Är det egentligen någon skillnad på DVD plus och DVD minus-skivor? Varför finns det två olika format? Vad är RW- och RAM-skivor? Här reder vi ut begreppen!
DVD-R och DVD+R är faktiskt två helt olika tekniker för att lagra information på DVD-skivor. För att bättre kunna förklara varför det ens existerar två olika format börjar vi med en liten tillbakablick över DVD-historien.
1. Två tävlande format
Det ursprungliga DVD-R-formatet lanserades av Pioneer 1997 och kom därefter att bli branschstandarden för DVD-skivor. Dock släpptes inte konsumentversionen av formatet förrän fyra år senare, år 2001. Året därpå (2002) lanserades ytterligare ett DVD-format, DVD+R/RW. DVD+R/RW utvecklades av en grupp företag kallade DVD+RW Alliance (DVD-RW-alliansen). Gruppen bestod av många större företag där HP, Sony och Thomson var de ledande. Själva syftet med DVD+RW var både att slippa betala licensavgifter för att få använda DVD-R-formatet samt lansera en ny DVD-standard med fokus på datalagring och återskrivningsbara (ReWritable) skivor.
En kul anekdot här är att DVD-R faktiskt aldrig var menat att kallas för DVD minus R. Formatet heter egentligen DVD dash R (alltså DVD streck R på svenska). När DVD+R lanserades började dock DVD-R kallas för minus. En del menar att detta var en medveten strategi från plus-sidan för att få deras format att verka mer attraktivt.
Även DVD-R hade vid lanseringen av DVD+RW-formatet släppt en återskrivningsbar variant av DVD-skivor. Så möjligheten att radera filer och data från en DVD-skiva var inte exklusivt för plus-sidan. De båda formaten skiljde sig dock åt tekniskt och är från början inte alls kompatibla med varandra. En DVD-läsare försedd med teknik att endast läsa DVD+R-skivor kan t.ex. inte läsa DVD-R-skivor. När slaget om vilket av de två formaten som skulle bli det mest populära började trappas upp valde många tillverkare av DVD-enheter att lansera DVD-spelare och -brännare som kunde hantera både plus– och minus-skivorna. Helt enkelt för att inte förlora konsumenter från någon av sidorna.
Vid starten av DVD-kriget var minus-formatet det mer populära av de två. Mycket på grund av sitt försprång på marknaden. DVD-R fungerar även idag (oftast) bättre med äldre apparater och DVD-spelare då alla de tidigare varianterna av DVD-enheter är konstruerade enbart för minus-formatet. Idag och sedan cirka 10 år tillbaka klarar dock i princip alla typer av DVD-brännare och -läsare av båda formaten. De båda formaten är också ungefär lika vanliga.
2. Skillnaden mellan DVD+/-R och DVD+/-RW
Som vi gått in på i stycket ovan står RW för ReWritable, alltså återskrivningsbar. En DVD (plus eller minus) RW-skiva kan ”brännas” upp till 1.000 gånger. DVD (plus eller minus) R-skivor kan istället endast skrivas till en endaste gång. Det som sedan finnas på skivan går inte att radera. R står här för Recordable.
3. Vilket DVD-format är då bäst?
Eftersom DVD-R (minus) är det format som lanserades först av de två fungerar många äldre DVD-spelare och brännare endast med minus-formatet. Att DVD+R lanserades ett år senare resulterade dock inte bara i nackdelar. Snarare möjliggjorde den senare lanseringen av formatet att flera nyare system och tekniker för hur data skrivs till skivorna kunde användas. På grund av detta sägs DVD+R-formatet ha en mindre sannolikhet att resultera i felbrända och trasiga skivor. DVD+R-skivor läses även på ett annat sätt än DVD-R-skivor. Data skrivs i flera lager, istället för bara ett jämfört med DVD-R. Något som kan bidra till att läsningen får färre fel, framför allt när skivan snurrar i högre hastigheter. Dessa extrafunktioner resulterade till en början att DVD+R-skivorna var dyrare att köpa än vad DVD-R var. Idag kostar dock de båda typerna av skivor oftast lika mycket.
Vilket format som är bäst beror lite på dina egna behov. Vet du med dig att dina skivor behöver kunna läsas i äldre DVD-spelare är minus-formatet det bästa valet. Om du istället har relativt nya DVD-enheter är förmodligen plus-formatet att föredra. Framförallt då formatet (rent tekniskt) är det mer avancerade av de två.
De flesta DVD-brännare och läsare idag är dock så pass bra att det egentligen inte spelar någon större roll vilket av de båda formaten du faktiskt väljer. Så länge du inte har äldre apparater som endast stöder DVD-R/RW. Viktigare är istället att inte köpa de allra billigaste DVD-skivorna att bränna på, då kvalitén varierar en hel del mellan olika tillverkare.
4. Vad är DVD±R/RW och DVD-RAM?
Det finns avslutningsvis några ytterligare format och förvirringar i DVD-världen. De vanligaste är förmodligen DVD±R/RW (plus/minus) och DVD-RAM.
DVD±R/RW
DVD±R är inte något eget format, tvärtemot vad en del påstår. DVD±R är istället en förkortning av de båda formaten plus och minus. Oftast används den på DVD-brännare och -läsare för att berätta att enheten klarar av både plus och minus-formaten. Samma gäller även för DVD±RW. Att en brännare kan hantera både plus och minus-formaten betyder dock inte att den klarar DVD-RAM-skivor, som istället är ett eget DVD-format.
DVD-RAM
DVD-RAM är en typ av DVD-skivor avsedda att användas ungefär som USB-minnen används idag. De är alltså gjorda för att spara filer och data på. Information som sparas på en DVD-RAM-skiva kan också tas bort och nya filer kan läggas till. Faktum är att du kan skriva ny data till en DVD-RAM-skiva över 100.000 gånger. Jämför detta med en vanlig DVD±RW-skiva som istället har en gräns på omkring 1.000 skrivningar. DVD-RAM-skivorna är även gjorda för att kunna spara data över en lång tid. Medan vanliga DVD±R/RW-skivor är relativt känsliga för påfrestningar utifrån och kan tappa data med tiden specificeras DVD-RAM-skivor hålla sin data intakt i minst 30 år.
Tekniken som används för DVD-RAM är relativt lik den som används hos vanliga mekaniska hårddiskar. Formatet har också fler säkerhetsfunktioner och andra egenskaper jämfört med vanliga DVD-skivor. Något som i sin tur både bidrar till den långa tiden skivorna förväntas hålla samt att de minimerar felskrivningar till skivorna vid bränning.
Vad har du för erfarenheter när det gäller DVD-plus eller minus-skivor? Vilka tycker du själv fungerar bäst (eller sämst)? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarerna!
Källor och mer läsning inom ämnet:
Build Your Own Computer Tips – Difference between DVD-R, DVD+R, DVD+RW and DVD-RW
DigitalFAQ – DVD-Video Disc and Burner Formats
Kodak – KODAK DVD-RAM Media
Wikipedia.org – DVD-R