- Annons -
- Annons -

Det senaste

Recension: The Legend of Zelda: Link’s Awakening – Var det bättre förr?

Att skrämma liv i gamla spel är nog ingen bättre på än Nintendo. Hur går det då när de bestämmer sig för att göra en ordentlig remake av ett 26 år gammalt spel?

Årets julklapp 2019 är en låda att gömma mobilen i

För trettioandra året i rad har nu HUI Research utsett årets julklapp. Detta år följer klappen trenden om att lägga ifrån sig sina mobila skärmar och fokusera på något annat en stund.

Gratisversionen av Spotify fungerar nu på Sonos högtalare

Spotifys reklamfinansierade gratistjänst har tidigare inte gått att använda på Sonos-högtalare. Detta ändras nu när Sonos öppnar upp för Spotify Free på samtliga av sina högtalare.

Var finns egentligen skärmsläckaren i Windows 10?

Förr i tiden kunde man högerklicka på Skrivbordet och välja skärmsläckare. Det kan man inte längre. Skärmsläckaren finns däremot fortfarande kvar i Windows 10. Här hittar du den!

Recension: Logitech MX Master 2S – Bästa datormusen för den kreativa?

Kan det vara värt att lägga cirka tusen kronor på en trådlös mus för primärt produktivitets- och kontorsarbete? Det verkar faktiskt så!

I ungefär sju år höll min Logitech Performance MX ut innan vänsterknappen började dubbelklicka vid enkelklick. Sagt och gjort var det dags för en ny trådlös mus i segmentet ”mest arbete men lite spel då och då”. Något som Performance MX fungerat alldeles förträffligt till under sin levnadstid. Valet på ny mus föll inte helt förvånande på den senaste utgåvan i MX-serien vid namn Logitech MX Master 2S.

Så hur står sig Logitech till dagens dato nyaste kontorspekdon i familjen klassisk trådlös mus mot den snart tio år gamla Performance MX. Har ett decenniums teknisk utveckling lett till några framsteg eller är det ungefär samma produkt i ett nytt skal?

Utsidan och första intryck

Utseende är ju alltid en extremt subjektiv aspekt. Enligt mig är dock Logitech MX Master 2S snygg som få andra möss. Även om storleken är ungefär densamma som hos Performance MX är varje detalj förfinad och den lite plastiga känslan som fanns hos originalet har tonats ned avsevärt av en mer robust konstruktion i MX Master 2S.

Logitech MX Master 2S - Design
Subjektivt ja, men Logitech har verkligen lyckats med design och materialval.

En del designändringar har som sagt gjorts och bortsett från att den övergripande formen skiftat något är den mest uppenbara förändringen de båda sidoknapparna för bakåt och framåt som ändrat både form och placering. Bredvid dessa har även ett ytterligare scrollhjul introducerats. Som standard används detta för att scrolla i sidled men kan även mappas till en hel del andra funktioner via Logitechs mjukvara Options (mer om denna senare!). Både tumscrollhjulet och de omdesignade bakåt- och framåtknapparna introducerades redan i seriens föregående modell (MX Master) och har alltså fått följa med även till uppföljaren.

På undersidan återfinns en brytare för av och på samt en ytterligare knapp vilket gör det möjligt att skifta mellan de upp till tre olika enheter musen fixar att komma ihåg. Utöver dessa knappar återfinns på undersidan även själva sensorn, vilken är av lasertyp och läser av underlaget med mellan 200 – 4000 DPI beroende på inställning. Mer än gott för en mus vars fokus är produktivitet.

Logitech MX Master 2S - Undersida - Knappar
Den lilla knappen på undersidan gör det enkelt att växla mellan olika enheter.

Designmässigt är Logitech MX Master 2S en mus uteslutande för högerhänta. Det hade absolut varit kul att se en variant med omvänd layout. Dessvärre lär detta inte bli fallet då ingen av de tidigare alstren i serien ännu fått en version för vänsterhänta.

Inkoppling

Det är rätt härligt att den trådlösa tekniken blir bättre och bättre med åren. MX Master 2S kan anslutas antingen genom att plugga in den medföljande USB-mottagaren i en ledig USB-port. Alternativt via Bluetooth. Jag upplevde inget strul med någon av teknikerna. Dock känns det ändå som att Logitech egen trådlösa mottagare ger en något mer stabil uppkoppling. Även om jag egentligen inte har några logiska bevis för det. Kopplingen känns bara något mer robust.

Logitech MX Master 2S - Unifying-mottagare
Logitech MX Master 2S kan anslutas både via Bluetooth samt med den medföljande USB-mottagaren.

Helt säkert är dock att både inkoppling via Bluetooth och Logitechs egen Unifying-mottagare slår sin äldre kusin Performance MX med hästlängder. Jag har hitintills inte upplevt några kopplingsrelaterade problem såsom hoppande muspekare över huvud taget med MX Master 2S. Något som gör att känslan att använda musen blir väldigt trygg och tillförlitlig.

MX Master 2S kan vara parkopplad med tre olika enheter (datorer, surfplattor eller andra blåtandsenheter) samtidigt. Att växla mellan vilken enhet som ska kontrolleras görs som sagt med ett tryck på den lilla knappen på musens undersida. Även detta fungerar helt klanderfritt och växlingen sker nästintill omedelbart så snart knappen trycks ned.

Laddning och batteri

Musens inbyggda batteri laddas via en medföljande Micro-USB-kabel. En full laddning sägs räcka i upp till cirka 70 dagar beroende på användning. Hur pass mycket eller lite musen får användas för att batteriet ska hålla så pass länge specificeras dock inte. Oavsett vilket har musen ännu inte givit upp efter en relativt intensiv användning på cirka åtta timmar om dagen i tre veckors tid. Hur mycket laddning som finns kvar i batteriet indikeras av tre små LED-lampor på vänster sida av musen. En liten, men välfungerande detalj.

Logitech MX Master 2S - Indikator - LED
De tre små LED-lamporna på ena sidan gör ett diskret men bra jobb att visa hur mycket av batteriets laddning som återstår.

Logitech MX Master 2S har även ett snabbladdningsläge där några minuters laddning bereder väg för en hel dags användning. Något som stämmer ganska bra. Skulle musen dock behöva laddas går det lyckligtvis att fortsätta använda den medan den laddas då laddningsporten, precis som hos tidigare varianter i serien, är placerad på framsidan.

Daglig användning

Så till det viktigaste. Hur det fungerar att arbeta med Logitech MX Master 2S. Som alltid är det en vanesak att byta till en ny mus eller ett nytt tangentbord. Mitt första intryck angående de ergonomiska skillnaderna mellan Performance MX och MX Master 2S var framförallt att den senare på grund av sin design direkt gav upphov till ett mildare grepp. Handen känns kort sagt något mer vilande. Detta kändes mycket ovant till en början. Men efter bara någon dags användning kändes greppet mycket mer naturligt och även mindre påfrestande för handleden än den något hårdare omfamning jag anammade hos Performance MX. Tack vare den stora vingen på vänster sida får även tummen en mycket vilande position vid användning. Något som verkligen ger komforten ytterligare en uppsving.

När det kommer till underlag fixar MX Master 2S hittills allt jag testat den på. Tyg, glas, marmor, trä. Inget underlag verkar vara några problem. I min mening utgör dock en musmatta av halvhård typ det absolut bästa underlaget för både denna mus och även Performance MX. Något som också självfallet är en smaksak.

Logitech MX Master 2S - VS - Performance MX
Till vänster klassikern Performance MX som i jämförelse upplevs bra mycket plastigare än den nyare MX Master 2S (till höger). En positiv utveckling!

Rent prestandamässigt har jag egentligen inte så mycket mer att skriva än att citera mig själv med ett uttryck jag allt mer ofta kommer på mig själv med att använda om elektronik jag uppskattar. Det bara fungerar. Upp ur kartongen. I med USB-mottagaren. Strömbrytaren på. Sen var allt som vanligt.

Responsen och sensorn är, enligt mig, mer än fullgod för kontors och annat datorrelaterat arbete. Att spela med MX Master 2S fungerar även det alldeles utmärkt. Är du elitspelare inom CS ska du givetvis titta vidare. Men för oss alla vanliga hobby-gamers gör MX Master 2S ett utmärkt jobb.

Ska jag anmärka på något är det att placeringen av sidoknapparna för bakåt och framåt är något underlig. Knapparna har flyttat relativt långt bak på musen och även blivit bra mycket mindre jämfört med Performance MX. Det är möjligt att knapparnas placering och storlek passar andra handtyper bättre. Men för mina relativt långa och spinkiga händer är de stundtals lite pilliga att träffa.

Logitech MX Master 2S - Tum-scroll
De båda knapparna för navigering bakåt och framåt i t.ex. webbläsare har en något annorlunda placering som tar sin tid att vänja sig vid.

Scrollhjulet har vidare fått sig en upputsning. Precis som tidigare går det att låsa hjulet i antingen friläge eller i vanligt scrollhjulsbeteende med förutbestämda ”hack” för respektive rullning. Det går även att ställa in så att hjulet sätter sig själv i friläge beroende av hur snabbt det snurrar. En intressant funktion som fungerar bra. Dock föredrar jag personligen att själv växla mellan de båda lägena. Något som görs via knappen direkt framför scrollhjulet. Ett tillvägagångssätt som fungerade perfekt på Performance MX och fortfarande gör det på MX Master 2S.

Ljudet scrollhjulet ger ifrån sig är dock inte superhärligt och i högsta laget. Detta var fallet även hos Performance MX. Hos MX Master 2S är dock ljudet av en mer metallisk karaktär, vilket gör att det kan vara lite påfrestande under långa scroll-sessioner. I friläget är dock hjulet knäpptyst. Vilket uppskattas.

Logitech MX Master 2S - Scrollhjul
Scrollhjulet tillsammans knappen för att antingen låsa det i normalt scrollbeteende alternativt låta hjulet spinna fritt. En fantastiskt bra funktion!

Huvudbrytarna för vänster- och högerklick skulle heller inte lida av att vara något tystare. Detta är givetvis extremt subjektivt och sitter du med ett mekaniskt tangentbord märker du säkert inte ens av musknapparnas klickljud. Brytarna låter dock snäppet högre än de hos Performance MX.

Extra finesser

Logitech ger via sin egen mjukvara kallad Logitech Options ett extremt enkelt och smidigt sätt att ändra funktionerna för musens samtliga knappar. Det går även att ändra ”sweetspoten” för när scrollhjulet automatiskt ska frikopplas samt göra en hel del andra inställningar. Via programmet går det både att justera musens generella inställningar samt göra specifika förändringar för olika program.

Många av dessa extra programvaror till möss, tangentbord, headset och andra tillbehör ger ofta inte särskilt mycket mervärde och är många gånger ganska dåligt ihopsatta. Här står dock Logitech Options ut som ett undantag. Nej, man kan inte göra precis allt i programmet. Men det som kan göras fungerar direkt och det fungerar alltid.

Logitech Options - MX Master 2S - Inställningar
Inställningsmöjligheterna är inte extrema i Logitech Option. Däremot fungerar programmet både extremt bra och är samtidigt väldigt pedagogiskt och enkelt att använda.

Avslutningsvis måste jag även ägna några rader åt funktionen Flow som finns inbyggd i Logitech Options. I korthet fungerar funktionen så att man installerar Logitech Options på två datorer inom samma nätverk. Så snart man parat musen med de båda datorerna har man därefter möjligheten att kort och gått dra muspekaren till ena sidan av sin skärm, varpå den plötsligt dyker upp på den andra datorns skärm.

Som om detta inte vore nog går det även att kopiera både text och andra filer direkt mellan de båda datorerna genom att bara dra muspekaren till den andra datorns skärm, högerklicka på valfri fil och välja Kopiera. Genom att sedan dra tillbaka muspekaren till den första datorn går det därefter att högerklicka och välja Klistra in för att direkt kopiera filen mellan de båda datorerna.

Logitech Options - Flow - MX Master 2S
Logitech Flow är en av de i datorväg häftigaste upplevelserna jag haft på väldigt länge. En riktig fullträff om man har behov av att arbeta med flera datorer samtidigt.

Jag vet inte hur många gånger jag och min sambo suttit med våra datorer bredvid varandra och önskat att den ena av oss bara kunde dra muspekaren till den andras skärm och hämta det man ville ha. Nu kan man det! En riktigt jaw-dropper-funktion om jag ska vara ärlig. Fantastiskt bra fungerar den också. Har man därtill ett tangentbord som stödjer Flow följer även det med till den dator muspekaren för tillfället befinner sig på. En perfekt funktion för dig som arbetar med fler än en dator samtidigt.

Summering

Jag är överlag mycket positiv till Logitech MX Master 2S. Formspråket är läckert, den ligger bra i handen, är lätt att använda och gör precis som man tycker den ska göra. Bortsett från placeringen av bakåt/framåt-knapparna samt ett något högljutt scrollhjul finns inte särskilt mycket att klaga på.

Prisuppgifter (2018-12-11)
Logitech MX Master 2S: 989 kronor
(Kan köpas hos bl.a.NetOnNet)

Specifikationer
Anslutningar: Bluetooth, USB-mottagare
Medföljande tillbehör: Micro-USB-kabel
+

  • Nog den snyggaste datormusen på marknaden
  • Fantastisk batteritid
  • Ergonomin är på topp
  • Flow-mjukvaran känns nästan magiskt bra
-

  • Placeringen av bakåt/framåt-knapparna lämnar en del att önska
  • Scrollhjul och brytare är något högljudda
Priser från PriceRunner
Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: The Legend of Zelda: Link’s Awakening – Var det bättre förr?

Att skrämma liv i gamla spel är nog ingen bättre på än Nintendo. Hur går det då när de bestämmer sig för att göra en ordentlig remake av ett 26 år gammalt spel?

Årets julklapp 2019 är en låda att gömma mobilen i

För trettioandra året i rad har nu HUI Research utsett årets julklapp. Detta år följer klappen trenden om att lägga ifrån sig sina mobila skärmar och fokusera på något annat en stund.

Gratisversionen av Spotify fungerar nu på Sonos högtalare

Spotifys reklamfinansierade gratistjänst har tidigare inte gått att använda på Sonos-högtalare. Detta ändras nu när Sonos öppnar upp för Spotify Free på samtliga av sina högtalare.

Var finns egentligen skärmsläckaren i Windows 10?

Förr i tiden kunde man högerklicka på Skrivbordet och välja skärmsläckare. Det kan man inte längre. Skärmsläckaren finns däremot fortfarande kvar i Windows 10. Här hittar du den!

Vad betyder den röda pricken på Apple Watch?

Har du noterat en liten, röd prick högst uppe i mitten av skärmen på din Apple Watch och undrar vad den ska vara bra för? Det går vi igenom här - plus hur du blir av med den.

Ta en skärmbild (Print Screen) av din Apple Watch

Visste du att det - precis som med de flesta mobiltelefoner - går att ta en skärmdump även på Apple Watch? Här går vi igenom hur du gör!

Tester

Recension: The Legend of Zelda: Link’s Awakening – Var det bättre förr?

Att skrämma liv i gamla spel är nog ingen bättre på än Nintendo. Hur går det då när de bestämmer sig för att göra en ordentlig remake av ett 26 år gammalt spel?

Test: Apple Watch Series 5 – Fortfarande den bästa smartklockan?

Så trillade den nya Apple Watch ned. Är nyheterna tillräckliga för att uppgradera från fyran eller är det bättre att avvakta något år till? Här tar vi en titt på Apples senaste smartwatch.

Populärt just nu

Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Vad har jag för telefonnummer?

Osäker vilket telefonnummer du har? Så gör du för att se ditt eget nummer på både iPhone, Samsung, Sony och flera andra telefonmodeller.

Ta bort, lägg till eller ändra en SIM-pinkod på iPhone

Vill du ta bort SIM-PIN-koden på din iPhone eller möjligen lägga till en ny för lite extra säkerhet? Inga problem. Här går vi igenom hur du gör!

Gör en skärmdump (Print Screen) på iPhone X och XS

Precis köpt en ny iPhone och insett att den saknar en hemknapp för att kunna göra skärmdumpar? Ingen fara! Funktionen finns givetvis fortfarande och är lika enkel att använda som tidigare!

Så fixar du en Android-telefon som inte laddar

Tar din Android-telefon inte laddning eller laddar den bara då och då? Här går vi igenom de vanligaste orsakerna (och lösningarna) för problem med laddning!

Installera Windows 10 från ett USB-minne

Ska du installera Windows 10? Här går vi igenom hur du installerar en helt ren kopia av operativsystemet. Antingen från ett USB-minne eller en DVD-skiva.

Mer läsning

Facebook släpper Messenger-app för barn

Facebook vill med appen Messenger Kids att barn mellan 6 och 12 år enkelt ska kunna skriva, videochatta och skicka emojis till sina kompisar.

Flytta Bibliotek-mapparna i Windows 10 till en annan hårddisk

Börjar du få slut på utrymme på datorns systemdisk? Så enkelt flyttar du Dokument, Bilder och de andra Windows-mapparna till en annan hårddisk för att frigöra utrymme!

Nu lanseras krypteringstekniken WPA3 för trådlösa nätverk

Säkerheten i trådlösa nätverk är en ständigt aktuell fråga och nya tekniker lanseras ofta i takt med att sårbarheter uppdagas i de äldre. Senast i ledet är WPA3.

Så bäddar du in och centrerar Twitter-inlägg på din hemsida

Att inkludera Twitter-inlägg på sin sajt eller blogg är ett riktigt bra sätt att referera till eller visa upp information. Att centrera posten gör inbäddningen mycket snyggare. Så fixar du allt på nolltid!