Warning: Illegal string offset 'font_awesome' in /home/enkeltek/enkelteknik.se/wp-content/plugins/td-composer/includes/tdc_main.php on line 398

Svar till: Förstöra gammal hårddisk

Hem Datorer Förstöra gammal hårddisk Svar till: Förstöra gammal hårddisk

#36482
Christoffer
Keymaster

Hej! Vet du om det är mekaniska hårddiskar eller SSD-hårddiskar? Jag gissar att det är mekaniska om de är lite äldre (oftast silveraktiga och väger relativt mycket). Rent tekniskt kan du absolut skruva isär hårddisken och sedan fysiskt förstöra skivan eller skivorna där data har lagrats (se t.ex. denna video: https://www.youtube.com/watch?v=qGfPKCP5_AM). För att sedan slänga alltsammans i återvinningen. Verktygen som behövs skiljer sig dock mellan olika hårddisk-varianter. Var även superförsiktigt så du inte skadar dig på de vassa bitarna som blir av en trasig hårddisk-skiva.

Detta är i regel också faktiskt den metod som faktiskt rekommenderas för att helt bli av med sparad data. Alltså att fysiskt förstöra lagringsmediet i fråga (oavsett om hårddisken först skruvas i sär eller inte). Och rent krasst har du rätt i att även om en hårddisk (eller ett USB-minne etc.) är trasigt går det i regel och med rätt verktyg att utvinna förvånansvärt mycket data ändå.

Nya artiklar