Recension: Logitech MX Master 2S – Bästa datormusen för den kreativa?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Kan det vara värt att lägga cirka tusen kronor på en trådlös mus för primärt produktivitets- och kontorsarbete? Det verkar faktiskt så!

I ungefär sju år höll min Logitech Performance MX ut innan vänsterknappen började dubbelklicka vid enkelklick. Sagt och gjort var det dags för en ny trådlös mus i segmentet ”mest arbete men lite spel då och då”. Något som Performance MX fungerat alldeles förträffligt till under sin levnadstid. Valet på ny mus föll inte helt förvånande på den senaste utgåvan i MX-serien vid namn Logitech MX Master 2S.

Så hur står sig Logitech till dagens dato nyaste kontorspekdon i familjen klassisk trådlös mus mot den snart tio år gamla Performance MX. Har ett decenniums teknisk utveckling lett till några framsteg eller är det ungefär samma produkt i ett nytt skal?

Utsidan och första intryck

Utseende är ju alltid en extremt subjektiv aspekt. Enligt mig är dock Logitech MX Master 2S snygg som få andra möss. Även om storleken är ungefär densamma som hos Performance MX är varje detalj förfinad och den lite plastiga känslan som fanns hos originalet har tonats ned avsevärt av en mer robust konstruktion i MX Master 2S.

Logitech MX Master 2S - Design
Subjektivt ja, men Logitech har verkligen lyckats med design och materialval.

En del designändringar har som sagt gjorts och bortsett från att den övergripande formen skiftat något är den mest uppenbara förändringen de båda sidoknapparna för bakåt och framåt som ändrat både form och placering. Bredvid dessa har även ett ytterligare scrollhjul introducerats. Som standard används detta för att scrolla i sidled men kan även mappas till en hel del andra funktioner via Logitechs mjukvara Options (mer om denna senare!). Både tumscrollhjulet och de omdesignade bakåt- och framåtknapparna introducerades redan i seriens föregående modell (MX Master) och har alltså fått följa med även till uppföljaren.

På undersidan återfinns en brytare för av och på samt en ytterligare knapp vilket gör det möjligt att skifta mellan de upp till tre olika enheter musen fixar att komma ihåg. Utöver dessa knappar återfinns på undersidan även själva sensorn, vilken är av lasertyp och läser av underlaget med mellan 200 – 4000 DPI beroende på inställning. Mer än gott för en mus vars fokus är produktivitet.

Logitech MX Master 2S - Undersida - Knappar
Den lilla knappen på undersidan gör det enkelt att växla mellan olika enheter.

Designmässigt är Logitech MX Master 2S en mus uteslutande för högerhänta. Det hade absolut varit kul att se en variant med omvänd layout. Dessvärre lär detta inte bli fallet då ingen av de tidigare alstren i serien ännu fått en version för vänsterhänta.

Inkoppling

Det är rätt härligt att den trådlösa tekniken blir bättre och bättre med åren. MX Master 2S kan anslutas antingen genom att plugga in den medföljande USB-mottagaren i en ledig USB-port. Alternativt via Bluetooth. Jag upplevde inget strul med någon av teknikerna. Dock känns det ändå som att Logitech egen trådlösa mottagare ger en något mer stabil uppkoppling. Även om jag egentligen inte har några logiska bevis för det. Kopplingen känns bara något mer robust.

Logitech MX Master 2S - Unifying-mottagare
Logitech MX Master 2S kan anslutas både via Bluetooth samt med den medföljande USB-mottagaren.

Helt säkert är dock att både inkoppling via Bluetooth och Logitechs egen Unifying-mottagare slår sin äldre kusin Performance MX med hästlängder. Jag har hitintills inte upplevt några kopplingsrelaterade problem såsom hoppande muspekare över huvud taget med MX Master 2S. Något som gör att känslan att använda musen blir väldigt trygg och tillförlitlig.

MX Master 2S kan vara parkopplad med tre olika enheter (datorer, surfplattor eller andra blåtandsenheter) samtidigt. Att växla mellan vilken enhet som ska kontrolleras görs som sagt med ett tryck på den lilla knappen på musens undersida. Även detta fungerar helt klanderfritt och växlingen sker nästintill omedelbart så snart knappen trycks ned.

Laddning och batteri

Musens inbyggda batteri laddas via en medföljande Micro-USB-kabel. En full laddning sägs räcka i upp till cirka 70 dagar beroende på användning. Hur pass mycket eller lite musen får användas för att batteriet ska hålla så pass länge specificeras dock inte. Oavsett vilket har musen ännu inte givit upp efter en relativt intensiv användning på cirka åtta timmar om dagen i tre veckors tid. Hur mycket laddning som finns kvar i batteriet indikeras av tre små LED-lampor på vänster sida av musen. En liten, men välfungerande detalj.

Logitech MX Master 2S - Indikator - LED
De tre små LED-lamporna på ena sidan gör ett diskret men bra jobb att visa hur mycket av batteriets laddning som återstår.

Logitech MX Master 2S har även ett snabbladdningsläge där några minuters laddning bereder väg för en hel dags användning. Något som stämmer ganska bra. Skulle musen dock behöva laddas går det lyckligtvis att fortsätta använda den medan den laddas då laddningsporten, precis som hos tidigare varianter i serien, är placerad på framsidan.

Daglig användning

Så till det viktigaste. Hur det fungerar att arbeta med Logitech MX Master 2S. Som alltid är det en vanesak att byta till en ny mus eller ett nytt tangentbord. Mitt första intryck angående de ergonomiska skillnaderna mellan Performance MX och MX Master 2S var framförallt att den senare på grund av sin design direkt gav upphov till ett mildare grepp. Handen känns kort sagt något mer vilande. Detta kändes mycket ovant till en början. Men efter bara någon dags användning kändes greppet mycket mer naturligt och även mindre påfrestande för handleden än den något hårdare omfamning jag anammade hos Performance MX. Tack vare den stora vingen på vänster sida får även tummen en mycket vilande position vid användning. Något som verkligen ger komforten ytterligare en uppsving.

När det kommer till underlag fixar MX Master 2S hittills allt jag testat den på. Tyg, glas, marmor, trä. Inget underlag verkar vara några problem. I min mening utgör dock en musmatta av halvhård typ det absolut bästa underlaget för både denna mus och även Performance MX. Något som också självfallet är en smaksak.

Logitech MX Master 2S - VS - Performance MX
Till vänster klassikern Performance MX som i jämförelse upplevs bra mycket plastigare än den nyare MX Master 2S (till höger). En positiv utveckling!

Rent prestandamässigt har jag egentligen inte så mycket mer att skriva än att citera mig själv med ett uttryck jag allt mer ofta kommer på mig själv med att använda om elektronik jag uppskattar. Det bara fungerar. Upp ur kartongen. I med USB-mottagaren. Strömbrytaren på. Sen var allt som vanligt.

Responsen och sensorn är, enligt mig, mer än fullgod för kontors och annat datorrelaterat arbete. Att spela med MX Master 2S fungerar även det alldeles utmärkt. Är du elitspelare inom CS ska du givetvis titta vidare. Men för oss alla vanliga hobby-gamers gör MX Master 2S ett utmärkt jobb.

Ska jag anmärka på något är det att placeringen av sidoknapparna för bakåt och framåt är något underlig. Knapparna har flyttat relativt långt bak på musen och även blivit bra mycket mindre jämfört med Performance MX. Det är möjligt att knapparnas placering och storlek passar andra handtyper bättre. Men för mina relativt långa och spinkiga händer är de stundtals lite pilliga att träffa.

Logitech MX Master 2S - Tum-scroll
De båda knapparna för navigering bakåt och framåt i t.ex. webbläsare har en något annorlunda placering som tar sin tid att vänja sig vid.

Scrollhjulet har vidare fått sig en upputsning. Precis som tidigare går det att låsa hjulet i antingen friläge eller i vanligt scrollhjulsbeteende med förutbestämda ”hack” för respektive rullning. Det går även att ställa in så att hjulet sätter sig själv i friläge beroende av hur snabbt det snurrar. En intressant funktion som fungerar bra. Dock föredrar jag personligen att själv växla mellan de båda lägena. Något som görs via knappen direkt framför scrollhjulet. Ett tillvägagångssätt som fungerade perfekt på Performance MX och fortfarande gör det på MX Master 2S.

Ljudet scrollhjulet ger ifrån sig är dock inte superhärligt och i högsta laget. Detta var fallet även hos Performance MX. Hos MX Master 2S är dock ljudet av en mer metallisk karaktär, vilket gör att det kan vara lite påfrestande under långa scroll-sessioner. I friläget är dock hjulet knäpptyst. Vilket uppskattas.

Logitech MX Master 2S - Scrollhjul
Scrollhjulet tillsammans knappen för att antingen låsa det i normalt scrollbeteende alternativt låta hjulet spinna fritt. En fantastiskt bra funktion!

Huvudbrytarna för vänster- och högerklick skulle heller inte lida av att vara något tystare. Detta är givetvis extremt subjektivt och sitter du med ett mekaniskt tangentbord märker du säkert inte ens av musknapparnas klickljud. Brytarna låter dock snäppet högre än de hos Performance MX.

Extra finesser

Logitech ger via sin egen mjukvara kallad Logitech Options ett extremt enkelt och smidigt sätt att ändra funktionerna för musens samtliga knappar. Det går även att ändra ”sweetspoten” för när scrollhjulet automatiskt ska frikopplas samt göra en hel del andra inställningar. Via programmet går det både att justera musens generella inställningar samt göra specifika förändringar för olika program.

Många av dessa extra programvaror till möss, tangentbord, headset och andra tillbehör ger ofta inte särskilt mycket mervärde och är många gånger ganska dåligt ihopsatta. Här står dock Logitech Options ut som ett undantag. Nej, man kan inte göra precis allt i programmet. Men det som kan göras fungerar direkt och det fungerar alltid.

Logitech Options - MX Master 2S - Inställningar
Inställningsmöjligheterna är inte extrema i Logitech Option. Däremot fungerar programmet både extremt bra och är samtidigt väldigt pedagogiskt och enkelt att använda.

Avslutningsvis måste jag även ägna några rader åt funktionen Flow som finns inbyggd i Logitech Options. I korthet fungerar funktionen så att man installerar Logitech Options på två datorer inom samma nätverk. Så snart man parat musen med de båda datorerna har man därefter möjligheten att kort och gått dra muspekaren till ena sidan av sin skärm, varpå den plötsligt dyker upp på den andra datorns skärm.

Som om detta inte vore nog går det även att kopiera både text och andra filer direkt mellan de båda datorerna genom att bara dra muspekaren till den andra datorns skärm, högerklicka på valfri fil och välja Kopiera. Genom att sedan dra tillbaka muspekaren till den första datorn går det därefter att högerklicka och välja Klistra in för att direkt kopiera filen mellan de båda datorerna.

Logitech Options - Flow - MX Master 2S
Logitech Flow är en av de i datorväg häftigaste upplevelserna jag haft på väldigt länge. En riktig fullträff om man har behov av att arbeta med flera datorer samtidigt.

Jag vet inte hur många gånger jag och min sambo suttit med våra datorer bredvid varandra och önskat att den ena av oss bara kunde dra muspekaren till den andras skärm och hämta det man ville ha. Nu kan man det! En riktigt jaw-dropper-funktion om jag ska vara ärlig. Fantastiskt bra fungerar den också. Har man därtill ett tangentbord som stödjer Flow följer även det med till den dator muspekaren för tillfället befinner sig på. En perfekt funktion för dig som arbetar med fler än en dator samtidigt.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Jag är överlag mycket positiv till Logitech MX Master 2S. Formspråket är läckert, den ligger bra i handen, är lätt att använda och gör precis som man tycker den ska göra. Bortsett från placeringen av bakåt/framåt-knapparna samt ett något högljutt scrollhjul finns inte särskilt mycket att klaga på.

Prisuppgifter (2018-12-11)
Logitech MX Master 2S: 989 kronor (Köp hos Dustinhome.se)

Specifikationer
Anslutningar: Bluetooth, USB-mottagare
Medföljande tillbehör: Micro-USB-kabel
+

  • Nog den snyggaste datormusen på marknaden
  • Fantastisk batteritid
  • Ergonomin är på topp
  • Flow-mjukvaran känns nästan magiskt bra
-

  • Placeringen av bakåt/framåt-knapparna lämnar en del att önska
  • Scrollhjul och brytare är något högljudda

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Roborock lanserar robotdammsugare med arm och gripklo

När nyheterna hos robotdammsugare så börjat koncentreras till upprepanden av ökad sugkraft och bättre mopprengöring vände Roborock precis uppochned på alltsammans med nya Saros Z70 - som kan plocka upp saker helt på egen hand.

Vad gör de olika tangenterna på ett Chromebook-tangentbord?

Precis noterat att symbolerna på datorns tangentbord ser annorlunda ut på din Chromebook-dator jämfört med din tidigare Windows- eller Mac-variant? Här går vi igenom vad de olika knapparna har för funktion.
Jag är överlag mycket positiv till <i>Logitech MX Master 2S</i>. Formspråket är läckert, den ligger bra i handen, är lätt att använda och gör precis som man tycker den ska göra. Bortsett från placeringen av bakåt/framåt-knapparna samt ett något högljutt scrollhjul finns inte särskilt mycket att klaga på.<br/><br/> <b>Prisuppgifter (2018-12-11)</b> <br/>Logitech MX Master 2S: <i>989 kronor</i> (<a href="https://tc.tradetracker.net/?c=12847&m=12&a=262358&u=%2Fsok%2Flogitech%2520mx%2520master" target="_blank" rel="nofollow">Köp hos Dustinhome.se</a>) <br/><br/><b>Specifikationer</b> <br/>Anslutningar: <i>Bluetooth, USB-mottagare</i> <br/>Medföljande tillbehör: <i>Micro-USB-kabel</i> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <p><li>Nog den snyggaste datormusen på marknaden</li></p> <p><li>Fantastisk batteritid</li></p> <p><li>Ergonomin är på topp</li></p> <p><li>Flow-mjukvaran känns nästan magiskt bra</li></p> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>-</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <p><li>Placeringen av bakåt/framåt-knapparna lämnar en del att önska</li></p> <p><li>Scrollhjul och brytare är något högljudda</li></p> </ul> </td> </tr> </table>Recension: Logitech MX Master 2S - Bästa datormusen för den kreativa?