Många stationära datorer (alltså sådana som inte är bärbara) har från början inte möjlighet att koppla upp sig mot ett trådlöst nätverk. Istället behöver man ansluta dem till internet med en nätverkskabel. Här kommer vi gå igenom vad du behöver för att ansluta din vanliga stationära dator till ett trådlöst nätverk (Wi-Fi-nätverk). Faktum är att det är riktigt enkelt!
Till att börja med behövs givetvis ett trådlöst nätverk att ansluta till. Har du inte det och undrar hur man åstadkommer ett sådant rekommenderar vi att först läsa artikeln Hur installerar man en trådlös router?
Det finns tre huvudsakliga sätt att ge din stationära dator möjlighet att ansluta till ett trådlöst nätverk.
1. USB Wi-Fi-adapter (det enklaste och vanligaste alternativet)
2. PCI-E Wi-Fi-nätverkskort (det lite mer tekniska alternativet)
3. Moderkort med inbyggt Wi-Fi (det ännu mer tekniska alternativet)
Vi kommer gå igenom samtliga av de tre förslagen men rekommenderar utan tvekan det första alternativet – USB Wi-Fi-adapter.
Alternativ 1. USB Wi-Fi-adapter
Steg 1. Inhandla en USB Wi-Fi-adapter
Att ansluta din stationära dator till ett Wi-Fi-nätverk med hjälp av en USB Wi-Fi-adapter är både lätt och fungerar väldigt bra. Det första du behöver göra är att inhandla en USB till Wi-Fi-adapter. Dessa finns hos de flesta elektronikaffärer. Många gånger finns de även i en uppsjö olika varianter från olika tillverkare, vilket gör att det kan vara svårt att veta exakt vilken man behöver. Det bästa är faktiskt att fråga där du köper adaptern.
Står den trådlösa routern relativt nära datorn och om man inte ska strömma högupplösta filmer till datorn klarar man sig oftast alldeles utmärkt med en av de billigare adaptrarna (som kan ta emot data med en hastighet av maximalt 150Mbit per sekund). Står däremot din trådlösa router några rum bort med ett par väggar emellan. Eller om du kommer ladda ner mycket stora filer eller strömma högupplöst film är det utan tvekan värt att lägga till några extra kronor för att köpa en adapter med högre överföringshastighet (300Mbit per sekund eller mer) och bättre räckvidd.
Om du kommer använda någon av de snabbare adaptrarna är det även bra att känna till vilken hastighet din router är kapabel att skicka ut. Ta en titt på undersidan av din router eller i manualen för att se vad den heter. Sök därefter efter routerns namn på till exempel Google eller Prisjakt. Här får du sedan upp information om vad din router klarar att skicka ut för hastighet.
Känner du dig osäker gäller samma sak här som med valet av USB Wi-Fi-adapter – fråga där du köper adaptern vilken som är att rekommendera till just din router.
Steg 2. Installera Wi-Fi-adaptern
En del Wi-Fi-adaptrar installerar sig själva så snart de pluggas in i en USB-port medan andra kräver att du också sätter i en CD-skiva innehållandes drivrutiner till adaptern. Följ anvisningarna som följer med den adapter du köpt för att installera den korrekt. För att illustrera installationsprocessen använder vi oss av en enklare Wi-Fi-adapter från företaget TP-Link. Förmodligen är installationsprocessen för just din Wi-Fi-adapter snarlik.
1. Vi följer den medföljande manualen och pluggar in Wi-Fi-adaptern i en ledig USB-port på vår dator.
2. Precis som det står i manualen installeras inga drivrutiner för adaptern. Vi sätter istället i skivan i vår dators CD/DVD-läsare för att installera drivrutinerna därifrån.
Saknar din dator CD/DVD-läsare går drivrutiner till samtliga USB Wi-Fi-adaptrar att ladda ned direkt från respektive företags webbsidor. Koppla antingen in din dator via kabel till din router och ladda ned drivrutinerna. Alternativt kan du ladda ner drivrutinerna till en annan nätverksansluten dator och sedan kopiera över dem till din stationära dator med hjälp av ett USB-minne. Dubbelklicka sedan på installationsfilen (oftast benämnd setup.exe) för att starta installationen av drivrutinerna.
3. Installationen startar direkt när vi sätter i skivan. Vi klickar oss vidare genom installationen och låter den slutföras enligt de rekommenderade installationsalternativen.
Steg 3. Anslut till det trådlösa nätverket
1. Längst ned i aktivitetsfältet har det nu uppenbarat sig en ikon i form av en signalindikator med en liten ”sol” framför. Vi högerklickar på ikonen och väljer därefter vårt trådlösa nätverk följt av Anslut.
2. I rutan som dyker upp fyller vi i vårt lösenord för det trådlösa nätverket och klickar på OK.
3. Vi har nu anslutit vår stationära dator till det trådlösa nätverket och kan surfa precis som om vi hade en nätverkskabel kopplad till datorn.
Navigering
Kapitel 1. USB Wi-Fi-adapter
Kapitel 2. PCI-E Wi-Fi-nätverkskort
Kapitel 3. Moderkort med inbyggt Wi-Fi
Hej,
Vet ni någon anledning till att ett trådlöst nätverk inte dyker upp i listan som ni beskriver i steg 3?
Hej! Det kan nog bero på en mängd olika saker. Är det bara just ett specifikt nätverk som inte dyker upp eller hittas inga nätverk över huvud taget? Om problemet är det sistnämnda är min gissning att något är galet med drivrutinerna till datorns trådlösa nätverkskort. Testa att högerklicka på Den här datorn och välja Egenskaper. Klicka på Enhetshanteraren (högst upp till vänster). Leta upp ditt nätverkskort i listan av olika enheter, högerklicka på det och välj Uppdatera Drivrutin.
Är det så att det bara är ett visst nätverk som inte syns (men datorn ser andra nätverk i närheten) kan det vara så att datorn t.ex. använder 2.4GHz-frekvensen för att leta efter nätverk medan nätverket från routern endast skickas ut på 5GHz-bandet. Ta en titt under Steg 6.2 i vår guide för hur man installerar en trådlöst router för att läsa lite mer om detta och hur du eventuellt ändrar det i routern.
// Christoffer, enkelteknik.se
Funderar på att skaffa det här på min dator, skulle det funka att spela online med den internet hastigheten man får?
Hej! Du kan förmodligen få det att fungera bra att spela via en USB-nätverksadapter. Jag skulle dock råda att inte välja en allt för simpel variant då spelande kräver sin hastighet för att fungera bra. Om du har USB3-portar på datorn skulle jag utan tvekan köra en adapter som är gjord för just USB3, för att få så bra hastighet som möjligt. T.ex. denna.
// Christoffer, enkelteknik.se
Superpedagogiskt info. Tack
Stort tack för den feedbacken! :-) Ska försöka ta och uppdatera den här texten framöver då den börjar få några år på nacken. Oavsett superkul att den var till hjälp!
// Christoffer, enkelteknik.se