Recension: Philips Hue – Är lampor äntligen smarta?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Möjligheten att kontrollera hemmets belysning via telefonen eller surfplattan är inget nytt. Philips slår dock stort på användarvänligheten med sin Hue-serie av smarta lampor. Är detta vad gemene man väntat på?

Philips Hue-konceptet lanserades faktiskt i sin första utgåva för runt fem år sedan. Systemet har sedan dess utvecklats avsevärt och slagit igenom ordentligt framförallt det senaste året. Vad Hue handlar om är kort och gott smart belysning. Alltså belysning som går att kontrollera och ställa in nästan hur du vill och från vilken iOS– eller Android-enhet som helst.

Philips Hue-serien innehåller en mängd olika lampor. Allt från vanliga E27 och E14-lampor till LED-lister, taklampor och andra spännande belysningsvarianter. För att alla lampor och enheter ska kunna prata med varandra krävs det att att en så kallad brygga kopplas in till ens trådlösa router.

Vi har testat startpaketet innehållandes en brygga, en trådlös dimmer samt tre stycken RGB-lampor med E27-sockel. Kittet går loss på 1.790 kronor. Det finns även billigare startkit från 650 kronor om du t.ex. klarar dig utan de färgade lamporna och dimmerbrytaren. Samtliga delar och lampor i serien går också att köpa separat hos de flesta elektronikaffärer (såsom Teknikmagasinet, NetOnNet, Clas Ohlson m.fl.).

Philips Hue - Starter Kit E27 - Recension - Startkit
Det testade startkitet innehåller egentligen tre lampor. Två av dessa kunde tyvärr inte närvara när bilden togs då de redan skruvats upp i taket. Vi var helt enkelt för ivriga att testa.

1. Design och inkoppling

Det första intrycket vid uppackning av lampor och brygga är positivt. Även om det mesta går i plastens tecken och trots att samtliga produkter inte har någon egentlig tyngd i sig känns byggkvalitén ändå bra. Själva lamporna har givetvis en metallsockel men i övrigt är det ett matt plasthölje som klär dem.

Att komma igång med systemet tar inte mer än ett par minuter. Lamporna skruvas i precis som vilka vanliga E27-lampor som helst och bryggan ansluts till routern via den medföljande nätverkskabeln. Uppstartsbiten sker sedan via Philips Hue-appen, som finns tillgänglig både för iOS och Android. Inga Wi-Fi-uppgifter behöver knappas in utan ett enkelt, bekräftande tryck på knappen ovanpå bryggan ger den alla inställningar som behövs. Bryggan känner sedan själv av lampor och andra tillbehör. En sak att ha i bakhuvudet vid inkopplingen av Hue är att lamporna inte är kompatibla med dimmerreglage.

Philips Hue - E27 - White and color - Lampa
Byggkvalitén på lamporna är bra och själva inkopplingen är inte mycket svårare än att montera vanliga (icke-smarta) glödlampor.

Hue-appen (som endast finns på engelska) gör ett bra jobb med att guida genom processen att lägga till de olika lamporna och skapa virtuella rum för dem att placeras i. Lika enkelt är det att lägga till den trådlösa dimmerknappen. Här märks det verkligen att systemet varit under utveckling ett tag. Att koppla och koppla bort knappen till och från specifika rum eller lampor görs exakt på det sätt man tror det ska göras. Det bara fungerar. Vilket känns extremt kul.

2. Användning och utbyggnad

En av de bästa sakerna med Philips Hue är möjligheten att utöka systemet i den takt och med de tillbehör man själv anser sig vara i behov av. Samtliga lampor, knappar och sensorer finns som sagt att köpa separat. Priserna sträcker sig från 300 kronor för de enklaste, vita lamporna till upp emot 3.000 kronor för de allra största belysningspjäserna.

Att lägga till och flytta lampor mellan olika virtuella rum görs med ett par klick i appen. Med hjälp av rumsindelningen är det sedan lätt att exempelvis tända eller släcka samtliga lampor i ett helt rum – med bara ett enda knapptryck.

Philips Hue - Room - Rum - Inställningar - Koppla lampa
Att skapa virtuella rum att placera lamporna i är både innovativt och precis så enkelt som det borde vara.

Det som direkt märks så snart man börjar peka runt i Hue-appen är hur extremt responsivt systemet faktiskt är. Oavsett om man tänder, släcker eller justerar styrkan på en lampa eller ett rum sker alla ändringar direkt. Återigen, det bara fungerar. Ljusstyrkan hos lamporna är överraskande god och trots att stort fokus ligger på stämningsbelysning går det ändå utan tvekan att fylla ett rum med en ordentlig ljusmängd.

Små irritationsmoment

Lite opraktiskt är däremot det faktum att det inte alltid är jättesmidigt att använda en telefon för att ställa in belysningen. Nu har Philips som sagt lanserat både vanliga på/av-knappar samt dimmerbrytare till systemet. Men att köpa en brytare till varje lampa eller rum gör att den totala kostnaden stiger avsevärt.

Philips Hue - Dimmer - Fjärrkontroll - Knapp
Extra strömbrytare, såsom den medföljande dimmerkontrollen, blir dessvärre ett nödvändigt ont att investera i om du inte ständigt vill behöva ta upp telefonen för att justera belysningen.

Ytterligare en liten brasklapp är det faktum att en lampa som görs strömlös i nuläget direkt glömmer sin tidigare ljusinställning. Nästa gång lampan får ström lyser den istället upp med maximal ljusstyrka. Finns ingen dimmerknapp kopplad till lampan i fråga och telefonen inte finns i närheten är det antingen att stå ut med ljuset eller slå av lampan som gäller. Enligt Philips kommer detta åtgärdas i version 3 av Hue-appen som lanseras i vår. Lamporna kommer då komma ihåg sin senaste ljusinställning även när de görs strömlösa. Än så länge behöver man dock tänka lite extra på just detta.

Philips Hue - Ändra belysning direkt via telefonen
RGB-lamporna har stöd för 16 miljoner färger. Här är två av dem.

Philips Hue är hurusom ett väldigt flexibelt system och det går att åstadkomma mycket bara med den officiella appen. Rörelsesensorn, som också går att köpa till, kan exempelvis fungera både som automatisk lampknapp för badrum eller för att låta lamporna släckas när ingen rört sig i ett visst rum under en förutbestämd tid. Appen gör det även enkelt att ställa in tidsscheman för när lampor ska tändas eller släckas.

Philips Hue - Skapa rutiner - Timer- Schema
Med hjälp av Hue-appen går det att skapa en mängd olika schema- och tidsinställningar för när och hur belysning ska starta eller stängas av automatiskt.

Det går vidare att nörda ner sig ordentligt i just smartheten hos Hue. Bara en sådan sak som att koppla systemet till Siri eller Google Home och via röststyrning ändra färg på hela vardagsrummet är löjligt häftig. Det går också att använda andra rösttjänster såsom Amazon Alexa samt Siri via Apple Home Pod (i nuläget endast på engelska) för att både tända, släcka och kontrollera belysningen enbart med rösten.

Med hjälp av appen och sajten IFTTT (If This, Then That) går det att få till ännu mer spännande funktioner. Vad sägs om att en viss lampa blinkar när du får ett mejl från en viss person eller att lamporna ändrar färg beroende på vilken temperatur det är utomhus? Dessa typer av inställningar kräver lite mer av användaren, däremot är faktiskt det mesta möjligt att få till om man bara ger sig den på det.

3. Är Philips Hue för alla?

Philips Hue har som sagt extremt stor potential i vad som kan åstadkommas och automatiseringen kan byggas ut nästan i det oändliga. När allt är startat och inställt är det också ganska smidigt att använda. Det enda problemet med Hue är egentligen inget problem med systemet som sådant. Utan allt fungerar faktiskt exakt som det är konstruerat att göra. Hela upplevelsen är rapp och smidig och under testperioden upplevde vi inte några som helst konstigheter med varken lampor eller brytare.

Istället lider systemet av samma ”problem” de flesta saker som förlitar sig på en telefon för att kontrolleras gör. Förutsatt att en brytare inte är installerad för varje lampa uppstår det då och då irritationsmoment när man snabbt vill tända en lampa och behöver leta fram telefonen för att göra det. Visserligen går det alldeles utmärkt att bara använda den vanliga strömbrytaren till lampan och slå av och därefter på den. Detta resulterar i nuläget dock att lampan direkt startar på maximal ljusstyrka med vitt ljus. Vilket inte alltid är en jättetrevlig upplevelse. Om detta däremot fixas i den kommande uppdateringen av appen känns det nog inte som vi har särskilt mycket mer att anmärka på hos Hue. Bra jobbat Philips!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

För vad det faktiskt är står Philips Hue ut som en riktigt välproducerad serie belysningstillbehör och graden av hur mycket belysning du vill Hue-ifiera är helt upp till dig som användare att bestämma. Ska man anmärka på något är det att lamporna i nuläget glömmer bort sin senaste status när strömmen till dem bryts. Så snart detta problem lösts, vilket det enligt Philips ska göra under våren, får vi erkänna att det är ganska imponerande vad de lyckats åstadkomma med Hue.
+

  • Lätt att komma igång
  • Extremt snabbt och responsivt system...
  • ...som bara fungerar!
  • Går att utvidga till absurdum om man så önskar
-

  • Kostnaden drar snabbt iväg
  • Lamporna tappar den senaste inställningen om strömmen bryts (detta kommer enligt Philips åtgärdas i vårens uppdatering av Hue-appen)

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!
För vad det faktiskt är står <i>Philips Hue</i> ut som en riktigt välproducerad serie belysningstillbehör och graden av hur mycket belysning du vill <i>Hue</i>-ifiera är helt upp till dig som användare att bestämma. Ska man anmärka på något är det att lamporna i nuläget glömmer bort sin senaste status när strömmen till dem bryts. Så snart detta problem lösts, vilket det enligt <i>Philips</i> ska göra under våren, får vi erkänna att det är ganska imponerande vad de lyckats åstadkomma med <i>Hue</i>. <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <p><li>Lätt att komma igång</li></p> <p><li>Extremt snabbt och responsivt system...</li></p> <p><li>...som bara fungerar!</li></p> <p><li>Går att utvidga till absurdum om man så önskar</li></p> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>-</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <p><li>Kostnaden drar snabbt iväg</li></p> <p><li>Lamporna tappar den senaste inställningen om strömmen bryts (detta kommer enligt <i>Philips</i> åtgärdas i vårens uppdatering av <i>Hue</i>-appen)</p></li> </ul> </td> </tr> </table>Recension: Philips Hue - Är lampor äntligen smarta?