna inte sitter som de ska</li> <li>Går inte att justera volymen direkt på hörsnäckorna</li> <li>Tråkiga Apple-begränsningar</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: Apple AirPods 2 - Är de lika bra som populära?