Möjligheten att kontrollera hemmets belysning via telefonen eller surfplattan är inget nytt. Philips slår dock stort på användarvänligheten med sin Hue-serie av smarta lampor. Är detta vad gemene man väntat på?
Philips Hue-konceptet lanserades faktiskt i sin första utgåva för runt fem år sedan. Systemet har sedan dess utvecklats avsevärt och slagit igenom ordentligt framförallt det senaste året. Vad Hue handlar om är kort och gott smart belysning. Alltså belysning som går att kontrollera och ställa in nästan hur du vill och från vilken iOS– eller Android-enhet som helst.
Philips Hue-serien innehåller en mängd olika lampor. Allt från vanliga E27 och E14-lampor till LED-lister, taklampor och andra spännande belysningsvarianter. För att alla lampor och enheter ska kunna prata med varandra krävs det att att en så kallad brygga kopplas in till ens trådlösa router.
Vi har testat startpaketet innehållandes en brygga, en trådlös dimmer samt tre stycken RGB-lampor med E27-sockel. Kittet går loss på 1.790 kronor. Det finns även billigare startkit från 650 kronor om du t.ex. klarar dig utan de färgade lamporna och dimmerbrytaren. Samtliga delar och lampor i serien går också att köpa separat hos de flesta elektronikaffärer (såsom Teknikmagasinet, NetOnNet, Clas Ohlson m.fl.).

1. Design och inkoppling
Det första intrycket vid uppackning av lampor och brygga är positivt. Även om det mesta går i plastens tecken och trots att samtliga produkter inte har någon egentlig tyngd i sig känns byggkvalitén ändå bra. Själva lamporna har givetvis en metallsockel men i övrigt är det ett matt plasthölje som klär dem.
Att komma igång med systemet tar inte mer än ett par minuter. Lamporna skruvas i precis som vilka vanliga E27-lampor som helst och bryggan ansluts till routern via den medföljande nätverkskabeln. Uppstartsbiten sker sedan via Philips Hue-appen, som finns tillgänglig både för iOS och Android. Inga Wi-Fi-uppgifter behöver knappas in utan ett enkelt, bekräftande tryck på knappen ovanpå bryggan ger den alla inställningar som behövs. Bryggan känner sedan själv av lampor och andra tillbehör. En sak att ha i bakhuvudet vid inkopplingen av Hue är att lamporna inte är kompatibla med dimmerreglage.

Hue-appen (som endast finns på engelska) gör ett bra jobb med att guida genom processen att lägga till de olika lamporna och skapa virtuella rum för dem att placeras i. Lika enkelt är det att lägga till den trådlösa dimmerknappen. Här märks det verkligen att systemet varit under utveckling ett tag. Att koppla och koppla bort knappen till och från specifika rum eller lampor görs exakt på det sätt man tror det ska göras. Det bara fungerar. Vilket känns extremt kul.
2. Användning och utbyggnad
En av de bästa sakerna med Philips Hue är möjligheten att utöka systemet i den takt och med de tillbehör man själv anser sig vara i behov av. Samtliga lampor, knappar och sensorer finns som sagt att köpa separat. Priserna sträcker sig från 300 kronor för de enklaste, vita lamporna till upp emot 3.000 kronor för de allra största belysningspjäserna.
Att lägga till och flytta lampor mellan olika virtuella rum görs med ett par klick i appen. Med hjälp av rumsindelningen är det sedan lätt att exempelvis tända eller släcka samtliga lampor i ett helt rum – med bara ett enda knapptryck.

Det som direkt märks så snart man börjar peka runt i Hue-appen är hur extremt responsivt systemet faktiskt är. Oavsett om man tänder, släcker eller justerar styrkan på en lampa eller ett rum sker alla ändringar direkt. Återigen, det bara fungerar. Ljusstyrkan hos lamporna är överraskande god och trots att stort fokus ligger på stämningsbelysning går det ändå utan tvekan att fylla ett rum med en ordentlig ljusmängd.
Små irritationsmoment
Lite opraktiskt är däremot det faktum att det inte alltid är jättesmidigt att använda en telefon för att ställa in belysningen. Nu har Philips som sagt lanserat både vanliga på/av-knappar samt dimmerbrytare till systemet. Men att köpa en brytare till varje lampa eller rum gör att den totala kostnaden stiger avsevärt.

Ytterligare en liten brasklapp är det faktum att en lampa som görs strömlös i nuläget direkt glömmer sin tidigare ljusinställning. Nästa gång lampan får ström lyser den istället upp med maximal ljusstyrka. Finns ingen dimmerknapp kopplad till lampan i fråga och telefonen inte finns i närheten är det antingen att stå ut med ljuset eller slå av lampan som gäller. Enligt Philips kommer detta åtgärdas i version 3 av Hue-appen som lanseras i vår. Lamporna kommer då komma ihåg sin senaste ljusinställning även när de görs strömlösa. Än så länge behöver man dock tänka lite extra på just detta.

Philips Hue är hurusom ett väldigt flexibelt system och det går att åstadkomma mycket bara med den officiella appen. Rörelsesensorn, som också går att köpa till, kan exempelvis fungera både som automatisk lampknapp för badrum eller för att låta lamporna släckas när ingen rört sig i ett visst rum under en förutbestämd tid. Appen gör det även enkelt att ställa in tidsscheman för när lampor ska tändas eller släckas.

Det går vidare att nörda ner sig ordentligt i just smartheten hos Hue. Bara en sådan sak som att koppla systemet till Siri eller Google Home och via röststyrning ändra färg på hela vardagsrummet är löjligt häftig. Det går också att använda andra rösttjänster såsom Amazon Alexa samt Siri via Apple Home Pod (i nuläget endast på engelska) för att både tända, släcka och kontrollera belysningen enbart med rösten.
Med hjälp av appen och sajten IFTTT (If This, Then That) går det att få till ännu mer spännande funktioner. Vad sägs om att en viss lampa blinkar när du får ett mejl från en viss person eller att lamporna ändrar färg beroende på vilken temperatur det är utomhus? Dessa typer av inställningar kräver lite mer av användaren, däremot är faktiskt det mesta möjligt att få till om man bara ger sig den på det.
3. Är Philips Hue för alla?
Philips Hue har som sagt extremt stor potential i vad som kan åstadkommas och automatiseringen kan byggas ut nästan i det oändliga. När allt är startat och inställt är det också ganska smidigt att använda. Det enda problemet med Hue är egentligen inget problem med systemet som sådant. Utan allt fungerar faktiskt exakt som det är konstruerat att göra. Hela upplevelsen är rapp och smidig och under testperioden upplevde vi inte några som helst konstigheter med varken lampor eller brytare.
Istället lider systemet av samma ”problem” de flesta saker som förlitar sig på en telefon för att kontrolleras gör. Förutsatt att en brytare inte är installerad för varje lampa uppstår det då och då irritationsmoment när man snabbt vill tända en lampa och behöver leta fram telefonen för att göra det. Visserligen går det alldeles utmärkt att bara använda den vanliga strömbrytaren till lampan och slå av och därefter på den. Detta resulterar i nuläget dock att lampan direkt startar på maximal ljusstyrka med vitt ljus. Vilket inte alltid är en jättetrevlig upplevelse. Om detta däremot fixas i den kommande uppdateringen av appen känns det nog inte som vi har särskilt mycket mer att anmärka på hos Hue. Bra jobbat Philips!