Huruvida radio- och TV-licensen längre behövs eller inte har diskuterats flitigt de senaste åren. Nu verkar det som avgiften är på väg att försvinna i sin nuvarande form.
Den så kallade Public Service-kommittén, som beslutar om bland annat radio- och TV-avgiften, har uppgett till Sveriges Radios Medierna i P1 att diskussioner nu förs kring att slopa TV-avgiften som den ser ut idag. Detta skriver Medierna i P1.
Debatten om TV-avgift började gå extra varm kring år 2013 då Radiotjänst ansåg att även datorer, surfplattor och smartphones skulle beläggas med avgiften. Efter en tur till Högsta förvaltningsdomstolen slogs det dock fast att dessa enheter inte skulle vara avgiftspliktiga. Detta då datorer, surfplattor och telefoner kräver att användaren själv gör ett aktivt val för att kunna ta del av TV-innehåll.
Ovanstående tillsammans med att TV-avgiften ändå funnits i över hundra år (i olika utföranden) och således är något missriktad i dagens digitala samhälle har nu alltså utmynnat i att avgiften avses slopas i sitt nuvarande utseende.
Avgiften kommer dock inte försvinna helt. Istället skriver Medierna i P1 att de, baserat på den information de fått, gissar att avgiften kommer ersätts av en lösning likt den som idag finns för begravningsavgiften. Alltså en typ av skatt. Avgiften kommer förmodligen baseras på inkomst, men med någon form av tak som stoppar avgiften från att bli väsentligt högre än den är idag.
Inget är dock bestämt. Under hösten kommer Public Service-kommittén presentera det faktiska förslaget för regeringen. Ett beslut om en verklig ändring av avgiften kan ske först under våren eller hösten 2018.