Att installera en trådlös router och skapa sig ett eget hemnätverk (Wi-Fi-nätverk) är inte alls särskilt krångligt. Här går vi igenom hur du både kopplar- och ställer in din router för att fungera på bästa möjliga sätt.
Steg 1. Två typer av routrar
Beroende på hur du får internet till din bostad finns det två typer av routrar att välja mellan.
1. En vanlig trådlös router som kopplas in till internet med en vanlig nätverkskabel. Har du alltså antingen ett nätverksuttag direkt i väggen eller ett modem (från till exempel telefonnätet) med en utgång för nätverkskabel är det denna typ av router du behöver. Detta är det (idag) vanligaste alternativet.
2. Ansluter du istället till internet via ett USB-modem du kopplar direkt till din dator behöver du en trådlös router med en USB-igång. Du placerar då istället ditt USB-modem direkt i routern. Det finns även vissa trådlösa routrar som tillåter dig plocka ut det SIM-kort som sitter monterat i ditt USB-modem för att sedan placera detta direkt i routern.
Beroende på vilket av alternativen som stämmer in på just din bostad är det just en sådan trådlös router du behöver inhandla. Känner du dig osäker på vilken router du behöver kan du få hjälp i samtliga affärer som säljer routrar.
Steg 2. I förpackningen
De allra flesta routrar inkluderar följande tillbehör:
Fick du inte med någon nätverkskabel till din router behöver du köpa en sådan för att koppla in den. Nätverkskabel följer dock i regel med nästan alla routrar.
Steg 3. Koppla in routern
En hel del routrar har riktigt bra manualer, en lika stor del har det inte.
Oavsett vilket rekommenderar vi ändå att först ta en titt i manualen. Många routrar förpackas också med en CD/DVD-skiva som du rekommenderas köra för att installera routern. Dessa skivor innehåller dock inga program eller installationsfiler för routern – utan agerar oftast endast som en digital hjälp för att installera routern. Testa gärna med skivan om du fick med en sådan och har en CD/DVD-läsare i din dator. Om inte går det precis lika bra utan skivan. Lyckas du inte med installationen genom att läsa manualen eller tycker den känns för krånglig är det bara att följa denna guide vidare för att installera din router.
Börja med att koppla in nätverkskabeln mellan din router och ditt nätverksuttag eller ditt modem (om du har ett sådant). Har du en USB-router, plugga istället in ditt USB-modem i routerns USB-port. Alternativt sätt i SIM-kortet i routern om du har denna typ av router. Koppla därefter in strömadaptern och starta routern. Vänta sedan tills den startat upp. Uppstarten kan ta olika lång tid beroende på vilken router du använder. I regel har en router startat klart då lampan med en jordglob (som indikerar koppling till internet) lyser med fast sken.
Steg 4. Kom åt routern
Majoriteten av dagens routrar har ett förinställt trådlöst nätverk som startar automatiskt så snart du startar routern. Vad nätverket heter och vad det har för lösenord står oftast under eller bakpå routern. Ibland kan uppgifterna även finnas i routerns manual.
Så snart du lokaliserat din routers standardnätverksnamn och lösenord är det dags att ansluta till den från din vanliga dator. Beroende på om du har en PC eller Apple/Mac-dator ser processen lite olika ut. Följ det alternativ som stämmer överens med din dator.
Steg 4.1 – Windows
1. Se först till att Wi-Fi är påslaget. Detta gör du genom att gå till Startmenyn följt av Kontrollpanelen. Välj sedan Nätverk & Internet följt av Nätverk- & Delningscenter. Till vänster väljer du sedan Ändra inställningar för nätverkskort. Högerklicka därefter på Trådlös nätverksanslutning och välj Aktivera.
2. Längst ned till höger i aktivitetsfältet bör du nu se en signalikon med en liten solliknande symbol framför. Högerklicka på denna och leta upp din routers standardnätverk i listan av nätverk. Klicka därefter på nätverkets namn följt av Anslut.
3. I rutan som dyker upp skriver du in det standardlösenord du hittade på din router (alternativt i manualen) och klickar på OK för att ansluta till routern.
Steg 4.2 – Apple/Mac
1. Börja med att klicka på äppelsymbolen längst upp till vänster på skärmen. Välj därefter Systeminställningar. och klicka på Nätverk.
2. Välj Wi-Fi till vänster och klicka på Slå på Wi-Fi.
3. Välj din routers standardnätverk i listan Nätverksnamn.
4. I rutan som kommer upp fyller du i lösenordet du hittade på din router (eller i manualen) tidigare. Klicka därefter på Anslut för att ansluta till routerns nätverk.
Steg 4.3 – Testa kopplingen
Testa nu att öppna en webbläsare (t.ex. Internet Explorer eller Safari) och skriv in valfri webbadress (till exempel www.google.se). Googles startsida (eller den webbsida du skrev in) bör nu dyka upp på skärmen. Har du en router med ett USB-modem eller SIM-kort inkopplat bör du automatiskt få upp din inloggningssida där du kan skriva in ditt användarnamn och lösenord.
Trots att du nu förmodligen är uppe och surfar trådlöst rekommenderar vi starkt att du även tar en titt på nästa steg. Där går vi igenom både hur du ändrar routerns nätverksnamn och lösenord – både för att bättra på säkerheten och även själv bestämma vad ditt nya nätverk ska heta.
Steg 5. Logga in på routern
1. Att logga in på din router för att ändra inställningar görs ungefär på samma sätt oavsett vilket märke du har på din router. Det som skiljer sig mellan olika router-modeller är istället den adress du använder för att ansluta till routern.
2. Du hittar alltid din routers adress i routerns manual. Har du inte tillgång till manualen (eller om du inte orkar leta fram den) är det tack och lov inte särskilt stor skillnad på de olika adresserna bland de olika router-märkena.
3. Öppna valfri webbläsare (till exempel Internet Explorer eller Safari). I adressfältet skriver du sedan in din routers adress och klickar på Enter. Har du inte fått tag på adressen fungerar i regel någon av dessa.
192.168.0.1
192.168.1.1
routerlogin.com
4. Du bör nu få upp en inloggningssida där du behöver skriva in både ett användarnamn och ett lösenord för att komma åt routern. Även dessa uppgifter står i routerns manual. Har du inte tillgång till manualen fungerar i regel någon av dessa uppgifter, då de till en början är inställda för att vara så enkla som möjligt.
Användarnamn: Admin, admin
Lösenord: Admin, admin, Password, Pass eller blankt (dvs. lämna fältet tomt).
Du behöver inte oroa dig för att dessa inställningar är väldigt simpla. Den enda som kan komma åt routerns inloggningssida är de som är anslutna till routern antingen med kabel eller via det trådlösa nätverket. Dock kan det ändå vara bra att ändra uppgifterna till något lite knepigare för att försvåra om någon – mot förmodan – tar sig in på ditt nätverk. Gå vidare till nästa steg för att se hur du gör!
Steg 6. Ändra routerns inställningar och nätverkslösenord
Inställningsmenyn för just din router ser förmodligen väldigt annorlunda ut jämfört med bilderna nedan. Dock brukar de flesta router-menyer vara relativt lika i uppbyggnad. Även om alternativen inte heter exakt samma sak på din router bör du därför utan problem kunna följa stegen nedan för att ändra just din routers inställningar. Routern som används nedan är en D-Link DIR-826L.
Steg 6.1 – Ändra lösenord till själva routern
Vi kommer börja med att ändra lösenordet för att logga in på routern till något lite knepigare.
1. Vi klickar på Tools (Verktyg) och väljer Admin. Under Admin Password kan vi sedan ändra vårt lösenord till vad vi själva önskar. I rutan under (System Name) kan vi även byta namn på vår router om vi så vill.
2. När vi valt ett nytt lösenord klickar vi på Save Settings för att spara inställningarna. Vår router startas nu om och vi får efter några sekunder logga in genom att använda det nya lösenordet.
Steg 6.2 – Ändra nätverksnamn och lösenord
Vi vill även ändra nätverkets namn och lösenord till något annat än routerns standardvarianter.
1. Vi klickar på Setup följt av Wireless Settings och väljer Wireless Network Setup Wizard för att starta guiden som hjälper oss att ändra inställningarna för det trådlösa nätverket.
2. Under Network Name (SSID) ger vi vårt nätverk ett namn. Vår router har även möjlighet att skicka ut två typer av trådlösa nätverk. Ett som sänds på en frekvens av 2.4GHz och ett som sänds på en frekvens av 5GHz. Det senare tillåter högre hastigheter än det första. För att kunna ansluta till det krävs det dock att din dator (eller det du vill ansluta till nätverket) stödjer 5GHz-frekvensen.
Vi klickar även i alternativet Manually assign a network key för att i nästa steg själva få välja ett lösenord för vårt nätverk. Därefter klickar vi på Next.
3. Vi fyller i ett riktigt knepigt lösenord i rutan för Wireless Security Password och klickar sedan på Next igen för att gå vidare.
4. Till sist får vi en överblick över våra skapade nätverk. Allt känns okej så vi bekräftar inställningarna genom att trycka Save varpå routern startar om medan inställningarna ändras.
5. Eftersom vi nu ändrat både vad vårt trådlösa nätverk heter och vad det har för lösenord behöver vi repetera Steg 4 för att berätta för datorn att vi vill ansluta till vårt nya nätverk.
6. Efter detta kan vi återigen komma åt både internet och vår router. Om vi går in under Setup och klickar på Wireless Settings följt av Manual Wireless Network Setup får vi upp alla inställningar för våra trådlösa nätverk.
Steg 7. Säkerhet
Som standard väljer en router så gott som alltid de bästa säkerhetsinställningarna för nätverket. Det kan dock vara en god sak att leta rätt på inställningen Security Mode (eller liknande, beroende på router) och se till att den är inställd på WPA (Wi-Fi Protected Access) och inte WEP (Wired Equivalent Privacy).
WPA är den utan tvekan den säkrare av de två inställningarna och gör det svårare för eventuella hackare att komma åt ditt nätverk. En del äldre routrar har dock endast möjlighet till WEP-säkerhet, vilket tyvärr förenklar ett intrång mot nätverket avsevärt jämfört med ett WPA-skyddat nätverk.
”Är du nöjd med att använda routerns standardnätverk och inte vill göra några andra inställningar är du faktiskt klar här – så länge allt fungerar givetvis.
Även om de standardnätverksnamn och lösenord routrar har från början oftast är relativt säkra rekommenderar vi ändå att du också tar en titt på nästa steg. Där går vi igenom både hur du ändrar nätverksnamn och lösenord – för att bättra på säkerheten ytterligare”
Nej!
En del routrar har unika inlogg, men de flesta har samma inlogg på alla i samma modellserie eller till och med alla av samma fabrikat. Och de uppgifterna står på tillverkarens hemsida. Så byt ALLTID användarnamn och lösenord.
Hej Johan!
Tack för feedbacken! Att informationen om standard-Wi-Fi-lösenord och användarnamn fanns på tillverkarnas hemsidor var faktiskt ny information för mig. Vore riktigt intressant med någon länk, har sökt men får inte tag i något alls.
Dock har du givetvis helt rätt i att det faktiskt är dumt att inte ändra lösenord och inloggningsuppgifter när man är i färd med att ställa in routern. Wi-Fi-nätverk är ju ändå ganska privata saker, och bör skyddas ordentligt. Texten är uppdaterad!
// Christoffer, enkelteknik.se
Jag har läst mycket mera som jag visste inte & nu skall jag göra som jagh har gått genom 8 ju mer man vet, desto man känner idiot själv ).
tack för allt.
have a nice time.
Härligt att du uppskattade artikeln ;-) Och kul att vi kunde hjälpa till!
// Christoffer, enkelteknik.se
Tack för en mycket bra guide.
Har vid flertalet gånger fått lämna tillbaka routrar som inte gått att ställa in (beroende på handhavande fel och dåliga manualer). Hade jag haft denna guide hade det troligen inte behövts. Så tack för en mycket bra guide.
Hej! Tusen tack för den fina feedbacken! Kul att artikeln var till hjälp :-)
// Christoffer, enkelteknik.se
Tack så hemskt mycket för den här sidan, den har varit till en ovärderlig hjälp! Misslyckades första gången med routerns installation; Wi-Fi dök upp som valmöjlighet när jag efter ”installationen” sökte efter tillgängliga Wi-Fi-nätverk, men lösenordet funkade inte alls. Trots att jag varit noga med att skriva upp samtliga uppgifter. Var efter detta helt förtvivlad! Började söka på nätet och hittade den här sidan, tack och lov! Läste igenom infot här ovan och resettade routern och skred till verket. Slutresultat lyckad inloggning till min nya Wi-Fi!!!
Hälsningar
tant på 61 år
Hej! Vad kul att artikeln kom till nytta, och dessutom så pass många år efter att den faktiskt skrevs och uppdaterades. Känns som en del av informationen nog behöver få sig en uppfräschning, får ta och fixa det framöver :-) Tusen tack för att du delade med dig och tack för den fina feedbacken.
// Christoffer, enkelteknik.se